Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zaczynamy przygodę z budową.

Miejsce - Wrocław.

Zapraszam do komentowania w tym wątku :)

Mamy subiektywnie i obiektywnie mały budżet i "baardzooo" duże potrzeby...

Jestem ciekawa czy nam to wszystko wyjdzie i czy zmieścimy się z finansami.

Będę się starała sukcesywnie uzupełniać dziennik.

Dom jest projektem indywidualnym - parterówka dla rodziny 2+1.

Wielkość całkowita 172m2 + garaż 52 m2.

Program to:

- salon z jadalnią

- kuchnia z wyspą

- spiżarnio kotłownia

- 3 sypialnie

- dwie łazienki (jedna z wanną i prysznicem, druga z prysznicem)

- korytarz w części prywatnej z funkcją garderoby

- pralnio-suszarnia

- wiatrołap

- zadaszony taras przy salonie

- garaż na dwa auta, kosiarkę, rowery i opony

Ogólne nasze założenia do domu:

1. płyta fundamentowa na XPS

2. dach dwuspadowy 30 st. bez okapów ale z widocznymi rynnami

3. jednolita elewacja z dachem (w kolorze grafitu)

4. silka 24

5. 40 cm wełny na dachu

6. 20 cm styropianu

7. okna PCV z okleiną

8. ogrzewanie gazem

9. klasyczne grzejniki

10. kominek z płaszczem wodnym

11. brak rekuperacji czyli zostawiamy wentylacje grawitacyjną

12. odkurzacz centralny

12. zielony, ekstensywny taras nad garażem i sypialnią

Chcielibyśmy by otoczenie domu było gotowe jak się wprowadzimy w zakresie:

1. kostka betonowa na podjeździe

2. wyrównany teren, zasadzona trawa, tuje, jakieś drzewa

3. taras drewniany przy domu

4. ogrodzenie boczne z siatki

5. ogrodzenie frontowe z muru wraz z bramą, furtką, śmietnikami

6. wideofon

7. monitoring

8. satelita (ukryty talerz by nie szpecił domu)

9. kable do oświetlenia zewnętrznego

10. rozprowadzone rurki do podlewania automatycznego.

Plan to wprowadzić się do siebie na XII 2016.

Odliczanie czas zacząć...

:D

Edytowane przez Gorbhas

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hej,

widzę, że wszystko rozplanowane, a zatem powodzenia, oby wszystko się ziściło zgodnie z planem i budżetem :))

skoro masz plan, to podejrzewam, że wiele jak nie większość rzeczy masz już wybrane, możesz mi powiedzieć o kominku, jaki wkład, jaka zabudowa ? o piecu gazowym, czy już jakiś wybrany i jaka moc ? oraz mam te same pytania o odkurzacz centralny :)

sama jestem na etapie wybierania rolet (nie wiem czy podtynkowe czy nadtynkowe, a może w ogóle ? ) za tym pójdzie dachówka, a szybko za nią okna, pisałaś o okleinie, tzn grafitowe chcesz ? mogłabyś wrzucić bryłę domu ? łatwiej wtedy dyskutować :))

pozdrawiam serdecznie

Dla pamięci za Nefer i cronin z modyfikacją na płytę

Na zielono to co już mam :D

DOKUMENTACJA I UZGODNIENIA

wybór działki

sprawdzenie księgi wieczystej,

zakup działki

wypis i wyrys z planu zagospodarowania

projekt budowlany w zmianach

badanie geotechniczne gruntu

umowa z gazownią - bez skrzynki

umowa z energetyką - bez skrzynki

umowa z MPWiK - bez skrzynki

pozwolenie budowlane

wybór kierownika budowy

wybór ekipy budowlanej - na bierząco

STAN ZEROWY

zgłoszenie rozpoczęcia robót

usunięcie humusu

utwardzenie drogi

wytyczenie budynku

wykonanie wykopu pod płytę

wykonanie wykopu pod ogrodzenie i zabetonowanie słupków z podmurówką

usypanie i zagęszczanie pospółk

przepust dla czerpni powietrza

rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przłącza wody, przyłacza prądu (dom + garaż)

wykonanie samej płyty i zbrojenia

"pielęgnacja" betonu

Ogłaszam stan zero za gotowy :D

STAN SUROWY OTWARTY

murowanie pierwszej warstwy ścian nośnych + sprawdzenie poziomów

murowanie ścian nośnych i nadproży parteru

murowanie ścian działowych parteru

wmurowanie kształtek wieńcowych, ułożenie stropu terriva, zaszalowanie słupów i fragmentów monolitycznych, zrobienie zbrojenia, zalanie B25

murowanie pierwszej warstwy ścian piętra + sprawdzenie poziomów

murowanie ścian nośnych, działowych i nadproży piętra

wykonanie zbrojenia wieńca W2, kotew wiązarów

zbrojenie, szalowanie schodów wewnetrznych

szalowanie wieńca W2

zalanie wieńca W2 i schodów

rozszalowanie wieńca W2

izolacja pozioma wieńca W2

Więźba fabryczna - wiązary

położenie wiatroizolacji domu i garażu

+ kominki kanalizy + uchwyt antenowy + ławy kominiarskie

instalacja odgromowa dachu

montaż rynien poziomych

zabicie okien i drzwi

STAN SUROWY ZAMKNIĘTY

osadzenie drzwi zewnętrznych, okien

ocieplenie stropu

INSTALACJE + WYKOŃCZENIE WNĘTRZ

paroizolacja

montaż profili i ułozenie płyt g-k poddasza + otwory na anemostaty

montaż płyt osb stryszku

rozprowadzenie kanalizacji

przyłącze kanalizacyjne

przyłącze wody

rozprowadzenie instalacji zwu + cwu

rozprowadzenie instalacji elektrycznej, rozdzielnicy, instalacjie alarmowej TV, telefonicznej, sieci komp.

instalacja skrzynek rozdzielaczy

rozprowadzenie rur odkurzacza centralnego

tynkowanie ścian wewnętrznych (raczej ułożenie płyt kg) + osadzenie puszek elektrycznych

przyłącze energetyczne

ocieplenie i izolacja podłogi na gruncie

rozprowadzenie ogrzewania podłogowego i podłączenia grzejników

przyłacze gazu

montaż pieca i zasobnika - uzbrojenie kotłowni

wykonanie dylatacji wylewki

wylewka z plastyfikatorem + zbrojenie

montaż balustrady schodów

zamontowanie rekuperatora

malowanie ścian

montaż grzejników

ułożenie kafli, biały montaż

ułożenie podłóg drewnianych

montaż gniazdek elektrycznych

montaż oświetlenia

uzbrojenie instalacji alarmowej

osadzenie drzwi wewnętrznych

montaż listew przypodłogowych

osadzenie parapetów wewnętrznych i zewnętrznych

montaż szaf garderoby

montaż mebli kuchennych + AGD

montaż karniszy

WYKOŃCZENIE ZEWNĘTRZNE

ocieplenie budynku + czerpnia powietrza

tynki zewnętrzne

montaż i malowanie podbitki

montaż rynien spustowych

montaż okiennic

montaż płyt osb poddasza garażu

montaż odkurzacza centralnego

ZAGOSPODAROWANIE TERENU

generalne sprzątanie

wjazd na działkę, podjazd i chodnik

wykonanie tarasu

budowa śmietnika

położenie kafli na ganku

markiza

ścieżki ogrodowe

oświetlenie zewnętrzne

zagospodarowanie ogrodu

Edytowane przez Gorbhas

• 2 months później...

Mój przyszły dom zaprojektowany przez świetną architekt z Wrocławia. Już wykonawcy mówią, że jest z niezłym pomyślunkiem zaplanowany i prosty w budowie pomimo kilku wodotrysków. Echhhh.... Porostu jestem zakochana i nie widzę wad :wave:

image.jpgimage.jpg

Edytowane przez Gorbhas

Architekci układają po swojemu, ale my kobitki budujące czesto lepiej wiemy jak chcemy rozdzielić funkcje ;). (Przynajmniej na razie wiem ;))

Moje przemyślenia są takie:

image.jpgimage.jpgimage.jpg

I co o takim układzie mebli i wejść i wyjsć mediów myślicie?

Będziemy robić płytę - już muszę ustalić takie szczegóły :)

Edytowane przez Gorbhas

Nam się podoba - specjalnie o to prosiliśmy architektkę :) i jak to bywa w indywidualnych musiała się zgodzić ;)

Mamy powierzchnie na zrobienie korytarza, ale zawsze jak wychodzimy z domu to nastawiamy pranie lub je w ostatniej chwili wieszamy i nastawiamy nowe wiec i tak byśmy w butach wędrowali do pralni ;)

Pralnia będzie też takim pomieszczeniem gospodarczym na chemię, szpargały i duża zamrażarkę. A jakbyśmy się niespodziewanie powiększyli w 2+2 to też można tam zrobic dodatkowy pokój, lub biorąc gabinet i łazienkę wydzielić osobne mieszkanko (wtedy nasza sypialnie pomniejszamy o korytarz, a garaż nie będzie miał połączenia z domem).

Syberia - widzis coś jeszcze? Wszystkie uwagi są cenne - bo ja jestem tak szczęśliwa po 7 latach czekania, że w końcu zaczynamy, że to szczęście może mi zasłaniać oczy :)

Edytowane przez Gorbhas

Ależ macie wszystko przemyślane, będę śledzić nie tylko ze względu na podobne usytuowanie działki ;) Bardzo podoba mi się podział domu na część dzienną i nocną z garderobą w korytarzu i elastyczność projektu (jak pisałaś - korytarz wydzielasz z sypialni i łazienka robi się ogólnodostępna). Macie wyjście z sypialni na taras? Ja bym chciała :)

Gratuluję przemyśleń. Będę śledził postępy.

Mam parę uwag: Jest zgubiony tą różą wiatrów. Czy dobrze widzie z pierwszego szkicu, że garaż, a właściwie jego ściana będzie od południa?

Pod względem konstrukcji i instalacji u Was tradycja staje w szranki z postępem: płyta fundamentowa na XPSia, ale brak wentylacji mechanicznej i podłogówki. Mnie szkoda byłoby nie wykorzystać budowy nowego domu do założenia podłogówki i wentylacji.

Z drugiej strony garaż macie duży, dla jednych to zaleta, dla innych - wada. Jeśli jest jakieś inne zaplecze techniczne na działce (często nie ma), to nie widzę potrzeby trzymania kosiarki w garażu.

Ale, jak kto lubi. Trzymam kciuki! Projektowanie jest fascynujące. My to już mamy za sobą.

Gratuluję przemyśleń. Będę śledził postępy.

Mam parę uwag: Jest zgubiony tą różą wiatrów. Czy dobrze widzie z pierwszego szkicu, że garaż, a właściwie jego ściana będzie od południa?

Pod względem konstrukcji i instalacji u Was tradycja staje w szranki z postępem: płyta fundamentowa na XPSia, ale brak wentylacji mechanicznej i podłogówki. Mnie szkoda byłoby nie wykorzystać budowy nowego domu do założenia podłogówki i wentylacji.

Z drugiej strony garaż macie duży, dla jednych to zaleta, dla innych - wada. Jeśli jest jakieś inne zaplecze techniczne na działce (często nie ma), to nie widzę potrzeby trzymania kosiarki w garażu.

Ale, jak kto lubi. Trzymam kciuki! Projektowanie jest fascynujące. My to już mamy za sobą.

Tak, ściana garażu jest od południa. W mieście się na działki nie wybrzydza, w szczególności na takie które nie mają widoku na wysokie domy i maja za sąsiadów po bokach niskie góra piętrowe domki + spory teren jak na warunki miejskie.

Co do ogrzewania to mój mąż alergik nie zgadza się na podłogówkę i nie ma z tym dyskusji :) a ja lubię sobie pupę pogrzać o kaloryfer dlatego w salonie są zaplanowane pufy nad zamaskowanymi kaloryferami (pomysł naszej Arch.).

Co do rekuperacji - to jest problem ze mną. Co nocuje u kogoś kto ma reku (hotel, znajomi) to słyszę cichutki świst w nocy. Potwornie mnie to drażni i się boję, że u nas będzie tak samo :(

A płyta jest zgodnie z zasadą porządnego budowanie tego czego łatwo nie zmienisz. Reku mogę sobie dodać w przyszłości, ale fundamentów nie zmienię :)

Garaż jest duży, bo to jedyne pomieszczenie magazynujące szpargały i na kosiarki i na duże kombiaki. Na tej działce nie mam opcji sensownego wybudowania dodatkowego zewnętrznego magazynku ogródkowego.

:)

Elfir - mój M mieszkał na podłogówce i nie chce tego. Woli klasyczne grzejniki. Nie wnikam dlaczego - poprostu mówi nie. Ja nie mam nic przeciwko temu więc niech tak ma. Rekuperacja mojemu nie pomoże jakoś znacznie, bo nie jest uczulony na pyłki. Nam bardziej praktyczny wydaje się system z odkurzaczem. Co do rekuperacji to temat jest otwarty. Jak narazie nie będziemy jej robić, ale nie wykluczam tego w przyszłości :) Jak mi ktoś udowodni, że nic nie szumi (mamy strop z kratownic i nieużytkowe poddasze, wiec zawsze będzie mozna rozprowadzić kanały). Choć doceniam walory oszczędzania energii :)

OK, macie swoje argumenty i przemyślenia. Każdy ma do nich prawo. Obserwuj, zwiedzaj, pewnie niektóre wybory będą ewoluowały.

Ja też lubię sobie wygrzać plecy, dlatego marzę o kominku akumulacyjnym, do którego będzie się można przytulić. Chciałbym taką zgrabną "ławeczkę" przy kominku właśnie po to, aby się przy nim wygrzać :-)

Spójrz: https://www.pinterest.com/pin/524176844105725092/ lub tu: https://www.pinterest.com/pin/524176844105724559/

Z drugiej strony liczę na południowe słoneczko w zimie, dlatego jeśli nie widzę na Twoim planie otoczenia (sąsiadów, drogi, itp.), to troszkę szkoda, że nie możesz liczyć na to słońce. Ale znowu pewnie masz swoje argumenty i w tej kwestii.

Edytowane przez nk