Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość izolacji w nowym domu projekt Z7

kamil2k3

Recommended Posts

Witam, w końcu dostałem projekt WZ więc jak nikt nie zgłosi sprzeciwu otrzymam w końcu WZ do swojej działki.

W związku z tym będę się udawać do architekta w celu adaptacji i dokonania kilku zmian w projekcie.

W projekcie mam styro o grubości na ściany: 12/15cm a w podłogę: 10cm

I teraz pytanie aby poprawić energooszczędność chciałbym dać 20 na ścianę i 15 lub 20 w podłogę, ale czy to wystarczy ? tzn nie chce rad w stylu im więcej tym lepiej bo to każdy wie, ale gdzie się kończy granica opłacalności.

Dom ma być ciepły ale nie pasywny co możecie zaproponować aby zrobić to rozsądnie.

Ogrzewać będę najprawdopodobnoej podłogówką z buforem grzanym w 2 taryfie ale temat ogrzewania jeszcze otwarty na razie chciałbym tylko ustalić sensowną grubość izolacji na ściany oczywiście szary ale jaki na podłogę ?

W razie jak by ktoś nie znał link do projektu mojego przyszłego domku

http://z500.pl/projekt/357/Z7_L_GL,odbicie-lustrzane-z-garazem-po-lewej-stronie.html

Nie zapomnij o WM, oknach właściwie zamontowanych, obróceniu domu dużymi oknami na południe, taras i schody odizolowane od domu. Odpowiednia grubość styro otulającego fundamenty.

Coś więcej? Na szybko sobie nie przypomnę.

Odpowiednia grubość izolacji na stropie parteru.

Jest jeszcze parę szczegółów, ale to w innym dziale pytaj.

Na początek wybierz inny projekt, skoro na poważnie pytasz:P

Edytowane przez klaudiusz_x

Na strop myślę aby dać 30 cm wełny mineralnej ewentualnie granulat bo poddasze nie użytkowe.

Odnośnie innych rzeczy to wszystko mam już ustalone oczywiście będę unikać mostków cieplnych stad prosta budowa domu i będzie robione rzetelnie nie po taniości to fundamenty ocieplone nawet rozważam jeszcze płytę choć to jeszcze wyjdzie w praniu, pomieszczenia będą ustawione do słońca będzie WM z odzyskiem ciepła ale chodzi mi bardziej właśnie o grubość izolacji OZC robiłem ale na ciepło właściwe wychodzi to zupełnie inaczej niż w audytorze OZC choć możliwe, że coś źle wypełniłem bo dopiero poznaję ten program.

Dlaczego wybrać inny projekt ? szukałem taniej w budowie nie za dużej parterówki z tego co oglądałem ta mi najbardziej przypadła do gustu no i pasuje mi idealnie na działkę co z tym projektem nie tak chętnie wysłucham zanim zrobię kolejny krok.

Edytowane przez kamil2k3

Jakąś orientację daje licznik na stronie z500, dla tego projektu: http://wieszjakbudujesz.pl/?a=program&b=energ&id=2355

Wyniki miałem wiarygodne, porównywalne z OZC i wynikami realnymi.

Sam zastosowałem w większym bracie tego projektu (z8 ) właśnie takie izolacje jak planujesz - 15 cm grafitu na podłogę, 15 cm na fundamenty, 20 grafitu w ściany i wełna z regranulatem 37-52 cm) w strop.

Za CO gazem tej ciepłej zimy wyjdzie mi jakieś 1000 zł. Za roczne CWU pewnie wyjdzie więcej. Jeśli nawet byś oszczędził na izolacji, albo zima byłaby mroźniejsza i koszty wzrosły o połowę, to ta połowa to nadal raptem 500 zł rocznie. Grubsze izolacje to już przerost formy nad treścią.

@gorbag

dzięki wielkie.

W projekcie mam zapotrzebowanie na ciepło wyliczone z programu i chyba jest dość wiarygodnie pytanie jak się zmieni po dodaniu nieco grubości, ale wierzę, że będzie dobrze.

Koszt i to przy większym domu świetne więc chyba izolacja w zupełności wystarczy.

Oczywiście wiadomo trzeba ją starannie wykonać.

A jakich okien użyłeś ? 3 szyby jaki współczynnik jak mogę zapytać ?

Okna 3 szyby, na Veka Alphaline, profil gruby na 9cm, wysunięty na 2-3 cm poza lico ściany. Nie pamiętam dokładnie U, ale średnio w okolicy 09.

Montaż "tradycyjny". Piankę we własnym zakresie pociągnąłem silikonem od wewnątrz i akrylem od zewnątrz, ale średnio wierzę w skuteczność tej metody. Okna 1,5x1,5m bez podziałów, jeden fix szkolny w ramie.

Co do montażu - na pewno z taśmami lepszy, ale znów - kosztował tyle co grzanie przez parę lat, a o ile może zmniejszyć zapotrzebowanie na ciepło? Jak robić, to we własnym zakresie.

Wszystkie kalkulacje mogą wyglądać inaczej przy grzaniu czystym prądem, ale największe oszczędności w grzaniu mamy na metrażu i prostocie.

Dlatego wybrałem taki a nie inny projekt, bufor w centralnym miejscu prosta bryła no i ja mieszkałem na poddaszu kiedyś powiedziałem sobie nigdy więcej jedynie parterówka wchodziła w grę.

Dlatego zastanawiam się jakie kolega klaudiusz miał zarzuty bo większość opinii była bardzo pozytywna ale i o złych stronach chętnie bym posłuchał ma nadzieje że tu zaglądnie i rozwinie myśl.

Co do ciepłego montarzu okien może np mowo sporo o tym czytałem i raczej nie będę się w to bawić zbyt duży koszt w porównaniu do strat jakie tam powstają chyba, że nieco stanieje ta metoda zanim dojdę do okien w końcu jestem dopiero na początku tej długiej drogi.

Dlatego zastanawiam się jakie kolega klaudiusz miał zarzuty bo większość opinii była bardzo pozytywna ale i o złych stronach chętnie bym posłuchał ma nadzieje że tu zaglądnie i rozwinie myśl.

Rozmieszczenie oraz ilość okien.

Z tego co zalecają dla ciepłych domów, okna skierowane głównie na południe, oraz brak lub mała ich powierzchnia od północy.

W tym projekcie, jakbyś nie obrócił domu, nigdy tego nie spełnisz. Obracając znowu dom oknami na W/E także zrobisz źle gdyż zapewnisz sobie dużo słońca latem kiedy jest ono nisko.

Tak w skrócie.

Sam mam dom źle obrócony, a wystarczyło obrócić wziąć zwykły projek, a nie odbicie lustrzane (taki mam). Wtedy przed 4-5 laty nie wiedziałem tego co teraz.

Generalnie domek ładny, także w tej chwili robiłbym parterówkę.

Schody to jednak męcząca sprawa, szczególnie jeśli się ma dolegliwości zdrowotne.

Witam, w końcu dostałem projekt WZ więc jak nikt nie zgłosi sprzeciwu otrzymam w końcu WZ do swojej działki.

W związku z tym będę się udawać do architekta w celu adaptacji i dokonania kilku zmian w projekcie.

W projekcie mam styro o grubości na ściany: 12/15cm a w podłogę: 10cm

I teraz pytanie aby poprawić energooszczędność chciałbym dać 20 na ścianę i 15 lub 20 w podłogę, ale czy to wystarczy ? tzn nie chce rad w stylu im więcej tym lepiej bo to każdy wie, ale gdzie się kończy granica opłacalności.

Dom ma być ciepły ale nie pasywny co możecie zaproponować aby zrobić to rozsądnie.

Ogrzewać będę najprawdopodobnoej podłogówką z buforem grzanym w 2 taryfie ale temat ogrzewania jeszcze otwarty na razie chciałbym tylko ustalić sensowną grubość izolacji na ściany oczywiście szary ale jaki na podłogę ?

W razie jak by ktoś nie znał link do projektu mojego przyszłego domku

http://z500.pl/projekt/357/Z7_L_GL,odbicie-lustrzane-z-garazem-po-lewej-stronie.html

zacznij od tego ile masz zamiar wydac na ogrzewanie i cwu. bedzie wiadome jaki u maja miec przegrody.

@klaudiusz_x Tak tu masz racji trochę ale to niemal w każdym domku sa podobne problemy jak ustawimy do południa okna to zimą nieco nagrzeje ale za to latem będzie zbyt dogrzewać.

Domek mam lustrzane odbicie właśnie aby ustawić go niemal idealnie (jak dla mnie) pod kierunki stron salon będzie na południe dodatkowe okno zrobię na ścianie salonu które będzie patrzeć na zachód a więc oświetlać cały korytarz do zachodu słońca.

Co do samego lata cóż będę się jakimiś zasłonami ratować lub po prostu zainwestuję w klimakonwektor.

@FlashBack cóż nie będę chyba oryginalny jak odpowiem jak najmniej bo jakiej innej odpowiedzi można się tu spodziewać.

Jednak na izolacji nie chcę oszczędzać chciałbym aby był to dom energooszczędny nie pozbawiony zupełnie strat, tylko po prostu ograniczyć je w rozsądnych kosztach.

Sumaryczna strata ciepła wyliczona przez biuro z500 z standardowym ociepleniem to 6388 W czyli tak jak pisałem 15 na ściany i 10 w podłogę.

I głównie chodziło mi ile dołożyć aby zejść z największych strat a co do kosztów ogrzewania to wszystko zależy czym będę zasilać ta podłogówkę a tego najzwyczajniej jeszcze nie wiem i nie rozważam za mocno może będzie to bufor może PC a może kocioł na pellet węgla nie chcę ale tak czy inaczej tą decyzję podejmę dopiero za jakieś 2-3 lata a kto wie co wtedy będzie na topie może pompy będą w znacznie przystępniejszych cenach.

Edytowane przez kamil2k3

Nie chcę movo właśnie.

Hmm kotłów to może nie koniecznie ale wolał bym po prostu wodną podłogówkę nie kable z uwagi, że w razie czego mogę tam wpiąć niemal wszystko.

Strop mówisz aż 50 granulatu ? a jak by dać wełny czy stropianu można by zejść do 30-40 cm ?

Tzn pytam bo chciałbym jednak tam jakąś graciarnie zrobić jak podniosę o 50 cm to już tam nie wejdę nawet :D ale jak będzie trzeba to trudno.

Tak myślę o płycie choć od osób budujących Z7 wiem, że na fundamęcie ten budynek tez wcale dużo nie oddaje w grunt tym bardziej z BK, ale cały czas szukam informacji o płycie i jak znajdę jakieś rozwiązanie które sam będę w stanie wykonać bez firmy to pewnie się skusze.

@klaudiusz_x Tak tu masz racji trochę ale to niemal w każdym domku sa podobne problemy jak ustawimy do południa okna to zimą nieco nagrzeje ale za to latem będzie zbyt dogrzewać.

latem najprościej i najskuteczniej można chronić dom przed przegrzaniem jeśli ma okna właśnie od południa. w godzinach między 10 a 16 słońce jest najwyżej. zastosować można okap, jakieś zadaszenie ruchome, markizę. w zimie, kiedyś słońce nisko, to grzeje całe okno. w lecie jest w domu sporo światła (nie stosujesz rolety czy zasłony), a okno nie jest w zasięgu bezpośredniego promieniowania. od zachodu czy wschodu - w zimie niewiele światła, w lecie musisz zasłonić okno, żeby chronić się przed energią słoneczną

Na strop możesz dać 30-40cm gratitowego EPS'a na to siatka klej i jakaś płyta OSB luzem i możesz chodzić.

Podałem tylko przykład, bo była mowa o granulacie wełny.

Może być 40-50cm białego EPS'a . gorsza lambda= więcej na te samo U.

Zależy od stropu. Jeśli z drewna, eps odpada.

Jeśli żelbet, ok.

Na ściany minimum 20cm grafitowego + fundament ciepły.

Zerknij do dziennika R&K dla domu który aktualnie buduje.

Tam masz zebrane wszystko co potrzebne dla ciepłego domu. Wiele istotnych spraw w jednym miejscu.

Zależy od stropu. Jeśli z drewna, eps odpada.

Jeśli żelbet, ok.

zależy jak się wykona ten strop, jeśli nad belkami będzie płaska powierzchnia, wsio rawno.

Zerknij do dziennika R&K dla domu który aktualnie buduje.

Tam masz zebrane wszystko co potrzebne dla ciepłego domu. Wiele istotnych spraw w jednym miejscu.

też polecam, oczy więcej widzą niż, umysł słów czyta :)

wielkie dzięki panowie już patrzę przyda się ta wiedza w jednym miejscu spędzam na tym forum po kilka h dziennie aby odkopać jakieś info w tematach jak płyta fundamentowa to niemal niemożliwe za dużo stron :D

Co do stropu będzie na więzarach prefabrykowanych w tym projekcie powinien wystarczyć po to chcę też parterówkę aby nie robić betonowego stropu.

Czy użyjesz sierści kozy, wielbłądziej, owczej itp, słomy, trzciny, styropianu, pianki, wełny, celulozy itp

ważne aby wiedzieć jakie chce się osiągnąć U. Płyta fundamentowa ? to kwestia konstrukcyjna.

Prawdopodobnie u Ciebie będzie na podkładzie XPS - EPS i 20-22 cm górą dołem, opaska dookoła i po temacie.