makak 05.04.2015 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 WitamPosiadam taki zestawik i w zwiazku z tym mam kilka pytan jak to dobrze polaczyc1. Jaka powinna byc pow. przekroju rury dolotowej do kominka? Czy dlugosc ma znaczenie? (tej rury oczywiscie)2. Jaki sterownik do tego do kupic?Czy cos takiego zda egazmin Regulator RT-08 SAC "TITANIUM" + Przepustnica powietrza 150 Ø czy moze jakis inny bylby lepszy lub tanszy a rownie dobry?Czy przepustnica moze byc o mniejszym fi?3. Warto robic jeszcze jakas mase akumulacyjna do tego ? Czy ta nasadka Brunnera wystarczy?4. Jaki komin do tego dobrac?5. Moge do tego jeszcze dorobic kanaly z masa akumulacyjna do odzysku ciepla? Czy sie one sprawdza gdy juz bedzie zamontowany GNF10? Jestem na etapie stawiania scian wiec jeszcze troche moge pozmieniac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.04.2015 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Witam Posiadam taki zestawik i w zwiazku z tym mam kilka pytan jak to dobrze polaczyc 1. Jaka powinna byc pow. przekroju rury dolotowej do kominka? Czy dlugosc ma znaczenie? (tej rury oczywiscie) 2. Jaki sterownik do tego do kupic? Czy cos takiego zda egazmin Regulator RT-08 SAC "TITANIUM" + Przepustnica powietrza 150 Ø czy moze jakis inny bylby lepszy lub tanszy a rownie dobry? Czy przepustnica moze byc o mniejszym fi? 3. Warto robic jeszcze jakas mase akumulacyjna do tego ? Czy ta nasadka Brunnera wystarczy? 4. Jaki komin do tego dobrac? 5. Moge do tego jeszcze dorobic kanaly z masa akumulacyjna do odzysku ciepla? Czy sie one sprawdza gdy juz bedzie zamontowany GNF10? Jestem na etapie stawiania scian wiec jeszcze troche moge pozmieniac. Przyglądając się własnym błędom, jakie zdarza mi się popełniać podczas montażu, mam poważne wątpliwości, czy Ci odpowiadać. Moje błędy są raczej drobne, łatwe do skorygowania, wynikają z nieuwagi, czy wad materiałowych (pęknięty kafel np). Ty pytasz o podstawy. To trochę tak, jakbyś wsiadł do samochodu pierwszy raz i spytał o to czy jest hamulec i czy warto go używać.... Jesteś pewny że dasz radę? Nie wytrujesz wszystkiego co żywe w Twoim domu? Masz wiedzę, czy do puszczania spalin w dół, nadaje się to coś: http://www.spartherm.pl/uploads/media/default/0001/02/1532_default_blog_max_speedy_rdrh_prestige_wklad.jpeg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 06.04.2015 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) Kurcze to ratuj proszeNiestety jestem amotorem ktory chce wlasnymi rekami to zrobic w miare fachowo a napewno chcialbym by bylo to bezpieczne, stad te moje pytania o podstawy jak to zauwazylesJak moge ten kominek polaczyc z GNF10(moge by bylo to bezpieczne)?Bo te elelmenty mam juz kupione i chcialbym to wykorzystac.Prosze o rade Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez makak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 06.04.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Kurcze to ratuj prosze Niestety jestem amotorem ktory chce wlasnymi rekami to zrobic w miare fachowo a napewno chcialbym by bylo to bezpieczne, stad te moje pytania o podstawy jak to zauwazyles Jak moge ten kominek polaczyc z GNF10(moge by bylo to bezpieczne)? Bo te elelmenty mam juz kupione i chcialbym to wykorzystac. Prosze o rade Nakupiłeś sprzętu za 15kzł i teraz chcesz sam kombinować? W następnym etapie będzie obudowa z k-g i wełny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 06.04.2015 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) W następnym etapie będzie obudowa z k-g i wełny? Taki byl plan chyba ze ktos mi pomoze Robie sam wiec jestem wstanie zaoszczedzone pieniadze preznaczyc na lepszy elementy Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez makak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 06.04.2015 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 @makak Pomijając fakt, że zakupiłeś dwa niekompatybilne urządzenia i nawet jak uda ci się je połączyć, to wymiennik nie będzie działał prawidłowo, zapytam - kto Ci to sprzedał i dlaczego nie zwrócisz się do niego ze swoimi rozterkami ? Przecież na targu tego nie kupiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 06.04.2015 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Czyli co z tym wkladem to nie bedzie dzialalo poprawnie?A kupilem na allegro gdzie cena wydawala mi sie w miare atrakcyjnaDlaczego jedno nie bedzie wspolpracowac z drugim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 06.04.2015 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Czyli co z tym wkladem to nie bedzie dzialalo poprawnie? A kupilem na allegro gdzie cena wydawala mi sie w miare atrakcyjna Dlaczego jedno nie bedzie wspolpracowac z drugim? ...a choćby dlatego, że temperatura spalin z DRh jest zbyt niska, aby nagrzać taki wymiennik. Nasadę zaprojektowano do palenisk piecowych, gdzie temperatura gazów wylotowych waha się na poziomie 600-800 st.C. Przy zbyt niskiej temperaturze, wymiennik będzie kondensował, dlatego w Brunner zaleca wykonanie tzw krótkiej drogi dla spalin. Zanim gazy osiągną min 400st.C, kierowane są bezpośrednio do komina, ewentualnie do masy szamotowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 06.04.2015 13:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Czy lub jak moge (by bylo to wlasciwie) przy tym wkladzie zrobic akumulacje? Czy to sie mija z celem?A ta nasade zastosowac do jakiego wkladu moge? Jak bys mogl podaj przyklad wlasciwego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 06.04.2015 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 (edytowane) A tak w ogóle GNF 10 to wymiennik powietrzny, który stawia się obok paleniska. Jeżeli o ten ci chodziło, to nie ma tragedii. Można spróbować to jakoś pożenić. Trzeba jednak wiedzieć jak i nie radziłbym brać się za to samemu. Przy tym wkładzie akumulacja to nie jest dobre rozwiązanie. Trudno będzie ją nagrzać, a w dodatku wewnątrz kanałów odkładać się będzie nadmiar sadzy. Nasadowy wygląda tak, więc który masz w końcu. Zasugerowałem się Twoim pytaniem: Czy ta nasadka Brunnera wystarczy Połączenie wody i akumulacji można wykonać w ten sposób: ps. proszę nie kopiować i upubliczniać powyższej grafiki. Od tygodnia slęczę przy komputerze rysując je na naszą nową stronę internetową. Obecna już nam się znudziła Edytowane 6 Kwietnia 2015 przez margod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.04.2015 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Kurcze to ratuj prosze Niestety jestem amotorem ktory chce wlasnymi rekami to zrobic w miare fachowo a napewno chcialbym by bylo to bezpieczne, stad te moje pytania o podstawy jak to zauwazyles Jak moge ten kominek polaczyc z GNF10(moge by bylo to bezpieczne)? Bo te elelmenty mam juz kupione i chcialbym to wykorzystac. Prosze o rade Margod odpowiedział Ci w zasadzie wystarczająco i sensownie. Trochę go tylko pod koniec poniosło i "popłynął"... Krótki obieg, odpowiednie kierunki połączenia rur, puszczanie w wymiennik spalin (dymu) dobrze rozgrzanych. No i obserwować co się dzieje zanim zabudujesz. Nie wystarczy dobrze zmontować. Trzeba nauczyć się palić przed wykonaniem reszty kominka. Jak będą problemy, odpuścić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 07.04.2015 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 (edytowane) Czyli co z tym wkladem to nie bedzie dzialalo poprawnie? A kupilem na allegro gdzie cena wydawala mi sie w miare atrakcyjna Dlaczego jedno nie bedzie wspolpracowac z drugim? Przyznasz się jaka to była ta atrakcyjna cena? Kupiłeś to od jednego sprzedawcy? Edytowane 7 Kwietnia 2015 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 07.04.2015 15:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Kupione bylo od roznych a cena to jakies 1/4 katalogowejChodzilo mi o ten GNF10 z pierwszego zdjeciaOk czyli reasumujac mozna to polaczyc ze soba?Jaki sterownik do tego kupic by to pracowalo w miare poprawnie?Dodatkowa akumulacja przy tym wkladzie nie ma sensu rozumiem?Dzieki za rzeczowe odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.04.2015 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam.Można ze sobą połączyć i będzie działało.Ale napisz jeszcze dokładnie jaki to wkład, bo albo jednej albo kilku literek brakuje w nazwie, a są to całkiem różne paleniska.Sterownik Tatarka z termoparą typu K do pomiaru temperatury spalin (model SAC albo OM) - ale ... nie ma szans że wysterujesz to palenisko sam ... chyba że zaczniesz się tym pasjonować i wgryzać - zajmie Ci to cały sezon palenia.Jest jeszcze kwestia jak zrobisz zabudowę ... i z czego ...Tak ogólnie to kupno czegoś o czym sie nie ma zielonego pojęcia, tylko dlatego że jest tanie, bo używane ... chociaż nie wiadomo jaki jest tego stan, a potem zastanawianie się co z tym zrobić i czy będzie to pasowało do siebie, to trochę niemądre jest ...Potem tworzą się dziesiątki podobnych temu wątki "ratunkowe" na forach internetowych ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 07.04.2015 17:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Na tabliczce znamionowej jest Speedy DR nic wiecej. Wyglada jak ten z linku zamieszczonego przez Kominki Piotr Batura tyle ze szyba sklada sie z dwoch czesci.Czas na zabawe bede mial bo pewnie minie kilka sezonow zanim tam zamieszkam.Z czego proponowalbys zabudowe robic do tego kominka? Zadko sie spotyka prawdziwych fachowcow(przynajmniej u mnie w okolicy) wiec robiac zabudowe przez jakas firme robiaca wszystko(zazwyczaj tak to wyglada) byloby to zapewne gorzej niz jak sam zrobie czerpiac czesc wiedzy chociazby z tego forum(bo chyba po to jest)Fakt wymiennik kupiony troszke nieprzemyslanie ale dzieki temu tematowi moze uda sie to jakos sensownie zlozyc- taka przynajmniej mam nadzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 07.04.2015 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Witam. Na tabliczce znamionowej jest Speedy DR nic wiecej. Wyglada jak ten z linku zamieszczonego przez Kominki Piotr Batura tyle ze szyba sklada sie z dwoch czesci. Jest data produkcji na tabliczce ... ? C.a.15 Lat będzie miało palenisko ... montujesz to w nowym domu ? W wymienniku jest szamot ? jeżeli tak, to jaki jest jego stan ? Zadko sie spotyka prawdziwych fachowcow(przynajmniej u mnie w okolicy) Masz znakomitych fachowców w Nowym Sączu, Tarnowie, Krośnie, Rzeszowie, nie mówiąc już o Krakowie. Tylko trzeba im zapłacić za robotę i wiedzę. Moja rada - kup paletę cegły szamotowej, wykorzystaj co masz do tego żeby się pobudować i wykończyć dom, pobaw się w zabudowę składaną smodzielnie w róznych konfiguracjach i na koniec zrób sobie to samo ale z nowych rzeczy wykonawnych przez fachowca. Nie wiem czy jest sens żebyś kupował teraz sterownik za prawie tysiaka. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 07.04.2015 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Coz wklad kupilem juz kilka lat temu, szamot w srodku wyglada normalnie bez oznak zniszczenia, daty produkcji nie znalazlem na tabliczce ale skoro nie byl uzywany to raczej nie ulegl zniszczeniu pod wplywem czasu no chyba ze ma date waznosci ustalona przez producenta po ktorej nie mozna juz uzywac(niestety takiej informacji w instrukcji nie znalazlem). Wychodzilem z zalozenia ze kupujac taniej firmowe elementy zloze cos sensownego ale widze ze ciezko bedzie. Dzieki za fachowe rady. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 07.04.2015 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2015 Problem nie jest we wkładzie, tylko jego przeznaczeniu. Za 1/4 ceny, to i ja bym kupił, nawet stary model... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 08.04.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Witam.Makak ... strasznie trudno od Ciebie wyciąga się wiadomości ... znacznie trudniej niż od "nas" ...Teraz na ten przykład dowiadujemy się jaki to jest naprawdę wkład i że chociaż stary, to jest jednak nowy.Sprawdź jak to bedzie działać empirycznie - podłącz, zapal, zmierz temperatury na wyjsciu z paleniska, na wejściu do wymiennika i na jego wyjściu. Będziesz miał wszystko podane na tacy.O reszcie (zabudowa, sterowanie, będziesz miał czas pomyśleć później.Więcej na razie nie będziemy Ci w stanie pomóc.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makak 08.04.2015 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2015 Sorki wklad jest nieuzywany pewnie wyprodukowany z 10,15 lat temu ale niegdy nie byl podlaczony. Forest-Natura masz racje wiec pewnie wroce do tematu za rok. Kominki Piotr Batura powiedz czy ten wkald nadaje sie do akumulacji czy takiej jak ten wymiennik Brunnera czy tez do kanalow z szamotu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts