DMN 14.04.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Witam Was. Przy ogordzeniu mam posadzone różne roślinki od bukszpanów po rododendrony, róże na paliku czy niskie drzewka ozdobne, jest tam trawnik jak i chwast. Chcę to odgrodzić jakimś obrzeżem na metr szerokośći od płotu i wysypać korą. Teraz moje pytania. Bo kładzenie tam agro i na to kory nie jest dobrym pomysłem lepiej sama kora bez agro? Chcę zerwać tam darninę do okoła tych roślin a pozostałości w glebie wypsikać roundupem ale nie wiem czy to nie zaszkodzi tym roślinka które tam bytują. Ten środek nie przedostanie się przez glebę do korzeni tych roślin, mogę śmiało robić taki oprysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 14.04.2015 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Chcę zerwać tam darninę do okoła tych roślin a pozostałości w glebie wypsikać roundupem ale nie wiem czy to nie zaszkodzi tym roślinka które tam bytują. Ten środek nie przedostanie się przez glebę do korzeni tych roślin, mogę śmiało robić taki oprysk? Przecież to najniebezpieczniejszy herbicyd - jeśli nie zaszkodzi Twoim rośliną to przez wiele lat! będzie truł Ciebie i Twoich najbliższych Czemu stosujecie coś co jest tak szkodliwe? i to tak blisko domu? To tak jakby ze starych podkładów kolejowych robić sobie meble ogrodowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMN 14.04.2015 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Może da się pozbyć tej trawy i chwastów jakoś bez oprysku? Zrywając darninę, wygrabiając pozostałości z ziemi i przykrywając to agro po paru tygodniach będzie dobry efekt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.04.2015 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) Przecież to najniebezpieczniejszy herbicyd - jeśli nie zaszkodzi Twoim rośliną to przez wiele lat! będzie truł Ciebie i Twoich najbliższych Nie wprowadzaj paniki. Roundup jest silny, ale stosowany "z głową" nie będzie truł przez lata Roundup niszczy roślinie jednoliścienne (trawy, perz) i dwuliścienne (inne chwasty). Na początek, na przygotowanie terenu pod ogród się nadaje. Pryskać należy na zielone części, czyli dopiero jak chwasty się rozwiną. Tak jak piszesz DMN zerwij darń dookoła roślin i podczas pryskania pozostałej darni otocz rośliny np. tubą zrobioną z kartonu, żeby ich nie opryskać przez przypadek. Dozuj zgodnie z instrukcją a na pewno środek nie przedostanie się do gleby i nie zniszczy innych roślin. I najważniejsze na koniec - jak Ci w opryskiwaczu zostanie "trochę na dnie" to nie wylewaj na ziemię! Edytowane 14 Kwietnia 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMN 14.04.2015 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Dzięki za pomoc.Narazie zerwę darń i się zastanowię co dalej. Bo kładąć agro na przygotowany teren i czekając na efekt, to też nie jest do końca myśl, bo nie mam tam pustego placu 2x2 tylko rabatę szeroką na ponad 1m i długą na 8m. Więc musiałbym w agro otwory na rośliny wycinać i kłaść na parę tyg. a później zdejmowanie i wyrzucić bo raczej do niczego mi się nie przyda taka podziurawiona. Oprysk natomiast jest szkodliwy i niebezpieczny, bardzo trzeba uważać (na te drzewa i krzewy co tam mam) jak go się stosuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.04.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Zrywając darninę, wygrabiając pozostałości z ziemi i przykrywając to agro po paru tygodniach będzie dobry efekt? Jest to dobry sposób z agro-włókniną i korą, jednak ja najpierw (tak robiliśmy na ogrodzie z rodzicami) opryskałbym darń, gdyż całej darni nie zerwiesz, zawsze zostanie trochę korzeni, z których chwast będzie odrastał. No chyba, że masz dużo wolnego czasu i będziesz plewił/plewiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.04.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Oprysk natomiast jest szkodliwy i niebezpieczny, bardzo trzeba uważać (na te drzewa i krzewy co tam mam) jak go się stosuję. Jasne, że jest szkodliwy, dlatego trzeba się stosować do instrukcji jeśli chodzi o proporcje rozrabiania. Nie pomyśl sobie, że jestem jakimś fanem chemikaliów i pryskam wszystko na prawo i lewo - ale są takie sytuacje, że niestety trzeba. Podam Ci 2 przykłady z doświadczenia jak jeszcze mieszkałem z rodzicami. 1. Rodzice mają amatorski sad (ok. 40 drzewek). Jednego roku jak nie opryskali, to opracowali się cały sezon i nic nie mieli. Teraz tato pryska od grzybów i szkodników drzewka raz w roku na wiosną przez rozpoczęciem wegetacji i drzewa owocują, a okres karencji jest w tym przypadku kilka miesięcy więc zagrożenia, że zjadam jakiś pestycyd nie ma. 2. Rodzice mają trawnik z 15 arów. W jaki sposób bez oprysku wyeliminujesz z trawy chwasty np. mlecz czy babkę? Oczywiście można nożem wycinać, ale raczej nie taki obszar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMN 14.04.2015 09:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Właśnie nie da się wybrać wszystkiego z gleby ręcznie. Npaewno coś tam jeszcze pozostanie. Może zastosuję oprysk ale jakiś taki może trochę słabszy niż R. A później po paru tygodniach od oprysku można śmiało sadzić nowe krzewy w tej ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.04.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Wg mnie tak, oprysk zastosowany w odpowiedniej proporcji poprzez zielone części rośliny przedostaje się do środka i ją niszczy razem z korzeniem. Przecież poprzez korzeń oprysk nie wejdzie do gleby. Glebę możesz skazić, jak ją spryskasz - dlatego poczekaj jeszcze, aż trawa i chwasty się porządnie rozwiną i zakryją ziemię - wtedy oprysk pójdzie na liście a nie na glebę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMN 14.04.2015 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 http://postimg.org/image/igbv9y831/http://postimg.org/image/di8wahifp/http://postimg.org/image/xncp8y37l/ Pierwsza fotka tak to wyglądało. Druga po zdjęciu darni a trzecia co mnie jeszcze czeka...Tak jak widać, ziemia będzie dość staranie przebrania z resztek po trawie i innych roślink ale wszystkiego nie da się ręcznie przesiać.Oprysk nadal będzie potrzebny bo na oko napewno zielonych części roślin nie widać jedynie jakieś korzenie pozostaną w glebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 14.04.2015 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2015 Polecam mchy i porosty takie jak na dachy. Mam 3 lata i jest bezobsługowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMN 16.04.2015 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Mchu to obecie chcę się pozbyć. Jeszcze trochę darno zostało mi do zdarcia i powoli kolejny etap. Cały czas myślę o obrzeżu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.04.2015 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 zamiast włókniny - gazety + kora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMN 17.04.2015 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Piszesz, że gazety, dobrze pewnie je lekko namoczyć? Na jak długo zdają egzamin pod korą? Po jakim czasie trzeba je wymieniać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 17.04.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 Gazety -słyszałem że raz na sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 17.04.2015 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 co sezon. Agrowłoknina działa niewiele dłużej, potem na niej tworzy sie gleba z kory i nawianego piasku i chwasty rosną aż miło. A jak masz gazetki to po zimie sypiesz na nie kompostu, przykrywasz nową warstwę i maskujesz korą. Dzięki temu cały czas wzbogacasz glebę w próchnice. Z czasem oczywiście przestanie to być konieczne, bo rozrosną się rośliny (w tym rośliny okrywowe, które powinny być obowiązkowo zaplanowane pod większymi krzewami) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMN 18.04.2015 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Bo sypanie na ubitą ziemię samej kory nie zda egzaminy na dłuższy czas?Darniny już się pozbyłem. Powybierałem co mogłem a co mam teraz zrobić? Wypryskać wszystko jakimś środkiem na chwasty i trawę czy to już nie jest konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 18.04.2015 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Bo sypanie na ubitą ziemię samej kory nie zda egzaminy na dłuższy czas? Darniny już się pozbyłem. Powybierałem co mogłem a co mam teraz zrobić? Wypryskać wszystko jakimś środkiem na chwasty i trawę czy to już nie jest konieczne? Każdy herbicyd działa na cześć zieloną roślin więc teraz trzeba poczekać aż coś wyrośnie z tego co zostawiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 18.04.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Bo sypanie na ubitą ziemię samej kory nie zda egzaminy na dłuższy czas? Darniny już się pozbyłem. Powybierałem co mogłem a co mam teraz zrobić? Wypryskać wszystko jakimś środkiem na chwasty i trawę czy to już nie jest konieczne? Gleba nie może być ubita. Powinna być pulchna. Wyjątkiem jest trawnik. Sama kora musi mieć min 10 cm by ograniczyć kiełkowanie chwastów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMN 19.04.2015 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Napewno coś się pojawki z trawy i chwastów ale to parę tygodni będę musiał czekać żeby tego oprysku dokonać ale jakoś nie na rękę mi czekać tylę czasu, może wybiorę jeszcze trochę ziemi, wyrównam i na to dam parę centymetrów kory, jak sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts