Lesek 28.06.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Czy Zakład Energetyczny ma prawo nakazać wymianę instalacji elektrycznej w domu ( stara jest aluminiowa ) i czy może nakazać zamontowanie skrzynki licznikowej i wykonanie przyłącza ziemnego na koszt odbiorcy ??? U teścia wpadła ekipa z ZE i po czasie przysłali pismo że trzeba od słupa wykonać nową instalację wraz ze skrzynką Lesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ircon 28.06.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Zerknij tutaj http://www.ure.gov.pl/poradnik/poradnik.html może dopasujesz coś dla siebie. Myślę, że ZE liczy na łatwą kasę - wymiana przyłącza to dla nich niezły interes bo odbiorca płaci za wszystkie kW raz jeszcze, mimo że ma je już opłacone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 28.06.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Lesek podaj dokładnie jakie uzasadnienie tego nakazu ci podali.Musieli sie na coś powołać. Jeśli masz pod reka umowe to podaj jeszcze gdzie jest granica własności pomiędzy siecia a twoja instalacją.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aesacus 28.06.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Może, czy nie może, ale ja na twoim miejscu bym szybko wymienił przewody na miedzianeWiem to z własnego doswiadczenia, bo u mnie o mały włos stary dom by poszedł z dymem, własnie przez te przewody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lesek 28.06.2004 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Dom jest teścia a przewody miały być i tak wymienione w tym roku, tylko pracownicy ZE ni z gruszki, ni z pietruszki wpadli na kontrolę i stwierdzili że trzeba wymieniać. Z tym się zgodzę tylko dlaczego teść ma finansować zakup skrzynki i kabla przyłączeniowego skoro przyłącze napowietrzne jest w dobrym stanie ??? Lesek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aesacus 28.06.2004 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 A to jest inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aesacus 28.06.2004 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 U nas we wsi w zeszłym roku ZE postanowił wymienic wszyskie przewody napowietrzne i robili to na własny koszt, skrzynki jesli tez dawali sami, ja miałem tylko doprowadzic prąd ze skrzynki do instalacji w domu na swój koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 28.06.2004 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Teoretycznie ZE może powoływać się na przepisy, które nakładają na odbiorcę obowiązki:- "utrzymywania należącej do niego sieci, wewnętrznej instalacji zasilającej i odbiorczej w stanie technicznym zgodnym z wymaganiami określonymi w odrębnych przepisach" (tylko, że te przepisy, typu warunki techniczne budynków, dotyczą raczej nowych instalacji)- "dostosowania swoich urządzeń do zmienionych warunków funkcjonowania sieci, o których został uprzednio powiadomiony". W każdym wypadku warto walczyć, pisać do ZE z żądaniem podstawy prawnej, pisać skargi do URE. ZE nieraz próbują, czy nie uda się klienta "namówić" na sfinansowanie czegoś, co wcale nie należy do jego obowiązków i odpuszczają, kiedy widzą, że łatwo nie pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts