Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile p?acicie rocznie za ogrzewanie??

Senser

Recommended Posts

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tomaszz, opisz dokladniej swoj system grzewczy. Wydaje mi sie, ze jest to bardzo atrakcyjny sposob ogrzewania, z tym że gdzie sie kupuje eko-groszek?

Wydaje mi się, że opisałem w miarę dokładnie - ale oki - co chciałbyś wiedzieć ?

Groszek kupowałem przez dwa sezony prosto z kopalni "Zakład Górniczy Piekary" (dawniej "Julian") było najtaniej, bo 260-270 zł i miałem transport za "litra".Raz przywieźli ze śląska na telefon (musieli mieć drugiego takiego jak ja, żeby się opłaciło) po 370/t. W ostatnim sezonie zgadaliśmy się z kumplem i przywieźli nam na miejscowy skład po 340/t. Ten groszek bierze teraz mleczarnia, bo jest dobry i mam na składzie pod nosem cały czas.

Czy ten ekogroszek jest w paczkach, czy luzem

Ja kupuję luzem - jest taniej. W workach dobry węgiel był za drogi (być może coś się zmieniło). Potem pakują mi (za "litra" ) 6 ton w moje worki wielokrotnego użytku po 30-40 kg i składam je pod wiatą. Zajmuje to miejsca 2m x 2,2m x 2,4m. Aby załadować zbiornik wkładam starą kurtkę z kapturem (worki plecione trochę brudzą), zarzucam woreczek na ramię, a potem chyc - i węgiel w zbiorniku. Ładuję po 3-4 worki na raz i trwa to nie więcej jak 10 minut (z umyciem rąk :wink: ).

i czy bardzo się brudzi

Jak jest suchy to pyli przy wrzucaniu, jak go w pierwszym sezonie trzymałem pod folią luzem - to był wilgotny i nie pylił, ale trochę zardzewiał zbiornik no i mniejsza przy tym sprawność, czas życia kotła i komina. Zdecydowanie radzę osobne pomieszczenie kotłowni.

(a ile jest popiołu i jak często trzeba go wygarniać)?

Mała płaska taczka na miesiąc, wygarniam w zimie co 2 tygodnie (bez czyszczenia kotła - nie ma żadnych rusztów, popiół sam spada do skrzynki).

Opłata 2285zł za ostatni sezon 10 miesiecy (od wrzesnia do końca czerwca). Ogrzewanie gazowe na GZ50 kocioł kondensat. Ogrzewana pow. ok. 190m2, ogrzewana kubatura ok. 550m3 średnia temperatura w pokojach 20 oC, łazienki ok 23 oC. Technologia - ściana jednowarstwowa 36cm gazobeton z Prefabetu odmiany 400, murowany na zaprawę ciepłochronną.

Pozdrawiam

No...też bym tak chciał...

U mnie problemem jest budynek (jego straty) i wiatry.

Ale mając dwa źródła ciepła pracujące na tę samą instalację (gaz-85%sprawności i węgiel-82%sprawności), mogłem sobie dokładnie porównać i nie zawracałbym sobie d... groszkiem, gdyby nie wychodziło taniej.

• 1 month później...
Piec gazowy, dom 180 m kw. (garaż jest obok domu) w sezonie 2003/2004 zużycie gazu 2000 m sz. w tym ogrzewanie wody ciepłej i zużycie gazu w kuchni. Pozdrawiam Robert.

Bardzo fajne wyniki. Czy taka temperatura jest cały czas w domku. Ile procent doby średnio trzymacie tę temperaturę.

Jak ktos ma to niech poda ile kWh "jest" w 1 m3 gazu.

Dla propanu jakieś 6,6-7 ... a dla gazu ?

• 1 year później...
Jak ktos ma to niech poda ile kWh "jest" w 1 m3 gazu.

Dla propanu jakieś 6,6-7 ... a dla gazu ?

Propan też bywa gazem i to już od - 42 st. C :-).

A te wartości są niewłaściwe. 1 kg propanu daje ok 13 kWh energii.

Zaś 1 m3 to ok 24 - 25 kWh.

Ogólnie rzecz biorąc, gaz ziemny jest mniej więcej 2,5 x mniej kaloryczny od płynnego.

tomaszz - a nie wkurza Cię (nie wiem jaki masz piec), jak się zaklinuje podajnik na kamieniu i trzeba wbijać nowy klin (klin ucina się, jak się zaklinuje podajnik, żeby nie spalić silnika). Chyba, że masz jakiś super wypas piec (o ile takie są), że jest to jakoś inaczej rozwiązane.

• 8 months później...

to chyba chodzi o to?

Ja kupowałem aktualnie ekogroszek. Cena luzem w zależności od składu i groszku od 360 do 408 zł za tonę plus transport, zależnie od składu od 10 do 50 zł. 50zł to nie wiem, czy nie taniej przywieźć z kopalni. Groszek za 360 zł żenujący. Wybrałem cenę 390zł plus 10zł transport, ten sam na innym składzie kosztował 408zł + 50zł transport.[/url]

Jak widać po cenniku z linku którego podałem na początku postu, to cena w kastoramie 540 do ceny u dystrybutora 414 zł (340+vat) jest...... zdrowo przesadzona.

• 1 year później...
154 m kw. pow.użytk + 18m kw garaż + 10 m.kw kotłownia i pom.gosp. - pierwszy rok grzania - mury 30 porotherm P+W oraz 10 cm styropianu, kubatura ok.600m szesc. ---- poszło ok 1500 litrów propanu + jakieś 10 metrów drewna ---> całość kosztowała ok. 4000 zł/rok. Kuchnia elektryczna. Temperatura w domu 21,5-22,5st.