gogush 05.03.2017 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 A nawet gdyby taki zakaz powstał, to będę miał go w nosie, To sie nazywa HIPOKRYZJA !!! , wykłócasz się o interpretacje PRAWA (przypomne ze najwieksze ZE potwierdzaja moja intepretacje ustawy OZE) ale prawo zasadniczo to masz w d......... wiec mowie jak jest (licencia poetica: Max Kolonko) : to ja pass ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.03.2017 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 (edytowane) To sie nazywa HIPOKRYZJA !!! , wykłócasz się o interpretacje PRAWA (przypomne ze najwieksze ZE potwierdzaja moja intepretacje ustawy OZE) ale prawo zasadniczo to masz w d......... wiec mowie jak jest (licencia poetica: Max Kolonko) : to ja pass ... Wiesz, zasadniczo bicie jest zakazane, ale jak ktoś mi będzie chciał skrzywdzić dziecko, to też będę miał to w nosie. I to nie jest hipokryzja - to jest stan wyższej konieczności i jak najbardziej ma umocowanie prawne - art. 16 KW i art. 26KK Tylko trudno to zastosować do rozliczania prądu przez ZE - bo jak? Nie zapłacisz za prąd, bo Twoim zdaniem zawyżyli Ci rachunek rozliczając prąd nie najkorzystniej dla Ciebie (czy to wyprodukowany przez Ciebie oddadzą w tańszej strefie, czy nie rozliczą wcale między strefami)? Komornikiem ściągną z konta należność za fakturę którą wystawią wg własnego uznania, a Ty nie masz żadnego przepisu w prawie, którym możesz podeprzeć się w sądzie. Ja w powyższym przykładzie nie muszę nic robić, tylko czekać na pozew i tam się bronić, że zdrowie dzieci dla mnie cenniejsze, niż zakaz palenia drewnem. Wierze ze nie miszkasz w okolicy Krakowa a za chwile ten problem bedzie w innych miejscach, moze u CIebie ? Brawo Sherlocku. Czy domyśliłeś się tego po kodzie pocztowym, który mam pod zdjęciem? jesli ktos chce zrobic kotłownie w domu to ja pass.... A jak ktoś chce do awaryjnego zasilania zastosować silnik diesla, to przebijam. A jakie masz opcje, przy braku dostawy podstawowego nośnika energii do ogrzewania domu? Edytowane 5 Marca 2017 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 05.03.2017 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Wiesz, zasadniczo bicie jest zakazane, ale jak ktoś mi będzie chciał skrzywdzić dziecko, to też będę miał to w nosie. Przepraszam , jaki to ma związek z intrpretacja przepisów prawa OZE? I to nie jest hipokryzja - to jest stan wyższej konieczności i jak najbardziej ma umocowanie prawne - art. 16 KW i art. 26KK Chyba się zagalapowales Art. 266. § 1. Kto, wbrew przepisom ustawy lub przyjętemu na siebie zobowiązaniu, ujawnia lub wykorzystuje informację, z którą zapoznał się w związku z pełnioną funkcją, wykonywaną pracą, działalnością publiczną, społeczną, gospodarczą lub naukową, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. § 2. Funkcjonariusz publiczny, który ujawnia osobie nieuprawnionej informację stanowiącą tajemnicę służbową lub informację, którą uzyskał w związku z wykonywaniem czynności służbowych, a której ujawnienie może narazić na szkodę prawnie chroniony interes, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3. § 3. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 następuje na wniosek pokrzywdzonego. Jaki związek z tematem przewodnim? Tylko trudno to zastosować do rozliczania prądu przez ZE - bo jak? Nie zapłacisz za prąd, bo Twoim zdaniem zawyżyli Ci rachunek rozliczając prąd nie najkorzystniej dla Ciebie (czy to wyprodukowany przez Ciebie oddadzą w tańszej strefie, czy nie rozliczą wcale między strefami)? Komornikiem ściągną z konta należność za fakturę którą wystawią wg własnego uznania, a Ty nie masz żadnego przepisu w prawie, którym możesz podeprzeć się w sądzie. Tu juz zupełnie odleciales, od początku pokazuje interpretacje nie tylko moja ale również zakładów energetycznych, a Ty dalej tkwisz w oparach absurdu jak u Mrożka. Brawo Sherlocku. Czy domyśliłeś się tego po kodzie pocztowym, który mam pod zdjęciem? Chyba się zderewowales jak widać po personalych wycieczkach,ale dla ułatwienia zrozumienia tekstu,chodziło o to ze wprowadzane prawo może być rozszerzane ( zakaz palenia w kominku) co więcej to jest teza która w tym wątku forsujesz : zmiana interpretacji ustawy A jak ktoś chce do awaryjnego zasilania zastosować silnik diesla, to przebijam. A gdyby tu było przedszkole w przyszłości. .... A jakie masz opcje, przy braku dostawy podstawowego nośnika energii do ogrzewania domu? Napisałem wyżej kominek z DGP czy to zmienia interpretacje ustawy OZE? Tak sobie myślę że powinieneś się poskarzyc w Energa i PGE ze nie tak rozliczają prad w strefach aby zniechęcić prosumentow , może się uda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.03.2017 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Przepraszam , jaki to ma związek z intrpretacja przepisów prawa OZE? A jaki ma zakaz palenia w piecu? Chyba się zagalapowales Art. 266. Jakby Ci to powiedzieć, żebyś nie odebrał za wycieczkę osobistą? Chmmmmm... Dobra, sam się domyśl i oceń swoją umiejętność czytania (nawet bez zrozumienia). Tu juz zupełnie odleciales, od początku pokazuje interpretacje Ależ skąd. Cały czas się upierasz, że to zapisane czytelnie w ustawie. Pierwszy raz przyznajesz, że to kwestia interpretacji ZE. Ja nie twierdzę, że sposób rozliczania jest jedyny słuszny - właśnie twierdzę, że zależy od łaski ZE i nawet bez zmiany ustawy może w każdej chwili się zmienić. A niektórzy już go niekorzystnie dla prosumenta interpretują. Tak sobie myślę że powinieneś się poskarzyc w Energa i PGE ze nie tak rozliczają prad w strefach aby zniechęcić prosumentow , może się uda? A co mnie to obchodzi, skoro nie jestem prosumentem? I nawet gdyby rozliczali korzystnie - to mi dalej się bez dopłat nie kalkuluje PV. A wracając do tematu to montowanie PV za 20+K zł, żeby PC produkowała kWh ciepła za darmo, zamiast za 10gr to można uzasadnić jedynie "stać mnie". Taki luksus jak odpalanie cygara studolarówką. EOT z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 05.03.2017 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 Poprawka Art. 26. § 1. Nie popełnia przestępstwa, kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego jakiemukolwiek dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone przedstawia wartość niższą od dobra ratowanego. § 2. Nie popełnia przestępstwa także ten, kto, ratując dobro chronione prawem w warunkach określonych w § 1, poświęca dobro, które nie przedstawia wartości oczywiście wyższej od dobra ratowanego. § 3. W razie przekroczenia granic stanu wyższej konieczności, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary, a nawet odstąpić od jej wymierzenia. § 4. Przepisu § 2 nie stosuje się, jeżeli sprawca poświęca dobro, które ma szczególny obowiązek chronić nawet z narażeniem się na niebezpieczeństwo osobiste. § 5. Przepisy § 1-3 stosuje się odpowiednio w wypadku, gdy z ciążących na sprawcy obowiązków tylko jeden może być spełniony. Ale nie zmienia to oceny z poprzedniej odpowiedzi, jako przykład może posłużyć temat szczepien (wiem wiem dość odlegly).Ale nie ciągnijmy tego tematu tutaj bo rozmawiamy o fotowoltaice i interpretacji zgodnie z ustawą OZE. Tak z ciekawości jakie masz doświadczenie z FV oprócz teoretycznych wyliczeń, bo wiele razy widziałem na FM dyskusje o nieoplacalnoci np. Pomp ciepła głównie od osób które jej nie posiadały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 05.03.2017 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2017 A jaki ma zakaz palenia w piecu? Interpretacji o którą bijesz pianę ? OZE wg Ciebie może się zmienić ale inne juz nie? A co jak podniosą akcyzę na prąd? Pokazuje że żyjemy w zmiennych czasach wiec wskazywanie na zmianę ustawy OZE jest tak samo prawdopodobne jak innych ustaw. W ten sposób nie wyszedłbym z domu bo coś się może zmienić. ... Jakby Ci to powiedzieć, żebyś nie odebrał za wycieczkę osobistą? Chmmmmm... Dobra, sam się domyśl i oceń swoją umiejętność czytania (nawet bez zrozumienia). Poprawiłem chwile potem ale sensu dla wątku to nie zmienia... Hmmmmmm..... Ależ skąd. Cały czas się upierasz, że to zapisane czytelnie w ustawie. Pierwszy raz przyznajesz, że to kwestia interpretacji ZE. Jak każda ustawa , moja interpretacja jest taka sama jak największe zakłady energetyczne .Ty uparles się pokazać ryzyko montowania FV związane z interpretacja ustawy , jako PRAKTYK pokazałem ze to jest nielogiczne. Ja nie twierdzę, że sposób rozliczania jest jedyny słuszny - właśnie twierdzę, że zależy od łaski ZE i nawet bez zmiany ustawy może w każdej chwili się zmienić. A niektórzy już go niekorzystnie dla prosumenta interpretują. Tutaj interpretacja jest oczywista i nie tylko ja tak twierdzę ale tak twierdzą najwieksze zakłady energetyczne. Na łasce ustawodawcy jesteśmy zawsze vide wiek emerytalny. A co mnie to obchodzi, skoro nie jestem prosumentem? I nawet gdyby rozliczali korzystnie - to mi dalej się bez dopłat nie kalkuluje PV. Juz na ten temat napisałem wcześniej , bez dopłat trzeba dobrze policzyć, z dopłatami takimi jak moje bez problemu. . Taki luksus jak odpalanie cygara studolarówką. Sprawdź jaka jest cena prądu na zach np. We Francji i jestem ciekaw kto ta studolarowke będzie palił za 7 lat EOT z mojej strony. I to jest słuszna koncepcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 06.03.2017 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Tak z ciekawości jakie masz doświadczenie z FV oprócz teoretycznych wyliczeń, bo wiele razy widziałem na FM dyskusje o nieoplacalnoci np. Pomp ciepła głównie od osób które jej nie posiadały też jestem ciekaw. Bo w temacie PC i taktowania to też było wielu ekspertów teoretyków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.03.2017 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 To ja przewrotnie zapytam; A komuś FV się już zwróciła? Bo widziałem tu, że niektórym i po 2 latach się miała zwrócić. Bo jeżeli nie, to też tylko teoretyzujecie. A koledzy, którzy w tym wątku mają zachęcać do FV, sprawiają, że efekt jest zupełnie odwrotny. Argumentacja na zasadzie "będzie pan zadowolony!" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 06.03.2017 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 To ja przewrotnie zapytam; A komuś FV się już zwróciła? Bo widziałem tu, że niektórym i po 2 latach się miała zwrócić. Bo jeżeli nie, to też tylko teoretyzujecie. A koledzy, którzy w tym wątku mają zachęcać do FV, sprawiają, że efekt jest zupełnie odwrotny. Argumentacja na zasadzie "będzie pan zadowolony!" Czasem warto spojrzeć odrobinę dalej niż czubek własnego nosa. I jeśli nic tam nie dostrzegasz, to lepiej wyjechać z tego kraju i szukać szczęścia gdzie indziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.03.2017 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Mógłbym napisać to samo, tylko nie wiem co to ma do rzeczy? Próba zmiany tematu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.03.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Witam,przyglądan się tej "dyskusji" i przecieram oczy ze zdziwienia...Nie trzymam niczyjej strony , ale wydaje mi się że jeszcze potrafię liczyć.Rozumiem różne punkty widzenia w tym temacie - to może przedstawię swój :-PV na pokrycie zużycia w całym domu-PV bez dotacji realnej min 50 % jest dla mnie nie opłacalnaZałożenia :-działa rozliczenie dla Prosuentów wg ustawy o OZE ( jestem w Tauronie i mam znajomych , którzy się rozliczają różnicowo bez problemu...) -wkład własny zamieniam na kredyt ( najlepiej niskooprocentowany w BOŚ) , wtedy znikają praktycznie koszty energii w budżecie domowym-po 7-10 latach spłaty kredytu będę do przodu na kosztach dnergii za cały rok-ustawa działa przez 15 lat , więc jeśli zyskam 5x5 000 pln za każdy rok , to krzywdy nie będzie-jeśli ustawa po 15 latach nie będzie działać , to zyskam na bieżącym zużyciu -zabezpieczam się również przed wzrostem cen energii-dodatkowych kosztów , podatków ,etc- nie obawiam się ... Tyle z mojej strony w tym temacie Pzdr PSU mnie w gminie na razie cisza , były dwa spotkania ws dotacji 85% do PV i PC - chyba wiem o co kaman :urzędnicy dostali z góry prykaz o programie - zostało to przez nich tak ogłoszone i przedstawione , żeby padło w zarodku ....Niestety ... W innym przypadku , ludziska w gminie musieliby się trochę napracować i mogłoby zabraknąć czasu na internet i ciekawe rozmowy przy kawie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 06.03.2017 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) To ja przewrotnie zapytam; A komuś FV się już zwróciła? Bo widziałem tu, że niektórym i po 2 latach się miała zwrócić. IMHO mało prawdopdobne w okresie 2 lat bo dotacja musiałą by wynosić z 80-90% co więcej nie wiem czy ktoś (osoba prywatna) ma tak długo zestaw , powyzej 5 lat - ale moge sie mylic chetnie poczytam jak ktos ma takie doswiadczenia. Patrząc na siebie dzisiaj to co kupiłem rok temu mogę już kupić 20-30% taniej Bo jeżeli nie, to też tylko teoretyzujecie. A koledzy, którzy w tym wątku mają zachęcać do FV, sprawiają, że efekt jest zupełnie odwrotny. Argumentacja na zasadzie "będzie pan zadowolony!" Nie wiem czy ktoś zachęca (wątek zaczal sie od pytania) raczej piszemy opinie w stosunku do tych co zniechęcają pisząc o intepretacji OZE w kontekscie rozliczeń strefowych . Jeśli ktoś głównie uzywa prądu (jak u mnie : PC PW, indukcja, suszarka kondensacyjna, zmywarka, piekarnik, Plazma, pompa wody, wlasna oczyszczalnia z napowietrzaczem, basen rozkladany w lato etc.) i ma mozliwosc otrzymania dotacji to warto sobie policzyć ot i tyle . Ja moge troche odwócić pytanie pytajac o koszt/zysk alternatywny czy w ciagu 7 lat (jak u mnie) mozna znalezc depozyt bankowy ze zwrotem 100% ? Edytowane 6 Marca 2017 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 06.03.2017 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Czy poza (ewentualnymi, teoretycznymi) dopłatami z gminy istnieje obecnie jakaś forma wsparcia dla PV?Czytam na stronach prosumenta i innych ale na razie nic pewnego nie wyczytałem, chyba że coś tam faktycznie jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.03.2017 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Czy poza (ewentualnymi, teoretycznymi) dopłatami z gminy istnieje obecnie jakaś forma wsparcia dla PV? Czytam na stronach prosumenta i innych ale na razie nic pewnego nie wyczytałem, chyba że coś tam faktycznie jest... NFOŚ- w tym roku dotacje tylko 30% , trzeba tylko czekać na otwarcie tematu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisciasty 06.03.2017 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Doczytałem, wychodzi że już raczej pozamiatane. "W terminie naboru do WFOŚiGW w Poznaniu wpłynęło 599 wniosków na łączną wnioskowaną kwotę pożyczki 24.888.190,93 zł" A do dyspozycji mieli 15 milionów, toteż "370 wniosków uzyskało status „podstawowy”, 218 – „rezerwowy”, a 10 zostało odrzuconych bez możliwości poprawy." 370 ludzików na całe województwo, faktycznie potężny ten program... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.03.2017 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 -działa rozliczenie dla Prosuentów wg ustawy o OZE ( jestem w Tauronie i mam znajomych , którzy się rozliczają różnicowo bez problemu...) Co do rozliczania w Tauronie to dziś przeczytałem, że odbywa się to w ten sposób: W przypadku, gdy bilans wskazuje, że ilość energii pobranej jest większa od ilości energii wprowadzonej do sieci – powiększonej o energię dostępną w „magazynie” – ilość energii wynikająca z bilansu dzielona jest na strefy. Podziału na strefy Tauron Sprzedaż ma dokonywać „według klucza, który odpowiada proporcjom rzeczywistego zużycia energii przez danego klienta w konkretnych strefach, w danym okresie. Dla przykładu, jeżeli klient pobrał w danym okresie rozliczeniowym 40 proc. energii w strefie dziennej i 60 proc. energii w strefie nocnej, to do rozliczeń przyjmuje się identyczne proporcje, czyli na strefę dzienną przypada 40 proc., a na strefę nocną 60 proc. – W przypadku gdy bilans wskazuje, że ilość energii pobranej z sieci jest mniejsza od ilości energii wprowadzonej, na fakturze w pozycji „ilość energii do uregulowania” przez prosumenta wpisane jest 0, a różnica wynikająca z bilansu – z uwzględnieniem współczynnika – przekazywana jest do „magazynu” w celu wykorzystania w kolejnych rozliczeniach przez 365 dni Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.03.2017 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Wg mnie nadal jest ok :-zużycie i odbiór w tej samej strefie-nadwyżka owszem przepada , zatem nie zyskam z nadwyżki wyprodukowanej energii- ale za to prawie wyeliminuję lub drastycznie zmniejszę koszty energii elektrycznej w domostwie Dla mnie jasne Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 06.03.2017 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 (edytowane) A się wypowiem.Ludzie Kaizenowi nie przetłumaczycie że się opłaca on jest jak prezes nikt mu nie wmówi że białe jest białe a czarne jest czarne.Co do opłacalności to tak jak ktoś ma taryfę g11 i płaci 60gr/kWh to jemu opłaci się bez dopłat. Cena na dziś za instalację 3,18 kWp to 17500PLN (markowy) uzysk 3200kWh/rok. Po uwzględnieniu zużycia własnego 20% i prowizji 20% zakładu energetycznego wystarcza mu na całkowite pokrycie zużycia wynoszącego 3000kWh/rokX0,6=1800zł Co nam daje 17500/1800 zwrot poniżej 10 lat. Zakładamy stałą cenę energii 0,6 kWh przez 10 lat (jakoś tego nie widzę) więc zwrot nastąpi pewnie jeszcze szybciej. Rozliczenie mamy na 15 lat więc jakby nie liczył się opłaca. Ktoś powie ale to się zepsuje to kup sobie zestaw za 19000PLN gdzie masz na wszystko gwarancję 20 lat. Zwróci się rok później ale masz spokojną głowę na 20 lat !!! Dlatego czasem warto dołożyć trochę wiecej i mieć super sprzęt z gwarancją zwrotu. U mnie w gminie też nawołują do programu początkowo chodziły słuchy na 90% teraz już jest do 60%. Zobaczymy jak się skończy bo chętnie bym się na PC załapał. Niemniej jakby mi chcieli szajs dawać to nawet te 40% bym dwa razy przemyślał. Tym bardziej że vat zawsze musimy zapłacić my a nie gmina Edytowane 6 Marca 2017 przez hook01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.03.2017 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Hookugdybym miał mniejsze zużycie na CO , to bym miał w nosie dotacje - dobrałbym sobie sprzęt i wydusił dobrą cenę.Ale przy rocznym zużyciu ok 12 000 kWh , to mi się nie dopina- ale tak jak pisałem , przy np 50% to już warto się szarpnąć ...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 06.03.2017 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Wg mnie nadal jest ok : Jednakowoż bym policzył , przede wszystkim nalezy uwzględnić : jakie masz zużycie ? jaki zestaw możesz postawić (liczba paneli) ? jak zorientowanych (plus nachylenie - ale to chyba nie usze pisać ) , jaki prowadzisz tryb zycia, czy zuzywasz w okresie kiedy jest najwieksza produkcja czy raczej chcesz korzystac z dobrodziejstwa dwustrefowego rozliczenia etc. -zużycie i odbiór w tej samej strefie Najlepiej zużyć to co się wyprodukuje , tutaj troche trzeba pokombinowac aby np. pompa włączała się w okresie najwiekszej produkcji - da się -nadwyżka owszem przepada , zatem nie zyskam z nadwyżki wyprodukowanej energii- ale za to prawie wyeliminuję lub drastycznie zmniejszę koszty energii elektrycznej w domostwie tylko po okresie 365 dni, ale trzeba to policzyć Ja korzystałem z tego programu (nie wiem czy dalej aktualny) : https://www.bosbank.pl/klienci-indywidualni/finansowanie-twoich-marzen/kredyty-dla-domu/kredyty/ekokredyt-prosument nie ukrywam że nie jest to najłatwiejsza droga ale działa. Jeśli chodzi o gwarancje to już widze ze nie ma problemu na uzyskanie 10 lat i więcej (niektorzy nawet daja 25 lat - okres jak dla mnie astronomiczny ) Zanim podejmiecie decyzje i chcecie korzystac z taryf dwustrefowych (np. G12,G12w) zalecam sprawdzić inerpretacje o której było tyle dyskusji bo nie wszyscy rozumieją jak czytać ustawę (np. Innogy) więc może wchodzi w grę wymiana stanowisk, daje sie to robić (z doświadczenia wiem zwykle trzeba zaangażowac rzecznika prasowego - wówczas jakoś szybciej to działa). Jeśli macie PGE i Energe to nie powinno być problemu. Jak się "zwymiarujecie" do swoich potrzeb wówczas można przejść na jednotaryfowy bo nie będzie to miało znaczenia - sam się waham ale musze jeszcze poobserować jak wygląda mój bilans. I jedna uwaga : nie warto przewymiarowywać instalacji bo nie zużyjecie tego na własne potrzeby i więcej będzie Wam przepadać w rozliczeniu - drastycznie spada opłacalność inwestycji. I na koniec aby nie było wątpliwości : NIE zawsze się opłaca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts