Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła a zestaw fotowoltaiczny

Krix

Recommended Posts

Nie do końca bez różnicy. Ja od 29.03.2018 r. mam produkcję większą od zapotrzebowania. Nie znaczy to, że zawsze tak będzie.

Wiąże się to z większymi kosztami na założenie PV. i dłuższym okresem amortyzacji inwestycji, nie wspominając, że trzeba mieć wystarczającą powierzchnię na PV.

Chodził mi o 100% zapotrzebowania rocznego.

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Szybkie pytanie - jak wygląda sprawa zgłoszenia instalacji? Robi to właściciel, czy firma montująca? Pytam, bo jutro maja mi wejść na montaż i właściciel firmy wspomniał coś kiedyś, ze zwykle to on to robi...ale przecież, muszę jakiś aneks pewnie podpisać, prawda??

Trzeba do ZE oddać poprawnie wypełniony Wniosek. Taki Wniosek możesz ściągnąć z internetu. We wniosku możesz wyznaczyć pełnomocnika, albo sam wypełnić.

Tak, czy siak musisz złożyć swój podpis, oraz osoba uprawniona do wykonania PV. Jeśli masz jedne z wymienionych we wniosku uprawnienia, to wystarczą Twoje podpisy.

O tym co piszesz, to Umowa Kompleksowa. Musisz ją podpisać.

Ja mam zamontowaną PV od 10 marca. Dokumentację wypełniła mi firma montująca PV. Natychmiast wysłałem dokumentację z moimi podpisami. 22 marca fachowcy z ENERGA podłączyli mi licznik dwukierunkowy i sami uruchomili instalację. Od tego momentu nadwyżka wprowadzonego prądu jest wg. tego co mi tłumaczyli jest kumulowana. Na dzień dzisiejszy jest to ponad 1000 kwh, którą mam nadzieję odbiorę sobie zimą w formie pompy ciepła ( minus 20%). Po dwóch tygodniach dostałem protokół ( certyfikat ) z ENERGA o przyłączeniu. Certyfikat zeskanowałem i wysłałem do drugiej firmy ENERGA OPERATOR. Po kilku dniach otrzymałem SMS i E-maila o zasadach z numerem sprawy...., itp.. W poniedziałek albo we wtorek zadzwonię co dalej i pewno będę musiał w jakimś terminie podpisać umowę...., tak mi się wydaje....

JESTEM NA TAKIM ETAPIE jakby to kogoś interesowało.

Trzeba do ZE oddać poprawnie wypełniony Wniosek. Taki Wniosek możesz ściągnąć z internetu. We wniosku możesz wyznaczyć pełnomocnika, albo sam wypełnić.

Tak, czy siak musisz złożyć swój podpis, oraz osoba uprawniona do wykonania PV. Jeśli masz jedne z wymienionych we wniosku uprawnienia, to wystarczą Twoje podpisy.

O tym co piszesz, to Umowa Kompleksowa. Musisz ją podpisać.

Montaż zakończony wczoraj, czekam aż pełnomocnik złoży wniosek. Pytam o to, bo wiadomo, zależy mi, żeby jak najszybciej wymienili mi licznik. Pamiętam też, że kiedyś jak była dyskusja, to dostałem odpowiedź, że trzeba podpisać aneks do umowy, a nie nową umowę, akurat teraz to chyba bez różnicy (ceny są chyba bardzo podobne niż w sierpniu jak podpisywałem aktualną umowę)

Stos - co rozumiesz poprzez rozliczenie starej umowy? Po zgłoszeniu instalacji, zrobić odczyt licznika i jechać do BOK i domagać się od razu nowej umowy? :)

Cześć wszystkim,

nie będę zakładał nowego tematu, podepnę się pod ten.

Mam dom, budowany w latach 90tych. W tym roku planujemy termomodernizację, tj. ocieplenie, wymiana okien, pompa ciepła i fotowoltaika.

Co prawda umówiony jestem z audytorem za kilka dni na dokładne obliczenia ale może teraz doradzicie jaki zestaw pampy ciepła i fotowoltaiki wybrać,

jakie firmy, jakie sterowniki będę ze sobą współgrać.

Zrobiłem wstępną kalkulację energochłonności budynku z planowanym ociepleniem 20 cm styropian, dociepleniem stropu i posadzki.

http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/5mi

Wyszło mi ok 7 kW. Instalacja CO- grzejniki aluminiowe, sporo rurek w ścianie,

Zużywamy ok 2300 kWh prądu rocznie, zakładam wzrost do 3000 kWh (zakup dodatkowej lodówko-chłodziarki i płyty indukcyjnej do gotowania).

Myślałem o fotowoltaice o mocy rzędu 6kW i pompie 7-9 kW.

Jakie zestawy możecie polecić?

Zrobiłem wstępną kalkulację energochłonności budynku z planowanym ociepleniem 20 cm styropian,

dociepleniem stropu i posadzki.http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/5mi

Wyszło mi ok 7 kW. Instalacja CO - grzejniki aluminiowe, sporo rurek w ścianie,

Zużywamy ok 2300 kWh prądu rocznie, zakładam wzrost do 3000 kWh (zakup dodatkowej lodówko-chłodziarki i płyty indukcyjnej do gotowania).

Myślałem o fotowoltaice o mocy rzędu 6 kW i pompie 7-9 kW.

Jakie zestawy możecie polecić?

Moc grzejników dla temperatury 45/35/20 - powinna być co najmniej równa lub większa od mocy cieplnej budynku,

Poczytaj temat; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?352987-POMPA-CIEP%C5%81A-i-grzejniki-zu%C5%BCycie-energii/page11

Arturo,

sprawa raczej jest jasna-jak jest rozsądna cena (tj czas zwrotu inwestycji) - to się po prostu opłaca ,a przy kolejnych podwyżkach cen energii jeszcze bardziej będzie się kalkulowało. Poniżej moje wpisy w tym temacie ,ale w inny wątku :

"co jakiś czas się zastanawiam kiedy będzie dobry moment na wejście w PV. Mam jeszcze umowę w Tauronie (dzięki kol. Vr5 wiem na co u nich kukać) do końca 2020 (ceny energii w umowie wyglądają niby na "nie do ruszenia" ).Widzę ,że po wejściu odpisów od podatków na fotowoltaikę ,PV ruszyło w kraj...

Sprawdzam ceny instalacji i komponentów-raczej zaczyna to drożeć, więc może jednak w tym roku się "odważę" na PV.

Plan mam taki :

-instalacja lekko poniżej 10kWp na gruncie na południe (mam miejsce i przeanalizowałem "za i przeciw")

-sam wykonam system gospodarczym lub zakup w rozsądnej cenie całości

W gminie mam dotację do max 10 000 pln (tj przy min 20 000 kosztów kwalifikowalnych)-więc za te max 20 000 pln założył bym jedną instalację.

Natomiast brakujące kWp założył bym oddzielnie i skorzystał z ulgi podatkowej.

Czy jest w tym pomyśle jakiś błąd ? Z tego co wiem nie można łączyć jednocześnie dotacji z ulgą podatkową-ale nie widziałem zastrzeżeń do mojego pomysłu.

Tak naprawdę to gryzie mnie jeszcze ten Vat 23% na gruntową instalację-Pisomeni rzucali zajawki ,że niby ma być 8% (raczej kicha-w zeszłym roku PIS głosował przeciw)

Dodam tylko ,że to nie jest arytmetyczna różnica 15% między instalacją na dachu domu a gruntem.

Nastawiłem się na grunt , ponieważ :

-instalacja będzie od południa , oś dachu mam wschód-zachód (gorsza sprawność=większy koszt zakupu)

-będę mógł sam wykonać instalację lub jej części (po dachu raczej mi się nie uśmiecha pomykać-choć nie mam nadwagi ,żeby nie było)

-instalacja na dachu , to jednak ryzyko jego uszkodzeń czy przecieków

-serwisowanie na gruncie (czy chociaż przemycie), to tzw "pryszcz"

Jeszcze może podam założenia do tematu ,

chciałbym nie przekroczyć 30 000pln brutto za te dwie instalacje , wtedy miałbym po odliczeniu dotacji i podatku realny koszt ok 18 000pln.

Obecnie mam G12W i ok 40% w T1 (średnia dla całego domu ok 0,41 pln brutto,energia+przesył) -w Tauronie jest podobno system proporcjonalny.

Zakładając ,że rocznie bym uzyskiwał ok 10 000kWh , z tego ok 3 000kWh zużywał na bieżąco -to zostaje 7 000kWh x 0,8 ,czyli 5 600kWh bym odebrał z sieci.

Razem bym realnie zyskał rocznie z PV ok 8 600kWh x 0,41 pln=3 500 pln

Teraz zwrot (pomijając koszty eksploatacji ,kredytu,itp) :

18 000 pln : 3 500 pln=5 lat

Jeśli bym jednak kupił jedną instalację w cenie np 45 000 pln brutto (z 23% Vatem) i miałbym dotację tylko z gminy 10 000 pln , to było by tak :

35 000 pln :3 500 pln=10 lat

Oczywiście w każdym przypadku zyskiwałbym po wzroście cen energii.

Gdyby była lepsza (większa) dotacja i zwrot ok 5 lat-oko by mi nie mrugnęło ,żeby samemu tego nie robić..."

To co niby się nie opyla przy zwrocie przy 5-6 latach ?

No...

Tylko problem jest taki że jeśli wyprodukujesz z PV więcej niż w ciągu roku zużyjesz, to nadwyżkę oddajesz za darmo do ZE.

PV opłaca się najbardziej, jak w domu wszystko jest na prąd.

Ja mam instalację PV której produkcja w 100% pokryje zapotrzebowanie domu na EE.

Rocznie oszczędzam w ten sposób około 5000 zł.

Eetam-chciałbym mieć taki problem...

Wolałbym nie zapłacić ani złocisza za to co zużywam rocznie-niż dostać kasę za nadprodukcję , a niech sobie Tauron bierze...

Arturo -to jesteś za PC czy za gazem ?

Nie naginaj pod swoje widzi mi się-dobrze wiesz (i sam to pisałeś !) ,że PV to jest kwestia przede wszystkim opłacalności-korzyści-zwrotu , a dopiero potem przekonań (dla większości ludków).

Jeśli się nie kalkuluje -to jasne ,że nie ma sensu...

A patrzyłeś u siebie na dotację do PV-a jak będzie 85 procencików ,to też będziesz taki na NIE ?