wz 16.04.2015 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2015 Witam,Przypomnę zasadę działania akumulacyjnego pieca elektrycznego z dynamicznym rozładowaniem: grzałka grzeje zaizolowany termicznie blok ceramiczny. Po nagrzaniu wentylator sterowany termostatem wymusza obieg powietrza przez blok, odbierając nagromadzone ciepło. Pomyślałem o takiej koncepcji, którą chciałbym u Was zweryfikować: w miejscu kominka postawiony blok ceramiczny np z cegły szamotowej o kubaturze np dwa do trzech m3. Blok byłby starannie zaizolowany termicznie np 10 cm wełny mineralnej. Wewnątrz bloku biegnie przewód kominowy tak jak jest prowadzony w piecach kaflowych czyli meandrom. Palenisko typowe jak do nowoczesnego pieca akumulacyjnego z szybą. Obok meandry przewodu kominowego wewnątrz bloku poprowadzone meandry z powietrzem dynamicznego rozładowania podłączone do typowego wentylatora DGP. Zaletą takiego rozwiązania jest według mnie optymalne wykorzystanie ciepła uzyskanego z paliw stałych, a więc najtańszych. Zwykły kominek nie daje się sterować więc jest mało ekonomiczny (mam to wiem). Piec kaflowy czy kominek III generacji akumulują ciepło, ale sterowanie oddawaniem ciepła też nie jest możliwe. I nie mówcie mi o kominku z płaszczem wodnym i buforze 1000l, bo to jest totalny przerost formy nad treścią. Czyli podsumowując mam pytanie. Co jest w moim rozwiązaniu nie halo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 17.04.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2015 A dlaczego w tym rozwiązaniu ma być coś nie halo, przecież takie rozwiązania istnieją ale chyba ich nie odnalazłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 18.04.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2015 Witam. Piec kaflowy czy kominek III generacji akumulują ciepło, ale sterowanie oddawaniem ciepła też nie jest możliwe. Oczywiście że jest możliwe ... Łącznie z pełną automatyką. Tylko jest niewiele firm, kóre to potrafią zrobić. I nie mówcie mi o kominku z płaszczem wodnym i buforze 1000l, bo to jest totalny przerost formy nad treścią. To nie jest przerost formy nad treścią, wręcz przeciwnie - jest to proste do wykonania i wygodne w użytkowaniu. No i autoamtyka do tego też łatwiejsza niż w poprzednim (akumulacja w ceramice). W tej wersji tylko sami inwestorzy sprawę komplikują, potaniając jak tylko mogą to co tanie być jednak nie może. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wz 19.04.2015 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 A dlaczego w tym rozwiązaniu ma być coś nie halo, przecież takie rozwiązania istnieją ale chyba ich nie odnalazłeś. Kiedyś dawno temu widziałem w Muratorze schemat pieca kaflowego z kanałami takimi jak opisałem. Ale to był piec kaflowy, bez izolacji cieplnej i kanały były tylko pomocnicze. Gdyby takie rozwiązania istniały i były skuteczne, to byłyby w każdym domu, gdzie kominek służy za podstawowe źródło ciepła. Jeśli znasz takie rozwiązanie, to proszę o link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wz 19.04.2015 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Witaj Forest Natura,Podtrzymuję "przerost formy". Mam dom o powierzchni 110m2 i nie ma tam miejsca na bufor 1000l i całą resztę. Mam co prawda instalację c.o., ale z niej nie korzystam, bo dzielnica nie ma gazu ziemnego. W USA nie używają praktycznie wody jako medium, jeżeli już to jest nim powietrze. Może się mylę, ale to oni wylądowali na księżycu, a nie my. Mam aktywne DGP i rekuperator. Oba systemy tak skutecznie mieszają powietrze w domu, że wszędzie jest ciepło. Gdybym teraz budował dom, to miałby góra 70m2 w parterze i żadnych rurek z wodą do ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.04.2015 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Kiedyś dawno temu widziałem w Muratorze schemat pieca kaflowego z kanałami takimi jak opisałem. Ale to był piec kaflowy, bez izolacji cieplnej i kanały były tylko pomocnicze. Gdyby takie rozwiązania istniały i były skuteczne, to byłyby w każdym domu, gdzie kominek służy za podstawowe źródło ciepła. Jeśli znasz takie rozwiązanie, to proszę o link. Wiesz jaki materiał jest w piecyku elektrycznym z rozładowaniem dynamicznym? Policzyłeś ile i w jakim czasie należy dostarczyć energii by go naładować i ile będzie potrzeba tej energii do bloku ceramicznego 3m3, jaki będziesz potrzebował fundament pod ten klocek i jakiej mocy palenisko by go nie ładować dwa dni? O meandrach to zapomnij, raczej mało efektywne. Proste odbiorniki z kanałami czasami pokazywano na kominkowym poszukaj, obudowa np z cegły izolacyjnej i dorobienie sterowania by to dynamicznie rozładowywać to nie problem tylko po co. Normalny piecokominek z odbiornikiem funkcjonuje tak że jak palisz to raz przez szybę ogrzewasz pomieszczenie i ładujesz masę akumulacyjną jak naładujesz i przestanie się palić masa zaczyna się rozładowywać jak wszystko jest optymalnie dobrane nie ma potrzeby dynamicznie rozładowywać. U mnie palenie w takim cuś wieczorkiem 4-5godz wystarcza jako jedyne źródło ogrzewania na 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wz 20.04.2015 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 Jakbym umiał sobie to policzyć to bym nie wychodził z tym na forum. Grzeję tylko zwykłym kominkiem i mam wg mnie 100% przepału. Ale dzięki dgp ogrzewam CAŁY dom. A to Twoje "cuś" ogrzewa cały dom, czy tylko salon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 20.04.2015 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2015 (edytowane) Jakbym umiał sobie to policzyć to bym nie wychodził z tym na forum. Grzeję tylko zwykłym kominkiem i mam wg mnie 100% przepału. Ale dzięki dgp ogrzewam CAŁY dom. A to Twoje "cuś" ogrzewa cały dom, czy tylko salon? Cały dom. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172514-Taki-sobie-piecyk-ceramiczny/page88 #1750 tutaj coś więcej ale polecam cały wątek może znajdziesz coś dla siebie. Edytowane 20 Kwietnia 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.04.2015 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Po przeczytaniu tego forum nadal nie będziesz umiał ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wz 21.04.2015 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Najpierw odpowiem Remiksowi. Duży szacunek za wiedzę przekutą w czyn. Piecokominek jest imponujący. Ja absolutnie nie neguję takim rozwiązaniom, czyli doskonaleniu zwykłego pieca kaflowego. Jak wspomniałem, mieszkam w domu parterowym o dużej powierzchni (9mx11m), salon, dwa pokoje, garderoba, dwie łazienki i sorry, niech nikt mi nie wciska kitu, że coś takiego dałoby się ogrzać RÓWNOMIERNIE jednopunktowym źródłem ciepła choćby umieszczonym centralnie, a tak jest usytuowany kominek. I to nie teoria, tylko praktyka. Najpierw miałem pasywne DGP i różnica między najzimniejszym punktem(róg budynku w sypialni) a salonem wynosiła 10 stopni. Po przejściu na termowentylator, mogę powiedzieć, że dom jest ogrzany równomiernie, bo rożnica nie przekracza 3 stopni. Czyli piecokominek ok, ale bez dystrybucji wymuszonej ciepła u mnie nie przejdzie. I chyba nie tylko u mnie.Kolego Darku, ja nie chcę umieć policzyć mojej koncepcji, bo gdybym tak wszystko umiał policzyć, to łeb bym musiał wozić na taczkach. Zasugerowałem się tym, że moja koncepcja w skali mikro działa doskonale, więc czemu jej nie ma w skali makro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 21.04.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 "Nniech nikt mi nie wciska kitu, że coś takiego dałoby się ogrzać RÓWNOMIERNIE jednopunktowym źródłem ciepła choćby umieszczonym centralnie, a tak jest usytuowany kominek." Oczywiście, że można. Bez prądu i z oczyszczaniem powietrza. Jedyny problem to, że decyzje należało podjąć na etapie projektowania. Należało zaprojektować i wykonać kanały pod podłogą z najzimniejszego miejsca każdego pomieszczenia pod kominek. Gorące powietrze ma ADHD i samo się rusza, przemieszcza. Problemem jest zimne powietrze, które jest leniwe i nie ma ochoty do wędrówek. Zabierając z pomieszczenia zimne powietrze robimy miejsce na ciepłe. Gorący pion obudowy kominka to jedyny bezgłośny napęd wprawiający w ruch powietrze w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 21.04.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Czyli proponujesz "piec konwekcyjny z grawitacyjnym DGP " ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.04.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Najpierw odpowiem Remiksowi. Duży szacunek za wiedzę przekutą w czyn. Piecokominek jest imponujący. Ja absolutnie nie neguję takim rozwiązaniom, czyli doskonaleniu zwykłego pieca kaflowego. Jak wspomniałem, mieszkam w domu parterowym o dużej powierzchni (9mx11m), salon, dwa pokoje, garderoba, dwie łazienki i sorry, niech nikt mi nie wciska kitu, że coś takiego dałoby się ogrzać RÓWNOMIERNIE jednopunktowym źródłem ciepła choćby umieszczonym centralnie, a tak jest usytuowany kominek. I to nie teoria, tylko praktyka. Najpierw miałem pasywne DGP i różnica między najzimniejszym punktem(róg budynku w sypialni) a salonem wynosiła 10 stopni. Po przejściu na termowentylator, mogę powiedzieć, że dom jest ogrzany równomiernie, bo rożnica nie przekracza 3 stopni. Czyli piecokominek ok, ale bez dystrybucji wymuszonej ciepła u mnie nie przejdzie. I chyba nie tylko u mnie. Kolego Darku, ja nie chcę umieć policzyć mojej koncepcji, bo gdybym tak wszystko umiał policzyć, to łeb bym musiał wozić na taczkach. Zasugerowałem się tym, że moja koncepcja w skali mikro działa doskonale, więc czemu jej nie ma w skali makro? Nie mam zamiaru namawiać Cię na takie rozwiązanie chciałem tylko uświadomić Ci że i coś takiego jak u mnie jest akumulatorem a czy będzie akumulatorem w izolacji czy nie to kwestia koncepcji i potrzeby. Wystarczy obudowę wykonać np z cegły izolacyjnej a nie z szamotu i już masz akumulator do dynamicznego rozładowania a jak to rozładowanie rozwiążesz czy wentylatorkiem czy grawitacyjnie to też kwestia koncepcji. U mnie też jest opcja rozładowania kanałami do pomieszczeń, na razie piecyk bez obudowy w celach powiedzmy poznawczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 21.04.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Czyli proponujesz "piec konwekcyjny z grawitacyjnym DGP " ? Bez DGP. Rozprowadzanie ciepłego powietrza bez zabrania zimnego to błąd. Fizyka i doświadczenie, zamiast DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 21.04.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 (edytowane) Bez DGP. Rozprowadzanie ciepłego powietrza bez zabrania zimnego to błąd. Fizyka i doświadczenie, zamiast DGP Doprowadzenie ciepłego powietrza do uszczelnionego pomieszczenia nic nie da to raczej normalne ale tak się tego nie robi. Zabranie zimnego powietrza z uszczelnionego pomieszczenia też nic nie da. Wystarczy pootwierać drzwi Edytowane 21 Kwietnia 2015 przez Remiks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 21.04.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Post 10 wystarczyło pootwierać drzwi. Fizyka i grawitacyjny przepływ gazów. Nie uszczelniaj pomieszczeń - włącz wyobraźnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 21.04.2015 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Problemem są tylko i wyłącznie koszty. Piecokominek jest drogi. Zaizolowany piecokominek z kontrolowanym rozładunkiem jest droższy (od i tak już drogiego) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wz 23.04.2015 18:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Sorry Remiks, ale otwarcie drzwi nie pomoże. Mieszkałem już w mieszkaniu ogrzewanym piecami kaflowymi. Dało się, przy czym obowiązywała zasada: jeden pokój, jeden piec kaflowy. Wydaje mi się, że Twój piecokominek ma poważną wadę: grzeje środek chałupy i tylko środek. No, w końcu nie ma idealnych rozwiązań. Poza tym odbiegamy od tematu dywagując o DGP. To umiem zrobić.No więc może postawię pytanie w inny sposób. Jak zakumulować ciepło z kominka/paleniska w taki sposób, żeby je odzyskiwać w kontrolowany sposób najlepiej poprzez DGP, albo jeszcze lepiej przez podłączenie do rekuperatora żeby nie mnożyć rur i systemów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 23.04.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Kombinacje Twoje, ostatecznie prowadzą do wyeliminowania podstawowej zalety pieca akumulacyjnego (kaflowego), ogrzewania promieniowaniem podczerwonym. Piec Remiksa nie grzeje tylko środka chałupy, bo promieniowanie podczerwone potrafi pokonać spore odległości. Np ze Słońca na Ziemię. Jeśli funkcja jakiegoś pieca akumulacyjnego, np piecokominka, miałaby się sprowadzać do produkcji ciepłego powietrza, to lepiej taki piec umieścić w piwnicy, konstruując tam urządzenie bardziej wygodne pod katem obsługi, niż wymagające wnoszenia drewna na salony. W piwnicy nie ma tez wiekszego problemu z wykonaniem termosu - wrastwy solidnej izolacji, spod której ciepło wypuszczać można by w kontrolowany sposób. Piec musiałby być na tyle bezwładny i duży, by palić w nim raz na dwie - trzy doby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.04.2015 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Witam. Poza tym odbiegamy od tematu dywagując o DGP. To umiem zrobić. No więc może postawię pytanie w inny sposób. Jak zakumulować ciepło z kominka/paleniska w taki sposób, żeby je odzyskiwać w kontrolowany sposób najlepiej poprzez DGP, albo jeszcze lepiej przez podłączenie do rekuperatora żeby nie mnożyć rur i systemów? Nie obraź się ale wielu ludziom się wydaje że potrafią, podczas gdy dotknęli zaledwie czubka góry lodowej tematu ... Wszystko wraca i ciąży w Twoim przypadku do wody, kórą wykluczasz z miejsca nie wiedzieć czemu. Łączenie DGP i instalacji WM z reku jest porażką z wielu przyczyn (główną jest to że sprawność odzysku ciepła, czyli głównej idei rekuperacji spada wtedy niemal do zera) , których chętni do czegoś takiego nie biorą pod uwagę - było to już tyle razy poruszane na FM że bez trudu znajdziesz te wątki i tematy. Resztę opisał Ci Piotr. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts