bobrow 07.05.2019 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2019 (edytowane) I jeszcze jedno-przy małym zapotrzebowaniu to prędzej PC się nie opyla niż PV (z dotacją ,oczywiście) Edytowane 7 Maja 2019 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 08.05.2019 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Eetam-chciałbym mieć taki problem... Wolałbym nie zapłacić ani złocisza za to co zużywam rocznie-niż dostać kasę za nadprodukcję , a niech sobie Tauron bierze... Bobrow wydaje mi się że Stosowi chodzi o to żeby bezmyślnie nie przeginać pały z przewymiarowaniem instalacji PV bo nie dość że musisz pokryć koszty jej przewymiarowania to jeszcze prąd oddasz za freeko, chyba tylko tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.05.2019 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Bobrow wydaje mi się że Stosowi chodzi o to żeby bezmyślnie nie przeginać pały z przewymiarowaniem instalacji PV bo nie dość że musisz pokryć koszty jej przewymiarowania to jeszcze prąd oddasz za freeko, chyba tylko tyle Moim zdaniem , wszystko trzeba robić z głową i ołówkiem w ręku:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 08.05.2019 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Tylko problem jest taki że jeśli wyprodukujesz z PV więcej niż w ciągu roku zużyjesz, to nadwyżkę oddajesz za darmo do ZE. PV opłaca się najbardziej, jak w domu wszystko jest na prąd. Ja mam instalację PV której produkcja w 100% pokryje zapotrzebowanie domu na EE. Rocznie oszczędzam w ten sposób około 5000 zł. Chyba jest trochę inaczej. Jeśli po roku masz nadwyżkę, to ona jest do wykorzystania przez kolejne 365 dni. Koszty budowy PV są dość wysokie i tu się zgodzę z tymi, którzy jeśli budują większą , to raczej nieznacznie. Po roku od ubiegłej faktury otrzymałem nową, a na niej jest adnotacja, że "z bieżącego rozliczenia pozostało 34 kWh przez 365 dni". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qaz123 08.05.2019 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Cześć wszystkim, nie będę zakładał nowego tematu, podepnę się pod ten. Mam dom, budowany w latach 90tych. W tym roku planujemy termomodernizację, tj. ocieplenie, wymiana okien, pompa ciepła i fotowoltaika. Co prawda umówiony jestem z audytorem za kilka dni na dokładne obliczenia ale może teraz doradzicie jaki zestaw pampy ciepła i fotowoltaiki wybrać, jakie firmy, jakie sterowniki będę ze sobą współgrać. Zrobiłem wstępną kalkulację energochłonności budynku z planowanym ociepleniem 20 cm styropian, dociepleniem stropu i posadzki. http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/5mi Wyszło mi ok 7 kW. Instalacja CO- grzejniki aluminiowe, sporo rurek w ścianie, Zużywamy ok 2300 kWh prądu rocznie, zakładam wzrost do 3000 kWh (zakup dodatkowej lodówko-chłodziarki i płyty indukcyjnej do gotowania). Myślałem o fotowoltaice o mocy rzędu 6kW i pompie 7-9 kW. Jakie zestawy możecie polecić? Hej, Panie i Panowie, dostałem już trzecią kalkulację gdzie proponują mi PV o mocy 10kW i pompę ciepła 16kW, wg tego co się zdążyłem przeczytać wystarczy powiedzmy połowa tej mocy, doradźcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 08.05.2019 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Hej, Panie i Panowie, dostałem już trzecią kalkulację gdzie proponują mi PV o mocy 10kW i pompę ciepła 16kW, wg tego co się zdążyłem przeczytać wystarczy powiedzmy połowa tej mocy, doradźcie coś. Wrózenie odnosnie mocy pompy na innych forach. Niestety musisz sie uzbroic w cierpliwosc i czekac na wyniki obliczen ozc. Oczywiscie ze nie bedzie to moc 16 kW, ale ile dokladnie to na podstawie ozc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 08.05.2019 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 (edytowane) Zrobiłem wstępną kalkulację energochłonności budynku z planowanym ociepleniem 20 cm styropian, dociepleniem stropu i posadzki. http://kalkulator.cncpompyciepla.pl/wynik/5mi Wyszło mi ok 7 kW. Instalacja CO - grzejniki aluminiowe, sporo rurek w ścianie, Zużywamy ok 2300 kWh prądu rocznie, zakładam wzrost do 3000 kWh (zakup dodatkowej lodówko-chłodziarki i płyty indukcyjnej do gotowania). Myślałem o fotowoltaice o mocy rzędu 6 kW i pompie 7-9 kW. Kierunek działań prawidłowy - najpierw OZC budynku; - będziesz mógł określić moc pompy w kW, - oraz zapotrzebowanie na energię w kWh, Ponieważ masz grzejniki, to raczej nie będziesz miał możliwości akumulacji ciepła; - pompa zbyt dużej mocy jest zbyteczna, - pompa PC-PW powinna być szyta na miarę, - będziesz zmuszony zwiększyć moc grzejników oraz ich zład wodny oraz - zastosować bufor ok.200 l na powrocie - aby uniknąć taktowania przy temp > 0 C W większości, forum to dotyczy pomp ciepła Panasonic BARDZO ISTOTNE; Instalator pompy - powinien być blisko domu, aby był pod ręką Edytowane 8 Maja 2019 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 08.05.2019 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Cześć wszystkim, nie będę zakładał nowego tematu, podepnę się pod ten. Mam dom, budowany w latach 90tych. W tym roku planujemy termomodernizację, tj. ocieplenie, wymiana okien, pompa ciepła i fotowoltaika. Myślałem o fotowoltaice o mocy rzędu 6kW i pompie 7-9 kW. Jakie zestawy możecie polecić? Witam, cieszę się, że kolejna osoba stawia na kompletny system oparty na czystej energii - akurat tak się składa, że do końca czerwca mamy ciekawą promocję w ramach akcji EKOSYSTEM TWOJEGO DOMU w ramach której oferujemy kompletne pakiety z 5 letnią gwarancją w promocyjnej cenie. Polecam sprawdzić ofertę, a jeśli będziesz zainteresowany - zapraszam do kontaktu! Mamy też pakiety na instalacje fotowoltaiczne - ofertę zestawów znajdziesz TUTAJ Co Ty na to? Czekam na odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nobilitas 08.05.2019 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2019 Witam, mam do Was pytanie. Mam aktualnie 4.34 kWp i taryfę G11, dziś zadzwoniłem do Enea, ponieważ mam zamiar w tym roku założyć pompę i chciałem się dopytać jak to jest z rozliczeniem gdy przejdę na taryfę G12 lub G12W, i tu trochę się zdziwiłem. Misiek na infolinii poinformował mnie, że jeśli nie wykorzystam energii wyprodukowanej w drogiej,( a praktycznie tylko taką bedę produkował) to ona nie pomniejszy mi kW w taniej tylko przejdzie na następny okres i będę mógł je wykorzystać przez następne 365 dni w pierwszej kolejności, a za wszystkie kW wykorzystane w taniej będę musiał zapłacić. Pytam się czy na 100 procent tak jest i czy rozmowa jest nagrywana, a on, że tak jest na 100 procent. Oczywiście ja wiem, że za dużo nie będę miał, powiedzmy wolnej tej energii przy pompie, ale gdy będę grzał nocą to zapewne coś mi z drogiej do wykorzystania zostanie. Czy u Waszych operatorów też tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 09.05.2019 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 W ENERGA jest inaczej- przymierzam się do PV i zgłębiłem temat, to znaczy, że cała oddana do sieci energia jest bilansowana międzystrefowo. bez znaczenia w której taryfie wyprodukujesz... W twoim przypadku, wbrew pozorom, brak bilansowania międzystrefowego może być korzystny, bo pokryjesz całkowite zapotrzebowanie w drogiej, a w taniej dokupisz. Nie jest też tak, że będziesz produkował tylko w drogiej. Musiałbyś wyłączyć produkcję w soboty, niedziele, święta i w okienku 2 godzinnym popołudniowym...- to wszystko będzie produkowane w taniej i w taniej, wg ciebie, musi być zużyte. W przypadku, gdzie PV pokrywa tylko jakąś część rocznego zapotrzebowanie, a zużycie jest przeważające w taniej taryfie, to "twój" sposób rozliczania jest korzystniejszy niż "mój". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 09.05.2019 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Energia oddana do sieci może z niej być pobrana z opustem przez następne 365 dni. Jak coś wyprodukujesz/oddasz do sieci 1 lipca 2019 to może to wykorzystać do 30 czerwca 2020 roku. Nie wiem czy ZE analizuje to codziennie. Może być że rozliczają to w okresach dłuższych, np. miesięcznych. W Twoim przypadku, te 34 kWh wyprodukowałeś w ich ostatnim okresie rozliczania produkcji oddanej do sieci. W słoneczny dzień tyle moja instalacja oddaje do sieci w jeden dzień. Nie wiem jak Oni liczą . Mnie wychodzi, że powinno być 41,6 kWh z bieżącego rozliczenia. łącznie z nadwyżką z poprzedniej faktury jest 495 kWh. I ta wartość jest zgodna z rozliczeniami. Uściślając to otrzymałem na 31.12.2018 r. fakturę z nadwyżką 1110 kWh, a w związku ze zmianą na G12W na 15.02.2019 r. tą drugą. To spore zużycie energii elektrycznej w okresie 01.01.2019 - 15.02.2019 r. spowodowane jest tym, że ogrzewałem dom moimi 4-ma PC (splitami). Gaz był u użyciu tylko, jak było poniżej zera. Obojętnie, jak by nie patrzeć to Ustawa OZE tak jest skonstruowana, że nie ma żadnych bodźców by budować większe PV niż na pokrycie własnego aktualnego zużycia. No - może z wyprzedzeniem co najwyżej rocznym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nobilitas 09.05.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 W ENERGA jest inaczej- przymierzam się do PV i zgłębiłem temat, to znaczy, że cała oddana do sieci energia jest bilansowana międzystrefowo. bez znaczenia w której taryfie wyprodukujesz... W twoim przypadku, wbrew pozorom, brak bilansowania międzystrefowego może być korzystny, bo pokryjesz całkowite zapotrzebowanie w drogiej, a w taniej dokupisz. Nie jest też tak, że będziesz produkował tylko w drogiej. Musiałbyś wyłączyć produkcję w soboty, niedziele, święta i w okienku 2 godzinnym popołudniowym...- to wszystko będzie produkowane w taniej i w taniej, wg ciebie, musi być zużyte. W przypadku, gdzie PV pokrywa tylko jakąś część rocznego zapotrzebowanie, a zużycie jest przeważające w taniej taryfie, to "twój" sposób rozliczania jest korzystniejszy niż "mój". Tu masz rację, że będę produkował w okienku 13-15 albo weekendy, i rzeczywiście wyjdzie mi to lepiej niż Tobie, ale jeśli w następnym roku ponownie nie będę miał wykorzystanej energii w drogiej to mi się to stymuluje i praktycznie znowu będę miał do zapłaty tania, a 2 razy więcej przerzuca mi na kolejny rok drogiej, przy zachowaniu zużycia. U mnie jest kwestia jeszcze taka, że bez wymiany inwertera mogę za 8 tysięcy zwiększyć moc do 7.2 kw, ale w takim przypadku już na pewno musi być G12w ale czy mi warto, muszę przeliczyć, bo może warto będzie mi płacić tą tanią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.05.2019 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Witam! Tu oficjalne pismo z Tauronu wyjaśniające, jak rozliczają energię z PV dla klientów rozliczających się w G12 i pochodnych.Moim zdaniem jest to najmniej korzystny sposób rozliczenia dla Klientów mających większe zużycie, niż ilość wyprodukowanej energii wprowadzonej do sieci. Chodzi o to, że Klient korzysta z drogiej taryfy tylko wtedy, kiedy musi, a nie wtedy kiedy chce. Tak się składa, że w godzinach 13-15 jest tańsza energia i wtedy włączamy np pralkę. Można by włączyć w nocy, ale to jest uciążliwe, bo trochę hałasuje. Wracając do wykorzystania prądu na potrzeby PC - znam taki przypadek, że osoba mająca bufor 1000 l. pompę włącza wyłącznie w taniej taryfie. Na rozliczeniu proporcjonalnym "jest w plecy" gdyż pobierany w południe (w taniej taryfie) prąd jest tylko w części "dobierany" z licznika, a co za tym idzie spora jego ilość nie wchodzi do "proporcji", co się przekłada na wyższe rachunki za prąd. @bobrow, Ty też jesteś Tauronie, więc po uruchomieniu PV mogą czekać Cię niespodzianki ze strony naszego ZE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 13.05.2019 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Tu masz rację, że będę produkował w okienku 13-15 albo weekendy, i rzeczywiście wyjdzie mi to lepiej niż Tobie, ale jeśli w następnym roku ponownie nie będę miał wykorzystanej energii w drogiej to mi się to stymuluje i praktycznie znowu będę miał do zapłaty tania, a 2 razy więcej przerzuca mi na kolejny rok drogiej, przy zachowaniu zużycia. U mnie jest kwestia jeszcze taka, że bez wymiany inwertera mogę za 8 tysięcy zwiększyć moc do 7.2 kw, ale w takim przypadku już na pewno musi być G12w ale czy mi warto, muszę przeliczyć, bo może warto będzie mi płacić tą tanią. Musisz przeliczyć jaką część twojego rocznego zapotrzebowania pokrywa PV. Jeżeli będzie to tylko częściowe pokrycie, to aby po roku energia z produkcji w drogiej taryfie nie przepadała, należałoby zużywać jej więcej w drogiej strefie właśnie. Natomiast, jeżeli PV jest wycelowane w 100% zapotrzebowania, to najprościej jest przejść na G11. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 13.05.2019 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 Vr,u mnie praktycznie nie ma kagańca T2-średnie zużycie mi wychodzi ok 60%T2. Kalkulacje zwrotu robiłem dla średniej z G12W tj 0,42 pln brutto.Jeśli dobrze to zakumałem, to nie będzie w moim przypadku jakiejś wielkiej straty.Rocznie zużywam ok 12 000kWh na dom ,jeśli będę miał optymalnie ustawianą PV -to powinienem wyciągać rocznie ok 9 500-10 000 kWh.Oczywiście jeśli wyjdzie gorzej od G11-to sprawa jasna.To może przykład :2 000 kWh x 0,42 pln=840 pln dla G12W 2 000 kWh x 0,49 pln=980 pln dla G11 (miałem taką ofertę równolegle dla G12W ,którą mam obecnie)Jeśli różnica będzie większa-mogę zmniejszyć zużycie na PC przez wymianę kilku grzejników na V33 , COP wtedy powinien wzrosnąć o ok 0,5 (średnio rocznie zużywam ok 7 000 kWh x COP 3= 21 000 kWh , teraz 21 000 kWh : COP 3,5=6 000 kWh).Realnie mogę płacić za ok 1 000 kWh w rocznym rozliczeniu za cały dom.Wg mnie nadal się opyla...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vr5 13.05.2019 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2019 @bobrow Jak pisałem, w Tauronie opłaca się mieć PV o produkcji zbliżonej do konsumpcji. Te 10, czy 20 procent energii jeśli zabraknie, bo będzie bardziej pochmurne lato, lub ostrzejsza zima nie stanowi wielkiej wyrwy w budżecie domowym. Nie rezygnuję z taryfy z serii G12, gdyż w zimie PC bierze znaczące ilości prądu, który rozkłada się pół na pół, co czyni ekonomicznie uzasadnione korzystanie z niej. U mnie w styczniu zużycie dzienne czasem przekraczało 50 kWh, a w lecie jest zbliżone do 3 kWh. Najgorzej na tym wychodzą ci, którzy mają dość małą PV w stosunku do poboru. Przy podanych przez Ciebie założeniach nie jest źle. W razie czego, to dla mnie żaden problem zrobić małą PV wyspową (off-grid) plus wattroter . Wtedy zużycie w lecie w T1 było by bliskie zera. Wydaje mi się, że prędzej, czy później pójdziemy w kierunku budowania małych przydomowych magazynów energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qaz123 17.05.2019 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 cześć,dostałem właśnie audyt energetyczny i wnika z niego, że potrzebuję pompy ciepła 11 kW i fotowoltaiki 6,4 kW. Doradźcie mi jakiś zestaw? sporo wody wchodzi w moją instalację c.o. wiec chyba bufor nie jest wymagany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 17.05.2019 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 (edytowane) -potrzebuję pompy ciepła 11 kW i fotowoltaiki 6,4 kW. Doradźcie mi jakiś zestaw? - sporo wody wchodzi w moją instalację c.o. wiec chyba bufor nie jest wymagany. 1/ Z reguły ogrzewanie na samej pompie odbywa się do -15 C, poniżej tej temperatury w PC dogrzewamy grzałką, by nie przewymiarować urządzenia i nie ponosić nadmiernych kosztów inwestycyjnych, - Ważne aby moc przy -20 C wynosiła = PC + moc grzałek > 11 kW ; http://forum.muratordom.pl/showthrea...-wg-OZC/page16, - Twój budynek przy -15 C będzie potrzebował ok.9,20 kW, a PC-PW 9 kW/ T-Cap będzie dawał 9,0 kW mocy, 2/W Panasonicu 9 kW/T-Cap/1f - grzałki mają moc 6 kW, - Przy ogrzewaniu grzejnikowym brak możliwości akumulacji ciepła a tym samym pompa przewymiarowana nie zda egzaminu, - Budynek przy temperaturze 0*C potrzebuje tylko 50% mocy maksymalnej, - Około 80 % Energii Na Ogrzewanie Budynku Przypada Na Temperatury > - 2 C, 3/Zobacz przykład asaselllo ; 300 m2/ OZC;11 kW/ 20.000 kWh ; PC/9 kW/TCap/1f ; https://forum.muratordom.pl/showthread.php?295917-OZC-12kW-a-moc-pompy-9-kW-Da-rad%C4%99/page3 4/Sporo wody ? - to jest konkretnie ile litrów? -W podłogówce przeważnie jest od 200 l do 300 l, - Jakie zapotrzebowanie na ciepło ma budynek w kWh/rok??? Edytowane 17 Maja 2019 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.05.2019 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 potrzebuję pompy ciepła 11 kW i fotowoltaiki 6,4 kW 11kW nominalnie, czy przy -20/-22*? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qaz123 17.05.2019 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 nigdy nie patrzyłem na wodomierz ile mi wchodzi wody do co.mam 11 grzejników aluminiowych, przewymiarowanych co do powietrzni grzewczej, sporo rurek w ścianek przekroju 1/2 i 3/4 cala. zerknijcie proszę sami, wrzucam najistotniejsze wg mnie strony,https://drive.google.com/drive/folders/1cu-PjC0qt-iMTOEAaXHJeYifl1oCXbDT?usp=sharing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts