Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pierwszy dom dla siebie - dziennik budowy

Recommended Posts

Zastanawia mnie jeszcze czemu wybrałeś ogrzewanie prądem , jakie masz koszty ? brałeś pod uwagę PC powietrze - woda ? czy nie byłoby taniej ?

pozdrawiam

Brałem, ale koszt pompy to minimum 15000 za Panasonica. Wyliczenia pokazują, że za długo będzie się zwracać. Nie wiem jakie będę miał zużycie CWU, bo to może mieć wpływ na decyzję o pompie, ale to zobaczę jak już zamieszkam.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 44
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
  • 1 year później...

Horher, swietny watek i Twoje dyskusje. Szkoda, ze Cie juz nie ma tutaj, ale jakbys sie przpadkowo zalogowal to jestem ciekawy Twoich opinii o tematach ktore poruszales po skonfrontowaniu z rzeczywistoscia (mieszkaniem w domu).

1) Jak sie sprawdza silikat na plycie fundamentowej. Pamietam, ze slynny TB pisal, ze bedziesz tesknil za mostkami termicznymi do gruntu! Ja dalej mysle o zwyklych fundametach. Liczyles po jakim czasie plyta sie zwraca?

2) Jak sie w ogole sprawdza silikat. Poki co mysle jeszcze o keramzybetonie jako alternatywie do silikatu, choc moze jeszcze sie okaze, ze po analizie bedzie calkiem cos innego ;)

3) Doszedles do jakichs wnioskow odnosnie grubosci izolacji a wilgotnoscia przegrody ?

4) Czy oplaca sie doplacac do jak najwiekszej "pasywnosci" domu albo jakbys budowal jeszcze raz to na czym bys sie najbardziej skupil, jezeli chodzi o energoszczednosc domu a co bys odpuscil (na przyklad grubosc izolacji/plyta/inne)?

5) Jak Ci sie mieszka w nowym domu ?:)

Edytowane przez wojtektomek