Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyprowadzenie ciepłego powietrza z kominka na poddasze

MasterCheat

Recommended Posts

jest dość ciasno, ale też wydaje mi się, że takie wrażenie ciasności powodują półeczki które zajmują niemo miejsca w środku.

kratki wylotowe są dwie (po obu stronach) kominka nie mam miarki a nie pamiętam wymiarów. na oko 10 x25 cm.

Do tego wspomniany wylot na poddasze.

Krata dolotowa około 10 x45

kominek 10 kW

ps. nawet jak się ostro hajcuje to obudowa na zewnątrz nie jest nawet ciepła.

Edytowane przez MasterCheat

• Odpowiedzi 260
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Obudowa.

To czy się obudowa nagrzewa czy nie, jest bez znaczenia. Samą obudowę może uratować dopasowana do wkładu wielkość kratek. Najlepiej co najmniej tyle ile podaje Unico + 20 % na zagrożenie pożarowe w domu drewnianym. Wykonawca mógł być nie do końca świadomy zagrożeń, mimo wykonanych 3500 obudów (to robili różni ludzie). Ostateczna ocena powinna się odbyć na miejscu. Tu możemy się odnieść tylko do tego co widać na zdjęciach. A nie wszystko widać. I nie wszystko mi się podoba....

Teraz komin. Nie wolno kominów obudowywać płytą GK. Kominiarz, jeśli już był (skoro palisz) powinien odstąpić od wydania protokołu. Komin spalinowy się tynkuje. Tynk to swoisty czujnik zagrożeń. Powinien być nie tylko "goły" ale i widoczny. Pękając , mówi nam co się dzieje. Pierwsze problemy nie zagrażają budynkowi. Może być kilka pożarów sadzy, nim komin zacznie się sypać. Tynk o wszystkim Ci "powie". Takie zgłoszenia były na FM. Zawczasu wyłapane, pozwoliły uniknąć tragedii.

Nic nie zauważysz pod swoją płytą GK. Uruchom wyobraźnię teraz, a unikniesz problemów później. Kiedy? Może nigdy. A może jeszcze za Twojego życia. Być też może, że zostawisz po sobie pamiątkę dzieciom, wnukom...

Jakie to mogą być problemy? Pożar domu lub zatrucie wyziewami tlących się resztek sadzy i kondensatu, które dostały się w szczeliny popękanego komina.

Masz jeszcze minę w postaci wełny wciśniętej miedzy pustak kominowy a konstrukcje stropu. To należy wyjąć i wykonać tak jak pisałem wcześniej.

To tyle co widać. A czego nie widać? Może być jeszcze parę kwiatków...

jest dość ciasno, ale też wydaje mi się, że takie wrażenie ciasności powodują półeczki które zajmują niemo miejsca w środku.

kratki wylotowe są dwie (po obu stronach) kominka nie mam miarki a nie pamiętam wymiarów. na oko 10 x25 cm.

Do tego wspomniany wylot na poddasze.

Krata dolotowa około 10 x45

kominek 10 kW

ps. nawet jak się ostro hajcuje to obudowa na zewnątrz nie jest nawet ciepła.

To że obudowa nie jest ciepła to raczej minus duży... przecież kominek to ma grzać, a nie być zimny.

Ruszyłeś temat, pokazałeś fotki, więc nie dziw się sugestią i opiniami negatywnymi, na temat wykonawstwa i bezpieczeństwa jakie sobie i najbliższym zgotowałeś.

Edytowane przez bohusz

Witam.

Master ... nie będę oryginalny i przyłączę się do przedmówców. Masz kilka poważnych błędów jak na kominek w domu z drewna.

1. Sam komin już najprawodopodobniej nie spełnia wymaganych przepisami odległości od elementów palnych (ze zdjęć w internecie ciężko zmierzyć)

2. Nie jest otynkowany, a być taki powinien - nawet (tymbardziej) jeżeli jeżeli to komin systemowy (to jest to o czym pisze Piotr)

3. Użycie do wykonania zabudowy materiału, który będzie powodował ogromny przyrost temperatury w samej zabudowie. W ogóle trzeba by się spytać - po jaką cholerę ten beton komórkowy tutaj został użyty ? Dużo nieższe temperatury były by we wnętrzu tego kominka (zabudowy) gdyby był wykonany z samego krzemianu-wapnia, juz nie mówiąc o materiałach szamotowych lub betonowo-szamotowych ...

4. Masz kratki o powierzchni przepływu powietrza około 3-4 (!) razy za małej niż powinno być. Nie odprowadzą one energi i będą powodować jej odkładanie w elementach konstrukcyjnych i blisko elementów drewnianych.

5. Wyprowadzenie DGP - fatalnie, bez jakiejkolwiek fantazji i własciwego zabezpieczenia, stykające się z drewnem na całej wysokości stropu. To jest najsłabszy punkt, od którego tak właściwie można śmiało wróżyć pożar. W kilku pożarach kominków, które miałem okazję opiniować i wydawać opinię techniczną, 3/4 były spowodowane własnie tak wykonanymi rozprowadzeniami w połaczeniu ze zbyt wysoką temperaturą w samej zabudowie, która z kolei była przyczyną albo braku kratek, albo ich minimalizowanej do granic możlwiości powierzchni.

Jeżeli chcesz ten kominek pozostawić taki jaki jest, to do przerobienia jest sporo rzeczy ...

Pozdrawiam.

Master. Zgodnie z instrukcją montażu większości kominów systemowych, nie pakuje się wełny między pustak a drewno. Tam powinno być 5 cm pauzy. Powietrze. Na drewnie jakiś ekran.

no to w tym przypadku jest inaczej:

http://www.leier.pl/media/instructions/110_leier_izolowany_instrukcja.pdf

PRZEJŒCIE PRZEZ STROP

Otwór w stropie dla zapewnienia dylatacji komina

musi byæ wiêkszy od zewnêtrznych wymiarów pustaka

obudowy o ok. 2-3 cm. (rys. 2). Przy elementach kon-

strukcji drewnianej typu belki, krokwie itp. nale¿y zacho-

waæ dylatacjê na min. 5 cm, wykonuj¹c odpowiednie wy-

miany. Szczeliny dylatacyjne wype³niaæ we³n¹ mineraln¹.

UWAGA:Nie stosowaæ styropianu.

czy mi się wydaje, czy w środku izolacja BK jest zrobiona ze styropianu?

pzdr

:) płyty krzemieniowo wapienne

co do odbioru przez kominiarza to miał uwagi jedynie do braku rewizji na froncie kominka tak aby dało się tez wyczyścić rurę spalinową łączącą wkład a kominem.

Chyba będę musiał ją wyrzeźbić. W sumie teraz w tym miejscu wisi obraz więc będzie niewidoczna:)

Do tego powiedział, że ten komin nigdy nie powinien się zapchać... :) jeszcze przy takim paleniu jak ja palę. Ale tego na poważnie nie biorę :) (średnica komina 200 mm a wystarczyło by wg instrukcji komina 120-140 mm)

W kominku spaliłem do tej pory ze 3 m drewna od 10.2013. Palę raczej okazyjnie. w okresach przejściowych (jesień wiosna) no i w zimę jak trzeba szybko dogrzać w domu.

Witam.

No i zakończyliśmy tym samym wątek ... nareszcie możemy się rozejść do domów i spokojnie spędzić ten świąteczny okres :D

Firma profesjonalna, która zrobiła 3500 kominków, nie widzący problemów kierownik budowy, kominiarz fachowiec, doskonały producent kominów i już więdzący wszystko inwestor, który dla świętego spokoju chyba zaczyna już niedostrzegać błedów o które jeszce parę postów wcześniej się pytał i zaczyna bredzić o tebelarycznych kominach do kominków o średnicy 120-140 mm ...

Master ... powiedz nam ... ale tak po dłuższym zastanowieniu się - po jakiego grzyba w ogóle założyłeś wątek i zacząłes drążyć temat ? Przecież żył byś sobie w tej chwili w pięknym błogostanie nieświadomości i nie drążył by Twej duszy żaden robal wątpliwości przez następne długie lata.

Na pociechę masz poniżej zdjęcia dokłądnie tak samo wykonanego przejścia DGP przez strop w podobnym kropka w kropkę do Twojego, wykonanym kominku.

Pozdrawiam.

IMG_9042 - Kopia.jpg IMG_9047 - Kopia.jpg IMG_9049 - Kopia.jpg

spoko dzięki za zdjęcie.

wchodzę po to aby się dowiedzieć jak to przejście właśnie zrobić/poprawić?

W końcu są tu fachowcy (w większości).

u mnie rura od dgp przechodzi pomiędzy belkami stropu pośrodku, tak że zarówno z jednej strony jak i z drugiej jest około 20 cm do belki.

moje pomysły to np.

Wyciąć w miejscu przejścia rury, podłogę poddasza (płytę mfp) i wstawić w to miejsce np. płytkę ceramiczną z otworem.

jak wytnę taką dziurę to po wycięciu w tym miejscu wełny stropu i dalej płyty GK ogień plus (stanowiącej sufit komory dekompresyjnej) będę miał łatwiejszy dostęp aby do obudowy kominka doprowadzić drugą rurę dgp, tak aby nie trzeba było robić na górze rozgałęzienia.

ps. w ostateczności będzie trzeba zaprzestać z korzystania z najdroższego mebla w domu :)

Albo wsadzić do niego wkładkę bio-kominkową :)

I zdać się całkowicie na moje ogrzewanie elektryczne. Na szczęście dla mnie tanie.

z którego słupa ciągniesz? :) kiedyś w Mrągowie był AS co się do złego słupa wpiął :) wyszło że z fotoradaru prąd kradł :bash:

a słyszałem słyszałem ostatnio właśnie :) dobre.

Ja tam mam akumulację w wylewce i 2 taryfy. Puki co 70m2 do ogrzania. Ostatnie 2 zimy to nie zimy w prawdzie, ale poprzedni sezon 950 zł + 1 m drzewa, a ten na razie 720 zł + około 1-1,5 m drzewa.

no ale żona koniecznie chciała kominek więc co zrobić.

Po obejrzeniu załączonych zdjęć z całym przekonaniem twierdze że budowanie kominków powinny wykonywać tylko firmy uprawnione / SPECJALISTYCZNE .

Tia a licencję powinien wydawać minister za kilka baniek :yes:

Nie da się przepisami licencjami itp zmienić świadomości ludzi. I teraz modne nawiązanie motoryzacyjne - kierowanie pojazdami też jest licencjonowane i co? (pytanie retoryczne). Porady fachowców na forum niestety też nie zmienią tej świadomości bo pomóc można tylko temu kto chce by mu tej pomocy udzielono.

no to w tym przypadku jest inaczej:

http://www.leier.pl/media/instructions/110_leier_izolowany_instrukcja.pdf

PRZEJŒCIE PRZEZ STROP

Otwór w stropie dla zapewnienia dylatacji komina

musi byæ wiêkszy od zewnêtrznych wymiarów pustaka

obudowy o ok. 2-3 cm. (rys. 2). Przy elementach kon-

strukcji drewnianej typu belki, krokwie itp. nale¿y zacho-

waæ dylatacjê na min. 5 cm, wykonuj¹c odpowiednie wy-

miany. Szczeliny dylatacyjne wype³niaæ we³n¹ mineraln¹.

UWAGA:Nie stosowaæ styropianu.

:) płyty krzemieniowo wapienne

Mam cała galerię takich idiotyzmów...Kiedyś się przydadzą, jak wycofają się z tego rakiem...Jeden dureń Cie uspokoił? Inne instrukcje czytałeś? Ciekawa jest wersja angielska chyba Schiedla. Tam jest 10 cm pustki (bez wełny). Pewnie im się parę domów zjarało, albo angielski prokurator ma dłuższy bat ....

Tak ogólnie, to Twój luzik mnie rozwalił...Baw się dobrze...

WESOŁYCH ŚWIĄT Ci życzę.

Mam cała galerię takich idiotyzmów...Kiedyś się przydadzą, jak wycofają się z tego rakiem...Jeden dureń Cie uspokoił? Inne instrukcje czytałeś? Ciekawa jest wersja angielska chyba Schiedla. Tam jest 10 cm pustki (bez wełny). Pewnie im się parę domów zjarało, albo angielski prokurator ma dłuższy bat ....

Tak ogólnie, to Twój luzik mnie rozwalił...Baw się dobrze...

WESOŁYCH ŚWIĄT Ci życzę.

ok, ale wytłumacz mi jedno.

Najpierw piszesz

Master. Zgodnie z instrukcją montażu większości kominów systemowych, nie pakuje się wełny między pustak a drewno. Tam powinno być 5 cm pauzy. Powietrze. Na drewnie jakiś ekran.

w takim razie szukam instrukcji od mojego komina (podkreślam mojego czyli takiego jak jest u mnie zamontowany)

cytuję tę instrukcję i słyszę

Mam cała galerię takich idiotyzmów...Kiedyś się przydadzą, jak wycofają się z tego rakiem...Jeden dureń Cie uspokoił? Inne instrukcje czytałeś? Ciekawa jest wersja angielska chyba Schiedla. Tam jest 10 cm pustki (bez wełny). Pewnie im się parę domów zjarało, albo angielski prokurator ma dłuższy bat .....

To w końcu jak z tą instrukcją jest ?

Jak kupię piłę tarczową boscha to mam czytać instrukcję od Makity albo husqvarna?

A tak poza tym to dziękuję wszystkim za rady!

Na parterze w domu raczej nic już nie zmienię, no może poza założeniem większych kratek

A nad poddaszem muszę pomyśleć. w sumie całe lato przedemną.

Kartongipsy mogę jeszcze rozkręcić. otwór w stropie przy kominie powiększyć i wyjąć tą wełnę kominkową (tylko jak wtedy ustabilizować komin? ma tak stac sam z siebie?)

i jakoś inaczej tą rurę od DGP poprowadzić...

ok, ale wytłumacz mi jedno.

Najpierw piszesz

w takim razie szukam instrukcji od mojego komina (podkreślam mojego czyli takiego jak jest u mnie zamontowany)

cytuję tę instrukcję i słyszę

To w końcu jak z tą instrukcją jest ?

Jak kupię piłę tarczową boscha to mam czytać instrukcję od Makity albo husqvarna?

A tak poza tym to dziękuję wszystkim za rady!

Na parterze w domu raczej nic już nie zmienię, no może poza założeniem większych kratek

A nad poddaszem muszę pomyśleć. w sumie całe lato przedemną.

Kartongipsy mogę jeszcze rozkręcić. otwór w stropie przy kominie powiększyć i wyjąć tą wełnę kominkową (tylko jak wtedy ustabilizować komin? ma tak stac sam z siebie?)

i jakoś inaczej tą rurę od DGP poprowadzić...

Instrukcja przytoczona dotyczy montażu i stabilizacji komina w stropie betonowym. O drewnianym, TWÓJ producent po prostu prawdopodobnie zapomniał. A jak będziesz używał boscha, uważaj na paluchy i oczęta....

Instrukcje kominów są kopią pierwszej instrukcji - tego co zaczął. Potem już było tylko coś dodane lub coś odjęte...Każdy kto kupuje dowolny system kominowy ceramiczny, powinien czytać instrukcje Schiedla. Zawsze z oryginału więcej się dowiesz:D Tam jest o stabilizacji do konstrukcji drewnianych, o przejściach przez drewno itp itd...

Zastanawia mnie jeszcze, kiedy pojawią się instrukcje o tym, że kominków nie wolno wpinać do rur szamotowych...Pewnie nigdy. Pomalutku, po cichutku...w cieniu innych problemów, zastąpią to innym systemem, choćby izostatycznym. Już są na rynku kominy o które walczę od lat...Rura stalowa w pustaku keramzytowym.

Zadam Ci jeszcze pytanie. Zapoznałeś się z instrukcją montażu, a instrukcję obsługi komina Leier czytałeś?

Tia a licencję powinien wydawać minister za kilka baniek :yes:

Nie da się przepisami licencjami itp zmienić świadomości ludzi. .

Popatrz i poczytaj jakie są skutki budowania kominków przez przypadkowych wykonawców od wszystkiego... potem dopiero ironizuj .

Twierdze że 3/4 kominków pobudowanych w POLSCE to niebezpieczne i nie ekonomiczne spalarki drewna i pieniędzy .

Popatrz i poczytaj jakie są skutki budowania kominków przez przypadkowych wykonawców od wszystkiego... potem dopiero ironizuj .

Twierdze że 3/4 kominków pobudowanych w POLSCE to niebezpieczne i nie ekonomiczne spalarki drewna i pieniędzy .

A 1/2 tych źle zbudowanych kominków stawiały firmy z dużym stażem, legalną działalnością i używając atestowanych materiałów....To nie ironia ino fakty...:)

Wydaje mi się ten post jednym z najważniejszych na tym forum.

Jednocześnie też kompromituje, wszelkie dotychczasowe szkolenia, pokazy, spotkania instruktażowe z branży kominkowej. W pewnym sensie kompromituje również idee istnienia tego forum... Jakże często przykładowo czytamy zamieszczane wpisy typu:

"mam kominek wełniano kartonowy i podczas palenia czuję nieprzyjemny chemiczny zapach. Kominek stawiała mi firma, lub pan od kominków"

Wydaje mi się ten post jednym z najważniejszych na tym forum.

Jednocześnie też kompromituje, wszelkie dotychczasowe szkolenia, pokazy, spotkania instruktażowe z branży kominkowej. W pewnym sensie kompromituje również idee istnienia tego forum... Jakże często przykładowo czytamy zamieszczane wpisy typu:

"mam kominek wełniano kartonowy i podczas palenia czuję nieprzyjemny chemiczny zapach. Kominek stawiała mi firma, lub pan od kominków"

"W pewnym sensie" to z pewnością kompromitacja...:D