gogush 03.03.2019 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2019 Dodam tylko jeszcze : oczywiście dla grzejących głównie w T2 będzie znacznie mniej opłacalna instalacja fotowoltaiczna. Nie wiem dlaczego ? Dzieki T2 praktycznie płacę cene T2 za pozostałe zuzycie (0.39zł za 1 kWh) bo dzienne zapotrzebowanie jest pokrywane przez PV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 05.03.2019 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Poradzie. Odpis od dochodu trochę "zrył mi beret". Na podstawie dotychczasowego zużycia oszacowałem całoroczne zużycie w kWh i PLN'ach. Wygląda to tak: PC - 3835kWh (wartość aptekarska bo wzięta z Excela) z czego stosunek I/II taryfa = 210/3625 kWh bytowy - 3651kWh z czego stosunek I/II taryfa = 1293/2358 kWh czyli całościowo: I/II = 1503/5983 kWh => 7486kWh/rok ceny kWh: I/II = 0,7025/0,3264 PLN/kWh. Obecnie mam taryfę G12w, z czego sporo kWh bytowych (oprócz oczywiście PC) zużywam w weekendy (sprzątanie/pralki/suszarki, itp...) Z danych wynika, że rocznie za energię całościowo zapłacę około 3000PLN - oczywiście bez przyszłorocznych podwyżek 80% zużywam w taniej taryfie. W takim układzie średnia cena kWh wychodzi mi 0,4PLN/kWh No i teraz zastanawiam się. Założyć PV żeby pokryć tylko drogą taryfę (1503 kWh) - załóżmy z zapasem 3kWp i np. z falownikiem, pod rozbudowę jakby co, przewymiarowanym (czy to ma znaczenie dla sprawności?). Miałbym startową instalację do zorientowania się co i jak. Czy cisnąć od razu w 8-9kWp żeby pokryć całość. Tu mam wątpliwości bo dużo zużyje w taniej. Fundusze raczej pewne na 3kWp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.03.2019 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 u mnie liczby wyglądają trochę inaczej. 74% w 2T, całościowe zużycie około 9000-9500kwh. Na już robię 6,7kwp (czekam na montaż) a czekam jeszcze na rozstrzygnięcie grantu z dofinansowaniem na 3kwp. Ceny mam trochę niższe, średnia z ostatniej faktury to około 0,35zł - ale zimowa faktura zawsze jest trochę niższa Od początku celowałem żeby pokryć jak najwięcej całego zapotrzebowania - brałem pod uwagę tutaj całokształt, liczę że grant zostanie jednak przyznany, mimo, ze już 2 razy był przekładany termin, dostałem dofinansowanie z WFOŚ i jeszcze ten odpis...podliczę wszystko dokładnie na koniec, ale uważam, że w moim przypadku warto zrobić więcej, niż tylko pokryć drogą taryfę. Tym bardziej, że całkowite zużycie prądu w moim gospodarstwie domowym będzue raczej rosnąć niż maleć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 06.03.2019 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Z danych wynika, że rocznie za energię całościowo zapłacę około 3000PLN - oczywiście bez przyszłorocznych podwyżek 80% zużywam w taniej taryfie. W takim układzie średnia cena kWh wychodzi mi 0,4PLN/kWh No i teraz zastanawiam się. Założyć PV żeby pokryć tylko drogą taryfę (1503 kWh) - załóżmy z zapasem 3kWp i np. z falownikiem, pod rozbudowę jakby co, przewymiarowanym (czy to ma znaczenie dla sprawności?). Miałbym startową instalację do zorientowania się co i jak. Czy cisnąć od razu w 8-9kWp żeby pokryć całość. Tu mam wątpliwości bo dużo zużyje w taniej. Fundusze raczej pewne na 3kWp. Nie podałeś kosztów instalacji 1kWp. Na dzień dzisiejszy na pewno warto założyć 3kWp i nie będzie to z górką przy G12w, od przyszłego roku ...... po podwyżkach sądzę, że na tanią taryfę będzie się też opłacało. Jak zdecydujesz się zakładać 3kWp, to od razu rozłóż kable pod przyszłe panele, a inwerter kup 10kWp z 2 albo trzema mppt. Ja mam AEG jest tani i bardzo dobrze się sprawuje. W zeszłym roku widziałem nowe poniżej 3tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 06.03.2019 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 dostałem dofinansowanie z WFOŚ i jeszcze ten odpis...podliczę wszystko dokładnie na koniec, ale uważam, że w moim przypadku warto zrobić więcej, niż tylko pokryć drogą taryfę. Tym bardziej, że całkowite zużycie prądu w moim gospodarstwie domowym będzue raczej rosnąć niż maleć.... Uważaj na podwójne ulgi. Nie można stosować ulgi podatkowej, jak dostało się dofinansowanie, chyba że to co napisałeś to skrót myślowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.03.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Uważaj na podwójne ulgi. Nie można stosować ulgi podatkowej, jak dostało się dofinansowanie, chyba że to co napisałeś to skrót myślowy. odpowiem cytatem http://gramwzielone.pl/dom-energooszczedny/33864/od-jutra-nowe-ulgi-podatkowe-min-na-domowe-instalacje-oze Odliczeniu nie będą podlegać wydatki w części, w jakiej zostały sfinansowane ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej lub wojewódzkich funduszy ochrony środowiska i gospodarki wodnej lub zwrócone podatnikowi w jakiejkolwiek formie, a także zaliczone do kosztów uzyskania przychodów, odliczone od przychodu na podstawie ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym lub uwzględnione przez podatnika w związku z korzystaniem z ulg podatkowych w rozumieniu ordynacji podatkowej. więc wydaje mi się, że można to łączyć... czyli jeśli dostałem 20% z WFOS to te 80% mogę odliczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 06.03.2019 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Poradzie. Odpis od dochodu trochę "zrył mi beret". Na podstawie dotychczasowego zużycia oszacowałem całoroczne zużycie w kWh i PLN'ach. Wygląda to tak: PC - 3835kWh (wartość aptekarska bo wzięta z Excela) z czego stosunek I/II taryfa = 210/3625 kWh bytowy - 3651kWh z czego stosunek I/II taryfa = 1293/2358 kWh czyli całościowo: I/II = 1503/5983 kWh => 7486kWh/rok ceny kWh: I/II = 0,7025/0,3264 PLN/kWh. Obecnie mam taryfę G12w, z czego sporo kWh bytowych (oprócz oczywiście PC) zużywam w weekendy (sprzątanie/pralki/suszarki, itp...) Z danych wynika, że rocznie za energię całościowo zapłacę około 3000PLN - oczywiście bez przyszłorocznych podwyżek 80% zużywam w taniej taryfie. W takim układzie średnia cena kWh wychodzi mi 0,4PLN/kWh No i teraz zastanawiam się. Założyć PV żeby pokryć tylko drogą taryfę (1503 kWh) - załóżmy z zapasem 3kWp i np. z falownikiem, pod rozbudowę jakby co, przewymiarowanym (czy to ma znaczenie dla sprawności?). Miałbym startową instalację do zorientowania się co i jak. Czy cisnąć od razu w 8-9kWp żeby pokryć całość. Tu mam wątpliwości bo dużo zużyje w taniej. Fundusze raczej pewne na 3kWp. Najpierw sprawdź, czy ZE z którym masz umowę, bilansuje wytworzoną energię z PV międzystrefowo. U mnie np. Energa bilansuje i to, co ponad twoje zapotrzebowanie naprodukujesz w drogiej taryfie, nie zostaje odłożone w opustach na wykorzystanie w drogiej, ale automatycznie zużyte z magazynu na niedobór w tanie... Wygląda to tak, że mimo że masz mikroinstalację o takiej mocy, która w 100% pokrywa zapotrzebowanie w drogiej taryfie, nie oznacza że pokryje całość zużytą w drogiej, ale część w drogiej, a część w taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 06.03.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 odpowiem cytatem http://gramwzielone.pl/dom-energooszczedny/33864/od-jutra-nowe-ulgi-podatkowe-min-na-domowe-instalacje-oze więc wydaje mi się, że można to łączyć... czyli jeśli dostałem 20% z WFOS to te 80% mogę odliczyć... Ja byłbym ostrożny do czasu legalnej interpretacji przez ministerstwo finansów. WAŻNE: Z tego co czytałem, konieczny jest audyt energetyczny wykonany przed rozpoczęciem prac. a tak na marginesie: Oni na razie nie wiedzą co uchwalili. Ulga polega na możliwości odliczenia od podstawy opodatkowania (czyli dochodu) wydatków poniesionych na wymienione w ustawie cele termomodernizacyjne, jednak przy spełnieniu pewnych założeń: prace termomodernizacyjne muszą być zakończone w terminie 3 lat od końca roku, w którym poniesiono pierwszy wydatek wydatki muszą być udokumentowane fakturami VAT, wystawionymi przez podmiot niekorzystający ze zwolnienia VAT kwota odliczenia to 53 tys. PLN, liczone łącznie dla wszystkich inwestycji danego podatnika o ile podatnik dostanie zwrot takich wydatków w jakiejkolwiek formie (dotacje gminne, z funduszy ochrony środowiska, jako ulga podatkowa na podstawie Ordynacji podatkowej), wtedy taki zwrot musi doliczyć do swojego dochodu ____________________________ I to by zgadzało się z tym co podałeś. Idąc dalej tym tokiem myślenia, każdy wydatek na termomodernizację ( np. program czyste powietrze, wymiana okien , ocieplenie, rekuperacja itp. , pompa ciepłą) spowoduje u kogoś prawo do ulgi w podatku dochodowym? 1/4 Polski przestanie płacić podatki ... Dlaczego powielili kwotę 53 tys. z programu czyste powietrze? Przecież jeśli ktoś wyda np. 80 tys. i otrzyma dofinansowanie np. 50 % z 53 tys. w programie czyste powietrze, to będzie mógł odliczyć całe pozostałe 53 tys. od dochodu? Ustawy zawsze tak piszą, żeby później dowolnie je interpretować. Dotacje nie są kwotowe, tylko procentowe: do każdej złotówki ktoś otrzymuje dotację np. 20%, a więc do całego przedsięwzięcia otrzymał dotację. Z tego co kojarzę w programie czyste powietrze jest chyba wprost wykluczenie korzystanie z innych dotacji do tego samego przedsięwzięcia, ale czy wyłączono możliwość skorzystania z ulgi podatkowej? Obym się myli, a Ty miał rację. i aby nie było kontroli zeznań podatkowych po np. 4 latach od skorzystania z ulgi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.03.2019 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 ale czemu miałbym robić jakikolwiek audyt energetyczny, skoro nie korzystam z programu czyste powietrze??to chyba twoja nadinterpretacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 06.03.2019 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Najpierw sprawdź, czy ZE z którym masz umowę, bilansuje wytworzoną energię z PV międzystrefowo. U mnie np. Energa bilansuje i to, co ponad twoje zapotrzebowanie naprodukujesz w drogiej taryfie, nie zostaje odłożone w opustach na wykorzystanie w drogiej, ale automatycznie zużyte z magazynu na niedobór w tanie... Wygląda to tak, że mimo że masz mikroinstalację o takiej mocy, która w 100% pokrywa zapotrzebowanie w drogiej taryfie, nie oznacza że pokryje całość zużytą w drogiej, ale część w drogiej, a część w taniej. Szczerze to nie bardzo rozumiem o czym piszesz. też jestem w Energa. Do tej pory myślałem, że działa to tak: okres rozliczeniowy 365 dni. Taryfa G12w Załóżmy, że PV wyprodukuje (nieważne o jakiej porze dnia) 2000kWh od 1 marca do 1 marca. Moje roczne zużycie to 1500kWh drogiej i powiedzmy 6000kWh w taniej. Do tej pory myślałem, że w pierwszej kolejności pierwsze 1500kWh z produkcji pójdzie na pokrycie drogiej, a nadwyżka pomniejszy zużycie w taniej. No chyba, że tak jest jak opisałem, ale okresy "rozliczeniowe" są krótsze - powiedzmy 0,5 roku. Wtedy latem jest nadmiar i pokrywa całą drogą+ dużo taniej, a w II połowie roku jest niedbór nawet na pokrycie drogiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 06.03.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 W ENERGA okresy rozliczeniowe są co dwa miesiące, jednak nadwyżkę oddaną do sieci możesz wykorzystać przez 365 dni. Ale nie ma to jednak dla nich znaczenia, w której taryfie. Oni bilansują produkcję e obu taryfach i tak samo bilansują zużycie, przykład:- twoja instalacja wyprodukowała w miesiącu 500 kWh- 400 w drogiej, a 100 w taniej (pomijam tu fakt, że część zużywasz na bieżąco, ale dla potrzeb obrazowych, to bez znaczenia)- zużyłeś natomiast 500kWh, ale 100 w drogiej, a 400 w taniej.- ENERGA rozliczy cię na zero A na pewno chciałbyś zapłacić za ten niedobór taniej, a nadwyżkę z drogiej zostawić sobie na miesiące zimowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jack3030 06.03.2019 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 ale czemu miałbym robić jakikolwiek audyt energetyczny, skoro nie korzystam z programu czyste powietrze?? to chyba twoja nadinterpretacja Ja staram się nie interpretować przepisów podatkowych, są zbyt rozległe i niespójne. Z fiskusem lepiej nie zadzierać, szczególnie jak wyrobią sobie linię interpretacji i po kilku latach robią kontrole, a ta interpretacja jest z tego portalu: https://www.e-pity.pl/ulga-termomodernizacyjna-ocieplenie-domu/ W ustawie o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne nie znalazłem nic na temat audytu, ale jest mowa o zakończeniu inwestycji w terminie 3 lat i skutków dla podatnika jak nie zakończy inwestycji. Tak więc, na jakiej podstawie można ustalić, że podatnik nie dokończył przedsięwzięcia? ( mógł ocieplić tylko ściany, a nie ruszać dachu i na ściany ma fakturę). Jednak już w ustawie o wspieraniu termomodernizacji i remontów jest definicja audytu i teraz należy dokładnie poczytać i interpretować wraz z ustawą o podatku dochodowym w zakresie montażu PV, bo pierwotnie ustawa dot. ociepleń. Jak masz czas to polecam lekturę do poduszki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 06.03.2019 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Poniżej odpowiedź z ENERGA na temat okresu rozliczeniowego: "Subject: Odpowiedź na zgłoszenie eBOK/2019/018672 Szanowny Panie,obecnie prosumenci są rozliczani w okresie dwumiesięcznym w miesiącach parzystych do stanów z licznika pozyskanych od dystrybutora. Od 1 lipca 2016 prosumenci, zgodnie ze znowelizowaną ustawą o OZE, mają bilansowany pobór energii elektrycznej z wprowadzeniem energii do sieci." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 06.03.2019 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 I jeszcze pytanie, jakie skierowałem w sprawie bilansowania międzystrefowego:1. DOTYCZY BILANSOWANIA MIĘDZYSTREFOWEGO:- Czysto hipotetycznie- Jeżeli w okresie rozliczeniowym dwumiesięcznym wyprodukowałem z mikroinstalacji w I taryfie 1000kWh a w II taryfie 500 kWh i oddałem do magazynu (mogę wówczas pobrać 80%, czyli 800kwh i 400kwh)- ale zużyłem w tym czasie 300kwh w I taryfie i 700kwh w II taryfie to czy: nadwyżka wyprodukowana w I taryfie pokryje zwiększone zapotrzebowanie w II taryfie? Czyli wg powyższego nie zapłacę nic (oprócz oczywiście kosztów, o których państwo pisaliście) i pozostanie mi w sumie w magazynie 200kwh? Czy może będę musiał dokupić brakujące 300kwh w II taryfie, a nadwyżka z I taryfy w ilości 500kwh zostanie mi do wykorzystania w kolejnym roku? i odpowiedź z ENERGA: "Odpowiadając na Pana pierwsze pytanie:Jeżeli pobrał Pan:EC dzień 300 kWh,EC noc – 700 kWh,a wprowadził (energia wyprodukowana nie jest w całości wprowadzana do sieci jest umniejszana o potrzeby własne) Pan opierając się na wartościach, które Pan użyłEC dzień wprowadzona -1000*80% ( przy mocy źródła do 10kWh)=800 kWh,EC dzień wprowadzona -1000*70% ( przy mocy źródła powyżej 10kWh)=700 kWh,EC noc wprowadzona -500*80% ( przy mocy źródła do 10kWh)=400 kWh,EC noc wprowadzona -500*70% ( przy mocy źródła powyżej 10kWh)= 350kWh.Rozliczenie w pierwszym przypadku będzie wyglądało tak:W przypadku dnia jest przewaga energii wprowadzonej 800 kWh -300 kWh =500 kWh te kWh zostaną wprowadzone do magazynu na dniu. W przypadku nocy jest przewaga energii pobranej i tak 700 kWh – 400 kWh= 300 kWhAby pokryć brak z magazynu zostanie zabrane 300 kWh, z dnia ; w związku z tym w magazynie pozostanie 200 kWh. Reasumując omawiany przypadek opłaci Pan tylko akcyzę za całą pobraną energię oraz opłaty stałe dystrybucyjne." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 06.03.2019 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 ...i pytanie jakie skierowałem w sprawie bilansowania międzyfazowego w instalacjach trójfazowych: 2. DOTYCZY BILANSOWANIA TRÓJFAZOWEGO:-Jeszcze o bilansowaniu międzyfazowy w instalacji 3F. ROZPATRUJEMY JEDNĄ GODZINĘ. Załóżmy że inwerter produkuje 6kwh i daje na każdą fazę L1, L2 i L3 w ciągu godziny po 2kwh. Wyprodukowałem zatem 6kwh. W tym samym czasie zużywam 6 kwh, ale tylko na jednej fazie L1. Pytanie- czy wyprodukowana energia pokryje w całości zapotrzebowanie i bilans wyjdzie zero? Czy może zużyję tylko w czasie rzeczywistym 2kwh (te wyprodukowane na L1), a 4 kwh (wyprodukowane na L2 i L3) oddam do magazynu, a w tym samy czasie pobiorę z magazynu 80% z tych 4 kwh (czyli tylko 3,2 kwh) i za niedobór w ilości 0,8 kwh będę musiał zapłacić? i odpowiedź z ENERGA: "Odpowiadając na pytanie drugie: Przy instalacji 3 fazowej następuje bilansowanie energii pobranej z energią wprowadzoną w ramach fazy. Warunkiem jednak jest załączenie urządzeń odbiorczych budynku mieszkalnego w trakcie ekspozycji słonecznej (wytwarzanie energii elektrycznej przez fotowoltaikę ) w danej fazie. Zachodzi zatem pytanie, czy w tym czasie są załączone urządzenia odbiorcze o przybliżonej mocy ok. 3 kW, zakładając że moc źródła 9,9 kW jest są naliczane. A nadwyżka energii wprowadzonej jest magazynowana w tzw. "magazynie", który ulega przedawnieniu po roku czasu." Jak widać, przy produkcji z własnej mikroinstalacji, nie ma bilansowania międzyfazowego i przy nierównomiernym obciążeniu faz przez urządzenia w domu (a tak przecież może się być i często właśnie jest), jesteś skubani na 20%- mimo że zużywamy produkowana energie w czasie rzeczywistym- tu i teraz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 06.03.2019 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 W ENERGA okresy rozliczeniowe są co dwa miesiące, jednak nadwyżkę oddaną do sieci możesz wykorzystać przez 365 dni. Ale nie ma to jednak dla nich znaczenia, w której taryfie. Oni bilansują produkcję e obu taryfach i tak samo bilansują zużycie, przykład: - twoja instalacja wyprodukowała w miesiącu 500 kWh- 400 w drogiej, a 100 w taniej (pomijam tu fakt, że część zużywasz na bieżąco, ale dla potrzeb obrazowych, to bez znaczenia) - zużyłeś natomiast 500kWh, ale 100 w drogiej, a 400 w taniej. - ENERGA rozliczy cię na zero A na pewno chciałbyś zapłacić za ten niedobór taniej, a nadwyżkę z drogiej zostawić sobie na miesiące zimowe... Ok. Dzięki Czyli dobrze rozumiałem, jednak myślałem, że okresy rozliczeniowe są co 365 dni. Jeżeli co 2 m-ce to może się zdarzyć, że dużą cześć produkcji letniej "zeżrę" w tanich kWh i do zimy przystąpię niewielkim naddatkiem (który i tak zje pompa pędzać w II taryfie). To trochę komplikuje sprawę. Nie da się tego zmienić? Tj. tych 2 m-cy w umowie? Bo wtedy wygląda, że bardziej "opłaca" się prać i suszyć w drogiej (mając nawet G12w) bo przynajmniej te godziny będą bardzie optymalnie wydane, bo będą pochodzić z letniej produkcji, a nie zostaną zużyte w tanich i nie nabiją ich licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 06.03.2019 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 No a teraz jeszcze pytanie ile jest tej opłaty akcyzowej i opłat stałych przesyłowych od całego pobranego prądu bo w takiej sytuacji to może być że 90% tego prądu wyprodukowanego trafi do sieci i będzie potem jako prąd pobrany i od niego akcyza. Najlepsze jest zdanie że po roku nadwyżki przepadają to jak to rozumieć ,jak zacznę produkować latem będę miał cały czas nadwyżkę potem zimą niedobór ale do lata znowu wyjdę na plus bo będzie ładnie grzało to i tak mi to przepadnie bo akurat rok minoł??? To trzeba policzyć w jakim miesiącu zacząć najlepiej żeby rok rozliczeniowy się kończył niedoborem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 06.03.2019 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Dokładnie tak jak piszesz- będzie się opłacało korzystać z urządzeń w trakcie drogiej taryfy...Co do rozliczenia dwumiesięcznego- ma to drugorzędne znaczenie. Bo Energa bilansuje międzytaryfowo nawet w obrębie doby. Więc dzienna nadwyżkę i tak "przejesz" wieczorem i w nocy taniej strefie. Przestrzegają jednak warunków ustawy, że sumaryczną nadprodukcję w obu taryfach możesz wykorzystać w ciągu 365 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
codix 06.03.2019 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Dokładnie tak jak piszesz- będzie się opłacało korzystać z urządzeń w trakcie drogiej taryfy... Co do rozliczenia dwumiesięcznego- ma to drugorzędne znaczenie. Bo Energa bilansuje międzytaryfowo nawet w obrębie doby. Więc dzienna nadwyżkę i tak "przejesz" wieczorem i w nocy taniej strefie. Przestrzegają jednak warunków ustawy, że sumaryczną nadprodukcję w obu taryfach możesz wykorzystać w ciągu 365 dni. No a ile jest tych opłat. Bo nie wiem jak to jest u innych ale w Tauronie cena prądu to cena energi+cena przesyłu za każdą kilowatogodzinę, czy to nie będzie czasem tak że cenę za przesył za każdą kWh będzie i tak pobierana bo przecież sieć przesyła ten prąd . Czyli 1000kwh mojego prądu trafi do sieci ja to potem odbiorę za energię nie zapłacę ale za 1000kwh zostanie mi naliczona opłata dystrybucyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 06.03.2019 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Nie zostanie naliczona żadna opłata dystrybucyjna, wypaczałoby to sens zakładania prywatnych mikroinstalacji… (mam taka nadzieję), Ja dopiero się przymierzam, ale może na twoje pytania odpowie ktoś, kto już ma i korzysta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts