kalendarium 09.04.2015 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Jak wybrać idealny projekt domu?Czym należy się kierować w takiej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
namira 09.04.2015 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 Jak wybrać idealny projekt domu? Czym należy się kierować w takiej sytuacji? potrzebami,budżetem,działką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greenarrow 09.04.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2015 (edytowane) Dokładnie tak. Znam masę ludzi, którzy porwali się na budowę ogromnych domów, tylko dlatego, że "sąsiad ma...", choć ich rodzina liczy 3 osoby, z czego dziecko zaraz wyprowadza się na studia. Wydaje mi się, że teraz da się znaleźć masę ciekawych projektów domów o mniejszym metrażu, ale funkcjonalnym układzie pomieszczeń. Warto sobie poprzeglądać różne oferty. Na przykład w pracowni mają ogromny wybór takich domów. Myślę, że do potrzeb, budżetu i działki dołączyłabym do tego jeszcze zdroworozsądkowe podejście. Edytowane 29 Kwietnia 2016 przez finlandia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kupik 10.04.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2015 Własnymi potrzebami oraz budżetem. Jeśli jest większy – może zamówić coś indywidualnego i nie mieć tego, co wszyscy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DOKN 20.04.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Wybór projektu to bardzo ważna decyzja, będzie miał on duży wpływ na koszty budowy. Domy z poddaszem użytkowym sa generalnie tańsze od domów parterowych z uwagi na wielkość fundamentu oraz powierzchnię dachu. Na koszty mają również wpływ wielkość ilość okien, okna dachowe, narożne, wykusze, lukarny, balkony, ilość scianek działowych. Czesto Inwestorzy mają problem z wyborem projektu, który podoba się wizualnie, pasjue na działkę, użytkowo jest dobrze rozwiązany. Warto porozmawiać z projektantem lub architektem o wszystkich aspektach, gdyż najtaniej projektuje sie na papierze.Korzystne jest również sprawdzenie kosztów w wiarygodnej firmie wykonawczej. Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez DO**KN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 21.04.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 kalendarium - kiedyś pospisywałam takie różne założenia do analizy przed wyborem domu. "Budujemy domek" w mojej stopce. A najbardziej podstawowe czynniki, dzięki którym odrzucisz od razu tysiące nieodpowiednich projektów masz powyżej. Budżet, działka, potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 21.04.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Jak wybrać idealny projekt domu? Czym należy się kierować w takiej sytuacji? Postaw sobie założenia co ma mieć i jak być usytuowany względem stron świata, czy działki i szukaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 21.04.2015 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Nie ma idealnych projektów. Przeglądałem setki - w internecie, na forach, w książkach, katalogach... Spodobało mi się parę, ale.... były za drogie w budowie na moją kieszeń. Pomogło mi to natomiast ukształtować koncepcję mojego domu. Okazało się, że projekt indywidualny będzie w cenie gotowca + adaptacja. W moim przypadku wariant 1 : 2200 projekt gotowiec + 3000 adaptacja i papierologia = 5200złwariant 2 : indywidualny 2500 + 2000 papierologia + 1000 zł projekty instalacji = 5500zł Oczywiście musisz znaleźć architekta, ja nie miałem problemów. Wybrałem wariant 2 na bazie jednego z projektów, który mi się podobał. Koszt taki sam, a mam to co chciałem i w dodatku dużo mniej m2 niż w gotowcu, co pozwoliło dodatkowo oszczędzić dziesiątki tyś zł... To mój sposób na wymarzony projekt - do ideału mu daleko. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewatre 24.04.2015 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 - Koniecznie oceń usytuowanie działki pod względem kierunków świata i wybierz projekt pod tym kątem!!! To chyba najważniejsze!Jak o to nie zadbasz, będziesz miał(a) ciemny, zimny, żrący energię dom.- Nie buduj zbyt dużego- koszt utrzymania będzie niższy. Buduj dla siebie, nie dla gości.- oceń w projekcie wszystko, co jest dla Was ważne, często zbyt niskie są np. ścianki kolankowe na poddaszu- lepiej wybierz projekt, który odpowiada Waszym potrzebom. Kupuj dopasowany jak najbardziej, zmiany sa kosztowne i psują wygląd domu, albo rozwalają projekt na tyle, ze dom staje się niefunkcjonalny (np podcienie nie chronią domu przed zbytnim nasłonecznieniem latem- prostota bryły domu, dachu jest atutem i zmniejsza koszt budowy domu.- weź pod uwagę architekturę domów dookoła, postaraj się dopasować do lokalnej zabudowy- inne domy stawiamy na wsiach, inne w mieście. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alicja Kurpik-Kopeć 24.04.2015 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 A na czym ci zależy.... jaki układ domu, ile osób ma mieszkać, garaż.. bez garażu, dwu stanowiskowy garaż...jaka działka itp.... sprawdź co mówi plan przestrzennego zagospodarowania o ile takowy jest bo tam dużo rzeczy jest narzuconych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Da Leszko 25.04.2015 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Pamiętajcie o tym, że projektant lepiej zarabia na projekcie indywidualnym... dlatego pewnie częściej będzie Wam proponowany taki wariant... na tym się jednak kończą jego wady bo jest dostosowany do Waszych potrzeb. Z adaptowanym projektem domów może być sporo problemów różnego rodzaju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelajasinska121 31.07.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 potrzeby, działka i wydatki (budżet) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 14.08.2019 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 Ja ci napiszę czym się NIE KIEROWAĆ! OK? Na pewno nie należy się kierować opinią Elfir, która w każdym projekcie widzi wady i stara się wyprostować każdy salon, każdy pokój i nawet strony świata... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 14.08.2019 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2019 nie należy kierować się opiniami ludzi mających prywatne urazy do innych forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 15.08.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2019 Ja ci napiszę czym się NIE KIEROWAĆ! OK? Na pewno nie należy się kierować opinią Elfir, która w każdym projekcie widzi wady i stara się wyprostować każdy salon, każdy pokój i nawet strony świata... I zazwyczaj ma racje . Większość gotowców wyglada jakby je projektował student pierwszego roku architektury, jako wprawki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 17.08.2019 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 A Elfir je (te projekty) prostuje.TAK. Z pewnością, graniczącą z naiwnością tych, którzy jej wierzą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 17.08.2019 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2019 nie należy kierować się opiniami ludzi mających prywatne urazy do innych forumowiczów Oraz opiniami tych, którzy w KAŻDYM projekcie dostrzegają wady. Tylko i wyłącznie. To już tak z zasady, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maaszak 23.08.2019 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Oraz opiniami tych, którzy w KAŻDYM projekcie dostrzegają wady. Tylko i wyłącznie. To już tak z zasady, nie? No ale z reguły dość celnie punktuje funkcjonalne porażki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 23.08.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 też popieram nie raz z Elfir wymienialiśmy PW przy moich bazgrołach i jej uwagi były cenne nie zawsze się z nimi zgadzałem bo miałem inny punkt odniesienie, ale to raczej oczywiste co nie zmienia faktu, że jej uwagi się przydają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts