gogush 23.01.2019 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2019 gogush nie tłumacz mi jak to działa bo już dawno z tego korzystam. Niemniej w taryfach innych niż g11 trzeba uwzględniać ile czasu pv będzie produkowało tani prąd im mniej tym lepiej wiadomo. NIe wiem skad takie rozumowanie, nie chodzi aby ograniczac produkcje w tanich okresach tylko aby zuzywac jak najwiecej w tanich - to ślepa uliczka. Tą droga idąć nalezy wyłączac PV w tanich okresach Dlatego też 12w jest gorsza niż g12. Zwrot z g12 wygląda naprawdę fajnie w połączeniu pv+pc Wszystko zależy od funkcjonowania i charakterystyki zuzycia. Jesli zwykle jestes w weekend w domu i pierzesz, sprzatasz, gotujesz to masz wlasnie w weekend najwieksze zuzycie wiec masz tani prąd bez wzgledu na to ile wyprodukuje (lub nie ) PV. Jesli masz PV to rowniez wiesz ze produkcja w II taryfie jest nieporownywalnie niskie do produkcji w I taryfie. Wg. Twojego rozumowania najlepiej zuzywac prad w drogiej bo wtedy zwrot PV bedzie najszybszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 24.01.2019 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Raczej ty źle to rozumujesz. Produkcja w słoneczne miesiące z jednego dnia wynosi ok 30kWh z 5kWp zainstalowanej mocy. Pomnóż sobie teraz ilość godzin tylko z tych dwóch dni to masz jakieś 60 kWh razy 4 weekendy masz 240 plus 2 godziny w ciągu dnia jakieś 6 kWh dziennie czyli 22x6=132 razem produkujesz produkujesz ok. 370 kWh taniego prądu z ok 1000 kWh miesięcznej produkcji czyli praktycznie 40 procent czasu. Natomiast w g12 masz tylko 2 godziny dziennie 30 dni razy 6 kWh =180 godzin taniego prądu. Czyli w uproszczeniu 20 % czasu. I co teraz mam rację że g12w jest do bani? Policz coś nawet pi razy drzwi zanim zaczniesz mi tu wyjeżdzać z wyłączaniem PV. I nie ma bata żebyś nadgonił różnicę charakterystyką zużycia bo w weekendy sprzątasz i pierzesz to samo możesz zrobić w g12 nadal to 2 godziny taniego prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 24.01.2019 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Raczej ty źle to rozumujesz. Odpowiedź na pytanie czy G12 , czy G12w nie jest taka łatwa. Gdyby taryfa G12w w ENEI miała tanie godziny w południe, to bym się zastanawiał nad jej wybraniem, na ten moment to nie wchodzi w rachubę. Jak ktoś może mieć G12w z tanimi godzinami w południe, to warto ją wybrać pod warunkiem większego zużycia energii w godzinach popołudniowych i w weekendy oraz przy małej różnicy w koszcie II taryfy w G12 i G12w. Jeżeli ktoś ma duże zużycie w taniej taryfie w godzinach popołudniowych i równomierne w pozostałym okresie drogiej taryfy, to nie ma to znaczenia czy G12 czy G12w jeśli PV pokryje całe/ prawie całe zużycie w drogiej taryfie. Przy PV człowiek przestaje zwracać uwagę czy zużywa energię w drogiej taryfie. Ja mam G12, trochę paneli i PC , zużycie jest spore, za 2 półrocze mam do zapłaty za 377kWh w drogiej taryfie oraz 3.830kWh w taniej. Różnica kosztów kWh w taniej taryfie to 1 gr, a różnica w drogiej taryfie to 8 gr. Tak więc na dzień dzisiejszy pozostaje w G12. Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Jack3030 uzupełnienie, korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 24.01.2019 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 hook01 przykład(zakładając że możemy odebrac z sieci 100%): moje zuzycie w G12w to 2500/5500 zakładając że w kazdy dzien zuzywam tak samo energie to w G12 bede miał 3500/4500Załózmy że produkcja w G12 będzie 65%/35% w takim razie produkcja w G12w będzie 47%/53% weźmy instalacje o mocy 5kWp w G12 wyprodukuje ona 3250/1750 czyli musze dokupic 250 T1 i 2750 T2weźmy instalacje o mocy 5kWp w G12w wyprodukuje ona 2350/2650 czyli musze dokupic 150 T1 i 2850 T2 na tym etapie G12w wydaje się lepsza bo mamy 100 wiecej w T2 i 100 mniej w T1 i teraz dla ceng12 0,641937 0,319677 trzeba dopłacić 1040złg12w 0,65436 0,348951 trzeba dopłacić 1093zł Wnioski:1 pokrycie zużycia w G12 i G12w bedzie podobne bo zarówno produkcja jak i zuzycie się przesunie proporcjonalnie2.z uwagi na wyższe ceny jednostkowe w G12w jednak zazwyczaj lepiej wziać G12 bo taniej dokupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 24.01.2019 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 I co teraz mam rację że g12w jest do bani? Policz coś nawet pi razy drzwi zanim zaczniesz mi tu wyjeżdzać z wyłączaniem PV. Nie masz racji, co wiecej wole liczyć dokłądnie i nie uzywać do tego drzwi również nigdzie nie wyjeżdzam komuś wyłączać PV . No, ale dość tych sarkazmów. Policzyłem wcześniej a teraz dane z faktur (nie moge znalezc ostatniej bo troche sie zmieniło jak chodziła pompa basenowa po 6h dziennie ) ale przejdzmy do wynikow : Instalacja PV = 6kW Okres : 1 polrocze 2018 Pobór : dzienna : 1049 kWh nocna: 3721 kWh Wprowadzenie: dzienna: 1420kWh nocna: 807kWh Taryfa g12w I nie ma bata żebyś nadgonił różnicę charakterystyką zużycia bo w weekendy sprzątasz i pierzesz to samo możesz zrobić w g12 nadal to 2 godziny taniego prądu. srednia cenna brutto z okresu powyzej 0,39 zł kWh - czyli bez problemu Moja suszarka w trybie suszenia np. kurtek ma czas 3,5 h godziny , 2h to zdecydowanie za mało bo zanim włoże do suszarki to musze jeszcze uprac (dodam ze suszarka potrafi zużyć 6kWh) . U nas w sobote zwykle chodzi 2-3 pralka i 2-3 suszarka. Do tego gotowanie, jakbym kazał swojej żonie ugotowac/upiec w okienku 2h to by mnie zadźgała . W ciagu tygodnia wracamy wieczorem i jemy na mieście wiec nie ma problemu. G12w to tani prąd w weekend (cały) gdybym miał g12 to "wjechałbym" na 1 taryfe czyli zapłaciłbym wiecej za prad ( z ostatniego polrocza ze wzgledu na pompe basenowa miałem pobor wiekszy niz wprowadzenie w pierwszej taryfie o ok.100kWh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 24.01.2019 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 hook01 przykład(zakładając że możemy odebrac z sieci 100%): No właśnie nie możemy do 10kW odbieramy 0,8 co nie ułatwia szacowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 25.01.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Dobra mniejsza z tym każdy wybierze sobie taką taryfę jaka mu pasuje szkoda czasu na spory ja twierdzę że g12 jest lepsza tobie bardziej pasuje g12w niech i tak będzie. Ważne aby mieć świadomy wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2019 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Instalacja PV = 6kW Okres : 1 polrocze 2018 Pobór : dzienna : 1049 kWh nocna: 3721 kWh Wprowadzenie: dzienna: 1420kWh nocna: 807kWh Taryfa g12w Taryfa nie wpływa na sumaryczne zużycie, sumaryczną produkcję produkcję prądu ani na sumaryczną ilość energii wprowadzonej do sieci do sieci w przypadku, gdy i taniej, i drogiej musisz dokupić. Wpływa na to, jaką część oddajesz i dokupujesz w taniej strefie, a jaką w drogiej. Czyli gdybyś miał G12 to prawie dwa razy mniej prądu oddałbyś ZE w taniej strefie (bo godzin produktywnych w taniej jest prawie dwa razy więcej w G12w). O tyle przesunęłoby się też zużycie z drogiej, do taniej. Zatem mniej kupiłbyś drogiego, a więcej taniego prądu. Czyli już masz korzyść. Druga korzyść, to że i tani prąd, i drogi w G12 jest tańszy, niż w G12w. I to druga korzyść powodująca, że przy G12 miałbyś niższe rachunki, niż przy G12w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 25.01.2019 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 A ile aktualnie wynosi koszt kWh w G12Mam fv i taryfę g12w koszt w I tar. 0.391w II tar. 0.191 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 25.01.2019 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Kaizen daj spokój po co to tłumaczyć gogush i tak wie swoje szkoda czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 25.01.2019 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 A ile aktualnie wynosi koszt kWh w G12 Mam fv i taryfę g12w koszt w I tar. 0.391 w II tar. 0.191 brutto. To chyba be przesyłu. Podałem 6-7 postów wyżej ceny brutto z przesylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 25.01.2019 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Ceny bez przemysłów gdyż i tak je płacę używając prąd w domu. Pobrana z sieci 2662Tar I 825Tar II 1837Oddaną do sieci 3088Tar I 1690Tar II 1397 Spisane z licznika z 15 stycznia 2019 a fv założona 05.07.2018Jak widać dokupić będę w 2 taryfie więc g12w jest również korzystna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.01.2019 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Taryfa nie wpływa na sumaryczne zużycie, sumaryczną produkcję produkcję prądu ani na sumaryczną ilość energii wprowadzonej do sieci do sieci w przypadku, gdy i taniej, i drogiej musisz dokupić. . A gdzie ja tak napisałem? Napisałem że zależy od charakterystyki zużycia. U mnie większość prądu godzin południowych zużywane jest w teoretycznie pierwszej taryfie w weekend( stąd G12 W). Więc z podanego przykładu CALE zużycie place po stawce taryfy nocnej bo produkcja w taryfie dziennej pokrywa zużycie w zimę w taryfie dziennej. Niektórzy bezmyślnie twierdzą że produkcja w G12w nie pokryje zużycia , jestem dobrym przykładem że to nieprawda. U mnie praktycznie cała produkcja pokrywa życie w dziennej taryfie a resztę rozliczam w drugiej. Brak weekendu byłby dla mnie bolesny bo zużycie PC jest jedynie połową mojego poboru a reszta to zużycie bytowe i to głównie w weekendy. Co więcej z tą świadomością nie mam ograniczeń co do użycia w 1 taryfie jeśli potrzeba czyli np. dodatkowe grzanie. Daje to duża swobodę. Chętnie popatrze na wyliczenia dla G12 przy głównym zużyciu dla weekendu bo to u mnie jest główny czynnik ( ale pewnie nie tylko u mnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 25.01.2019 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Zauważ, że oddałeś drogi prąd w ilości 1690kWh a w rozliczeniu odbierzesz sobie tani prąd więc pod względem ekonomiki pv wychodzi że masz za dużą PV w stosunku do potrzeb I taryfy. Teoretycznie mógłbyś zmienić na g11 bez wielkiej straty $. Doskonale na twoim przykładnie widać bezsensowność taryfy g12w produkcja taniej i drogiej taryfy rozkłada się prawie 50/50. Zakład energetyczny jest ci naprawdę bardzo wdzięczny robi na tobie super kasę sprzedaje innym twój prąd po ok 60gr/kWh a tobie oddaje po ok20gr/kWh, nie mówiąc już o tym że ci zabrał 20% z tego rozliczenia a ty się jeszcze z tego cieszysz naprawdę zadziwiające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.01.2019 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 A gdzie ja tak napisałem? Napisałem że zależy od charakterystyki zużycia. To kiedy produkujesz prąd, który oddajesz w taniej strefie? Dziennych godzin produkcji na tygodniu masz raptem dwie (no, przez część roku co nieco jeszcze o świcie wyprodukujesz). Dwie z (powiedzmy) czternastu. Mniej, niż 15%. A mimo tego oddajesz do sieci ponad 36% w taniej strefie. Różnica musi być wyprodukowana w weekend. Czyli oddałbyś więcej w drogiej w weekendy, gdybyś miał G12 a do tego i tani, i drogi dokupiłbyś taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.01.2019 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Zauważ, że oddałeś drogi prąd w ilości 1690kWh a w rozliczeniu odbierzesz sobie tani prąd więc pod względem ekonomiki pv wychodzi że masz za dużą PV w stosunku do potrzeb I taryfy. Teoretycznie mógłbyś zmienić na g11 bez wielkiej straty $. Doskonale na twoim przykładnie widać bezsensowność taryfy g12w produkcja taniej i drogiej taryfy rozkłada się prawie 50/50. Zakład energetyczny jest ci naprawdę bardzo wdzięczny robi na tobie super kasę sprzedaje innym twój prąd po ok 60gr/kWh a tobie oddaje po ok20gr/kWh, nie mówiąc już o tym że ci zabrał 20% z tego rozliczenia a ty się jeszcze z tego cieszysz naprawdę zadziwiające. Zrozum że tutaj głównym czynnikiem jest ZUŻYCIE i do tego dobierasz pv i taryfę. Zużywam w sobotę ok 40-60kwh wszystko w taniej , jakbym miał tylko 2h ile z tego załapało by się na tanią? Ile w związku z tym musiałbym więcej wyprodukować w drogiej aby pokryć droga taryfę zakładającą mi tylko 0.8 z tego co wyprodukuje? Dodam że trudno jest zapanować nad bieżącą produkcja więc zwykłe pv nie produkuje wtedy kiedy zużywasz ( tak by było idealnie) A tak masz akumulatory że sprawnością 80% w cenie 20% produkcji która musisz oddać czyli u mnie ok 280 kWh w cenie .39 groszy za 1kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 25.01.2019 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 To kiedy produkujesz prąd, który oddajesz w taniej strefie? Policz ile tego prądu było i czy w ogóle był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 25.01.2019 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 60 kWh w jeden dzień? Nie wiem co ty robisz w sobotę ale wychodzi na to że jeśli pralka pobiera 1,5 kWh na cykl, tyle samo zmywarka, i odkurzacz w godzinę to odkurzasz dom przez 10 godzin plus 10 programów zmywań naczyń oraz 20 prań Czyli przez ponad 26h na dobę pierzesz i 20 h zmywasz (współczuję nocnego wstawania żeby nastawić pranie i zmywarkę) Przyznaj się że ty masz nie dom tylko hotel prowadzisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 25.01.2019 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Mam płakać... ?co na tym tracę...? Kto bogatemu zabroni...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 25.01.2019 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Płakać nie musisz zmień na g11 i będziesz jeszcze bardziej zadowolony. Niemniej nie jest to optymalna alokacja zasobów $ ale jak to piszesz kto bogatemu zabroni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts