Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrzucanie "różnicóki" po podłączeniu zewnętrznego oświetlenia. Wilgoć ?

Recommended Posts

Witam,

mam poważny problem z wyłącznikiem różnicowym (lub instalacją oświetleniową). W domku jednorodzinnym u kolegi zrobiliśmy oświetlenie wzdłuż ścieżki od bramy do wejścia do domu. Składa się ono z sześciu lamp (tradycyjne żarówki) oraz dwóch czujników ruchu przystosowanych do pracy na zewnątrz. Niestety po kilkunastu godzinach pracy zaczęło wyrzucać wyłącznik różnicowy. Otworzyłem czujniki, które podczas ostatnich deszczy bardzo zamokły. Były wilgotne wewnątrz. Wysuszyłem, złożyłem i znowu było OK. Niestety po kilku godzinach różnicówka znowu wyrzuca. Całą instalacja łączona jest przewodem 3x1,5. Położona ok. 30 cm pod ziemią w rurkach białych PCV. Tylko odcinek ok. 2 metrów leży bez rurki (przewód w ziemi).

Bardzo proszę o pomoc. Co może być przyczyną wyrzucania różnicówki. Sprawa bardzo pilna.

Pozdrawiam

Witam,

mam poważny problem z wyłącznikiem różnicowym (lub instalacją oświetleniową). W domku jednorodzinnym u kolegi zrobiliśmy oświetlenie wzdłuż ścieżki od bramy do wejścia do domu. Składa się ono z sześciu lamp (tradycyjne żarówki) oraz dwóch czujników ruchu przystosowanych do pracy na zewnątrz. Niestety po kilkunastu godzinach pracy zaczęło wyrzucać wyłącznik różnicowy. Otworzyłem czujniki, które podczas ostatnich deszczy bardzo zamokły. Były wilgotne wewnątrz. Wysuszyłem, złożyłem i znowu było OK. Niestety po kilku godzinach różnicówka znowu wyrzuca. Całą instalacja łączona jest przewodem 3x1,5. Położona ok. 30 cm pod ziemią w rurkach białych PCV. Tylko odcinek ok. 2 metrów leży bez rurki (przewód w ziemi).

Bardzo proszę o pomoc. Co może być przyczyną wyrzucania różnicówki. Sprawa bardzo pilna.

Pozdrawiam

Oczywiście przewód YDY a obudowy pewnie IP67 nie są.

Jeśli kabel ziemny to po co w rurkach jeśli zwykły i w rurkach to macie problem - bez rurek tak samo.

Kolega wcześniej już napisał zapewne najzwyklejszy kabel, dławiki w lampach niezabezpieczone, a jak lampa się świeci to nasycenie parą wodną w lampie 100% - dobrze że choć daliście wyłącznik różnicowo-prądowy bo by was pozabijało.

Co może być przyczyną wyrzuwki. Sprawa bardzo pilna.

Pozdrawiam

Hej! Proste pytanie- prosta odpowiedz:

Zwarcie przewodu fazowego lub neutralnego z obudowa lampy, czujnika itd:

Dlaczego?

Za Remiks-em: nie zastosowales urzadzen elektrycznych zgodnych z odpowiednia klasa ochronnosci na czynniki zewnetrzne,

Za elpapiotr i CityMatic: moze sprawa elektryki zew. i roznicowki jednak troche Was przerosla( to rzaden wstyd- lepiej zaprzyjaznic sie z elektrykiem)

Za ...partner-em czujniki wadliwe albo wewnetzne z nieodpowiednim IP

Di-wodorotlenek:):) tu nic nie mam do dodania, ale troche od siebie:

Moze to byc rowniez przez zainstalowana wysokoczula roznicowke, ktora nie spelnia egzaminu na zewnatrz, chociaz wiekszosc (w tym ja) obstawia ze to nieszczelnosc, nieodpowedni kabel itd...

Nie dajcie sie chlopy zabic:)

Ps. Sam mam SEPy i troche doswiadczenia, ale nie raz prosilem o rade lub nawet wykonanie elektryka z prawdziwego zdarzenia...

Pozdrawiam