Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła a zestaw fotowoltaiczny

Krix

Recommended Posts

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No a ile jest tych opłat.

Bo nie wiem jak to jest u innych ale w Tauronie cena prądu to cena energi+cena przesyłu za każdą kilowatogodzinę, czy to nie będzie czasem tak że cenę za przesył za każdą kWh będzie i tak pobierana bo przecież sieć przesyła ten prąd .

Czyli 1000kwh mojego prądu trafi do sieci ja to potem odbiorę za energię nie zapłacę ale za 1000kwh zostanie mi naliczona opłata dystrybucyjna

jeżeli masz dobrze dobrana instalację i wyjdziesz na zero ( wrzuconych/pobranych) to opłat stałych na rok jest cirka 270/280zł . Ale niedługo dojdzie opłata mocowa , atomowa i kto wie co jeszcze dorzuca . A i w przyszłym roku chyba powróci opłata OZE , tak gdzieś mi mignęło.

Czy macie jakieś namiary na fachowych montażystów? Może jest gdzieś biała/czarna lista wykonawców. Nie chce popełnić błędu jak przy pompie ciepła i brać z oferteo bez sprawdzania.

Njalepiej z okolic trójmiasta.

Na FB jest grupa 'Fotowoltaika' ...wpisujesz co trzeba i oferty popłyną . Czy sprawdzone ekipy , hmmm , jestem tam od niedawna więc nie wiem .

...i pytanie jakie skierowałem w sprawie bilansowania międzyfazowego w instalacjach trójfazowych:

2. DOTYCZY BILANSOWANIA TRÓJFAZOWEGO:

-Jeszcze o bilansowaniu międzyfazowy w instalacji 3F. ROZPATRUJEMY JEDNĄ GODZINĘ. Załóżmy że inwerter produkuje 6kwh i daje na każdą fazę L1, L2 i L3 w ciągu godziny po 2kwh. Wyprodukowałem zatem 6kwh. W tym samym czasie zużywam 6 kwh, ale tylko na jednej fazie L1. Pytanie- czy wyprodukowana energia pokryje w całości zapotrzebowanie i bilans wyjdzie zero? Czy może zużyję tylko w czasie rzeczywistym 2kwh (te wyprodukowane na L1), a 4 kwh (wyprodukowane na L2 i L3) oddam do magazynu, a w tym samy czasie pobiorę z magazynu 80% z tych 4 kwh (czyli tylko 3,2 kwh) i za niedobór w ilości 0,8 kwh będę musiał zapłacić?

i odpowiedź z ENERGA:

"Odpowiadając na pytanie drugie: Przy instalacji 3 fazowej następuje bilansowanie energii pobranej z energią wprowadzoną w ramach fazy. Warunkiem jednak jest załączenie urządzeń odbiorczych budynku mieszkalnego w trakcie ekspozycji słonecznej (wytwarzanie energii elektrycznej przez fotowoltaikę ) w danej fazie. Zachodzi zatem pytanie, czy w tym czasie są załączone urządzenia odbiorcze o przybliżonej mocy ok. 3 kW, zakładając że moc źródła 9,9 kW jest są naliczane. A nadwyżka energii wprowadzonej jest magazynowana w tzw. "magazynie", który ulega przedawnieniu po roku czasu."

Jak widać, przy produkcji z własnej mikroinstalacji, nie ma bilansowania międzyfazowego i przy nierównomiernym obciążeniu faz przez urządzenia w domu (a tak przecież może się być i często właśnie jest), jesteś skubani na 20%- mimo że zużywamy produkowana energie w czasie rzeczywistym- tu i teraz...

Prawidłowo , czyli wektorowo bilansuje tylko PGE .

jeżeli masz dobrze dobrana instalację i wyjdziesz na zero ( wrzuconych/pobranych) to opłat stałych na rok jest cirka 270/280zł . Ale niedługo dojdzie opłata mocowa , atomowa i kto wie co jeszcze dorzuca . A i w przyszłym roku chyba powróci opłata OZE , tak gdzieś mi mignęło.

EDIT

Po zmianach w przepisach , odejdzie spora część akcyzy

obniżka akcyzy z obecnych 20 zł/MWh na 5 zł"

oraz

opłata przejściowa zredukowana o 95%

gdzieś to było liczone w wątku 'panele fotowoltaiczne , proszę o opinie' jakos na koniec roku . bodaj - 100 / 150 zł

Edytowane przez cuuube

No i to jest cały problem z fotowoltaniką ,jak by dali 80% to brałbym bez zastanowienia ,a tak przy inwestycji która ma się niby wrócić w okolicach 10lat i takiej niestabilności przepisów,cen itp i jeszcze niewiadomo co sobie wymyslą to może się zwrócić równie dobrze po 20 latach albo jak ktoś będzie miał pecha to wcale

Bierna a dla prosumentow akcyza i podatek.

No i to jest cały problem z fotowoltaniką ,jak by dali 80% to brałbym bez zastanowienia ,a tak przy inwestycji która ma się niby wrócić w okolicach 10lat i takiej niestabilności przepisów,cen itp i jeszcze niewiadomo co sobie wymyslą to może się zwrócić równie dobrze po 20 latach albo jak ktoś będzie miał pecha to wcale

Jeszcze jest IRiESD , wchodzi niby w życie 27.04

Ale zwrot inwestycji może przyspieszyć po jesiennych wyborach , no może z opóznieniem do nowego roku , bo wróbelki ćwierkają ,że jak Pislam przegra to bedzie grubo , jak nie przegra to też bo system tego nie wytrzyma .

Edytowane przez cuuube

Jeszcze jest IRiESD , wchodzi niby w życie 27.04

Ale zwrot inwestycji może przyspieszyć po jesiennych wyborach , no może z opóznieniem do nowego roku , bo wróbelki ćwierkają ,że jak Pislam przegra to bedzie grubo , jak nie przegra to też bo system tego nie wytrzyma .

A o co chodzi z tym zwrotem po wyborach?

A o co chodzi z tym zwrotem po wyborach?

na jaki dlugi okres czasu zamrozili ceny prądu ? Czyż szumnie nie było ,że na 2019 r ?

Dzięki temu koszty zakupu energii elektrycznej dla gospodarstw domowych i innych odbiorców w 2019 r. mają nie wzrosnąć.

http://gramwzielone.pl/trendy/33802/tak-rzad-chce-zatrzymac-wzrost-cen-energii

Widziałeś gdzieś informacje o zamrożeniu na dużej ? :no: , bo to kiełbasa wyborcza

Latem to będzie tamat przewodni 'nie dopusciliśmy do podwyżek cen prądu " , a po wyborach hulaj dusza , piekła nie ma .

Uzyskanie 10 letniego okresu zwrotu nie stanowi żadnego problemu, nawet przy instalacji naziemnej.

No to akurat czas na zlikwidowanie opustów.

na jaki dlugi okres czasu zamrozili ceny prądu ? Czyż szumnie nie było ,że na 2019 r ?

http://gramwzielone.pl/trendy/33802/tak-rzad-chce-zatrzymac-wzrost-cen-energii

Widziałeś gdzieś informacje o zamrożeniu na dużej ? :no: , bo to kiełbasa wyborcza

Latem to będzie tamat przewodni 'nie dopusciliśmy do podwyżek cen prądu " , a po wyborach hulaj dusza , piekła nie ma .

Nie zrzucaj winy na ten rząd o podwyżki prądu.

Panowie nie ma co bić piany o coś na co nie mamy wpływu, kto ma kasę i chciał ja zainwestować w panele( ja tak zrobiłem) to zainwestował, kiedyś się zwróci. W moim przypadku po odliczeniu podatku 15 tys. Pytanie czy to duża inwestycja, jest względne,dla jednego pryszcz dla innego mega duża, dla mnie dosyć duża. Ale po analizie możliwych scenariuszy liczę, że po max 8 latach się zwróci, nie licząc żadnych podwyżek, a pamiętajcie ,że cena prądu w poprzednich 20 latach( raczej stabilnych dla cen prądu) rosła średnio o 4 procent rocznie, a rząd 10 miliardów dał tylko na ten rok, żeby ceny nie wzrosły, więc minimum 10 procent podwyżki w przyszłym to dla mnie pewnik. Nie piszcie, bez żadnych analiz, że się nie opłaca, jak ktoś chce żeby się zwróciło po 3 latach to nie ma szans. Ktoś inny zapyta dlaczego traktuję to jako inwestycję? Policzcie ile dostaniecie kasy rocznie z tych 15 tys, mając je na jakiejkolwiek lokacie. Po 8 latach może zyskasz z 3 tys.( nie wiem nie liczyłem tutaj strzelam) Powiem jeszcze jedno szukając firmy, która mi to założy (4,34 kwp) miałem na stole dokładnie 7 ofert, 5 z nich zaczynało się od kwoty 23 tys.( każda ponad 5 tys za kwp) i każdy gadał to samo, że super, najlepsze, najstabilniejsze, najmniej traci na sprawności, a ja znalazłem za 4 tys. Mam 10 lat gwarancji na inwerter i 12 na panele, a co czas przyniesie zobaczę ale raczej spokojnie do tego podchodzę.

Nie piszcie, bez żadnych analiz, że się nie opłaca, jak ktoś chce żeby się zwróciło po 3 latach to nie ma szans. Ktoś inny zapyta dlaczego traktuję to jako inwestycję? Policzcie ile dostaniecie kasy rocznie z tych 15 tys, mając je na jakiejkolwiek lokacie. Po 8 latach może zyskasz z 3 tys.( nie wiem nie liczyłem tutaj strzelam)...
Jako ,że od czasu gdy miałem trochę kasy na koncie oszczędnościowym niewiele się zmieniło ze stopami procentowymi , to napiszę tak... by zyskać 2500-3000 rocznie odsetek ( na czysto , bez podatku Belki ) trzeba na rok zamrozić około 180 000 zł .

Zwrot podobnej kwoty rocznie zapewni PV 5/6 kWp za 25/30 000zł ( licząc nawet po te 5 tyś kW) . Jest różnica :confused:

Mam informacje od jednego instalatora paneli że PGE w wielotaryfowych opcjach nadprodukcję wrzuca do jednego worka następnie bilansuje proporcjonalnie do zużycia. Czyli nie da się dokupywać tylko T2 ;( Czy ktoś może potwierdzić?

Nieprawda, produkcje i pobór rozlicza oddzielnie dla każdej taryfy (dzienna/nocna). W pierwszej kolejnosci w dziennej taryfie a to co zostaje z nadprodukcji pokrywa nocną. Chyba ze masz mmniej z dziennej to wygenerowana w nocnej nie pokryje dziennej (to mało prawdopodobne - wrecz niemożłiwe)

EDYTA : ja w końcowym rozliczeniu mam TYLKO koszty taryfy nocnej (0,39 zł za kWh- wszystkie koszty energii)

Edytowane przez gogush

Klasyk kiedyś powiedział.

Teraz to benzyna może być i po 7 zł. :)

Poprzednia ekipa okradła 16 mln Polaków na 150 mld zł zawłaszczając OFE , po wyborach jestem przekonany że ta ekipa nie wytrzyma i podniesie ceny prądu (z resztą nowa ekpia będzie musiała zrobić to samo). Co wiecej coś czuje ze nowi w ramach oszczednosci obetna ulgi ( w tym termomodernizacyjne) wiec sugeruje jesli ktos ma robic PV to powinen to rozwazyc w 2019 bo po wyborach moze byc roznie

Tak czy inaczej jesli prad pojdzie do gory instalacje PV beda zwracac sie szybciej, jesli nowa ekpia wycofa sie z ulg to wpływ zwrot na PV w moim przekonaniu będzie neutralny (choc w dluzszym okresie przy wzroscie cen pradu bedzie dalej opłacalne)