Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myjk, czym kleiłeś XPS-a do otworów? Pianka czy zaprawa klejowa? Szukam czegoś co mi w miarę szybko zwiąże. Pianka dość słabo trzymała i trzeba było czekać.

Żeby piana szybciej wiązała trzeba dość długo odczekać po nałożeniu na styro. Czyli docinasz np. styro na jeden cały otwór, dajesz pianę, czekasz 5min (zależy od temperatury, wilgotności itp) i doklejasz - chwyta prawie od razu.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myjk, czym kleiłeś XPS-a do otworów? Pianka czy zaprawa klejowa? Szukam czegoś co mi w miarę szybko zwiąże. Pianka dość słabo trzymała i trzeba było czekać.

Kleiłem Tytanem (niebieska pianka) i łapała bardzo szybko (szczególnie jak się, po nałożeniu na styro, odczekało aż zaczęła wiązać). Niemniej dociskałem rozporowo deskami, bo jak kleiłem to piździło na potęgę i zdmuchiwało mi piankę z płyt (i ze dwa razy zdjęło mi płytę ze ściany nim zdążyłem sięgnąć po deskę do przyciśnięcia), a do tego płyty styro dociąłem sobie na styk (znaczy na 3cm), bo standardowo zapomniałem że jeszcze materiał wiążący dochodzi (i pomimo że pianka niskoprężna to rozdymało i bałem się że mi miejsca na piankę między oknem nie starczy).

Edytowane przez Myjk

Żeby piana szybciej wiązała trzeba dość długo odczekać po nałożeniu na styro. Czyli docinasz np. styro na jeden cały otwór, dajesz pianę, czekasz 5min (zależy od temperatury, wilgotności itp) i doklejasz - chwyta prawie od razu.

No właśnie, Łukasz budowlaniec określił że kładzie klej piankowy jak po odczekaniu pojawi się na nim "baranek".

Dzięki za wyjaśnienie. Mam w planie kupić piankę niskorozprężną. Styro będzie 5cm, a pomiar pod okna po oklejeniu ;)

Mam ciągle dylemat taśma rozprężna czy pianka...

Nie piankę niskoprężną, tylko konkretnie klej do styropianu kupuj. To dwa różne produkty. Ja taki kupowałem https://allegro.pl/tarti-tytan-eos-piana-klej-do-styropianu-pianka-i7260225705.html i do tego koniecznie pistolet dokup. Ja wziąłem deko droższy, za 60 zł, teflonowy, o taki podobny: https://allegro.pl/pistolet-do-pianki-wyciskacz-teflon-do-piany-i5809435818.html Do tego https://allegro.pl/czyscik-do-pian-piany-pianki-pistoletu-pu-izohan-i6296462847.html Psika się tym pistolet i nabija na koniec pracy żeby nie zasechł. Absolutnie odradzam pracę na kleju pianowym z dołączonej rurki.

Dzięki za hint. Właśnie słyszałem już od ekipy żeby tylko pistoletu używać, bo te z rurką to lipa. Pistolet kupowałem do płyty, więc już mam.

Ma być klej piankowy dedykowany do XPS-a. Muszę domówić jeszcze tylko ten czyścik. Czekam na info z hurtowni czy będą mieli XPS Synthos Prime D. Jeśli nie, to wezmę Prime S. Prime D ma rzekomo lambdę 0,029... Przy takiej ilości można dopłacić te różnicę.

DMa być klej piankowy dedykowany do XPS-a. Muszę domówić jeszcze tylko ten czyścik. Czekam na info z hurtowni czy będą mieli XPS Synthos Prime D. Jeśli nie, to wezmę Prime S. Prime D ma rzekomo lambdę 0,029... Przy takiej ilości można dopłacić te różnicę.

Tylko po co, przecież każdy, nawet najgorszy styro będzie lepszy niż mur. Tak w ogóle ustaliłeś z okniarzami te 5cm ramek? U mnie Aprel trochę kręcił nosem, że 5cm za dużo, dlatego ostatecznie 3cm zrobiłem. Chyba że będziesz robić tak jak liliputek z rzeźbą w murze?

Różnica w cenie nie była jakaś duża, a że grubością nie można manewrować to chciałem lambdą, ale nieaktualne. Nie ma nigdzie na stanie Prime D, a czas mnie goni, więc będzie Prime S.

Tak, uzgodniłem to z nimi. 5cm jest dla nich ok bez rzeźby w murze, aczkolwiek chyba pamiętają Twój manewr z EPS, bo 3 razy mnie upominali że to ma być XPS, a nie EPS, bo jeden klient się umawiał na XPS, a zrobił z EPS :D

Choć nie wiem z czego to wynika, XPS wcale tak dużo twardszy nie jest EPS fundament nie był wcale gorszy pod tym względem.

Tak, uzgodniłem to z nimi. 5cm jest dla nich ok bez rzeźby w murze, aczkolwiek chyba pamiętają Twój manewr z EPS, bo 3 razy mnie upominali że to ma być XPS, a nie EPS, bo jeden klient się umawiał na XPS, a zrobił z EPS :D

Pan Krzysztof wpadł do mnie na budowę jeszcze przed montażem okien (ocenić podmurówkę pod okna HST, która mi spieprzyli murarze zalewając pustaki wodą z piaskiem), jak byłem w trakcie wyklejania, oglądał to i nie zwrócił uwagi. Dopiero jak montażysta usłyszał że to EPS to się zrobiło zamieszanie.

Choć nie wiem z czego to wynika, XPS wcale tak dużo twardszy nie jest EPS fundament nie był wcale gorszy pod tym względem.

No więc o to chyba się rozchodzi. Może myśleli że to taki zwykły miękki EPS elewacyjny (no bo kto na okna kładzie fundamentowy?). ;) Głównie brygadzista Aprela kręcił nosem, ale przyjechali, zamontowali i poza tym że się kotwy pozapadały (nie wiem czy w XPS też się tak dzieje, ale to akurat uważam za plus, bo taśmy szczelniej dzięki temu zakleiły te elementy) to żadnych problemów nie było. Tynkarze też sobie poradzili z EPSem, teraz już nikt nie pamięta że to był EPS. ;)

Myjk, czym zaciągałeś wnęki okienne przed klejeniem styro?

Niczym, bezpośrednio na bloczek/beton szedł klej i styro. Ew. dziury w silce wcześniej zatkałem klejem jak mi puszka się kończyła a nie chciałem wkręcać nowej.

Ekipa twierdzi, że jak zaciągnie goldbandem, a ja na to przykleje styro na piankę to albo odpadnie styro albo odparzy goldband. Twierdzą, że lepiej to robić na zwykły klej...

Otwory się zaciąga na równo jak bezpośrednio w mur idą okna. Skoro i tak będą ramki styro, to nie trzeba zaciągać. Z kolei taśmy się dobrze czepiają silki oraz styro od wewnątrz i też tam nie trzeba nic zaciągać.

• 4 weeks później...

Mario budowlaniec pocisnął niedawno film w "moim" temacie:

Jako że muszę zabezpieczyć ten nieszczęsny balkon z wykuszem,to chyba pocisnę na zaprawę uszczelniającą hydro flex 1c https://www.maldrew.com.pl/product/zaprawa-uszczelniajaca-hydro-flex-1c-1-komp-knauf-20kg w to zatopię folię (zakupiłem 0,5mm do podłogówki) i na to od razu warstwę spadkową żeby docisnąć.

• 3 weeks później...