Myjk 05.06.2024 06:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca Dzięki. Akurat przytoczony był w kwestii pytania pompę tej firmy. No ale ja nigdzie nie narzekałem, oprócz tego że hałasuje i wygląda jak betonowy kloc -- a w środoku powietrze hula. ;P Oprócz tego ze trochę trzeba poczekać na odpowiedz to na razie kontakt mam z nimi ok. Czyli współpraca z firma przebiegała dobrze, przejechali zamontowali i uruchomili. Ja tylko kupiłem sprzęt, montował, jeszcze wtedy, hydraulik. Notabene tak zamontował, że instalacja cieknie (mimo że raz na początku poprawiał) i będę to musiał przewinąć (włącznie ze spuszczaniem 750L buforu). moze masz jakieś uwagi dla mnie jako przyszłego klienta ? Nic mi nie przychodzi do głowy. wiem ze jest głośna ale u mnie ma stać w garażu ktory nie jest integralna częścią domu, kanały wentylacyjne jedynie mogły by rozprowadzić dźwięk wie chyba nie będzie tak źle U mnie też stoi w pomieszczeniu technicznym poza obrysem mieszkalnym, a jednak się niesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.06.2024 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca (edytowane) W końcu, po 7 latach od postawienia niecki, przypomnę jak się kleiła: i po paru ostatnich (tygo)dniach walki, między innymi, o czym niedawno wspominałem, koniecznością zdarcia tynku który przez te parę lat się poodmrażał, zaciąganiu własnoręcznie ścian klejem z siatką (bo nie było chętnych do pracy), i po paru dniach wyklejania folii przez chłopaków (tu polecajka, Tomasz Skocz z ekipą przyjechał z podkarpacia i zrobił robotę) w końcu leje się woda. [ATTACH=CONFIG]469211[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]469212[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]469213[/ATTACH] Trochę to pewnie zajmie, wszak to 40 000 litrów, całe szczęście że studnia się wykręciła własna. Ale dopiero teraz widać jak bardzo woda zażelaziona. [ATTACH=CONFIG]469218[/ATTACH] Kamień brzegowy już w drodze, też pewnie będę sam kleić bo doprosić się kogoś aby przyszedł i wziął pieniądze to trzeba mieć więcej zdrowia niż do własnej pracy. ;( Potem roller z folią a na koniec "ruchomy taras" zrobiony z desek konglomeratowych na szynach, bo przykrycie dedykowane to jakieś absurdalne pieniądze na poziomie 45-100 tys. zł w zależności od wysokości. Edytowane 23 Czerwca przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.06.2024 07:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca (edytowane) Tymczasem wczoraj już uruchomiony Filtr do wody basenowej 500mm zasypany szkłem, z pompą 11m3/h, jest też chlorator. [ATTACH=CONFIG]469216[/ATTACH] Było tak [ATTACH=CONFIG]469219[/ATTACH] po 12h jest tak: [ATTACH=CONFIG]469217[/ATTACH] Basen będzie oczywiście ogrzewać domowa pompa ciepła na wymienniku płytowym wpięta oczywiście za filtrem. Dzisiaj zamierzam to skleić do końca. Fotka później, bo forum coś już nie pozwala mi dodać. Edytowane 23 Czerwca przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.06.2024 05:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca Ulepione, dosłownie, bo na kleju do gwintów. Swoją drogą polecam zamiast pakuł czy innych nitek, szybko, pewnie, czysto, bez wysiłku. [ATTACH=CONFIG]469233[/ATTACH] Muszę też podpiąć chłodnicę, bo, zapomniałem napisać, że rekuperatorowi, jak tak wisiał 3 lata bez używania, zaciął się bypass, strasznie mi wygrzało dom. Już naprawione i bypass się otwiera chłodząc dom, ale nadal jest ciepło -- a zyski cieplne przez te moje duże okna są przeogromne, szczególnie w sypialniach na piętrze o wschodzie jest piekielny upał. :/ Siłą rzeczy muszę ogarnąć sterowanie pompą ciepła (także pod kątem grzania basenu, póki co mam zamiar grzać go ręcznie w trybie CWU) i moim systemem wody lodowej. Ale już nie mam siły lepić tego samodzielnie, znalazłem coś takiego na ali: https://pl.aliexpress.com/item/1005004841700407.html albo https://pl.aliexpress.com/item/1005006144075156.html Jakby ktoś miał pojęcie i zerknął czy to warto... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.06.2024 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca Uruchomiłem ogrzewanie basenu i jestem w szoku. Do wymiennika wpada 48sC z pompy ciepła, wypada z wymiennika 37. Woda z basenu wpada o temp. 19sC wypada o temp. 23sC. Bypass za pompą filtra ustawiony na 50%, pompa obiegowa filtra daje 11m3/h, zakładając że połowa leci na wymiennik, czyli powiedzmy 5m3/h, a basen ma 40m3, to jutro powinno być 30sC w basenie O ile pompa nie dostanie czkawki, bo ewidentnie mocy ma za dużo (z gruntu leci 16sC) i się przegrzewa. W CWU już 50sC. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.06.2024 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca Woda z basenu wpada o temp. 19sC wypada o temp. 23sC. Bypass za pompą filtra ustawiony na 50%, pompa obiegowa filtra daje 11m3/h, zakładając że połowa leci na wymiennik, czyli powiedzmy 5m3/h, a basen ma 40m3, to jutro powinno być 30sC w basenie Ciepło właściwe wody to 1,16kWh/m3. Jakby Ci 5m3/h ogrzewało o 4* to miałbyś moc grzewczą 23,2kW. Pewnie podajesz co ustawione na pompie, a nie zmierzone przepływy? A skoro od strony PC różnica temperatur jest 11*, to przepływy prawie 3x mniejsze. Tylko ten wymiennik ma strasznie niską sprawność, skoro powrót do PC 37* a do basenu idzie 23. Mocno to obniża COP pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.06.2024 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca Ciepło właściwe wody to 1,16kWh/m3. Jakby Ci 5m3/h ogrzewało o 4* to miałbyś moc grzewczą 23,2kW. No i w sumie się zgadza, bo wymiennik płytowy miał mieć 25kW. Pewnie podajesz co ustawione na pompie, a nie zmierzone przepływy? A skoro od strony PC różnica temperatur jest 11*, to przepływy prawie 3x mniejsze. Tylko ten wymiennik ma strasznie niską sprawność, skoro powrót do PC 37* a do basenu idzie 23. Mocno to obniża COP pompy. Przypominam nieśmiało, że tam jeszcze układ CWU się kręci i pompa też ładuje ciepło w trybie CWU. Po dobie pracy pompa ciepła podbiła temperaturę o 4sC zużywając 40 kWh, czyli przy 40m3 wody COP wyszedł 4,64 w praktyce pewnie większy, bo basen nie jest jeszcze przykryty (do czasu wyklarowania wody nie przykrywam żeby folii nie usyfić) i spore straty są na parowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 25.06.2024 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca No i w sumie się zgadza, bo wymiennik płytowy miał mieć 25kW. A PC potrafi dawać te 23,2kW przy TZ=48*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 26.06.2024 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca A PC potrafi dawać te 23,2kW przy TZ=48*C Raczej wątpię, ale przypominam że chodzi to wszystko jeszcze na obiegu CWU. Niemniej dzisiaj woda w basenie ma już 29 stopni, i to tak wolno chyba dlatego że nie ma przykrycia. Także jestem mega zadowolony z tego rozwiązania, teraz pozostaje to zautomatyzować, szczególnie w odniesieniu do chłodzenia domu, bo po prostu w sypialni rano umrzeć można jak słońce zaczyna dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 27.06.2024 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca Z czego te wode nalałeś, bo chyba nie z sieci.... Dwa baseny maiłem , z czego jeden z 18m3, woda na papierowych filtrach (dostałem od znajomego ze 30 sztuk za free) miała idealny błękitny kolor, ph i resztę w idealnym porządku. I to wszystko na papierze i 2 małych kostkach najlepszego chloru dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 27.06.2024 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca Z czego te wode nalałeś, bo chyba nie z sieci.... Dwa baseny maiłem , z czego jeden z 18m3, woda na papierowych filtrach (dostałem od znajomego ze 30 sztuk za free) miała idealny błękitny kolor, ph i resztę w idealnym porządku. I to wszystko na papierze i 2 małych kostkach najlepszego chloru dziennie. Tak. Poszła woda z gruntu, mocno zażelaziona. Żona chciała zaoszczędzić na wodociągowej, teraz pozostaje cierpliwie filtrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts