Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła a zestaw fotowoltaiczny

Krix

Recommended Posts

PV jest do każdego typu urządzeń zasilanych energią z sieci ( nie biorę pod uwagę zasilania tylko PC z PV- bo to ma jakikolwiek sens wg mnie tylko dla PC do CWU ),między innymi jest możliwość zasilania PC- wszystko już tu zostało powiedziane w tym temacie.

Pół środki dość słabo wypadają , ale jeśli nadal jest widoczny "plus" - oko mi nie mrugnie ,aby to wykorzystać...

• Odpowiedzi 402
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(...) - jak się opłaca , to montujemy PV ( nie FV...-ktoś mi tu zarzucił , że FV to faktura vat...)

Jeżeli już piszemy o fotowoltaice PV to konsekwentnie piszcie o pompie ciepła HP a nie PC bo przy PV PC będzie oznaczać komputer osobisty.

Proponuję zatem konsekwentnie - FW jak po polsku ;)

Edytowane przez wihajster

PV jest do każdego typu urządzeń zasilanych energią z sieci ( nie biorę pod uwagę zasilania tylko PC z PV- bo to ma jakikolwiek sens wg mnie tylko dla PC do CWU ),między innymi jest możliwość zasilania PC- wszystko już tu zostało powiedziane w tym temacie.

Pół środki dość słabo wypadają , ale jeśli nadal jest widoczny "plus" - oko mi nie mrugnie ,aby to wykorzystać...

Chodzi o opłacalność (a dokładniej czas zwrotu) PV, która miałaby "opylić" zużycie PC na potrzeby CO + CWU. W szczególności "grzać za darmo". I tu wg mnie się to obecnie nie opłaca. Jeżeli ktoś sobie ogólnie chce rachunki obniżyć, to już inny temat.

Chodzi o opłacalność (a dokładniej czas zwrotu) PV, która miałaby "opylić" zużycie PC na potrzeby CO + CWU. W szczególności "grzać za darmo". I tu wg mnie się to obecnie nie opłaca. Jeżeli ktoś sobie ogólnie chce rachunki obniżyć, to już inny temat.

A jak zrobić aby fotowoltaika generowała prąd tylko na potrzeby pompy ciepła...?

Panele fotowoltaiczne produkują kWh a nasze bytowanie zużywa kWh ...

Np moja chałupa zużywa rocznie ok 14 tys kWh na wszystko i płacę za to obecnie ok 5400 zł więc potrzebuję instalacji o mocy 15kWp aby to ogarnąć...

Mamy bardzo proste liczenie czasu amortyzacji ...

A każdy wzrost cen energii elektrycznej na przestrzeni lat działa na naszą korzyść...

Jeżeli już piszemy o fotowoltaice PV to konsekwentnie piszcie o pompie ciepła HP a nie PC bo przy PV PC będzie oznaczać komputer osobisty.

Proponuję zatem konsekwentnie - FW jak po polsku ;)

Racja

To żeby był w jednym wpisie porządek , należe być konsekwentym :

HP i PV

lub

PC i FW

Obiecuję poprawę....

Problem w tym, że ani skrót FW ani HP nie funkcjonuje w naszych warunkach. Za to PV oraz PC tak. Proponuję się trzymać tego, co już i rynek i inwestorzy przyjęli, inaczej znowu dojdziemy do idiotyzmów rodem lat 90: joystick próbowano spolszczyć do "pałki szczęścia". Nie tędy droga ;)

Problem w tym, że ani skrót FW ani HP nie funkcjonuje w naszych warunkach. Za to PV oraz PC tak. Proponuję się trzymać tego, co już i rynek i inwestorzy przyjęli, inaczej znowu dojdziemy do idiotyzmów rodem lat 90: joystick próbowano spolszczyć do "pałki szczęścia". Nie tędy droga ;)

Pierwszy raz widzę taką nazwę dżojstyka ( a co tam ...)

Tylko zupełnie jej bym z tym nie skojarzył...

Pzdr

Może nie do końca w temacie ale myślę że związek jest.

Pisałem już tutaj że mam fotowoltaikę z programu Prosument. Długo nie mogłem pogodzić się z tym że od dotacji którą dostałem muszę zapłacic podatek. Jak już to przebolałem to dziś dostałem od księgowej kolejną szpilę. Jako że mieliśmy w tamtym roku z żoną 25 lat pracy dostaliśmy nagrody za wysługę lat i w związku z tym wskoczyliśmy w 32%podatek. Jako że dotacja z prosumenta rozliczana jest w PIT36 jako inne źródła dochodu muszę od tego też zapłacić 32% podatku. Gdybym miał 25 lat w tym roku to zapłaciłbym 18% od dotacji czyli ok 1100 zł mniej. Księgowa uświadomiła mnie ze specjalnie dawali dotacje przez BOŚ żeby był podatek. Normalnie ręce opadają. Złodzieje jakich mało. Niby chcą walczyć z niską emisją ale chyba nie tędy droga. O opłacalności tej inwestycji już nawet nie myślę. No nic człowiek uczy się całe życie. Przestrzegam wszystkich którzy myślą o dotacjach. Czytajcie regulaminy, pytajcie księgowych itp.

Reksgildo ,

to jakaś MASAKRA -może kiedy nie ma dotacji z dużym % (ale kiedy już coś będzie-to wszystkie strony trzeba patrzeć...) , to lepiej poczekać na spadek cen PV lub na jakieś nowe tańsze technologie (miały być farby zamiast paneli ...)

Może przynajmniej rozliczenia z energetyką będą ok

pzdr

Prosument to były dofinansowania , sprytnie nazwane "dotacjami" a od nich płaci się podatek

"W okresie lat 2014-2016 dotacja wynosi 20-40% dofinansowania a od 2017 r. 15-30%" ,

słowo klucz "dofinansowania" = podatek

To że jest podatek to wiedziałem przy podpisywaniu umowy. Wkurza mnie fakt jak jest rozliczany. Byłem pewny że jest zryczałtowany jak np od sprzedaży akcji itp.

Poniżej zamieszczam obrazek z wyliczenia uproszczonego, jak może mniej więcej wyglądać zwrot z inwestycji dofinansowanej w wysokości 60% kwoty netto, w rozbiciu na:

- taryfę g11 - 100% takiej taryfy, zero potrąceń z tytułu net metteringu

- taryfę g11 - 100% takiej taryfy, 50%zero potrąceń z tytułu net metteringu

- taryfę g11 - 100% takiej taryfy, 80%zero potrąceń z tytułu net metteringu

- taryfę g12 - 30% dziennia, 70% nocna, 0% zero potrąceń z tytułu net metteringu

- taryfę g12 - 30% dziennia, 70% nocna, 50% zero potrąceń z tytułu net metteringu

- taryfę g12 - 30% dziennia, 70% nocna, 80% zero potrąceń z tytułu net metteringu

Nigdzie nie daję 100% potrąceń, bo zakładam, że te 20% energii jesteśmy w stanie zużyć bez odsyłania jej do sieci. Chyba, że zawsze potrącają nam 20%, bo teraz to już w sumie nie wiem...

uvsrRWwwu8k3GNpKJNFuOTlLakQ5tmSKACBq6qNfw4PcsCz-PpAheiG_kPXzz1LaKfu43k7GhUs79XvBBo5YA5rHhIYxICo6Qtopdl1d81TTEqFeFXn55YwqAChSDjBtdn8vptfDeslgdB7Xuq755KAf4GI7N3u0ioY9wPvV1G3KCdCXFKGX-5UqMvUHTO52wdDb_8xct5E0GylEpWA61bTMAQkFixzAZll7cy341lFG2xXO5VEhi7sYIkZYirJUMTihhIWgnDB7OkgySeAvYU7BKjydg9IVrEuf_nj7V7AWqtT4NQag0dEDP-7ZHa2OIeaE6jxt9gKPY2_s139bsNKnT6LRXKxbu1u2OidgMirBDpw9lnNJSlt4Ufy9UcTXOKmrb6187wT03RhWAaGlaA4C1uKo8HF9FqruYqtfMWEPWMgl44uvIvfQoeo95Dv3OamcIQnJTtOffsl88KcoL8nEfoXwF597itaoFVlHw6tvq_BfPUpDRrwnZ3u_zROTwxKokMCMehoTiq8RktYrG6FIRg0F5ZQp_yNbzfbQxWASW1Dk8wTF1Ycfzl2YqVFX2BsNUe-DqFCSbYivYVm9RG3WROTgolHuWGljSUWFhgG7QOqqmFfE=w408-h710-no

Tutaj można pobrać plik z wyliczeniami i wstawić własne

Jak gdzieś się pomyliłem, to mnie poprawcie. Tak na szybko można powiedzieć, że okres spłaty może różnić się o 100% dla poszczególnych przypadków

prąd.jpg

Edytowane przez Ifarrg

Jak zużyjesz na bierząco to nie ma żadnych potrąceń tylko to co oddasz do sieci jest ci potem zwracane z potrąceniem. Także można tak wysterować PC aby jak najwięcej prądu z PV (nie FV, tak jak fotowoltaika a nie fotowoltanika) było zużywane na potrzeby własne a nawet w pochmurne dni z instalacji 5kWp można w ciągu godziny wyciągnąć 1kWh więc już coś. Dlatego należałoby rozpatrując inwestycję w PV patrzeć czy da się komunikować PV z PC (chyba bez solarloga sięnie obędzie tutaj) gdyż całorocznie poprawiłoby to zużycie własne z PV niemniej nie liczyłbym na jakieś super wyniki, jednak miałoby to plusy typu praca z wyższymi cop'ami na własnym prądzie. Ktoś na forum ma podpiętą PV +PC w monitoringu jedno z drugim i trzeba by go odszukać i zerknąć sobie jak to ma się w rzeczywistości. Jak macie możliwość wzięcia dotacji z gminy do 60%(bez podatku to jest) to nie patrzeć na sprzęt tylko brać, druga taka szansa może się nie powtórzyć.

Jak zużyjesz na bierząco to nie ma żadnych potrąceń tylko to co oddasz do sieci jest ci potem zwracane z potrąceniem. Także można tak wysterować PC aby jak najwięcej prądu z PV (nie FV, tak jak fotowoltaika a nie fotowoltanika) było zużywane na potrzeby własne a nawet w pochmurne dni z instalacji 5kWp można w ciągu godziny wyciągnąć 1kWh więc już coś. Dlatego należałoby rozpatrując inwestycję w PV patrzeć czy da się komunikować PV z PC (chyba bez solarloga sięnie obędzie tutaj) gdyż całorocznie poprawiłoby to zużycie własne z PV niemniej nie liczyłbym na jakieś super wyniki, jednak miałoby to plusy typu praca z wyższymi cop'ami na własnym prądzie. Ktoś na forum ma podpiętą PV +PC w monitoringu jedno z drugim i trzeba by go odszukać i zerknąć sobie jak to ma się w rzeczywistości. Jak macie możliwość wzięcia dotacji z gminy do 60%(bez podatku to jest) to nie patrzeć na sprzęt tylko brać, druga taka szansa może się nie powtórzyć.

Są dni pochmurne i są dni " pochmurne" ...:rolleyes:

Nie pisz że w takie dni to jakieś wymierne ilości energii z instalacji 5kWp bo często i gęsto w okresie grzewczym 1 kWh to cały dzień trzeba ciułać ...

Jak zużyjesz na bierząco to nie ma żadnych potrąceń tylko to co oddasz do sieci jest ci potem zwracane z potrąceniem. Także można tak wysterować PC aby jak najwięcej prądu z PV (nie FV, tak jak fotowoltaika a nie fotowoltanika)

hook01 będę złośliwy, ale kiedyś i mnie poprawiałeś.

Czy napiszesz PV czy FV to i tak wszyscy wiedzą o co chodzi.

Ale bieżąco pisze się przez samo "ż", a nie "rz", więc wg Ewangelii św. Łukasza - "Czemu dostrzegasz drzazgę w oku brata a belki w swoim nie widzisz?"

Biję się w pierś bieżąco. Jednakże PV się przyjęło na całym świecie jako skrót od fotowoltaiki i tego się trzymajmy a nie wymyślajmy jakiś innych "bo po co".

Jasiek zgadam się z tobą że trzeba ciułać ale nawet w styczniu może się trafić kilka dni gdzie w ciągu tych paru godzin z 5 kWp wyciągniesz i 15 kWh na dzień a to już coś. Niemniej biorąc pod uwagę cały okres grzewczy czyli październik-marzec bardzo dużą cześć produkcji z pv można wykorzystać na bieŻąco a że to tylko 20% produkcji z całego roku więc jak to mówią "szału nie ma".

Jasiek zgadam się z tobą że trzeba ciułać ale nawet w styczniu może się trafić kilka dni gdzie w ciągu tych paru godzin z 5 kWp wyciągniesz i 15 kWh na dzień a to już coś. Niemniej biorąc pod uwagę cały okres grzewczy czyli październik-marzec bardzo dużą cześć produkcji z pv można wykorzystać na bieŻąco a że to tylko 20% produkcji z całego roku więc jak to mówią "szału nie ma".

Instalacja 3,2kW. Na faIowniku jest licznik który pokazuje uzysk. styczeń 157kW luty 140kW marzec do dziś 102kW