Maly1115 06.03.2017 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Ja PV będę zakladał może za dwa lata bo w tym roku się przeprowadzam,aa zapomniałem moje auto ma 18lat więc może za 3-4 ale za to będą miały lepsza sprawnośc;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 06.03.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Co do opłacalności to tak jak ktoś ma taryfę g11 i płaci 60gr/kWh to jemu opłaci się bez dopłat. (...) Tylko kto potrafiąc liczyć bierze g11 przy PC? W ten sposób można udowodnić, że przy c11 jest jeszcze lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.03.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Koledzy ,jeśli chodzi o instalacje dla mnie , to już mam optymalny wg mnie komplet na oku ( pisałem o tym więcej na sąsiednim forum o PV).Co do samego rozliczenia ,to moim zdaniem najważniejsze jest rozliczenie kWh za kWh i jeśli będę miał dobraną instalację na 100-105% realnego pokrycia zapotrzebowania na energię ( z uwzględnieniem "haraczu" za przechowanie energii 20-30%) , to cena danej taryfy będzie pomijalna.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.03.2017 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Jeszcze odnośnie wstępnych założeń do PV ,przeliczmy to na moim przykładzie :-rocznie średnio płacę 5 000 pln za energię za cały dom (tylko kWh , energia + przesył brutto, pozostałe opłaty nie liczę)-czyli średni rachunek miesięczny to 5 000/12=416 plnTeraz dobieramy do tego instalację , która będzie na 100% (+delikatny zapas) rozliczenia w kWh.Załóżmy ,że jest to instalacja z pełną gwarancją na 15 lat (panele i inwerter)Teraz wystarczy zamienić koszt (który teraz i tak ponoszę ) energii na koszt raty kredytowej. Należy uwzględnić dodatkowe koszty roczne typu :-przeglądy-ubezpieczenie-wszystkie , jakie poda instalator-by mieć 100% bezpieczeństwa Załóżmy ostatni rok z 15 gwarantowanych wg ustawy o OZE jako rezerwa na koszty nieprzewidziane (lub korzyść , bo nie wydamy za dużo na energię).Po spłaceniu wkładu własnego , zyskuję (bo nie wydaję) całkiem sporą sumkę -którą mogę przeznaczyć na inne cele.Czyli 5 000x14 lat=70 000 pln - od tej kwoty należy odliczyć koszty w/w. W moim przypadku bez dotacji 50% nie zbilansuje mi się ten układ...Tak sobie myślę i kalkulujępzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hook01 07.03.2017 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 przy g12 należy tak dobrać PV aby pokrywała zużycie z drogiej taryfy bo produkowanie dla taniej taryfy jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 07.03.2017 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 przy g12 należy tak dobrać PV aby pokrywała zużycie z drogiej taryfy bo produkowanie dla taniej taryfy jest bez sensu. Przy braku dotacji lub jej małym udziale ok- ale jak gminy chwalą się 85% ( a realnie 74%) dotacją - to nadal bym dobierał na max Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.03.2017 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 przy g12 należy tak dobrać PV aby pokrywała zużycie z drogiej taryfy bo produkowanie dla taniej taryfy jest bez sensu. Tylko, że temat jest o PV i PC, gdzie przy PC celuje się w tanią taryfę. Im bliżej 100% tym lepiej. Więc Twoje wyliczenia czasu zwrotu trzeba pomnożyć co najmniej przez 1.5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 07.03.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Tylko, że temat jest o PV i PC, gdzie przy PC celuje się w tanią taryfę. Im bliżej 100% tym lepiej. . A dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 07.03.2017 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2017 Bo tak jest taniej i jest to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 08.03.2017 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Bo tak jest taniej i jest to możliwe. Ale nie bardzo ma sens w kontekście FV, jeśli masz zestaw jak powyżej który pokrywa ponad 100% zapotrzebowania to koszty nie mają znaczenia. Co więcej w przypadku pomp PW gdzie temperatura powietrza ma wpływ na wydajności lepiej aby pracowały w dzień więc w pierwszej strefie więc wtedy kiedy produkcja prądu jest największa, nie opłaca się w takiej sytuacji korzystać ze stref np G12w bo rozliczenie będzie mniej korzystne bo tylko 0.8 wyprodukowanego prądu (lub 0.7 w zależności od mocy zestawu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.03.2017 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Co z tego, że PC ma lepszą wydajność gdy jest cieplej w dzień, skoro w nocy jest znacznie zimniej i musi chodzić? Skoro większości udaje się bez utraty komfortu grzać głównie z taniej taryfie, to mają teraz zacząć grzać głównie w drogiej żeby PV miała ekonomiczny sens? Nie tędy droga. Dla mnie przy obecnych cenach PV do PC - nie, do ogólnego zużycia w drogiej taryfie - być może. Ale temat jest o tym pierwszym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 08.03.2017 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Ale taryfy dwustrefowe masz przede wszystkim ze względu na koszty (w nocy taniej) , jeśli FV pokrywa całe zapotrzebowanie to uzależnienie od stref nie ma sensu nawet jak będzie chodzić cały dzień (swoją drogą moja PW nie wychodziła nigdy poza strefy nocne a nie mam też grzalki). Bo na koniec dnia NIE zapłacisz np. 0.7 zł za kwh lub 0.4 zł za kwh , w obu przypadkach nie zapłacisz Zaletą jednej strefy jest to że pierzesz , prasujesz , gotujesz , suszysz bez względu na ograniczenie stref a zyskujesz bo możesz zużyć wyprodukowana energię dla strefy nocnej w wielkości tylko 0.8 tego co wyprodukowales : IMHO nie ma sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 08.03.2017 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Poprawka powinno być w ostatnim zdaniu "nie tylko 0.8". W nocy wykorzystanie prądu powoduje że musisz pokryć to zużycie i możesz to zrobić tylko w wysokości 0.8 wyprodukowanego w dzień , mam nadzieję że teraz jaśniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.03.2017 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Masz dwie strefy, bo godziny, w których jest taniej w dużej mierze wystarczają PC. Dlatego przestawianie się na G11 i w ten sposób "skracanie" czasu zwrotu PV nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.03.2017 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Moim zdaniem fotowoltaikę trzeba traktować tak bardziej 0/1 ... Albo idziemy na całość i robimy instalację która produkuje rocznie tyle ile potrzebujemy albo szkoda sobie gitary zawracać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 08.03.2017 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 (edytowane) Masz dwie strefy, bo godziny, w których jest taniej w dużej mierze wystarczają PC. Dlatego przestawianie się na G11 i w ten sposób "skracanie" czasu zwrotu PV nie ma sensu. Ale wlasnie popelniasz blad zakladajac ze cos jest taniej a cos jest drożej. Jak masz 100% pokrycia to nie ma to znaczenia (jedynie do wyliczenia stopy zwrotu) natomiast ekonomicznego sensu nie ma bo prad masz "za darmo" (nie liczac kosztow inwestycyjnych) . Roznica polega jednak na tym ze przy rozliczeniu w strefie nocnej zestaw musi byc conajmniej wiekszy ok 120% zapotrzebowania (dodatkowy koszt inwestycyjny) bo w nocy uzywany prad bedzie rozliczany w dzien ale po stawce 0.8 (produkujesz w dzien aby odebrac w nocy po stawce 0.8 ). WIec lepiej produkowac i go zuzywac na biezaco wiec raczej w jednej strefie. Edytowane 8 Marca 2017 przez gogush Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.03.2017 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Ja się odnoszę od postów hook01 (który podawał czas zwrotu dla G11) w kontekście PC. Nie ogólnie w kwestii FV, bo nie o tym jest temat. I tu znaczenie taryfa (i ile prądu w jakiej strefie jest zużywane) ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 08.03.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 W sumie nie jest to do konca bezpodstawne , ale faktycznie do porownania powinno się wziąć najbardziej optymalny koszt pradu bez FV (czyli np.G12, G12w) i FV np. z G11 gdzie zuzycie bedzie na biezaco. Oczywiscie rozliczenie strefowe ma tez swoje wady (rezim wykorzystania) - no ale jesli ktos jest zdeterminowany to G12,G12w bedzie opcja tansza dla pompy ciepla , nawet PW . Choc znowu warto policzyc jaka jest roznica pomiedzy strefami w taryfie bo widzialem ze w niektorych przypadkach ta roznica nie jest duza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 08.03.2017 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 Tytuł tematu jest dosyć dziwny - dlaczego mamy porównywać PV do pracy tylko z PC ?To trochę tak , jakby zapytać o zużycie paliwa w jakimś samochodzie tylko z kierowcą i usuniętym wyposażeniem ( fotele, obicia , itp)...Kwestia jest prosta - jak się opłaca , to montujemy PV ( nie FV...-ktoś mi tu zarzucił , że FV to faktura vat...)Pytanie tylko czy dany radę na max pokrycie zużyciaPzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 08.03.2017 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2017 @gogush: jeżeli chodzi o "reżim wykorzystania" to też zależy od operatora. U mnie drogi prąd w G12w jest 6 lub 8 groszy droższy od G11. 66gr do 56gr lub 58gr. Więc wybierając G12w przy PC, niewiele na drogim prądzie się traci. @bobrow: bo osobnych tematów o samej PV jest na forum wiele. A ten jest w kontekście PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts