Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szukam, psiakrew, dłuższej drabiny, bo moją nie sięgam do górnych krawędzi okien żeby taśmy zapaćkać klejem. :p Zostały mi 3 okna do zrobienia. Oczywiście znowu mi sąsiad tyłek ratuje i załatwił mi na jutro drabinę wyższą. :>

Tymczasem zostawię sobie tutaj na hasztaga zawiasy unoszone

https://webshop.schachermayer.com/cat/pl-PL/product/zawias-unoszony-v-5450-lewy-15-mm-stal-niklowana/102266815

Ktoś używał? ;) Fajne?

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pamiętaj tylko o narobieniu zdjęć jak już kable będą rozłożone.

To z cała pewnością. U mniej już trochę pajęczyny jest, rano była prawie cała elektryka, mieli zaczynać TV/SAT oraz LAN (w tym sterowanie klimakonwektorami i tu się zastanawiam, czy również sygnał nie powinien lecieć do kotłowni żeby wysterować uruchamianie pompy obiegowej wody lodowej). Zostawili nawet przepust do ew. światłowodu na przyszłość.

Elektryk z kolei polecił mi gościa od tynków, który rzucił ceną 38zł/m2 na tynku Alpol, albo 42zł/m2 na Diamant. Pytanie czy warto cisnąć na twardszego Diamanta? Przy moich około 600m2 ścian różnica 2 tys. zł. Tynkarz może wejść nawet w przyszłym tygodniu, problem w tym że nie mam jeszcze wody zrobionej i resztki kanalizy na piętrze.

Jak będziesz sterował klimakonwektorami?

Pewnie dedykowanymi doń sterownikami, ew. jakimiś opracowanymi dla siebie -- bo zastanawiam się czy nie zrobić zwykłych chłodnic wodnych z wentylami (szczególnie na piętro, gdzie ciężko małej mocy klimakonwektory zdobyć).

Kabli lan puszczaj jak najwięcej, nogdy nie wiesz kiedy mogą się przydać ;)

Będzie dużo, aczkolwiek żeby jeszcze je puszczać, to trzeba wiedzieć skąd dokąd. ;) Dzisiaj mi się przypomniało, że chcę sterowanie rekuperatorem w kuchni, bo przecież okap będzie podpięty do reku. :]

Jakiej kategorii lanowe puszczasz - 5, czy 6?

Kupiłem 300m Madex 5 kat. Kat. 6 droga jak piorun a zyski do domowego zastosowania praktycznie niezauważalne.

Przy moich około 600m2 ścian różnica 2 tys. zł. Tynkarz może wejść nawet w przyszłym tygodniu, problem w tym że nie mam jeszcze wody zrobionej i resztki kanalizy na piętrze.

600m2 ścian dwustronnie, czyli razem 1200m2?

U mnie wyszło 500m2 tynków razem z większością sufitów (część sufity podwieszane).

Co do elektryki, to miejscami mało zapasu zostawiają. Chodzi o to, że jak masz szereg przelotowy, to kabel którym prąd "wchodzi" powinien być połączony bezpośrednio z tym, który "wychodzi". Żeby minimalizować ilość łączeń, które mogą zawieść i na których następuje jakiś spadek napięcia.

Upchanie kilku złączek WAGO, nawet łączących tylko 5 kabelków w jednej puszce jest trudne. Dlatego IMO najlepiej porozrzucać to po kilku puszkach - neutralne łączysz w jednej, fazowy w drugiej, a PE w trzeciej.

Mały zapas to jeszcze jeden problem - jak tuż przed tynkami, czy płytkami dojdziesz do wniosku, że coś ujmujesz czy przesuwasz - może być mało kabla. A łączenie pod tynkiem to zawsze ryzyko. Ja np. tuż przed tynkami zmniejszyłem typową długość zestawu z 4 na 3 puszki. I w jednym miejscu zostało mi mało kabelka - musiałem się pomęczyć, żeby to odizolować i pospinać w głębi puszki (na szczęście z drugiej strony został długi zapas). Ja zmniejszyłem, bo zobaczyłem cenę poczwórnych szklanych ramek ;) Ale potem się cieszyłem, bo w gnieździe przelotowym przy czterech gniazdach trzeba dać złączkę zdolną połączyć sześć kabli - a te małe kończą się na 5 kabelkach. W jednym miejscu, gdzie gniazda rozchodziły się w dwie strony musiałem połączyć 6 kabelków - to i złączka większa, i kabli więcej do ułożenia - ratunkiem była linka.

Jak dajesz 5 puszek koło siebie, to pewnie połączą szeregowo.

https://www.budujemydom.pl/instalacje-elektryczne/21507-bezpuszkowa-instalacja-gniazdek-wtyczkowych-krok-po-kroku

To z cała pewnością. U mniej już trochę pajęczyny jest, rano była prawie cała elektryka, mieli zaczynać TV/SAT oraz LAN (w tym sterowanie klimakonwektorami i tu się zastanawiam, czy również sygnał nie powinien lecieć do kotłowni żeby wysterować uruchamianie pompy obiegowej wody lodowej). Zostawili nawet przepust do ew. światłowodu na przyszłość.

Elektryk z kolei polecił mi gościa od tynków, który rzucił ceną 38zł/m2 na tynku Alpol, albo 42zł/m2 na Diamant. Pytanie czy warto cisnąć na twardszego Diamanta? Przy moich około 600m2 ścian różnica 2 tys. zł. Tynkarz może wejść nawet w przyszłym tygodniu, problem w tym że nie mam jeszcze wody zrobionej i resztki kanalizy na piętrze.

Dzizas, wczoraj rozmawiałem z moim tynkarzem i mówię mu że wyczytałem że Diamanto po 35 zeta robią to mi odpowiedział że nie u nas na wsi nikt 30 zl nie da, i robi po 27-28 zł a terminy w tym roku full zajęte.

Ale 42 zł to zdzierstwo, niby ciężka praca ale bez przesady. Koszt materiału nie przekracza 13-15 zł.

Edit

Teraz doczytałem że Ty z stolicy..... Eee tanio bierz taniej nie znajdziesz, za te pieniądze to stołeczni ledwo na chleb zarobią.

Edytowane przez maciuspala

Ale mam urwanie głowy, jak zwykle wszystko się zrąbało na raz. Żona mało nie pęknie, wczoraj byliśmy na KTG, młody się wierci, ale skurczy brak, niemniej już nas wpisali na 7 sierpnia na cięcie -- akurat jak wchodzi tynkarz. Ekstra. Ja w szpitalu, a tynki się same będą poziomować. Wodę i resztę kanalizy w związku z tym podjęła się zrobić ekipa elektryka żeby potem nie pruć tynków. Tanio chyba nie krzyknęli, bo 5k zł za wodociąg dół, piętro i piętro kanalizy (bo na dole już była).

Tu pytanie, rury wodociągowe w systemie prasowanym typu U (nie zgrzewanym i nie klejonym) to dobra opcja?

Ekipa elektryczna zaproponowała też zrobienie OC, ale przez to że będzie sporo punktów WF (w tym w szafkach kuchennych i w łazienkach) to wolę wziąć takich którzy mają z tym doświadczenie. Ludzie od OC zjawią się zatem w przyszły piątek, ustaliłem tylko że tynkarze mają, w miarę możliwości w miejscach gdzie są zaplanowane ujęcia, zostawić szpary bez tynku. Reszta dziur zostanie uzupełniona przez tynkarzy w przyszłym tygodniu.

Dzisiaj elektrycy dostali 300m skrętki i po 3h dzwonią, że zabrakło i potrzeba drugie tyle. Nosz jak? Nie robię przecież inteligentnego domu. Cześć skrętki, do sterowania pierdołami, pociągnęli swojej, nieekranowanej. Dokupiłem jeszcze 300m ekranowanej do monitoringu, LANu itd.

Edytowane przez Myjk

Pewny jesteś tej ekranowanej? Jak sami robią na nieekranowanej, to pewnie tylko kłopot sobie fundujesz.

Mi poszło ponad 2 rolki Madexa. A widzę, że jeszcze kilka kabelków by nie zaszkodziło. W tym sterowanie oświetleniem i sieć komputerowa tylko. Chyba dokończę trzecią rolkę puszczając wzdłuż rur od rekuperacji i wypuszczając z sufitu na okoliczność multisensorów, czujek ruchu czy kamerek.

Pewny jesteś tej ekranowanej? Jak sami robią na nieekranowanej, to pewnie tylko kłopot sobie fundujesz.

W sensie że zajumali ekranowaną i kładą nieekranowaną? To akurat łatwo sprawdzić.

Mi poszło ponad 2 rolki Madexa. A widzę, że jeszcze kilka kabelków by nie zaszkodziło. W tym sterowanie oświetleniem i sieć komputerowa tylko. Chyba dokończę trzecią rolkę puszczając wzdłuż rur od rekuperacji i wypuszczając z sufitu na okoliczność multisensorów, czujek ruchu czy kamerek.

Ja ostatecznie zrezygnowałem z el. inteligentnego domu, więc tylko LAN i monitoring będzie na ekranowanej.