Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła a zestaw fotowoltaiczny

Krix

Recommended Posts

Nieprawda, produkcje i pobór rozlicza oddzielnie dla każdej taryfy (dzienna/nocna). W pierwszej kolejnosci w dziennej taryfie a to co zostaje z nadprodukcji pokrywa nocną. Chyba ze masz mmniej z dziennej to wygenerowana w nocnej nie pokryje dziennej (to mało prawdopodobne - wrecz niemożłiwe)

EDYTA : ja w końcowym rozliczeniu mam TYLKO koszty taryfy nocnej (0,39 zł za kWh- wszystkie koszty energii)

Magdaseb tłumaczył jak to jest w Energa. Wychodzi inaczej. Można w lato wyprodukować kWh w drogiej, ale może się zdarzyć, że do zimy zuzyjesz je na uzupełnienie kWh z taniej. Poza tym aktualizacją dobowo, więc każdego dnia naprodukowane w drogiej taryfie "marnujesz" w nocy

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rozumiem że w PGE jest inaczej.

Trochę z innej beczki.

Powiedzcie jakie ma znaczenie data realizacji inwestycji. Wg mnie najsensowniej jest montować na wiosnę. Bo naprodukujesz sobie w wiosna/lato, a jest rok na wykorzystanie. Jest szansa że skończą się te godziny gdy zużywamy pradu co raz mniej. Czyli na wiosne i nic nie przypadnie. Odwrotnie gdy zamontujemy późną jesienią. Zimę przelecimy na prądzie z sieci, a latem wyprodukujemy po to żeby przepadlo na rzecz OSD. Dobrze rozumiem? Jak teraz nie zamontuję to lepiej poczekać na następny rok.

W Energa jest 2 miesiące więc nadprodukcję letnią z drogiej taryfy natychmiast przejada się w taniej. W PGE można 6 miesięcy i najlepiej gdyby było styczeń-czerwiec i lipiec-grudzień. Też mnie interesuje czy montaż ma tutaj znaczenie czy te okresy można sobie ustawić dowolnie

ok.

W Energa jest 2 m-ce, ale jak pisał magdaseb tak na prawdę jest rozliczanie dobowe. Więc nadwyżka z jednego dnia jest natychmiast w tym samym dniu konsumowana na rzecz taniej. Czyli nie ma tak, że naprodukujesz w drogiej i jak nie zużyjesz to wchodzi na następny dzień, załóżmy pochmurny, tylko już jest pomniejszona o zużycie "nocne".

Co ciekawe pytałem 2 instalatorów z wybrzeża i były dwie rożne wersje rozliczania. Jeden twierdzi, że jest tak jak magdaseb drugi, że produkcja w drogiej idzie tylko na drogą i tania w tanią. Zarzekał się, że klient ma takie pozycje na fakturze.

Najlepiej jednak zdzwonić do Enerega i liczyć na w miarę zorientowanego konsultanta.

To pewnie zależy od licznika. Jesli ktos ma zdalny licznik z dobowym odczytem to można zrobic tak żeby bilansował dobowo, czyli juz w kolejnej dobie zżera nam daproduckje w drogiej. A jesli jest licznik który odczytywany jest co 2 miesiące to nie da sie tego obliczyć dobowo. I dzieje się to co 2 miesiące.

A bawił się ktoś w sterowanie pompa ciepła za pomocą "Smart Grid", moja pompa ma znak SG ready, w menu serwisowym pompy jest opcja wyboru wejść DI jako SG ready - niestety nie jest opisany w żadnym dokumencie sposób jak podawać sygnały z PV do pompy, chciałbym na maxa wykorzystać swoją produkcję i sterować pompa tak aby zrobić to w jak największym stopniu. Edytowane przez dar3k

W mojej pompie też jest. SG Ready masz 4 stany:

1- blokada

2- normalny

3- nadwyżka energii

4 -duża nadwyżka energii, wymuszona praca

Żeby mieć 4 stany musisz użyć 2 wejścia. Ja mam 7 wejść które mogę sobie dowolnie skonfigurować. Ustawia się co jest pod wejściem w opcjach i potem wystarczy zwierać lub rozwierać żeby komunikować.

Żeby np taki falownik Fronius(tylko takim sie interesowałem) mógł nadawać takie sygnały to musisz dokupić Data Manager za 700zł netto. Dobrze mieć też Smart Meter 750zł netto który bedzie mierzył ile aktualnie zuzywasz w domu i badał nadwyżke. Moja pompa pobrała w ostatnim sezonie 1600zł(G12w). I tak większość bedzie pobrana z 80% bilansowaniem bo w zimie mało słońca więc walka jest tu może o 50zł. Więc nie ma to chyba sensu. Smart Meter jednak bym zamontował bo lubie wykresy.

W mojej pompie też jest. SG Ready masz 4 stany:

1- blokada

2- normalny

3- nadwyżka energii

4 -duża nadwyżka energii, wymuszona praca

Żeby mieć 4 stany musisz użyć 2 wejścia. Ja mam 7 wejść które mogę sobie dowolnie skonfigurować. Ustawia się co jest pod wejściem w opcjach i potem wystarczy zwierać lub rozwierać żeby komunikować.

Żeby np taki falownik Fronius(tylko takim sie interesowałem) mógł nadawać takie sygnały to musisz dokupić Data Manager za 700zł netto. Dobrze mieć też Smart Meter 750zł netto który bedzie mierzył ile aktualnie zuzywasz w domu i badał nadwyżke. Moja pompa pobrała w ostatnim sezonie 1600zł(G12w). I tak większość bedzie pobrana z 80% bilansowaniem bo w zimie mało słońca więc walka jest tu może o 50zł. Więc nie ma to chyba sensu. Smart Meter jednak bym zamontował bo lubie wykresy.

W tzw. między czasie przekopałem internet i znalazłem informacje na temat mojej pompy i SG ready - niestety tylko po niemiecku, którego nie znam, ale google translator powiedział mi, że ja mam 3 stany dla CO i 2 dla CWU.

1. "Czerwony" - stan obniżenia - w menu definiuje się 0-5K obniżenie krzywej grzewczej

2. "Żółty" - stan normalny, według krzywej grzewczej

3. "Zielony" - stan podwyższenia, podobnie jak z obniżeniem tylko podbicie 0-5K ustawiane z menu

4. Blokada CWU - można nastawić dwie temp. dla CWU i sterować nimi np. 40*C i 50*C.

Ja kupiłem falownik fronisa z kartą datamanager (jest wersja bez karty o kilka stówek tańsza) i bez fronius smart meter wpiąłem do niego licznik od pompy (wejście S0), wszystko ładnie monitoruje teraz czekam aż mi wymienią licznik na docelowy bo jak na razie oddaję im prąd za darmo (jedynie mogę zużyć co wyprodukowałem samemu), dlatego chce powalczyć z SG ready.

PS: w stopce mam linka do monitoringu, z wykresami - porównując z pvmonitor brak temperatur ale fajnie pokazuje jak wpasowuje się produkcja do zużycia, chociaż bawiłem się sterowaniem pompą w weekend jak byłem w domu bo mój licznik nie bilansuje między fazowo, a produkcji teraz mało...

Edytowane przez dar3k

Ja kupiłem falownik fronisa z kartą datamanager (jest wersja bez karty o kilka stówek tańsza) i bez fronius smart meter wpiąłem do niego licznik od pompy (wejście S0), wszystko ładnie monitoruje teraz czekam aż mi wymienią licznik na docelowy bo jak na razie oddaję im prąd za darmo (jedynie mogę zużyć co wyprodukowałem samemu), dlatego chce powalczyć z SG ready.

Oddajesz im prąd za darmo i jeszcze extra za to zapłacisz. Licznik jednokierunkowy policzy to jako Twoje zużycie. Poza tym robisz to nielegalnie. Poczekaj cierpliwie aż ZE wymieni licznik na dwukierunkowy.

Oddajesz im prąd za darmo i jeszcze extra za to zapłacisz. Licznik jednokierunkowy policzy to jako Twoje zużycie. Poza tym robisz to nielegalnie. Poczekaj cierpliwie aż ZE wymieni licznik na dwukierunkowy.

Licznik mam dwukierunkowy i nalicza on prawie prawidłowo - jedyny jego minus to brak bilansowania międzyfazowego, przed włączeniem instalacji wykonałem telefon na infolinię i zapytałem ich o to co mam zrobić, a Pani powiedziała mi, że jeżeli licznik nalicza dwukierunkowo to można używać, i że nie zostanę obciążony karami a jedynie za energię pobraną z sieci, a ta oddana do sieci przepada.

Licznik mam dwukierunkowy i nalicza on prawie prawidłowo - jedyny jego minus to brak bilansowania międzyfazowego, przed włączeniem instalacji wykonałem telefon na infolinię i zapytałem ich o to co mam zrobić, a Pani powiedziała mi, że jeżeli licznik nalicza dwukierunkowo to można używać, i że nie zostanę obciążony karami a jedynie za energię pobraną z sieci, a ta oddana do sieci przepada.

Masz to nagrane ? Sprawdz jaki masz licznik bo obecne liczniki sa dwukierunkowe czyli jak sie kreca w obie strony to zawsze NALICZAJA opłaty. Proponuje sprawdzic jakie masz wyniki na liczciku bo to nie pierwszy przypadek kiedy za oddana dodatkowo energie trzeba dodatkowo zaplacic - obyś się nie zdziwił

Masz to nagrane ? Sprawdz jaki masz licznik bo obecne liczniki sa dwukierunkowe czyli jak sie kreca w obie strony to zawsze NALICZAJA opłaty. Proponuje sprawdzic jakie masz wyniki na liczciku bo to nie pierwszy przypadek kiedy za oddana dodatkowo energie trzeba dodatkowo zaplacic - obyś się nie zdziwił

MT174, liczy w obu kierunkach :)

Dzisiaj wymieniony miałem licznik z MT174 na MT382 - generalnie Enea nie używa do PV innych liczników niż MT382 ponieważ muszą monitorować instalacje - mój licznik ma zabudowaną kartę SIM, i jest wpięty w online monitoring po to aby wiedzieć ile energii wprowadzane jest do sieci. Muszę jeszcze tylko sprawdzić jak działa bilansowanie międzyfazowe ale żeby to sprawdzić niestety potrzebny jest słoneczny dzień.

Sterowanie pompą za pomocą SGReady działa fajnie, nie potrzebuję nawet osobno sterować temp. CWU ponieważ sygnał "zielonej" energii wymusza w pompie grzanie CWU do maksymalnej temperatury (wynika z tego, że moja pompa ma możliwość ustawienia 3 temperatur dla CWU - temp. blokady, temp bez blokady i maks temperatura) - ja grzeję CWU do 42*C w blokadzie i 48*C gdy jest darmowy prąd (pompa pozwala ustawić max 55 w trybie PC - wyżej już tylko grzałka, ale powyżej nastawy 45*C pompa już i tak się męczy szczególnie zimą).

Zobaczymy jak będzie to działać w praktyce (dlatego monitoruję zużycie tylko pompy, a nie całego domu przez falownik), może jak ustawię odpowiednio sterowanie pompą to zmienię sposób monitorowania zużycia.

Chcę jeszcze spróbować podpisać umowę w rozliczeniu 12 miesięcznym - o ile wyrażą zgodę na takie rozliczanie to może uda się dopłacać jedynie za T2 bo większość produkcji będzie w T1. Roczne zużycie mam na poziomie 6-7MWh, co przy instalacji 6kWp daje ok 1MWh zakupu (ze względu na formę opustów) dlatego chciałbym jak najwięcej zużyć na bieżąco.

Edytowane przez dar3k