Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła a zestaw fotowoltaiczny

Krix

Recommended Posts

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

O moc grzejników przy zasilaniu niskotemperaturowym się nie boję. Dotychczas ogrzewałem dom piecem na ekogroszek, w zimie 24h/d, zawór 3 drożny na połowę, na grzejniki szło 40-50 stopni. W całym domu mam przeszło 200 żeberek. Obecnie z pompą i fotowoltaiką planuję ocieplenie, wiec wydaje mi się, że będzie ok.

Z audytu jeśli dobrze zrozumiałem wynika, że po termomodernizacji zapotrzebowanie na ciepło będzie na poziome 50 W/m kw.

• 3 years później...
Ja staram się nie interpretować przepisów podatkowych, są zbyt rozległe i niespójne.

Z fiskusem lepiej nie zadzierać, szczególnie jak wyrobią sobie linię interpretacji i po kilku latach robią kontrole, a ta interpretacja jest z tego portalu:

https://www.e-pity.pl/ulga-termomodernizacyjna-ocieplenie-domu/

W ustawie o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym

od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne nie znalazłem nic na temat audytu, ale jest mowa o zakończeniu inwestycji w terminie 3 lat i skutków dla podatnika jak nie zakończy inwestycji. Tak więc, na jakiej podstawie można ustalić, że podatnik nie dokończył przedsięwzięcia? ( mógł ocieplić tylko ściany, a nie ruszać dachu i na ściany ma fakturę).

Jednak już w ustawie o wspieraniu termomodernizacji i remontów jest definicja audytu i teraz należy dokładnie poczytać i interpretować wraz z ustawą o podatku dochodowym w zakresie montażu PV, bo pierwotnie ustawa dot. ociepleń.

Jak masz czas to polecam lekturę do poduszki.

Myślę, że są to ważne zagadnienia podczas rozliczania pitu. Bardziej aktualne informacje można znaleźć w PITax.pl - https://www.pitax.pl/wiedza/mniejsze-podatki/ulga-termomodernizacyjna/#:~:text=Skorzystanie%20z%20ulgi%20termomodernizacyjnej%20jest,i%20rachunki%20dotycz%C4%85ce%20prac%20termomodernizacyjnych.