leniin 25.01.2019 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Szczerze nie mówię nie....Zakładałem fv mając tylko dane na papierze (wyliczenie ozc oraz zużycie prądu w starym domu)Mieszkam od połowy roku, grzeje pierwszy sezon. Pod koniec tego roku zobacze ile zużywam i produkuje wtedy zdecyduje. Teraz mając taryfę g12w niewiele trace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 25.01.2019 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Ceny bez przemysłów gdyż i tak je płacę używając prąd w domu. Pobrana z sieci 2662 Tar I 825 Tar II 1837 Oddaną do sieci 3088 Tar I 1690 Tar II 1397 Spisane z licznika z 15 stycznia 2019 a fv założona 05.07.2018 Jak widać dokupić będę w 2 taryfie więc g12w jest również korzystna Patrząc na to rozliczenie instalacja pokryła twoje półroczne zapotrzebowanie w całości, ale jednocześnie potwierdza to moje obawy, że: 1. oddałeś do sieci więcej niż potrzebowałeś- tu ok (biorąc pod uwagę, że zostawiasz haracz 20% to jest to logiczne) 2. musisz jednak dokupić energii w 2T 3. oddasz za darmo nie wykorzystaną energię w 1T. Oczywiście zawsze można powiedzieć, że na wykorzystanie nadwyżki masz 365 dni, ale kolejny okres rozliczeniowy również wygeneruje nadwyżkę w 1T a niedobór w 2T...itd.itd. Zamiana w tym wypadku taryfy G12w na G11 jest najkorzystniejsza. Po przeanalizowaniu kilku forumowych przykładów, uważam że instalacja PV, która z założenia ma pokryć całe zapotrzebowanie na energię, powinna pracować w parze z taryfą G11. Co innego, jeżeli ma pokryć tylko część zapotrzebowania- wówczas powinna być dopasowana tak, aby pokryć 100% zużycia w drogiej i część w taniej, a resztę w taniej należałoby dokupić. W moim przypadku (G12w) zapotrzebowanie roczne to 13 000 kWh (59% taniej i 41% drogiej) . Potrzebuję zatem z PV w drogiej ok 5300 kWh. Załóżmy, że 25% zużywam w czasie rzeczywistym (1060 kWh), z sieci muszę pobrać 4240 kWh (jest to 80% z 5400kWh). Moja instalacja zatem, aby pokryć zapotrzebowanie w drogiej, musiałaby w sumie wyprodukować ok 6460 kWh w drogiej strefie właśnie. Licząc dalej: skoro instalacja PV przy taryfie G12w produkuje 65% prądu w drogiej, a 35% w taniej, to moja, produkując 6460kWh w drogiej (wynika to z powyższego liczenia aby pokryć całość zapotrzebowania w drogiej), wyprodukowałaby jednocześnie ok 3500 kWh w taniej. Muszę mieć zatem instalację, która wyprodukuje ok 10 tys Kwh, czyli o mocy 10kw. Powyższe pokazuje, że będę musiał dokupić ok 3500kWh w taniej strefie (roczny koszt dokupienia to ok 1000 pln) Alternatywą jest przejście na G11 i zakup instalacji o mocy 16 kw (pokryłaby 100% mojego zapotrzebowania). Ale te dodatkowe 6 KW to koszt ok 25 tys pln, co pokazuje, że te dodatkowe 6kw zwracałoby się 25 lat. Podtrzymuję, że najbardziej ekonomiczne jest korzystanie z taryfy G12w, która będzie współpracowała z instalacją PV takiej wielkości, która pokryje 100% energii wykorzystywanej w drogiej taryfie. uffff:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 25.01.2019 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 magdaseb i o to właśnie chodzi tak każdy powinien sobie to policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.01.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 60 kWh w jeden dzień? Nie doceniasz : suszarka kondensacyjna i 5 osob w domu ( o praniu napisaleś ) , plyta indukcyjna 7kW wtedy zwykle gotujemy, pompa wody 2,2 kW (bo pranie potrzebuje do kapieli tez ale to za chwile) parownica (do sprzatania) 1,5 kW, zwykle w weekend prasuje koszule na caly tydzień , parownica 2,7kW do tego pompa filtracyjna w basenie ( w lato) 360 W x ~8h, Dzieciaki maja zwyczaj w sobote sie pomoczyc w wannie (200l - pompa ciepla+woda). Rekuperacja i oczyszaczlnia pracuje caly czas wiec bez roznicy czy weeked czy nie.Podobnie 2 lodówki i duża zamrażarka. Wtedy tez chodzi dlugo TV (75") - dzieci maja czas na granie na xbox kinect. Nazbiera sie Celem bylo pokrycie drogiego pradu i praktycznie tak trafiam (w podanym okresie oddalem 89kWh z drogiej do taniej ale za drugie polrocze doplacilem za 100kWh w drogiej bo zabrakło produkcji). W efekcie place za caly prad jakbym zuzywal wylacznie w drugiej taryfie co powoduje ze szybciej mi sie zwraca PV bo wlasnie pokrywa ten drozszy prad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 25.01.2019 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 .. instalacja PV, która z założenia ma pokryć całe zapotrzebowanie na energię, powinna pracować w parze z taryfą G11. tak własnie mam. Mam w pompie przeliczanie , patrzenie na zegarek , czy pranie w weekendy i ustawianie urządzeń na timer . W jakiejś dalszej perspektywie planuję PC , jednak nadal pozostanę przy G11 ,tylko dobuduję PV do 10kWp ( patrząc na zużycie peletu opędzę w tej mocy bytowy oraz PC) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.01.2019 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Ceny bez przemysłów gdyż i tak je płacę używając prąd w domu. Pobrana z sieci 2662 Tar I 825 Tar II 1837 Oddaną do sieci 3088 Tar I 1690 Tar II 1397 Spisane z licznika z 15 stycznia 2019 a fv założona 05.07.2018 Jak widać dokupić będę w 2 taryfie więc g12w jest również korzystna Przelacz sie na G11 lub kup auto elektryczne EDYTA: mozesz jeszcze postawić basen dzieciakom pompa filtracyjna "zje" ze 250kWh w sezonie (duzy basen) , no i mozesz zawsze ten basen dodatkowo podgrzewać Edytowane 25 Stycznia 2019 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.01.2019 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Podtrzymuję, że najbardziej ekonomiczne jest korzystanie z taryfy G12w, która będzie współpracowała z instalacją PV takiej wielkości, która pokryje 100% energii wykorzystywanej w drogiej taryfie. uffff:) da sie ? da ! opłaca sie g12W ? wyglada ze tak dokladnie tak mam u siebie. Jesli chodzi o instalacje dodatkowych PV to na pokrycie taniego pradu slabo sie oplaca , ale UWAGA ! warunki sie zmieniaja jesli jestes w strefie podatkowej 32% i mozesz dokupic PV wtedy masz odpis (ulga termomodernizacyjna) czyli obnizasz koszty o 32% instalacji , jeszcze tego nie liczylem , ale ze mam w planach auto elektryczne i zastanawiam sie nad tym ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.01.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 3. oddasz za darmo nie wykorzystaną energię w 1T. ) Nie zauważyłem tego : nie jest to prawda chyba że masz złodziejskiego dostawcę (kwailifikuje sie do URE) . U mnie w PGE rozliczana jest CAŁA produkcja jeśli brakuje do rozliczenia w T1 to pokrywa T2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2019 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Policz ile tego prądu było i czy w ogóle był Jak mam liczyć? Opieram się na tym, co podałeś - że 807kWh wprowadziłeś do sieci w taniej strefie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.01.2019 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Jak mam liczyć? Opieram się na tym, co podałeś - że 807kWh wprowadziłeś do sieci w taniej strefie. Chodzi o to ze nie zapłaciłem za drogi prąd , produkcja w taniej strefie jest skutkiem ubocznym. Za cale zuzycie place jak za tani prad i dokladnie takie było założenie. Wtedy jest najwieksza oplacalnosc bo korzystam z taryfy jakby to była nocna Przeczytaj dokladnie co napisal magdaseb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 25.01.2019 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Witam wszystkich Chcialbym dobrac moc instalacji i prosze o porade Nierozumie tego jeszcze czytalem duzo co tu pisaliscie ale nadal nierozumie piszecie ze produkujecie prad z pv w 1 i 2 taryfie ale jak to mozliwe jesli druga taryfa jest przewaznie wieczorem i w nocy pomijajac 2 godz popoludniu ale mniejsza o to Prosze o porade jaka moc musi miec moja instalacja pv dom jest w trakcie budowy stan surowy zamkniety tynki sa i instalacja elektryczna Moje zuzycie roczne pradu to mysle okolo 3000-3600kwh z cwu dlatego mysle.o instalacji pv piec bedzie na ekogroszek niebedzie gazu w domu I teraz pytanie jaka moc instalacji aby wyjsc na zero mniejwiecej? Z góry dziekuje za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2019 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Chodzi o to ze nie zapłaciłem za drogi prąd Zrozumiałem, że za 1049kWh zapłaciłeś w drogiej strefie. Co więc to oznacza? Okres : 1 polrocze 2018 Pobór : dzienna : 1049 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.01.2019 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Zrozumiałem, że za 1049kWh zapłaciłeś w drogiej strefie. Co więc to oznacza? Cos czuje ze na PV to tak teoretycznie sie znasz, no ale zawsze sie mozesz wypowiedziec Postaram sie wytłumaczyć , pobor oznacza ze tyle pobrałem z sieci , nie oznacza to wcale ze tyle zaplacilem bo wprowadzilem : dzienna: 1420kWh czyli 0,8 z tego moglem rozliczyc czyli 1136 kWh. Co daje do rozliczenia/zapłaty 1049 - 1136 = -87kWh czyli tyle mialem do rozliczenia (naprodukcja) co pokryło zuzycie w T2. Czyli prądu w T1 nie było bo zostało w całości rozliczone. W 2T produkcja rozliczyla pobor w T2 zmniejszajac caly rachunek za prad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.01.2019 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Nierozumie tego jeszcze czytalem duzo co tu pisaliscie ale nadal nierozumie piszecie ze produkujecie prad z pv w 1 i 2 taryfie ale jak to mozliwe jesli druga taryfa jest przewaznie wieczorem i w nocy pomijajac 2 godz popoludniu ale mniejsza o to Bardzo proste , w taryfie G12W tania strefe masz od 22:00 - do 6:00, wschód w lato jest przed 6:00 więc to pierwszy moment gdzie troszkę instalacja wyprodukuje prąd. Drugim momentem jest okno dzienne czyli od 13-15 w zimie i od 15-17 w lato to tez tania taryfa . Do tego w taryfie g12W masz tani weekend czyli sobota i niedziela wiec tez taryfa 2 (nocna/tansza) Moje zuzycie roczne pradu to mysle okolo 3000-3600kwh z cwu dlatego mysle.o instalacji pv piec bedzie na ekogroszek niebedzie gazu w domu A teraz to ja nie zrozumiałem CWU grzejesz prądem czy piecem ? co oznacza "3000-3600kwh z cwu " Zasadniczo musisz sobie policzyc ile pradu najczesciej pobierasz w jakich goddzinach (czy caly tydzien czy tylko w weekend itd) i czym grzejesz (kabel, PC, piec jak napisales) , do tego dobierasz taryfe (G12,G12w,G12as) . potem sprawdzasz budzet na jaka instalacje Cie stac ( w zaleznosci ile chcesz pokryc zapotrzebowania) . Jesli na czesc to wyliczasz aby pokryc drogi prad. Jesli masz kase i warunki to bierzesz na calosc (pamietajac ze do 10kWh rozliczasz 0,8 co wprowadzisz do sieci a powyzej 0,7) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 25.01.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Przepraszam zle to napisalem 3000 do 3600 kwh to zapotrzebowanie roczne pradu grzejac cwu pradem latem bo zima bedzie ciepla woda z kotla C.O Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 25.01.2019 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Przepraszam zle to napisalem 3000 do 3600 kwh to zapotrzebowanie roczne pradu grzejac cwu pradem latem bo zima bedzie ciepla woda z kotla C.O Jak dasz 4kW to ci pokryje 100%zapotrzebowania na prąd biorąc pod uwagę że musisz energetyce oddać 20%. Proponuję ci nie pchać się w ekogroszek bo nie dość że drogi to kupa przy nim wbrew pozorom roboty i syf! Miałem to wiem o czym pisze. Zainstaluj pompę ciepła i brak obsługi i taniej niż na ekogroszeku. Dodatkową zaletą jest że węgla sobie w ogródku nie wykopiesz a zainstalujesz większą fotowoltaike i będziesz miał prąd do grzania. Ja zainstalowałem instalację 10kw i starczyło na cały prąd w domu łącznie z ogrzewaniem. Rachunek za cały rok prądu łącznie z ogrzewaniem +cwu wyszedł 300zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 25.01.2019 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Niestety na pompe.ciepla mnie niestac jest w planach ale dopiero jak dokoncze dom pozniej go ocieple i dopiero bede myslal o pompie ciepla dlatego w domu tez bedzie 100%podlogowki Teraz mam taryfe g11 z tauronI mam pytanie bo ktos tu na forum wspominal cos o tauron ze jakos inaczej rozliczaja prosumentow czy moze ktos cos na ten temat napisac wiecej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 25.01.2019 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Przy G11 jest w miarę normalnie w Tauronie , oprócz bilansowania międzyfazowego , schody zaczynaja się jak masz dwie taryfy . Mozesz napisać do vr5 lub poczytac jego wcześniejsze posty ( dokładniej to rozpisywał) https://forum.muratordom.pl/showthread.php?164927-Ma-ktoś-panele-fotowoltaiczne-Proszę-o-opinie&p=7773870&viewfull=1#post7773870 ale nie pamiętam dokładnie w którym ( robił to kilka razy w przeciągu ostatniego kwartału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 25.01.2019 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Tak czytalem co pisal uzytkownik vr5 ale tego nierozumialem Dodam ze mam instalacje 3 fazowa w domu Jaki inwerter musial bym kupic 1 czy 3 fazowy ?Czy moze trzy inwertery 1fazowe ?tez tak ktos pisal ze ma Chcialbym kupoc uzywane panele polikrystaliczne moze.ktos polecic godne uwagi jaka marka?Niebuduje z kredytu wiec dlatego mysle.o uzywanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 25.01.2019 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Ich (Tauronu) sposobu rozliczania chyba nikt nie rozumie , nawet oni sami... Co do inwertera to ilu użytkowników tyle opinii , jak ze wszystkim . Jedni twierdzą ,że lepiej 3 mniejsze , bo w razie awarii lub problemów z bilansowaniem międzyfazowym jest to lepsze rozwiązanie . Inni ,że szkoda zachodu , ,że potrzeba więcej miejsca i jest więcej części do psucia . Z używkami to nie ma co za bardzo patrzeć na markę , tylko na to czy działąją . Kumpel kupuje teraz na dniach 5kWp z aukcji - prześle na pw . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts