Jack3030 12.02.2019 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 (edytowane) jak Enea rozlicza produkcję w przypadku dwóch taryf ? Pod względem rozliczenia OZE, Enea jest przyjazna dla prosumentów, tj. okres rozliczeniowy 6mc albo 12 mc, rozlicza energię w poszczególnych taryfach - tak więc produkcja w T1 zmniejsza zużycie w T1 itd. Nie wiem, czy nierozliczona produkcja w T1 przechodzi na nowy okres, czy jest rozliczana z zużycia w T2 - nie miałem takiego przypadku. w załączeniu rozliczenie do faktury.[ATTACH=CONFIG]426776[/ATTACH] Edytowane 13 Lutego 2019 przez Jack3030 korekta błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar3k 12.02.2019 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 Myślę, że jak założę PV to wymuszę (pobiję) grzanie w godzinach 8-18 wtedy wiosną i jesienią zużyję bezpośrednio produkcję, a jak jej nie będzie to pojadę z opustu. A rozliczenie 12m czy 6m wybiera się samemu czy oni narzucają np. 6 miesięczny okres i nie ma się na to wpływu ? PS: Mógłbyś dodać większe zdjęcie, bo na tym niestety nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 12.02.2019 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2019 A rozliczenie 12m czy 6m wybiera się samemu czy oni narzucają np. 6 miesięczny okres i nie ma się na to wpływu ? PS: Mógłbyś dodać większe zdjęcie, bo na tym niestety nic nie widać Okres rozliczeniowy można wybrać samemu, ze mną mieli problem podpisać umowę przez 8 mc ponieważ wcześniej miałem innego sprzedawcę ( szkoda słów), bo zawsze było coś nie tak w ich dokumentacji, więc jak już dostałem umowę z okresem rozliczeniowym 6mc, to tak zostawiłem. Mi ten okres na razie pasuje, ale zawsze mogę podpisać aneks na okres rozliczeniowy 12mc. Jak wstawić zdjęcie z lepszą jakością - to forum samo zmniejsza rozdzielczość - porażka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 17.02.2019 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Niezły mętlik... U mnie jeszcze dochodzą 3 fazy i nieszczęsny Tauron. Chyba będą musieli zmienić podejście do rozliczania międzyfazowego : http://gramwzielone.pl/trendy/34440/rzad-w-koncu-pomoze-prosumentom-ws-bilansowania-miedzyfazowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 17.02.2019 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2019 Chyba będą musieli zmienić podejście do rozliczania międzyfazowego : http://gramwzielone.pl/trendy/34440/rzad-w-koncu-pomoze-prosumentom-ws-bilansowania-miedzyfazowego Dzięki za linka. Ale widać, że droga jeszcze daleka. teraz koncerny energetyczne mają ciąć koszty, nawet o połowę (brak politycznej podwyżki cen energii - bo wybory za pasem) i nie wyrabiają. Taka ustawa byłaby kolejnym ciosem. Nie wiem czy to szybko wprowadzą. Do tego w komentarzach kolejny wpis bodajże "instalatora" o problemie nowych liczników energii źle zliczających nowoczesne źródła poboru takie jak tv led, lampy led, zasilacze komputerowe. To znana sprawa od paru lat i też z tym nic nie robią. Kupujesz leda, by zaoszczędzić,a licznik wariuje i nalicza ci 2 razy tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alterna 19.02.2019 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Nie wiedziałam nawet, że istnieje możliwość połączenia pompy ciepła z panelami słonecznymi. Póki co korzystamy z samej pompy, ale może rzeczywiście warto wykorzystać także inne alternatywne źródła energii. A jak to wygląda z finansami, po jakim czasie zwraca się inwestycja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar3k 19.02.2019 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Nie wiedziałam nawet, że istnieje możliwość połączenia pompy ciepła z panelami słonecznymi. Póki co korzystamy z samej pompy, ale może rzeczywiście warto wykorzystać także inne alternatywne źródła energii. A jak to wygląda z finansami, po jakim czasie zwraca się inwestycja? Po jakim czasie to sobie musisz sam policzyć .. zależy ile zużywasz energii i jakie ponosisz koszty inwestycyjne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 19.02.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2019 Nie wiedziałam nawet, że istnieje możliwość połączenia pompy ciepła z panelami słonecznymi. Póki co korzystamy z samej pompy, ale może rzeczywiście warto wykorzystać także inne alternatywne źródła energii. A jak to wygląda z finansami, po jakim czasie zwraca się inwestycja? Dobrze więc czasem zaglądnąć na forum! Połączenie pomp ciepła i fotowoltaiki jest wręcz oczywiste. Ciągle mówi się o wzrostach cen energii, a przecież pompa ciepła jest zasilana własnie energią elektryczną. Zasilenie jej zieloną energią uniezależnia od cen energii i od dostaw. Poza tym nie zapominajmy o tym, że mamy w Polsce net metering w formie - można by powiedzieć - jedynej w swoim rodzaju i warto to wykorzystać Szukaj pomp ciepła, które są przystosowane do zasilania energią z PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 20.02.2019 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 A czym różni się pompa przystosowana do zasilania energia z PV od tej zasilanej energia z sieci?????:bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dar3k 20.02.2019 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 A czym różni się pompa przystosowana do zasilania energia z PV od tej zasilanej energia z sieci?????:bash: Nieumiejętnym marketingiem Niektóre sprzęty mają możliwość sterowania gdy inwerter wyda sygnał "produkuje dostatecznie dużo", np. pompy ciepła można sterować inwerterem tak, że jak ustawisz na inwerterze próg 2kWh produkcji to wystawia on sygnał do PC, a ta załączy np. grzanie CWU (blokada CWU zdejmowana zdalnie, np temp ustawiona na 42 podczas blokady, a podbita do 50 gdy mamy darmowy prąd) itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 20.02.2019 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Dużo pomp już ma takie ustawienia. Moja dostała w aktualizacji Smart price adptation czyli w krajach skandynawskich może pracować uwzględniajac cenę energii na giełdzie nordpool. Popularna jest funkcja SG ready np Fronius może współpracować z inwerterowa pompą z ta funkcja w taki sposób że pompa będzie dopasowywała obroty do nadwyżki produkcyjnej tak aby jak najlepiej ja skonsumować, oczywiście w granicach komfortu.Tutaj więcejhttps://youtu.be/fX8LHywyEms Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 20.02.2019 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Przecież nadwyżki są latem, a PC grzeje zimą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 20.02.2019 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Przecież nadwyżki są latem, a PC grzeje zimą... To taka latarka na panele sloneczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 20.02.2019 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2019 Latem można cwu nagrzać, a zimą w słoneczny dzień w południe masz ponad 50% mocy, czyli także występuje nadprodukcja. Jeśli masz 5kWp to w słoneczny zimowy dzień masz przez kilka godzin 1-2,5kW, w sam raz na sprężarkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 21.02.2019 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Przecież nadwyżki są latem, a PC grzeje zimą... Tak, i własnie dlatego korzystnie jest skorzystać z rozliczeń w systemie opustów. Latem produkujesz, oddajesz do sieci, a zimą odbierasz energię (z limitem 70 lub 80% w zależności od mocy instalacji) Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.03.2019 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Witam,przed chwilą sprawdziłem ceny zestawów fotowoltaicznych na alle...(drogo)-np 9,8 kW z montażem i Vatem 8% taka instalacja jest już za 32 000 pln.Jeśli tylko odpisać od "standardowego"podatku np -18% (w ramach rządowego programu), to wychodzi 26 000pln. Podaję taką wartość ze względu na moje zużycie roczne i 20% "haracz" w rozliczeniu prosumenckim. Nie wiem jakie teraz są średnie ceny energii, ale mówiło się o min 30%wzroście dla gospodarstw domowych. Jeśli teraz średnio w G11 jest podobno 0,57 pln brutto , to po wzroście o 30% będzie ok 0,74 pln brutto z przesyłem.To policzymy zwrot -załóżmy układ wschód/zachód na dachu, uzysk roczny powinien wynosić ok 8 000kWh przy bieżącym wykorzystaniu np 3 000kWh. Czyli tracimy 20% od 5 000kWh tj 4 000kWh zyskujemy, wtedy realnie rocznie ok 7 000kWh możemy wykorzystać. A teraz zwrot :-dla 0,57 pln tj x 7 000kWh=ok 4 000pln /rok , czyli zwrot 26 000pln : 4 000pln=po 6,5 roku (czyli przy obecnych cenach)-dla 0,74 pln tj x 7 000kWh=ok 5 200pln /rok ,czyli zwrot 26 000pln : 5 200pln=po 5 latachRobi się w końcu ta kalkulacja sensowna ,zobaczymy tylko co bardziej będzie uzasadniało montaż PV w niedalekiej przyszłości :wzrost cen energiiczyspadek cen systemów PV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 01.03.2019 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2019 Co do PV to jakoś nigdy nie mogę wyliczyć żeby mi się to opłacało.W g11 cena 51gr za kwh i narazie tak zostaje co będzie dalej to niewiadomo co roku straszą.W moim przypadku mam ciepłą chatę jak nagrzeję do 22,5 to np.po 6 godzinach niegrzania mam dalej 22st. więc mi to się nie opłaca bo ja będę jechać na taryfie g13gdzie zimą 7-13 po 50gr (tutaj albo przerwa w grzaniu jak będzie cieplej albo delikatnie w niskich temp.) ,od 13-16 po 27gr (tutaj ostro do 22.5st) latem od 13 do 19od 16-21 po 80gr (bez grzania)od 21-7 po 27gr (tutaj w edług potrzeb tak żeby na 7 rano było 22.5st)całe soboty,niedziele i święta czyli jakieś 1/3 sezonu po 27 gr (grzanie według potrzeb) Czyli praktycznie wszystko ogarnę po 27gr trochę z bytowym wyjadę poza co spowoduje średnią max 35grDla mnie 4kw kosztuje jakieś 18tyś na dotacje nie liczę bo jak widać narazie kiepsko z tym czystym powietrzemZ 4kw realnie średnio z 10lat przy idealnym położeniu paneli i dobrej lokalizacji z 3800kwh a że 80% produkcji przypada w godzinach i w sezonie w którym mało co się zużywa prądu ,do tego dochodzi jeszcze rozliczenia między fazowe a w sezonie największej produkcji prąd będę czerpał z 1fazy ciężko równomiernie obciążyć fazy ,to i tak i tak 90% energi trafi do sieci.Czyli 3800x90%=3400x80%=2740 tyle odbiore z sieci a 400 zużyję na bieżąco razem=3140kwh x35gr=1100złTo zwrot po 18 latachPomijam sprawę lokalizacji (popatrz sobie na monitoringi PV ile niektórzy produkują realnie) a moja lokalizacja jest kiepska w tym roku od 1 pażdziernika do teraz to z 10 dni słonecznych reszta muminkowo.Pomijam sprawę cen z montażem na allegro (tak jak ceny pomp z montażem, połowy żeczy cena nie obejmuje )Pomijam sprawę niestabilności przepisów w Polsce ,za 5 lat może sie okazać że jakieś opłaty doliczą albo tylko 60% do odbioru albo jeszcze coś to takie gdybanie jak gdybanie z podwyżkami prąduPomijam ceny serwisów,trwałości sprzetu,spadku wydajności,zdarzeń losowych itp. Jak dla mnie to opłacia się tylko jak dadzą 80% na te panele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.03.2019 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Codixod tego roku obowiązuje ulga podatkowa na PV-więc zyskujesz tyle ile płacisz podatku dochodowego.Zobacz na efekty wykorzystania paneli np Marcina_u czy innych kolegów.U nas w kotlinie zapewne będą inne warunki niż gdzie indziej- ale jak patrzyłem na uzyski roczne dla naszego regionu , to nie było jakichś mega spadków produkcji.Ja mam akurat 3fazowego Tcapa i ogólnie w miarę równe obciążenie faz- więc powinno być ok na produkcji PV.Co do cen energii- dostałem w firmie pisemko z Pulsara o podwyżce o 125% ( na razie nie mam zamiaru płacić więcej , ponieważ nie udokumentowali tej podwyżki wg zapisów umowy)Cena prądu jak znam życie i geografię pójdzie w górę po wyborach , a z pewnością od przyszłego roku.A jeśli chodzi o koszt instalacji , to np kol Marcin chyba dwa lata temu sam sobie zainstalował na gruncie za 30k pln.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nobilitas 02.03.2019 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 Panowie, PV raczej są nie do uniknięcia, ja co prawda dopiero się przymierzam do pompy ciepła, ale od miesiąca mam na dachu 4.34 kWp. U mnie liczenie jest bardzo proste, od zawsze mam taryfe G11, rocznie prąd kosztuje mnie 1800 zł( rachunki po 300 na 2 miesiące). Założyłem, że jeśli już będę miał "darmowy" prąd będę go zużywał więcej, dlatego 4.34, a nie powiedzmy 3.6. Za panele zapłaciłem 18000, odliczając ulgę podatkową wychodzi 15000, dzieląc to przez 1600 (200 jeszcze będę im płacił rocznie) wychodzi jakieś 9 lat. Nie liczą żadnych podwyżek, więc każdy sam musi sobie obliczyć czy jest sens. Wiadomo zmieniając taryfę można zapłacić mniej, ale teraz już o tym nawet nie myśle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.03.2019 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2019 (edytowane) Dodam tylko jeszcze : oczywiście dla grzejących głównie w T2 będzie znacznie mniej opłacalna instalacja fotowoltaiczna.Teraz w G12W mam ok 60% zużycia w T2 i 1kWh średnio wychodzi brutto ok 0.43 pln- za rok jeśli wzrośnie mi ta średnia do ok 0.55pln, wtedy już mi się będzie kalkulowało.Pzdr Edytowane 2 Marca 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts