jasiek71 11.03.2017 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2017 Instalacja 3,2kW. Na faIowniku jest licznik który pokazuje uzysk. styczeń 157kW luty 140kW marzec do dziś 102kW A co ten licznik mówi o bieżącym zużyciu energii i o bieżącej produkcji...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 12.03.2017 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 No i o tym mówię. Licznik na falowniku tego ci nie powie. Widzisz tam tylko ile było wyprodukowane i tak może być że jednego dnia będzie to 15kWh a drugiego 1,5kWh z tego na pc poszło pewnie kilka % bo przecież pc pracują w II taryfie chyba że kolega ma sterowanie zrobione i jak jest produkcja to pc też się załącza. Jak już pisałem połączenie pv +pc bez taryfy g11 szału nie będzie. Natomiast za rok czy dwa lata jeśli ceny energii pójdą w górę a pv spadną to wtedy może się okazać że bez sensu jest taryfa g12 i lepiej będzie mieć g11 +pv bo ogólnie wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reksgildo 12.03.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 A co ten licznik mówi o bieżącym zużyciu energii i o bieżącej produkcji...? Pokazuje ile wyprodukowało energii. Żeby wiedzieć ile poszło na własne potrzeby muszę od tego wskazania odjąć to co na liczniku głównym jest jako oddane do sieci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.03.2017 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2017 Pokazuje ile wyprodukowało energii. Żeby wiedzieć ile poszło na własne potrzeby muszę od tego wskazania odjąć to co na liczniku głównym jest jako oddane do sieci. No to wiesz jak trudno jest zagospodarować bieżącą produkcję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dario_i_dorota 08.09.2017 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2017 Witam wszystkich prosumentów. Ponieważ jestem swieżo po załozeniu licznika dwukierunkowego w taryfie g12w w PGE wybranej intuicyjnie.Dajcie mi kilka wskazówek jak korzystac z mozliwości g12w i instalacji foto. Czy bardziej opłaca się na bieżąco z PV czy podczas trwania 2 taryfy?Czy ktos to testował w praktyce? Pozdrawiam i przepraszam za może zbyt trywialne pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 25.05.2018 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Czy zakładając pompę ciepła i mając perspektywę montażu PV istotny, ze względów oczywiście finansowych, jest wybór czy to będzie pompa jedno- czy trójfazowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 25.05.2018 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Jeżeli przyłącze masz jednofazowe to pompa i PV jednofazowe. Jeżeli przylącze masz trzyfazowe to możesz mieć pompę taką i taką ale PV powinno być 3 fazowe bo bilansowanie międzyfazowe dla PV jenofazowego nieistnieje. Również nowe przepisy mogą ograniczyć wielkość jednofazowego PV z 4.6 do 3 kWp a to trochę mało dla PC i resty zapotrzebowania domu. Mam przyłącze trójfazowe, więc PV trzeba będzie przystosować do tego typu zasilania. Oznacza to zatem że będę musiał zakupić inwerter trojfazowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.06.2018 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Czy zakładając pompę ciepła i mając perspektywę montażu PV istotny, ze względów oczywiście finansowych, jest wybór czy to będzie pompa jedno- czy trójfazowa? To zależy czy masz bilansowanie międzyfazowe oraz czy musisz płacić za energię bierną. Najlepiej weź pompę jednofazową, bo normalnie ocieplony budynek nie będzie zużywał więcej niż 5-8kW, co po podzieleniu przez COP daje 2-3kW czyli obciążenie możliwe na fazę. Umożliwi to przełączenie PV na fazę którą używa PC i zwiększenie zużycia własnego przy braku bilansowania międzyfazowego. Jeśli będziesz miał jeden falownik trójfazowy, to nie wykorzystasz jego produkcji urządzeniami jednofazowymi pod kątem zużycia własnego. Falowniki jednofazowe można przełączać na dowolne fazy, co przydaje się zimą i jednocześnie nie przestają być mikroinstalacją trójfazową w kontekście ustawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.06.2018 04:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Mam przyłącze trójfazowe, więc PV trzeba będzie przystosować do tego typu zasilania. Oznacza to zatem że będę musiał zakupić inwerter trojfazowy? Przyłącze trójfazowe oraz mikroinstalacja trójfazowa nie wymaga inwertera trójfazowego. Zwykle korzystniej jest zastosować trzy falowniki jednofazowe niż jeden trójfazowy. Ja mam trzy jednofazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JanWerbinski 20.06.2018 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2018 Witam wszystkich prosumentów. Ponieważ jestem swieżo po załozeniu licznika dwukierunkowego w taryfie g12w w PGE wybranej intuicyjnie. Dajcie mi kilka wskazówek jak korzystac z mozliwości g12w i instalacji foto. Czy bardziej opłaca się na bieżąco z PV czy podczas trwania 2 taryfy? Czy ktos to testował w praktyce? Pozdrawiam i przepraszam za może zbyt trywialne pytanie. Priorytetem jest pokrycie fotowoltaiką zużycia w I taryfie. W drugiej kolejności zwiększenie zużycia własnego. Jeśli jesteś pewien że nie zapłacisz nic w I taryfie, to używaj energochłonnych odbiorników w południe, podczas maksymalnej produkcji PV. Ja do tego celu mam arkusz w Excelu i na podstawie miesięcznych spisów liczników i podliczników wiosną obliczam ile muszę energii oddać, a w II połowie roku ile mogę za darmo odebrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gurszczak 21.01.2019 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Cześć wszystkim, juz od tego czytania mam mętlik w głowie. Za chwilę wjeżdża instalator z montażem PV, dom jeszcze nie użytkowany, w domu PC 9kW Panasonic T-CAP, aktualna taryfa to G12W czy przy PV 9,6kW zmieniać na G11 czy pozostać przy tej co posiadam? Teoretycznie PV powinna styknąć i na ogrzewanie i na bytowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuuube 21.01.2019 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Jeśli Ci wystarczy produkcji , to nie ma znaczenia jaka taryfa (no chyba ,że jesteś w Tauronie , ale z tego co widzę to nie) bo nie pobierzesz kWh za które będziesz musiał fizycznie płacić , a za te w opuście odejma 20% Twojej nadprodukcji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 21.01.2019 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Cześć wszystkim, juz od tego czytania mam mętlik w głowie. Za chwilę wjeżdża instalator z montażem PV, dom jeszcze nie użytkowany, w domu PC 9kW Panasonic T-CAP, aktualna taryfa to G12W czy przy PV 9,6kW zmieniać na G11 czy pozostać przy tej co posiadam? Teoretycznie PV powinna styknąć i na ogrzewanie i na bytowe. Spokojnie, bez nerwów...Też przymierzam się do PV. Mam G12w i na pewno na razie przy niej pozostanę. Zużywam w proporcjach 60/40 (tania/droga), czasami 65/35.. Moje łączne zużycie za rok to 13 000 kWh (PC + bytowy). Przymierzam się do instalacji 16kw- pokryłaby całe moje zapotrzebowanie roczne. Są różne opinie, jak nadwyżka produkcji w 1T jest bilansowana z 2T i podobno zależy to od ZE. Ja na pewno pierwszy rok sprawdzę, jak to będzie się miało do G12w, a po roku najwyżej zmienię na G11. Jedyne, co chodzi mi po głowie, to mniejsza instalacja (do 10kw), wówczas odzyskuję 80% oddanej (przy 16-stce tylko 70%). Nie wiem tylko, czy to pokryje większość, a chciałbym aby pokryło całość w drogiej, a ewentualną różnicę dokupiłbym w taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 21.01.2019 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Nie rób 16 zrób max 10 nie ma sensu robić na tanią taryfę 10 ci starczy na tanią a do pc dociągniesz sobie w taniej. Tak jest najsensowniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 21.01.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Nie rób 16 zrób max 10 nie ma sensu robić na tanią taryfę 10 ci starczy na tanią a do pc dociągniesz sobie w taniej. Tak jest najsensowniej. Popieram ja przy zużyciu 8000 zamierzam instalować 5kWp i zostać przy G12w, ewentualnie G12. Trzeba zebrać dane jak się produkcja rozkłada w taryfach, pewnie mocno zależy od kierunku. Dobranie takiej mocy paneli żeby produkcja w T1 odpowiadała zużyciu jest najbardziej ekonomiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.01.2019 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2019 Popieram ja przy zużyciu 8000 zamierzam instalować 5kWp i zostać przy G12w, ewentualnie G12 G12w żeby produkować więcej taniego prądu? I kupować droższy prąd w taniej strefie? Bez sensu. Gdyby dało się przy G12as być prosumentem, to byłaby najlepsza taryfa do PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 22.01.2019 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 g12w rzeczywiście jest słaba ale kto powiedział, że nie da się być prosumentem w g12as? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 22.01.2019 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 g12w rzeczywiście jest słaba ale kto powiedział, że nie da się być prosumentem w g12as? A kto powiedział że G12w jest słaba ? G12as jest opłącalna jak nie zuzywaleś duzo prądu wcześniej (np. nowy dom lub grzałeś piecem). Jeśli miałeś wcześniej g12W i grzałeś pompą/kablami to sie nie opłaca . Jak masz miejsce na dachu to warto robić tyle ile jest zapotrzebowania (nie więcej niż 10kW) wtedy nie ma znaczenia taryfa - wszystko wyprdukujesz.Oczywiście nalezy pamiętać ze oddana do sieci energia rozliczana jest w stosunku 1:0,8 ( do 10kW). Jeśli zapotrzebowanie masz większe lub mało miejsca i PV będzie np. 6kW to najlepiej właśnie g12W (pod warunkiem jak na wstępie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 22.01.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 G12w żeby produkować więcej taniego prądu? I kupować droższy prąd w taniej strefie? Bez sensu. Gdyby dało się przy G12as być prosumentem, to byłaby najlepsza taryfa do PV. Racja, jakoś niezatrybilem że nie tylko produkcja się zmieni ale też zużycie. Czyli droga taryfę bedize się podobnie pokrywało w G12 i G12w. I rzeczywiście chyba lepiej dokupywać w G12 bez w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 23.01.2019 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 gogush nie tłumacz mi jak to działa bo już dawno z tego korzystam. Niemniej w taryfach innych niż g11 trzeba uwzględniać ile czasu pv będzie produkowało tani prąd im mniej tym lepiej wiadomo. Dlatego też 12w jest gorsza niż g12. Zwrot z g12 wygląda naprawdę fajnie w połączeniu pv+pc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts