Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Otwory wentylacyjne w kominie

Recommended Posts

Witam.

Chciałby wykuć otwory wentylacyjne w kominach wentylacyjnych. Trochę poczytałem wiadomości w internecie i doczytałem, że otwór wentylacyjny powinien być wykuty nie niżej niż 15 cm od sufitu do górnej krawędzi otworu. Jak to się ma w przypadku gdy na poddaszu część sufitu to skos obok komina a część to powierzchnia płaska?

Nie mogę za to znaleźć konkretnych informacji dotyczących tego czy każde pomieszczenie powinno być podłączone do komina wentylacyjnego bezpośrednio do niego lub za pomocą kanału wentylacyjnego?

Sprawa dotyczy domku jednorodzinnego z poddaszem użytkowym. Trzy kominy (jeden spalinowy).- łącznie 12 kanałów wentylacyjnych. Na parterze znajduje się kotłownia, łazienka, salon, kuchnia, gabinet, hol, garaż. Na poddaszu 4 pokoje (w tym 2 z garderobą) i jedna łazienka.

W kuchni w jednym kanale myślałem zamontować kratkę, a w drugim wyciąg kuchenny.

Dziękuję i pozdrawiam

Nie buduje się kanałów wentylacyjnych do każdego pomieszczenia, jest to kompletnie niepotrzebne...

Z pomieszczeń, o których piszesz, wywiew powinien być tylko w kotłowni, łazienkach, kuchni i garażu. Do pomieszczeń "czystych" (takich jak salon, gabinet i sypialnie) powinno być nawiewane świeże powietrze z zewnątrz, co realizuje się poprzez montaż w tych pomieszczeniach nawiewników (najczęściej okiennych, aczkolwiek mogą też być np. ścienne).

W kuchni do okapu i ogólnej wentylacji wykorzystaj dwa kanały.

Witam.

Garaz, kotlownia, kuchnia sasiaduja z kominem wiec tutaj zadnego problemu nie ma. Garderoby q sypialniach tez da sie radepodlaczyc bezposrednio do komina (w tym ze jeden komin modulowy z spalinowym) - tylko ze tutaj juz sa skosy wiec nie wiem czy cos da podlaczeniena wysokosci ok. 120cm. Lazienki nie sasiaduja z komi em wiec trzeba zastosowac kanal. Tylko jaki dlugi on moze byc i czy ma byc w poziomie czy mmusi byc zrobiony spadek w ktoras strone? Co sadzicie o podloczenie do jednego kanalu sypialni i salonu? Czy moze lepiej sypialnie z garderoba?

Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.