Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła a zestaw fotowoltaiczny

Krix

Recommended Posts

gogush nie tłumacz mi jak to działa bo już dawno z tego korzystam. Niemniej w taryfach innych niż g11 trzeba uwzględniać ile czasu pv będzie produkowało tani prąd im mniej tym lepiej wiadomo.

NIe wiem skad takie rozumowanie, nie chodzi aby ograniczac produkcje w tanich okresach tylko aby zuzywac jak najwiecej w tanich - to ślepa uliczka.

Tą droga idąć nalezy wyłączac PV w tanich okresach :lol2:

Dlatego też 12w jest gorsza niż g12. Zwrot z g12 wygląda naprawdę fajnie w połączeniu pv+pc

Wszystko zależy od funkcjonowania i charakterystyki zuzycia.

Jesli zwykle jestes w weekend w domu i pierzesz, sprzatasz, gotujesz to masz wlasnie w weekend najwieksze zuzycie wiec masz tani prąd bez wzgledu na to ile wyprodukuje (lub nie ) PV. Jesli masz PV to rowniez wiesz ze produkcja w II taryfie jest nieporownywalnie niskie do produkcji w I taryfie.

Wg. Twojego rozumowania najlepiej zuzywac prad w drogiej bo wtedy zwrot PV bedzie najszybszy :)

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Raczej ty źle to rozumujesz. Produkcja w słoneczne miesiące z jednego dnia wynosi ok 30kWh z 5kWp zainstalowanej mocy. Pomnóż sobie teraz ilość godzin tylko z tych dwóch dni to masz jakieś 60 kWh razy 4 weekendy masz 240 plus 2 godziny w ciągu dnia jakieś 6 kWh dziennie czyli 22x6=132 razem produkujesz produkujesz ok. 370 kWh taniego prądu z ok 1000 kWh miesięcznej produkcji czyli praktycznie 40 procent czasu. Natomiast w g12 masz tylko 2 godziny dziennie 30 dni razy 6 kWh =180 godzin taniego prądu. Czyli w uproszczeniu 20 % czasu. I co teraz mam rację że g12w jest do bani? Policz coś nawet pi razy drzwi zanim zaczniesz mi tu wyjeżdzać z wyłączaniem PV. I nie ma bata żebyś nadgonił różnicę charakterystyką zużycia bo w weekendy sprzątasz i pierzesz to samo możesz zrobić w g12 nadal to 2 godziny taniego prądu.:bash:

Raczej ty źle to rozumujesz.

Odpowiedź na pytanie czy G12 , czy G12w nie jest taka łatwa.

Gdyby taryfa G12w w ENEI miała tanie godziny w południe, to bym się zastanawiał nad jej wybraniem, na ten moment to nie wchodzi w rachubę.

Jak ktoś może mieć G12w z tanimi godzinami w południe, to warto ją wybrać pod warunkiem większego zużycia energii w godzinach popołudniowych i w weekendy oraz przy małej różnicy w koszcie II taryfy w G12 i G12w.

Jeżeli ktoś ma duże zużycie w taniej taryfie w godzinach popołudniowych i równomierne w pozostałym okresie drogiej taryfy, to nie ma to znaczenia czy G12 czy G12w jeśli PV pokryje całe/ prawie całe zużycie w drogiej taryfie. Przy PV człowiek przestaje zwracać uwagę czy zużywa energię w drogiej taryfie.

Ja mam G12, trochę paneli i PC , zużycie jest spore, za 2 półrocze mam do zapłaty za 377kWh w drogiej taryfie oraz 3.830kWh w taniej. Różnica kosztów kWh w taniej taryfie to 1 gr, a różnica w drogiej taryfie to 8 gr. Tak więc na dzień dzisiejszy pozostaje w G12.

Edytowane przez Jack3030
uzupełnienie, korekta

hook01

przykład(zakładając że możemy odebrac z sieci 100%):

moje zuzycie w G12w to 2500/5500 zakładając że w kazdy dzien zuzywam tak samo energie to w G12 bede miał 3500/4500

Załózmy że produkcja w G12 będzie 65%/35% w takim razie produkcja w G12w będzie 47%/53%

weźmy instalacje o mocy 5kWp w G12 wyprodukuje ona 3250/1750 czyli musze dokupic 250 T1 i 2750 T2

weźmy instalacje o mocy 5kWp w G12w wyprodukuje ona 2350/2650 czyli musze dokupic 150 T1 i 2850 T2

na tym etapie G12w wydaje się lepsza bo mamy 100 wiecej w T2 i 100 mniej w T1

i teraz dla cen

g12 0,641937 0,319677 trzeba dopłacić 1040zł

g12w 0,65436 0,348951 trzeba dopłacić 1093zł

Wnioski:

1 pokrycie zużycia w G12 i G12w bedzie podobne bo zarówno produkcja jak i zuzycie się przesunie proporcjonalnie

2.z uwagi na wyższe ceny jednostkowe w G12w jednak zazwyczaj lepiej wziać G12 bo taniej dokupić

I co teraz mam rację że g12w jest do bani? Policz coś nawet pi razy drzwi zanim zaczniesz mi tu wyjeżdzać z wyłączaniem PV.

Nie masz racji, co wiecej wole liczyć dokłądnie i nie uzywać do tego drzwi :) również nigdzie nie wyjeżdzam komuś wyłączać PV :).

No, ale dość tych sarkazmów.

Policzyłem wcześniej a teraz dane z faktur (nie moge znalezc ostatniej bo troche sie zmieniło jak chodziła pompa basenowa po 6h dziennie ) ale przejdzmy do wynikow :

Instalacja PV = 6kW

Okres : 1 polrocze 2018

Pobór :

dzienna : 1049 kWh

nocna: 3721 kWh

Wprowadzenie:

dzienna: 1420kWh

nocna: 807kWh

Taryfa g12w

I nie ma bata żebyś nadgonił różnicę charakterystyką zużycia bo w weekendy sprzątasz i pierzesz to samo możesz zrobić w g12 nadal to 2 godziny taniego prądu.:bash:

srednia cenna brutto z okresu powyzej 0,39 zł kWh - czyli bez problemu

Moja suszarka w trybie suszenia np. kurtek ma czas 3,5 h godziny , 2h to zdecydowanie za mało bo zanim włoże do suszarki to musze jeszcze uprac (dodam ze suszarka potrafi zużyć 6kWh) . U nas w sobote zwykle chodzi 2-3 pralka i 2-3 suszarka. Do tego gotowanie, jakbym kazał swojej żonie ugotowac/upiec w okienku 2h to by mnie zadźgała :) . W ciagu tygodnia wracamy wieczorem i jemy na mieście wiec nie ma problemu.

G12w to tani prąd w weekend (cały) gdybym miał g12 to "wjechałbym" na 1 taryfe czyli zapłaciłbym wiecej za prad ( z ostatniego polrocza ze wzgledu na pompe basenowa miałem pobor wiekszy niz wprowadzenie w pierwszej taryfie o ok.100kWh)

Instalacja PV = 6kW

Okres : 1 polrocze 2018

Pobór :

dzienna : 1049 kWh

nocna: 3721 kWh

Wprowadzenie:

dzienna: 1420kWh

nocna: 807kWh

Taryfa g12w

Taryfa nie wpływa na sumaryczne zużycie, sumaryczną produkcję produkcję prądu ani na sumaryczną ilość energii wprowadzonej do sieci do sieci w przypadku, gdy i taniej, i drogiej musisz dokupić.

Wpływa na to, jaką część oddajesz i dokupujesz w taniej strefie, a jaką w drogiej. Czyli gdybyś miał G12 to prawie dwa razy mniej prądu oddałbyś ZE w taniej strefie (bo godzin produktywnych w taniej jest prawie dwa razy więcej w G12w). O tyle przesunęłoby się też zużycie z drogiej, do taniej. Zatem mniej kupiłbyś drogiego, a więcej taniego prądu. Czyli już masz korzyść.

Druga korzyść, to że i tani prąd, i drogi w G12 jest tańszy, niż w G12w. I to druga korzyść powodująca, że przy G12 miałbyś niższe rachunki, niż przy G12w.

Taryfa nie wpływa na sumaryczne zużycie, sumaryczną produkcję produkcję prądu ani na sumaryczną ilość energii wprowadzonej do sieci do sieci w przypadku, gdy i taniej, i drogiej musisz dokupić.

.

A gdzie ja tak napisałem? Napisałem że zależy od charakterystyki zużycia. U mnie większość prądu godzin południowych zużywane jest w teoretycznie pierwszej taryfie w weekend( stąd G12 W). Więc z podanego przykładu CALE zużycie place po stawce taryfy nocnej bo produkcja w taryfie dziennej pokrywa zużycie w zimę w taryfie dziennej. Niektórzy bezmyślnie twierdzą że produkcja w G12w nie pokryje zużycia , jestem dobrym przykładem że to nieprawda. U mnie praktycznie cała produkcja pokrywa życie w dziennej taryfie a resztę rozliczam w drugiej.

Brak weekendu byłby dla mnie bolesny bo zużycie PC jest jedynie połową mojego poboru a reszta to zużycie bytowe i to głównie w weekendy. Co więcej z tą świadomością nie mam ograniczeń co do użycia w 1 taryfie jeśli potrzeba czyli np. dodatkowe grzanie. Daje to duża swobodę.

Chętnie popatrze na wyliczenia dla G12 przy głównym zużyciu dla weekendu bo to u mnie jest główny czynnik ( ale pewnie nie tylko u mnie)

Zauważ, że oddałeś drogi prąd w ilości 1690kWh a w rozliczeniu odbierzesz sobie tani prąd więc pod względem ekonomiki pv wychodzi że masz za dużą PV w stosunku do potrzeb I taryfy. Teoretycznie mógłbyś zmienić na g11 bez wielkiej straty $. Doskonale na twoim przykładnie widać bezsensowność taryfy g12w produkcja taniej i drogiej taryfy rozkłada się prawie 50/50. Zakład energetyczny jest ci naprawdę bardzo wdzięczny robi na tobie super kasę sprzedaje innym twój prąd po ok 60gr/kWh a tobie oddaje po ok20gr/kWh, nie mówiąc już o tym że ci zabrał 20% z tego rozliczenia a ty się jeszcze z tego cieszysz naprawdę zadziwiające.

A gdzie ja tak napisałem? Napisałem że zależy od charakterystyki zużycia.

To kiedy produkujesz prąd, który oddajesz w taniej strefie?

Dziennych godzin produkcji na tygodniu masz raptem dwie (no, przez część roku co nieco jeszcze o świcie wyprodukujesz). Dwie z (powiedzmy) czternastu. Mniej, niż 15%. A mimo tego oddajesz do sieci ponad 36% w taniej strefie. Różnica musi być wyprodukowana w weekend. Czyli oddałbyś więcej w drogiej w weekendy, gdybyś miał G12 a do tego i tani, i drogi dokupiłbyś taniej.

Zauważ, że oddałeś drogi prąd w ilości 1690kWh a w rozliczeniu odbierzesz sobie tani prąd więc pod względem ekonomiki pv wychodzi że masz za dużą PV w stosunku do potrzeb I taryfy. Teoretycznie mógłbyś zmienić na g11 bez wielkiej straty $. Doskonale na twoim przykładnie widać bezsensowność taryfy g12w produkcja taniej i drogiej taryfy rozkłada się prawie 50/50. Zakład energetyczny jest ci naprawdę bardzo wdzięczny robi na tobie super kasę sprzedaje innym twój prąd po ok 60gr/kWh a tobie oddaje po ok20gr/kWh, nie mówiąc już o tym że ci zabrał 20% z tego rozliczenia a ty się jeszcze z tego cieszysz naprawdę zadziwiające.

Zrozum że tutaj głównym czynnikiem jest ZUŻYCIE i do tego dobierasz pv i taryfę. Zużywam w sobotę ok 40-60kwh wszystko w taniej , jakbym miał tylko 2h ile z tego załapało by się na tanią? Ile w związku z tym musiałbym więcej wyprodukować w drogiej aby pokryć droga taryfę zakładającą mi tylko 0.8 z tego co wyprodukuje?

Dodam że trudno jest zapanować nad bieżącą produkcja więc zwykłe pv nie produkuje wtedy kiedy zużywasz ( tak by było idealnie)

A tak masz akumulatory że sprawnością 80% w cenie 20% produkcji która musisz oddać czyli u mnie ok 280 kWh w cenie .39 groszy za 1kwh

60 kWh w jeden dzień?:cool: Nie wiem co ty robisz w sobotę ale wychodzi na to że jeśli pralka pobiera 1,5 kWh na cykl, tyle samo zmywarka, i odkurzacz w godzinę to odkurzasz dom przez 10 godzin plus 10 programów zmywań naczyń oraz 20 prań :) Czyli przez ponad 26h na dobę pierzesz i 20 h zmywasz (współczuję nocnego wstawania żeby nastawić pranie i zmywarkę) Przyznaj się że ty masz nie dom tylko hotel prowadzisz.