Solzbi 19.04.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Witam wszystkich. Moim marzeniem było mieć własny dom. Nie brałem pod uwagę budowania go samemu, jednak od kilku miesięcy czytam różne artykułu, fora i zmieniłem zdaniem. Postaram się go wybudować samemu, oczywiście z pomocą rodziny, znajomych.Zaciekawiły mnie domy energooszczędne, nie chce budować domu tradycyjnego na węgiel czy ekogroszek. Pochodzę z Rybnika (woj. śląskie) gdzie jest bardzo zanieczyszczone powietrze, przekraczające normy kilkukrotnie. Przeszukując internet natrafiłem na ciekawy projekt (moim zdaniem) domu Z119 z pracowni Z500. http://z500.pl/projekt/112/Z119,latwy-w-budowie-dom-z-poddaszem-przestronna-czescia-dzienna-i-garazem.html Budynek w kształcie kwadratu, prosty brak lukarnów, wykuszy. Ustawienie domu na działce, garażem i kotłownią na północ. Dach dwuspadowy liczba okien dachowych do zmniejszenia (ewentualnie dwa starczą). Mieszkam na terenach górniczych więc wstępnie dom planuję na płycie fundamentowej, Ściany z silki 24cm, na to styropian 20cm. Na dach 30cm wełny. Ściana kolankowo podniesiona o dwa bloczki (~110cm), brak kominów, kominek fajna sprawa ale nie wiem czy warta świeczki. wentylacja mechaniczna z rekuperatorem, ogrzewanie pompą ciepła (tutaj jeszcze dużo do rozważania), ogrzewanie podłogowe - brak kaloryferów.Garaż bym chciał zostawić, jednak nie wiem czy go odizolować od reszty czy zostawić skoro i tak będzie na płycie fundamentowej. W garażu oprócz samochodu można zostawić np. różne narzędzia ogrodowe. Adaptacja poddasza całkiem inna niż w projekcie, zamiast jeden łazienki będzie pralnia-suszarnia. Pracownia Z500 oferuję owy projekt w formie EcoReady, jednak nie wiem czy warto. Co sądzicie o tym projekcie oraz ile mnie wyjdzie wybudowanie tego domu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 19.04.2015 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 ...jeżeli nie będziesz musiał akumulować "grzania" to silikat 18 a nie 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1Grzes 19.04.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2015 Fajny projekt Ile to będzie kosztować tego to chyba nikt nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Solzbi 21.04.2015 08:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 ...jeżeli nie będziesz musiał akumulować "grzania" to silikat 18 a nie 24 Nie wiem czy 18 nie będzie za mała na strop i potem na murłatę. Planuje dom energooszczędny więc akumulacją wskazana. Różnica w cenie między 18 a 24 nie jest drastyczna, wiec te kilka tysięcy można dołożyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemek Kardyś 21.04.2015 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Dobrze się zaczyna. Potem jak policzysz koszt swojego energooszczędnego, to wyjdzie Ci że za te pieniądze normalny dom grzałbyś przez całe życie. Nie rób głupstw i nie pchaj się w koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 21.04.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Nie wiem czy 18 nie będzie za mała na strop i potem na murłatę. Planuje dom energooszczędny więc akumulacją wskazana. Różnica w cenie między 18 a 24 nie jest drastyczna, wiec te kilka tysięcy można dołożyć. Spokojnie grubość 18cm wystarczy. Rozmawiałem kiedyś z przedstawicielem xelli i gościu mówił ze silka o grubości 12cm przeniosłaby nawet obciążenia bez problemu ale że to cienkie to robi się minimum 18cm. Do akumulacji lepsza będzie 18-ka niż 24-ka bo co a dużo to nie zdrowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 21.04.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Nie wiem czy 18 nie będzie za mała na strop i potem na murłatę. Planuje dom energooszczędny więc akumulacją wskazana. Różnica w cenie między 18 a 24 nie jest drastyczna, wiec te kilka tysięcy można dołożyć. Pod względem stropu teriva aby spełniało standardy, 24 cm silikaty sa potrzebne na sciany nośne wewnętrzne gdzie z jednej i drugiej strony oparte są belki - reszta na 18. To nie chodzi tylko o cenę m2 ale o powiększenie metrażu za te same pieniądze. W moim przypadku zamiana 24 na 18 dałaby mi 3,0m2 więcej przestrzeni. Niestety kb miał inne wizje a ja na etapie projektu nie miałem wiedzy.... .. i przede wszystkim kupuj SILIKATY a nie Silke - jakość ta sama a cena SILIKATOW nizsza i to jest produkt Polski a nie jak Silka kolonizatorów z zagranicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.04.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Pod względem stropu teriva aby spełniało standardy, 24 cm silikaty sa potrzebne na sciany nośne wewnętrzne gdzie z jednej i drugiej strony oparte są belki - reszta na 18. To nie chodzi tylko o cenę m2 ale o powiększenie metrażu za te same pieniądze. W moim przypadku zamiana 24 na 18 dałaby mi 3,0m2 więcej przestrzeni. Niestety kb miał inne wizje a ja na etapie projektu nie miałem wiedzy.... .. i przede wszystkim kupuj SILIKATY a nie Silke - jakość ta sama a cena SILIKATOW nizsza i to jest produkt Polski a nie jak Silka kolonizatorów z zagranicy Lub zrobić monolita i wtedy 18-ka na wewnętrzną też się nada. Wszystko zależy od projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Solzbi 22.04.2015 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 ... Nie rób głupstw i nie pchaj się w koszty. Z czego byś zrezygnował, co byś innego zastosował? Budować planuję rozpocząć w 2017 roku, ale postanowiłem już teraz zacząć pisać o tym, aby zbierać jak najwięcej informacji. Planuje wybudować dom, który będzie tańszy w utrzymaniu niż te obecne opalane węglem/miałem itp. Niestety żyje na śląsku gdzie smog mam na co dzień a o zimie to szkoda gadać. Pisząc "silkę" miałem też na myśli polskie silikaty, trzeba wspierać polskie interesy i gospodarkę. Śledząc dzienniki to dużo osób buduje z 18-stki, więc wstępnie można zatwierdzić i tak jak wyżej napisane zyskuje się tym też większy metraż domu. Im więcej czytam tym mnie wiem odnośnie ogrzewania, jakie zastosować. Gaz odpada bo jego brak w okolicy. Zależy mnie na bezobsługowym, ale też w rozsądnej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilb1987b 22.04.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Nie mając gazu a chcąc bez obsługowo to musisz iść w dom niskoenergetyczny więc ściany silka gr.18cm a na to minimum 20cm styro grafitowego (najlepiej 30cm). Obowiązkowo płyta fundamentowa a w niej też przynajmniej 20cm ocieplenia. W dachu z 40cm wełny trzeba liczyć bo wiadomo że dobra czapka to podstawa w mroźne dni. Jak już chcesz mieć garaż w bryle domu to jak ma być nieogrzewany to koniecznie trzeba go odciąć termicznie od części ogrzewanej. Jeżeli chcesz mieć ogrzewany o wtedy dodatkowo musisz dać lepszą bramę czyli cieplejszą. N pewno są takie do domów energooszczędnych. Teraz to już chyba wszyscy rozumni dają rekuperator wiec zakładam że też taki jesteś i uważasz to za standard. Okna trzyszybowe to też już norma w domach energo wiec też trzeba takie liczyć. Prąd musisz w domu mieć więc rozsądnie byłoby dać pompę ciepła lub kable i grzać tylko w tańszej taryfie. Na forum tak niektórzy robią i chwalą więc coś w tym musi być. Na pewno silka w tym pomoże. Na dobrą sprawę to chyba tylko OZC pokaże gdzie warto ile dać izolacji aby z wybranego projektu wydusić jak najlepiej za rozsądne pieniądze. Często jest tak że gdzieś się nie opłaca przesadzać bo i tak to nie pomoże za bardzo. No chyba że zmienisz projekt i wywalisz garaż z bryły, otworzysz się na południe z oknami to masz szansę pójść w pasywność za podobne pieniądze ale z niskim kosztami za dogrzewanie domu. Ale to trzeba sporo poczytać bo pewnie mi od razu w to nie uwierzysz że to możliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts