bumar1 02.04.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Witam,mam poważny problem z wyłącznikiem różnicowym (lub instalacją oświetleniową). W domku jednorodzinnym u kolegi zrobiliśmy oświetlenie wzdłuż ścieżki od bramy do wejścia do domu. Składa się ono z sześciu lamp (tradycyjne żarówki) oraz dwóch czujników ruchu przystosowanych do pracy na zewnątrz. Niestety po kilkunastu godzinach pracy zaczęło wyrzucać wyłącznik różnicowy. Otworzyłem czujniki, które podczas ostatnich deszczy bardzo zamokły. Były wilgotne wewnątrz. Wysuszyłem, złożyłem i znowu było OK. Niestety po kilku godzinach różnicówka znowu wyrzuca. Całą instalacja łączona jest przewodem 3x1,5. Położona ok. 30 cm pod ziemią w rurkach białych PCV. Tylko odcinek ok. 2 metrów leży bez rurki (przewód w ziemi).Bardzo proszę o pomoc. Co może być przyczyną wyrzucania różnicówki. Sprawa bardzo pilna.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 02.04.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Witam, mam poważny problem z wyłącznikiem różnicowym (lub instalacją oświetleniową). W domku jednorodzinnym u kolegi zrobiliśmy oświetlenie wzdłuż ścieżki od bramy do wejścia do domu. Składa się ono z sześciu lamp (tradycyjne żarówki) oraz dwóch czujników ruchu przystosowanych do pracy na zewnątrz. Niestety po kilkunastu godzinach pracy zaczęło wyrzucać wyłącznik różnicowy. Otworzyłem czujniki, które podczas ostatnich deszczy bardzo zamokły. Były wilgotne wewnątrz. Wysuszyłem, złożyłem i znowu było OK. Niestety po kilku godzinach różnicówka znowu wyrzuca. Całą instalacja łączona jest przewodem 3x1,5. Położona ok. 30 cm pod ziemią w rurkach białych PCV. Tylko odcinek ok. 2 metrów leży bez rurki (przewód w ziemi). Bardzo proszę o pomoc. Co może być przyczyną wyrzucania różnicówki. Sprawa bardzo pilna. Pozdrawiam Oczywiście przewód YDY a obudowy pewnie IP67 nie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 02.04.2015 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Witam, mam poważny problem z wyłącznikiem różnicowym (lub instalacją oświetleniową). W domku jednorodzinnym u kolegi zrobiliśmy oświetlenie wzdłuż ścieżki od bramy do wejścia do domu. Jak zrobiliście, tak macie. Dwóch "elektryków" z Bożej łaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 02.04.2015 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2015 Jeśli kabel ziemny to po co w rurkach jeśli zwykły i w rurkach to macie problem - bez rurek tak samo.Kolega wcześniej już napisał zapewne najzwyklejszy kabel, dławiki w lampach niezabezpieczone, a jak lampa się świeci to nasycenie parą wodną w lampie 100% - dobrze że choć daliście wyłącznik różnicowo-prądowy bo by was pozabijało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_partner 03.04.2015 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2015 czujników ruchu przystosowanych do pracy na zewnątrz . czujniki, które podczas ostatnich deszczy bardzo zamokły. Były wilgotne wewnątrz. Może czujniki wadliwe i nieszczelne lub źle je zamontowaliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzcel 04.04.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2015 Co może być przyczyną wyrzucania różnicówki. Przyczyną jest di-wodorek tlenu, główny składnik kwaśnych deszczy. Dostał ci się do nieszczelnych puszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panmajsterkowicz 06.04.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Co może być przyczyną wyrzuwki. Sprawa bardzo pilna. Pozdrawiam Hej! Proste pytanie- prosta odpowiedz: Zwarcie przewodu fazowego lub neutralnego z obudowa lampy, czujnika itd: Dlaczego? Za Remiks-em: nie zastosowales urzadzen elektrycznych zgodnych z odpowiednia klasa ochronnosci na czynniki zewnetrzne, Za elpapiotr i CityMatic: moze sprawa elektryki zew. i roznicowki jednak troche Was przerosla( to rzaden wstyd- lepiej zaprzyjaznic sie z elektrykiem) Za ...partner-em czujniki wadliwe albo wewnetzne z nieodpowiednim IP Di-wodorotlenek:) tu nic nie mam do dodania, ale troche od siebie: Moze to byc rowniez przez zainstalowana wysokoczula roznicowke, ktora nie spelnia egzaminu na zewnatrz, chociaz wiekszosc (w tym ja) obstawia ze to nieszczelnosc, nieodpowedni kabel itd... Nie dajcie sie chlopy zabic:) Ps. Sam mam SEPy i troche doswiadczenia, ale nie raz prosilem o rade lub nawet wykonanie elektryka z prawdziwego zdarzenia... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zubel 07.04.2015 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Odłącz zasilanie od pierwszej czujki oraz lamp zapalanych przez ten czujnik i sprawdź, czy RDC zadziała i tak kolejno. (Być może pomyłka w późniejszym połączeniu?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 08.04.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Moze to byc rowniez przez zainstalowana wysokoczula roznicowke, ktora nie spelnia egzaminu na zewnatrz, chociaz wiekszosc (w tym ja) obstawia ze to nieszczelnosc, nieodpowedni kabel itd... O jakiej "wysokoczułej" różnicówce piszesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts