helpmepiotr 22.04.2015 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Witam wszystkich, to mój pierwszy post, Nie wiem już gdzie pytać. Niecałe pół roku temu zakończyłem budowę wymarzonego domu, niestety w skutek fatalnych decyzji, nasza sytuacja finansowa wygląda fatalnie, od 2mc juz nie płacimy rat kredytowych, bank dzwoni do nas w zasadzie codziennie i grozi wypowiedzeniem kredytu, co wiążę się z licytacją komorniczą. Totalnie nie wiem co robić, jestem w pętli, nikt nie chce mi pomóc, dzwoniłem po prawnikach ale widzę że oni chcą mnie tylko zkasować, a nie pomóc. Boje się że zostanę bez dachu nad głową, czy KTOKOLWIEK przebrnoł przez podobną sytuację, czy jest ktokolwiek kto może mi pomóc?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 22.04.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 A może jakieś szczegóły? Wartość nieruchomości? Wysokość zadłużenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rgal 22.04.2015 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Byłeś w banku? Próbowałeś już negocjować inne warunki spłaty kredytu? Z reguły banki nie są zbyt chętne do licytacji jeżeli jest szansa na normalne odzyskanie przez nich pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helpmepiotr 25.04.2015 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 A może jakieś szczegóły? Wartość nieruchomości? Wysokość zadłużenia? Zgadnijcie w jakiej walucie był kredyt?, tak we franku, sama budowa trwała długo, w tedy każdy 'doradca' mówił że frank to najlepsze rozwiązanie. Na chwilę obecną przy to wartość zadłużenia jest o jakieś 50 tys większa niż wartość rynkowa.. Bank co najwyżej chce się zgodzić na spłatę samych odsetek, ale to na kika mc tylko. Tyle że ja wiem że nie jestem tego w stanie płacić, to kupa kasay, sam dom ma 220m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 25.04.2015 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 A może po prostu się przeliczyliście? Czy Wasze dochody spadły w porównaniu z wyjściowymi, które były w momencie brania kredytu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gorbag 26.04.2015 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Czy myślałeś o wynajęciu części domu? Jeśli tak wyjdzie z wyliczeń, to nawet większości domu. Marzenia można czasem odłożyć na bok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.04.2015 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 pozostaje jeszcze upadłość konsumencka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helpmepiotr 29.04.2015 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Z tego co wiem, to przy upadłości trzeba wszystko oddać, cały majątek... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 01.05.2015 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 No ale zaczynasz z czystym kontem potem. Musiał bys opisac dokładnie sytuacje, wtedy moze ktos ci pomoże - tj wielkosc raty, zadłużenie, wartosc domu itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helpmepiotr 01.05.2015 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 No ale zaczynasz z czystym kontem potem. Musiał bys opisac dokładnie sytuacje, wtedy moze ktos ci pomoże - tj wielkosc raty, zadłużenie, wartosc domu itp Z czystym kontem..ale gdzie ja pójdę mieszkać?? mam rodzinę, nie mam już 20lat ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 03.05.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Jeśli wartość kredytu przewyższa wartość domu i nie masz pieniędzy żeby to spłacać to zostaje tylko wynajęcie całego domu tak żeby opłaty starczyły na raty lub upadlość konsumencka. Jak wartość kredytu jest mniejsza - sprzedac dom. Innego wyjscia nie widze jak nie spodziewasz sie poprawy finansowej w najbliżsych miesiącach pozwalającej ci na normalne spłacanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawronka 03.05.2015 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) Z czystym kontem..ale gdzie ja pójdę mieszkać?? mam rodzinę, nie mam już 20lat ;/ rozumiem, ze ciężko pogodzić się ze stratą ale jak ty to sobie wyobrażasz? będziesz mieszkać i nie spłacać zadłużenia? ja też tak chcę bank to nie jest instytucja charytatywna. ja bym ogłosiła upadłość,jezeli wartosc kredytu przekracza wartosc domu i kupiła mniejsze mieszkanko(2 pokoje?) . mniejsze mieszkanie=mniejsze zadłużenie. lub sprzedała dom i spłaciła kredyt. i wtedy zakup małego mieszkania. Edytowane 3 Maja 2015 przez gawronka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 03.05.2015 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 jezeli wartosc kredytu przekracza wartosc domu i kupiła mniejsze mieszkanko(2 pokoje?) . mniejsze mieszkanie=mniejsze zadłużenie. lub sprzedała dom i spłaciła kredyt. i wtedy zakup małego mieszkania. Problem w tym, że w tym przypadku saldo zadłużenia jest wyższe niż wartość nieruchomości. Jeśli nie jesteś w stanie spłacać swojego zadłużenia, to upadłość może być mimo wszystko jedynym rozwiązaniem. Kupić mieszkania nie kupisz, możesz iść na wynajęte. Im dłużej będziesz zwlekał z rozwiązaniem problemów, tym bardziej będą się one nawarstwiać i będzie coraz trudniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helpmepiotr 04.05.2015 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) słyszał ktoś o takiej firmie, [moderowano]Znajomy mi dał do nich wizytówkę, teraz czytam e booka z ich strony, miał ktoś styczność? chcą kupić ode mnie nieruchomość z długiem, albo ochronić prawnie przed komornikiem na czas wyjścia na prostą, zna ich ktoś?? Edytowane 5 Maja 2015 przez joliska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz Zalewski 04.05.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Na pewno nic za darmo. Przed komornikiem ochronią pod warunkiem, że ten będzie działał w sposób niezgodny z prawem. Co do zakupu nieruchomości, to na pewno nie dadzą za nią więcej niż wartość rynkowa, a więc ktoś będzie musiał pokryć różnicę pomiędzy saldem kredytu a ceną sprzedaży. Wątpię, aby zrobili to oni. Być może ewentualnie rozłożą brakującą kwotę na raty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kater-acme 04.05.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 piotr, absolutnie nie wchodź w żadne układy z pośrednikami i cwaniakami jak ci z wizytówki - te firmy nie są po to by Ci pomagać, ale by zabrać Ci część kasy; to Ty opłacisz ich zarobki, koszt utrzymania biura itd. - zamiast dostać za coś 100% dostaniesz od nich 80% (jak dobrze pójdzie); sama ich www jest tak oślizła że aż brzydzi mnie czytanie; lepiej chyba wyjdziesz jak od cygana pożyczysz kasę na spłatę długu (to ponury żart oczywiście); podstawowa zasada - żadnych pośredników (nie tylko dlatego, że to zawód starszy niż ku....a) ale dlatego, że oni zarabiają na Twojej kasie (a nie na kasie banku, US, czy czyjejś tam) - a teraz bardziej niż kiedykolwiek Twoja kasa jest potrzebna Tobie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 05.05.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Drodzy koledzy i koleżanki a wyście nie zauważyli jeszcze że jest to kryptoreklama ( dość sprytnie wprowadzona)Od pierwszego postu coś mi nie pasowało. Kto normalny mając problemy finansowe szuka pomocy u prawników.Normalny osobnik siada z kartką w ręku i liczy. Gdzie może zaoszczędzić na wydatkach i w jaki sposób zwiększyć dochody. Normalny człowiek idzie do banku i próbuje się dogadać. A tu chce mieć ciasteczko i zjeść ciasteczko i jeszcze super, hiper firma, która wybawi go charytatywnie z problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 05.05.2015 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Zgadnijcie w jakiej walucie był kredyt?, tak we franku, sama budowa trwała długo, w tedy każdy 'doradca' mówił że frank to najlepsze rozwiązanie. Który bank udzielając kredytu godzi się aby budowa trwała długo. Zazwyczaj bank daje maksymalnie 2 lata na zakończenie budowy i rozpoczęcie spłaty. Trzy lata temu banki już nie udzielały kredytów w frankach a nawet jakby jakiś bank udzielał to frank stał wysoko więc proszę moderatora o wykreślenie nazwy tej "charytatywnej" instytucji która wybawi kolegę Piotra z problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts