Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wideodomofon jaki wybrać?

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja Ci polecam firmę MODEROWANO. Kupowałem u nich pół roku temu domofon na 2 mieszkania i nnie dość, że cena była przystępna, to naprawdę sprawdza się super. Możesz popatrzeć sobie też na odpowiedniki na allegro, może znajdziesz coś lepszego, ale ja szczerze mówiąc nie zdołałem. Edytowane przez finlandia
Reklamy są zabronione

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 5 months później...
macie jakieś konkretne propozycje/modele wideodomofonu do domku jednorodzinnego? w przystępnej cenie?

z rok temu montowałem u Klienta chyba ten model:

http://legrand-sklep.pl/369210

problemów nie było, Klient nie dzwoni więc chyba działa ;p

ale zaznaczam: towar był Klienta ja to tylko montowałem, wrażenie ogólnie dobre ale nic więcej o nim nie mogę powiedzieć... no tyle tylko ze jest tani ;p

Ostatnio testujemy Derso smart. Dwa zainstalowaliśmy u klienta jeden mamy w firmie. Jakościowo bardzo fajny, kamera dobrej jakości, wsparcie dla SiP. Nie wiem jak to będzie działało po czasie bo to nowość. Z innych modeli (konkretnie C3) jeden nam się po czasie rozszczelnił u klienta ale to jest ewidentnie inny producent. Derso to taki Polski "producent" wideofonów który sprowadza chińczyki i sprzedaje pod swoją marką, jak zresztą 90% "producentów". Czasem lepszy chińczyk, czasem gorszy. Nowy "smart" wstępnie sprawia bardzo pozytywne wrażenie.

Jakiś czas temu dostaliśmy też do testów tańszego chińczyka SafeAutomation i same urządzenie było OK, ale aplikacja ewidentnie jeszcze niedopracowana. Jest duża szansa że już jest w porządku.

Dwa powyższe to takie fajne z niższej półki cenowej. Jeśli nie chcesz ryzykować i mieć pewność że kupisz coś rzeczywiście dobrego to kup Mobotix lub ABB.

Ja natomiast miałem styczność z produktami firm 2N konkretnie model helios oraz Urmet.

2N to kompletny i bezproblemowy wideodomofon. Obsługuje SIP, mjpeg itp ale w związku z tym cenę też ma odpowiednio wyższa. Do inteligentnych do8mow jak znalazł. Fajnie wypada również z tytułu swojej modułowści - można w każdej chwili dokupić np czytnik rfid czy szyfrator i działa pług&play.

Urmet ma wiele ciekawych rozwiązań i kilka z nich montowaliśmy np micra . Najlepiej zadzwonić na ich infolinię i określić swoje potrzeby a oni dobiorą coś odpowiedniego i całkiem fajnego cenowo.

Z ciekawości czy ktoś kwestie wideodomofonu rozwiązywał jako połączenie domofonu i kamery IP. Jestem niestety zmuszony wykonać tak jedną instalację i zastanawiam się nad wyborem kamery. Klient wybrał sobie domofon z firmy urmet i teraz muszę do tego dobrać kamerę IP. Będzie ona zamontowana na metalowym słupku bezpośrednio nad domofonem lub na kolejnym słupku z furtki (1m od domofonu). Czy sugerujecie jakąs mikrokamerę typu Pinhole czy może lepiej coś tubowego na słupek?

• 3 weeks później...
  • 11 months później...

Dobry wieczór wszystkim.

Proszę o poradę na temat zakupu wideodomofonu kablowego z obsługą 8 mieszkań. Jakiej firmy wybrać? Na co zwrócić uwag przy wyborze oferty? Czy bez problemu można go podłączyć samodzielnie, czy lepiej zostawić to specjalistom?

Proszę o propozycje, uwagi i opinie. Dziękuje.

Pozdrawiam

Paweł