Hanss 01.04.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Jestem z moją budową na etapie instalacji elektrycznej, po Świętach jestem umówiony z elektrykiem na wizytę na budowie...w domu będzie wszystko na prąd, włącznie z ogrzewaniem - kable grzewcze i CWU.Chcę aby cała elektryka w domu była zrobiona dobrze-prawidłowo, nie chcę: " Panie bez tego się obejdzie, czy na tańszych materiałch i będzie taniej"...ma być DOBRZE, a nie TANIO!!!Na co zwrócić uwagę, jak powinna być wykonana dobra-prawidłowa instalacja elektryczna w domu, na jakich materiałach, jakich marek?Jestem laikiem i chciałbym się czegoś więcej dowiedzieć, jak rozmawiać z elektrykiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 01.04.2015 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2015 Zacznij od narysowania "projektu".Rozmieszczenie gniazd, oświetlenia, miejsc zamontowania wyłączników światła, rodzaje lamp. Jakie i gdzie kable od TV, LAN, telefon, alarmy, domofony etc. Przygotuj zestawienie typów i rozmieszczenie kabli grzewczych. Czyli w miarę możliwości sam się zorientuj się czego chcesz i gdzie to ma być zainstalowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_EDK 02.04.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Jak już będziesz wiedział czego chcesz (oczywiście wstępnie) i przedstawisz swoją wizję elektrykowi wtedy możesz zacząć się dopytywać:1. Ile obwodów elektryk planuje w instalacji (i co będą obejmować)?2. Jakie zabezpieczenia zamierza zastosować:- wyłączniki różnicowo-prądowe, ile i co będą obejmować (przykładowo jedna różnicówka trójfazowa na cały dom -> źle, 20 różnicówek -> bez przesady, ważny rozsądek)- ograniczniki przepięć?- rozłączniki izolacyjne?3. W jaki sposób zostanie wykonane uziemienie? (chyba, że masz już wykonanie wyprowadzenie do uziomu fundamentowego)4. Jakie przewody do gniazdek, jakie do oświetlenia (trywialne ale co tam)?5. Jaki kabel WLZ? (przekrój zależny od mocy przyłączeniowej i odległości domowej rozdzielnicy od przyłącza) To tak na początek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.04.2015 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Jak już będziesz wiedział czego chcesz (oczywiście wstępnie) i przedstawisz swoją wizję elektrykowi wtedy możesz zacząć się dopytywać: 1. Ile obwodów elektryk planuje w instalacji (i co będą obejmować)? 2. Jakie zabezpieczenia zamierza zastosować: - wyłączniki różnicowo-prądowe, ile i co będą obejmować (przykładowo jedna różnicówka trójfazowa na cały dom -> źle, 20 różnicówek -> bez przesady, ważny rozsądek) - ograniczniki przepięć? - rozłączniki izolacyjne? 3. W jaki sposób zostanie wykonane uziemienie? (chyba, że masz już wykonanie wyprowadzenie do uziomu fundamentowego) 4. Jakie przewody do gniazdek, jakie do oświetlenia (trywialne ale co tam)? 5. Jaki kabel WLZ? (przekrój zależny od mocy przyłączeniowej i odległości domowej rozdzielnicy od przyłącza) To tak na początek... Pytania jak pytania tylko zadający je najpierw musi znać na nie odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 03.04.2015 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Jak już będziesz wiedział czego chcesz (oczywiście wstępnie) i przedstawisz swoją wizję elektrykowi wtedy możesz zacząć się dopytywać: 1. Ile obwodów elektryk planuje w instalacji (i co będą obejmować)? 2. Jakie zabezpieczenia zamierza zastosować: - wyłączniki różnicowo-prądowe, ile i co będą obejmować (przykładowo jedna różnicówka trójfazowa na cały dom -> źle, 20 różnicówek -> bez przesady, ważny rozsądek) - ograniczniki przepięć? - rozłączniki izolacyjne? 3. W jaki sposób zostanie wykonane uziemienie? (chyba, że masz już wykonanie wyprowadzenie do uziomu fundamentowego) 4. Jakie przewody do gniazdek, jakie do oświetlenia (trywialne ale co tam)? 5. Jaki kabel WLZ? (przekrój zależny od mocy przyłączeniowej i odległości domowej rozdzielnicy od przyłącza) To tak na początek... Na razie wiem tylko pkt.5 Mam już zakopany kabel od skrzynki z licznikiem w granicy działki pod sam dom - RBtka , jest to odległość 120m, kabel 5x10 yky, moc 16kW zabezpieczenie przedlicznikowe 25A - to będzie docelowy kabel do domu. Samo ogrzewanie ma mieć ok.8kW, jak będzie mało mocy, zwiększę do 20kW i zabezpieczenia 32A - kabel chyba da radę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.04.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Na razie wiem tylko pkt.5 Mam już zakopany kabel od skrzynki z licznikiem w granicy działki pod sam dom - RBtka , jest to odległość 120m, kabel 5x10 yky, moc 16kW zabezpieczenie przedlicznikowe 25A - to będzie docelowy kabel do domu. Samo ogrzewanie ma mieć ok.8kW, jak będzie mało mocy, zwiększę do 20kW i zabezpieczenia 32A - kabel chyba da radę??? Może i da. Ale grubszy Al byłby i lepszy, i tańszy, tylko kto bogatemu zabroni ? No i ta piąta, rezerwowa żyła - mistrzostwo świata. Głupszych "elektryków" u Was nie ma ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 03.04.2015 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Może i da. Ale grubszy Al byłby i lepszy, i tańszy, tylko kto bogatemu zabroni ? No i ta piąta, rezerwowa żyła - mistrzostwo świata. Głupszych "elektryków" u Was nie ma ? Dlaczego aluminium lepsze od miedzi - chyba że tylko tańszy no i w tej chwili grubość? Znajomy posłuchał "mądrego" elektryka i zakopał 4x10, co prawda tylko 25m....jego zdziwienie było wielkie gdy elektrownia nie chciała mutego podłączyć bo w warunkach miał 5 żył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 03.04.2015 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Może i da. Ale grubszy Al byłby i lepszy, i tańszy, tylko kto bogatemu zabroni ? No i ta piąta, rezerwowa żyła - mistrzostwo świata. Głupszych "elektryków" u Was nie ma ? Już tyle razy było o tej 5-tej a ty dalej się czepiasz elektryków to jak ona jest potrzebna Ty wiesz ja też i pewnie sporo innych, niestety często ZE wymusza ją w warunkach na podstawie których jest projekt itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.04.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Dlaczego aluminium lepsze od miedzi - chyba że tylko tańszy no i w tej chwili grubość? Znajomy posłuchał "mądrego" elektryka i zakopał 4x10, co prawda tylko 25m....jego zdziwienie było wielkie gdy elektrownia nie chciała mutego podłączyć bo w warunkach miał 5 żył Jaka elektrownia, takie warunki. Jedni warci drugich. A że panowie monopoliści nie znają Polskich Norm, to już inna sprawa. (U mnie, w moim rejonie już zmądrzeli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 03.04.2015 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Jaka elektrownia, takie warunki. Jedni warci drugich. A że panowie monopoliści nie znają Polskich Norm, to już inna sprawa. (U mnie, w moim rejonie już zmądrzeli) Powoli acz bardzo powoli mądrzeją. Taryfę "budowlaną" zmieniają bez problemu, UB na oświadczeniu nie wymagają, a czasem nawet E, nie życzą sobie by odbiorca wykorzystywał uziemienie PEN w złączu... To i warunki piszą sensowniej bez "nakazywania" iloma żyłami i jakim materiałem odbiorca ma prowadzić swoją instalację, która ich obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg albo majtki gospodyni.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 03.04.2015 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Powoli acz bardzo powoli mądrzeją. Taryfę "budowlaną" zmieniają bez problemu, UB na oświadczeniu nie wymagają, a czasem nawet E, nie życzą sobie by odbiorca wykorzystywał uziemienie PEN w złączu... To i warunki piszą sensowniej bez "nakazywania" iloma żyłami i jakim materiałem odbiorca ma prowadzić swoją instalację, która ich obchodzi tyle co zeszłoroczny śnieg albo majtki gospodyni.... Bo to wszystko jest poza granicą eksploatacji, jest własnością Odbiorcy i wara ZE do cudzego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 03.04.2015 18:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Dziękuję za pomocne zdanie i proszę o więcej.... Każda opinia pomaga, nawet ta negatywna. Dom 135m2, parter: salon, kuchnia,korytarz, wiatrołap, pomieszczenie gosp. piętro: łazienka, korytarz, garderoba, trzy sypialnie... 1. Ile tych obwodów( sekcji) najlepiej zrobić - przypominam dom ogrzewany kablami elektrycznymi również CWU 2. Również chciałbym mieć założone podliczniki LCD, ile kWh idzie na ogrzewanie, ile na CWU.... 3. Jakie rozdzielnie są najlepsze, mogą być linki na allegro.....? 4. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale w razie czego....coś takiego na zasadzie pierwszeństwa tzn.gdy np. chcę gotować na płycie indukcyjnej, to wyłącza się jakiś obwód ogrzewania - chodzi mi o to, aby nie wywalały bezpieczniki z braku mocu:) 5. Jakie przewody, oświetlenie, gniazdka, jakie najlepsze? Może jakieś sugestie, uwagi.....przypominam ma być DOBRZE nie TANIO, a w ogóle nie chcę oszczędzać na materiałach.... PS. po wstępnej rozmowie- elektryk znajomy, chce za tę chatkę za robociznę 2500-3000zł...kable grzewcze ma tylko podpinać, układam sam,,,, Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez Hanss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 03.04.2015 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Jak już będziesz wiedział czego chcesz (oczywiście wstępnie) i przedstawisz swoją wizję elektrykowi wtedy możesz zacząć się dopytywać: 1. Ile obwodów elektryk planuje w instalacji (i co będą obejmować)? 2. Jakie zabezpieczenia zamierza zastosować: - wyłączniki różnicowo-prądowe, ile i co będą obejmować (przykładowo jedna różnicówka trójfazowa na cały dom -> źle, 20 różnicówek -> bez przesady, ważny rozsądek) - ograniczniki przepięć? - rozłączniki izolacyjne? No i jak z tymi zapytaniami, jak powinno być fachowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbich70 03.04.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 4. Nie wiem jak to się fachowo nazywa, ale w razie czego....coś takiego na zasadzie pierwszeństwa tzn.gdy np. chcę gotować na płycie indukcyjnej, to wyłącza się jakiś obwód ogrzewania - chodzi mi o to, aby nie wywalały bezpieczniki z braku mocu:) Przekaźnik priorytetowy. Ale skoro ma być dobrze, to nie żałuj mocy przyłączeniowej. Tej nigdy za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_partner 03.04.2015 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 elektrownia nie chciała mutego podłączyć bo w warunkach miał 5 żył Od kiedy w warunkach w Bydgoszczy podają konkretną ilość żył w kablu? Nie spotkałem się z tym jeszcze. Aluminium lepsze bo tańsze i może być o większym przekroju żyły - można mieć większą moc przyłączeniową i mniejszy spadek napięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 03.04.2015 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 Ja należę pod Enea - Nakło n/Not., a znajomy dokładnie Wyrzysk - woj. wielkopolskie, ale nie mam pojęcia jaki dystrybutor:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_EDK 04.04.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) No i jak z tymi zapytaniami, jak powinno być fachowo? Odpowiedź na oba pytania brzmi: to zależy Głównie od ilości, mocy i rodzaju odbiorników, ale też wizji i podejścia elektryka i potrzeb klienta. Kilka zasad, którymi ja się kieruję: 1. Pojedynczy obwód elektryczny powinien obejmować elementy / odbiorniki w jakiś sposób powiązane ze sobą (np. gniazdka (lub oświetlenie) w danym pomieszczeniu, piętrze) 2. W kuchni ze względu na duże skupisko urządzeń stosunkowo dużej mocy panuje podział na: obwody gniazdek (dwa nie zaszkodzą), obwód zmywarki (z mikrofalą lub osobno), obwód płyty indukcyjnej z piekarnikiem (2 fazy na płytę, trzecia na piekarnik), obwód lodówki (dla wygody, gdy wyjeżdżasz na kilka dni zostawiasz tylko ten (i alarmowy) obwód załączony. 3. Łazienka ma swój obwód gniazdek, bez względu na to co tam będziesz podpinał. 4. Max. 8 gniazdek w jednym obwodzie (podwójne liczę jako 1). 5. Osobno obwody: system alarmowy, obwód oświetleniowy na zewnątrz budynku, obwód elementów elektrycznych na zewnątrz 6. Dobrze pi razy drzwi rozłożyć tak obwody, aby obciążenie faz było równomierne (czyli np. każdy obwód grzejny na innej fazie) Piszesz, że ogrzewanie będzie mieć ok .8 kW także zakładając standardowe zabezpieczenie B16 dla przewodu 2.5 mm2, to co najmniej 3 obwody na ogrzewanie. Ważne w tym wszystkim jest to co zasugerował krzcel "Zacznij od narysowania "projektu"." i zastanów się najpierw czego potrzebujesz. Jeśli chodzi o ilość różnicówek to tutaj również można być kreatywnym. Najważniejsze, żeby obwody elektryczne w łazience były zabezpieczone róznicówką. Ale wiadomo, obecnie zabezpiecza się większość lub wszystkie obwody. Jak zabezpieczysz jedną różnicówką trójfazową cały dom, to jak wyłącznik zadziała cały dom stoi w mroku. Niektórzy wykonują podział tak, że po jednej różnicówce na każdą fazę + kolejna różnicówka na obwody zewnętrzne, niektórzy wykonują podział ze względu na funkcjonalność obwodów, niektórzy zabezpieczają obwody oświetleniowe inni nie, jeszcze inni osobno zabezpieczają obwody trójfazowe (różnicówka na 3fazy). Trzeba też pamiętać, że wyłącznik różnicowo-prądowy ma określony prąd znamionowy poniżej którego wyłącznik działa (powinien działać) poprawnie. Generalnie trzeba przemyśleć konsekwencje każdego rozwiązania lub po prostu zdać się na elektryka . Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez Radek_EDK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 04.04.2015 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 .... Najważniejsze, żeby obwody elektryczne w łazience były zabezpieczone róznicówką. A inne już nie muszą ? Ale wiadomo, obecnie zabezpiecza się większość lub wszystkie obwody. ... niektórzy zabezpieczają obwody oświetleniowe inni nie, Które się zabezpiecza a które nie ? Trzeba też pamiętać, że wyłącznik różnicowo-prądowy ma określony prąd znamionowy poniżej którego wyłącznik działa (powinien działać) poprawnie. . O jakim prądzie piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek_EDK 05.04.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Pytasz bo nie wiesz? A inne już nie muszą ? Przeczytaj całą moją wypowiedź. Które się zabezpiecza a które nie ? Nie trzeba zabezpieczać obwodów bardzo niskiego napięcia. O jakim prądzie piszesz ? In Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 05.04.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Pytasz bo nie wiesz? Przeczytaj całą moją wypowiedź. Nie trzeba zabezpieczać obwodów bardzo niskiego napięcia. In Pytam, bo pojawiłeś się z nowymi teoriami na temat tego co powinno się zabezpieczać a czego nie powinno. Przeczytałem całą Twoją wypowiedź, zacytuję ją jeszcze raz: ....... Jeśli chodzi o ilość różnicówek to tutaj również można być kreatywnym. Najważniejsze, żeby obwody elektryczne w łazience były zabezpieczone róznicówką. Ale wiadomo, obecnie zabezpiecza się większość lub wszystkie obwody. Jak zabezpieczysz jedną różnicówką trójfazową cały dom, to jak wyłącznik zadziała cały dom stoi w mroku. Niektórzy wykonują podział tak, że po jednej różnicówce na każdą fazę + kolejna różnicówka na obwody zewnętrzne, niektórzy wykonują podział ze względu na funkcjonalność obwodów, niektórzy zabezpieczają obwody oświetleniowe inni nie, jeszcze inni osobno zabezpieczają obwody trójfazowe (różnicówka na 3fazy). Trzeba też pamiętać, że wyłącznik różnicowo-prądowy ma określony prąd znamionowy poniżej którego wyłącznik działa (powinien działać) poprawnie. Generalnie trzeba przemyśleć konsekwencje każdego rozwiązania lub po prostu zdać się na elektryka . i ponawiam pytanie: czy tylko obwody w łazience powinny być zabezpieczone RCD - inne już nie, bo to nie jest tak ważne według kolegi ??? czy to co robią inni, oznacza, że mają robić tak wszyscy, czy może jednak jest to obligatoryjne ? Ponawiam pytanie także o prąd znamionowy - Załóżmy: RCCB 25A 30mA , znamionowy prąd ciągły In przepływający przez to urządzenie wynosi 25,1A - skąd czerpiesz informację, że wył. RCD może zadziałać a nie musi tylko "poniżej określonego prądu znamionowego" ? wyjaśnij to zjawisko, tylko nie mieszaj do tego IΔn bo jeszcze bardziej się skompromitujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts