Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła a zestaw fotowoltaiczny

Krix

Recommended Posts

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Koledzy ,

jeśli chodzi o instalacje dla mnie , to już mam optymalny wg mnie komplet na oku ( pisałem o tym więcej na sąsiednim forum o PV).

Co do samego rozliczenia ,to moim zdaniem najważniejsze jest rozliczenie kWh za kWh i jeśli będę miał dobraną instalację na 100-105% realnego pokrycia zapotrzebowania na energię ( z uwzględnieniem "haraczu" za przechowanie energii 20-30%) , to cena danej taryfy będzie pomijalna.

Pzdr

Jeszcze odnośnie wstępnych założeń do PV ,

przeliczmy to na moim przykładzie :

-rocznie średnio płacę 5 000 pln za energię za cały dom (tylko kWh , energia + przesył brutto, pozostałe opłaty nie liczę)

-czyli średni rachunek miesięczny to 5 000/12=416 pln

Teraz dobieramy do tego instalację , która będzie na 100% (+delikatny zapas) rozliczenia w kWh.Załóżmy ,że jest to instalacja z pełną gwarancją na 15 lat (panele i inwerter)

Teraz wystarczy zamienić koszt (który teraz i tak ponoszę ) energii na koszt raty kredytowej. Należy uwzględnić dodatkowe koszty roczne typu :

-przeglądy

-ubezpieczenie

-wszystkie , jakie poda instalator-by mieć 100% bezpieczeństwa

Załóżmy ostatni rok z 15 gwarantowanych wg ustawy o OZE jako rezerwa na koszty nieprzewidziane (lub korzyść , bo nie wydamy za dużo na energię).

Po spłaceniu wkładu własnego , zyskuję (bo nie wydaję) całkiem sporą sumkę -którą mogę przeznaczyć na inne cele.

Czyli 5 000x14 lat=70 000 pln - od tej kwoty należy odliczyć koszty w/w. W moim przypadku bez dotacji 50% nie zbilansuje mi się ten układ...

Tak sobie myślę i kalkuluję

pzdr

przy g12 należy tak dobrać PV aby pokrywała zużycie z drogiej taryfy bo produkowanie dla taniej taryfy jest bez sensu.

Przy braku dotacji lub jej małym udziale ok- ale jak gminy chwalą się 85% ( a realnie 74%) dotacją - to nadal bym dobierał na max

Pzdr

przy g12 należy tak dobrać PV aby pokrywała zużycie z drogiej taryfy bo produkowanie dla taniej taryfy jest bez sensu.

Tylko, że temat jest o PV i PC, gdzie przy PC celuje się w tanią taryfę. Im bliżej 100% tym lepiej. Więc Twoje wyliczenia czasu zwrotu trzeba pomnożyć co najmniej przez 1.5.

Bo tak jest taniej i jest to możliwe.

Ale nie bardzo ma sens w kontekście FV, jeśli masz zestaw jak powyżej który pokrywa ponad 100% zapotrzebowania to koszty nie mają znaczenia. Co więcej w przypadku pomp PW gdzie temperatura powietrza ma wpływ na wydajności lepiej aby pracowały w dzień więc w pierwszej strefie więc wtedy kiedy produkcja prądu jest największa, nie opłaca się w takiej sytuacji korzystać ze stref np G12w bo rozliczenie będzie mniej korzystne bo tylko 0.8 wyprodukowanego prądu (lub 0.7 w zależności od mocy zestawu).

Co z tego, że PC ma lepszą wydajność gdy jest cieplej w dzień, skoro w nocy jest znacznie zimniej i musi chodzić? Skoro większości udaje się bez utraty komfortu grzać głównie z taniej taryfie, to mają teraz zacząć grzać głównie w drogiej żeby PV miała ekonomiczny sens? Nie tędy droga. Dla mnie przy obecnych cenach PV do PC - nie, do ogólnego zużycia w drogiej taryfie - być może. Ale temat jest o tym pierwszym.

Ale taryfy dwustrefowe masz przede wszystkim ze względu na koszty (w nocy taniej) , jeśli FV pokrywa całe zapotrzebowanie to uzależnienie od stref nie ma sensu nawet jak będzie chodzić cały dzień (swoją drogą moja PW nie wychodziła nigdy poza strefy nocne a nie mam też grzalki). Bo na koniec dnia NIE zapłacisz np. 0.7 zł za kwh lub 0.4 zł za kwh , w obu przypadkach nie zapłacisz :)

Zaletą jednej strefy jest to że pierzesz , prasujesz , gotujesz , suszysz bez względu na ograniczenie stref a zyskujesz bo możesz zużyć wyprodukowana energię dla strefy nocnej w wielkości tylko 0.8 tego co wyprodukowales : IMHO nie ma sensu

Masz dwie strefy, bo godziny, w których jest taniej w dużej mierze wystarczają PC. Dlatego przestawianie się na G11 i w ten sposób "skracanie" czasu zwrotu PV nie ma sensu.

Ale wlasnie popelniasz blad zakladajac ze cos jest taniej a cos jest drożej. Jak masz 100% pokrycia to nie ma to znaczenia (jedynie do wyliczenia stopy zwrotu) natomiast ekonomicznego sensu nie ma bo prad masz "za darmo" (nie liczac kosztow inwestycyjnych) . Roznica polega jednak na tym ze przy rozliczeniu w strefie nocnej zestaw musi byc conajmniej wiekszy ok 120% zapotrzebowania (dodatkowy koszt inwestycyjny) bo w nocy uzywany prad bedzie rozliczany w dzien ale po stawce 0.8 (produkujesz w dzien aby odebrac w nocy po stawce 0.8 ). WIec lepiej produkowac i go zuzywac na biezaco wiec raczej w jednej strefie.

Edytowane przez gogush

W sumie nie jest to do konca bezpodstawne , ale faktycznie do porownania powinno się wziąć najbardziej optymalny koszt pradu bez FV (czyli np.G12, G12w) i FV np. z G11 gdzie zuzycie bedzie na biezaco. Oczywiscie rozliczenie strefowe ma tez swoje wady (rezim wykorzystania) - no ale jesli ktos jest zdeterminowany to G12,G12w bedzie opcja tansza dla pompy ciepla , nawet PW . Choc znowu warto policzyc jaka jest roznica pomiedzy strefami w taryfie bo widzialem ze w niektorych przypadkach ta roznica nie jest duza :)

Tytuł tematu jest dosyć dziwny - dlaczego mamy porównywać PV do pracy tylko z PC ?

To trochę tak , jakby zapytać o zużycie paliwa w jakimś samochodzie tylko z kierowcą i usuniętym wyposażeniem ( fotele, obicia , itp)...

Kwestia jest prosta - jak się opłaca , to montujemy PV ( nie FV...-ktoś mi tu zarzucił , że FV to faktura vat...)

Pytanie tylko czy dany radę na max pokrycie zużycia

Pzdr

@gogush: jeżeli chodzi o "reżim wykorzystania" to też zależy od operatora. U mnie drogi prąd w G12w jest 6 lub 8 groszy droższy od G11. 66gr do 56gr lub 58gr. Więc wybierając G12w przy PC, niewiele na drogim prądzie się traci.

@bobrow: bo osobnych tematów o samej PV jest na forum wiele. A ten jest w kontekście PC.