Myjk 19.05.2017 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Kopara się już grzebie, oczywiście ustalenia się zmieniły. Studzienka jednak będzie wkopana później, bo inaczej koparkowy miałby problem z przejazdem. Nie wiem czy będzie zarejestrowany tajmlaps -- coś się zawiesił dostęp zdalny, więc niewykluczone że się przepełnił dysk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.05.2017 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 Rury do wymiennika (trochę krzywo, i choć poprawiali, to nie jestem do końca zadowolony) i do wodociągu położone. Udało się też umieścić dwie sondy koło rur wymiennika w kuchni. Czysto informacyjnie, chcę zobaczyć czy mocno to wychłodzi pod fundamentem. Trwa nadal zasypywanie. Na szczęście hałdy zwalone po bokach i z tyłu (za kamerami) w znacznym stopniu, choć nie wyglądały, spełniły zapotrzebowanie. Starczyło przede wszystkim na zasypanie całości zewnątrz. To oznacza znacznie mniejsze koszty niż zakładałem. Uf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.05.2017 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2017 19.05.2017 Zasypywanie fundamentów (#timelapse) Już po krzyku. Ze strat, poza sporą ilością kasy, koparkowy z pośpiechu albo ze zmęczenia wpieprzył się pod koniec w styropian, uszkodził lekko folię kubełkową, ale powyżej gruntu. Widziałem, że styropian się odkleił. To będzie jakoś rzutować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 20.05.2017 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 Styro się doklei, spoko. Wrzucaj te filmy, bo do tych kamer to trzeba mieć szeroki strumień i nie zawsze się ładuje. Jak poszukiwania silikatów? Mnie wycenili Silkę na 4,35 zł......jak wezmę bloczki fund. za 2,69 zł.....i jak jeszcze coś zamówię np. komin.... Łaskawcy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.05.2017 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2017 W poniedziałek mają zaprezentować lepsza ofertę, zobaczymy co zdziałają. Ale obawiam się, że niewiele. Bloczek 2,69 to trochę sporo, bo i za 2,10 można dostać (oczywiście bez papiru). Tymczasem z nudów uruchomiłem basen rozkładany. Po dodaniu chloru oczywiście woda ruda, a jak ruda to wredna. W ruch flokulat i dzisiaj po nocy pół dnia odsysanie rudych wrednych kłaczków zatykających filtr. Woda ciepluuutka! Całe 16sC. Miałem w lutym kupić małą PC PW 3kW do grzania basenu (17m3), kosztującą 2 tys. ale wahałem się, wahałem, w końcu zapomniałem. Teraz mi przyszło do głowy, że by się przydała. :> No nic, jak będzie takie słońce, to za tydzień powinno dojść do 30sC z pomocą folii solarnej (która ku mojemu zaskoczeniu tuż po zakupie, działa całkiem skutecznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.05.2017 06:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2017 (edytowane) Jakbym chciał przetestować szczelność zasypanych rurek do PC, to jak się do tego najszybciej zabrać? Hydraulik coś poradzi w temacie? Ps. W basenie rozkładanym puściła mi łata i woda mi przez dno spierdziela. W planach nurkowanie i zasklepianie na mokro. Szkoda tylko, że pianki jakiejś nie mam, bo nurkowanie w wodzie 22sC do przyjemnych należeć zapewne nie będzie. Edytowane 22 Maja 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 23.05.2017 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 (edytowane) @ProStaś, zamówiłem i dzisiaj zabuliłem za silkę w "najdroższym" składzie -- za 4,45 zł per bloczek. Drogo, ale taniej nigdzie nie dawali -- najważniejsze jednak, że mają na placu to co mi potrzeba obecnie na parter, a reszta spokojnie dojedzie. Dzisiaj wszedł hydraulik, miałem dwie rozkminki. Pierwszą odnośnie poziomu na jakim wypuścić odwodnienie od filtra basenowego do deszczówki (będzie 20cm poniżej poziomu ściany fundamentowej) a drugą odnośnie kratki w garażu (będzie centralnie, prostopadle do bramy). A, w zasadzie to były trzy rozkminki, bo rozważałem także podpięcie skroplin z klimakonwektora w salonie do kanalizy. Ale w końcu doszedłem do wniosku, że przebiję się przez ścianę i puszczę to do deszczówki -- żeby nie mieć problemu w zimie ze smrodem z wyschniętego syfonu. Jutro na 15 zamówiony chudy -- o ile hydraulik się wyrobi. Ps. A może odpływ z garażu też lepiej zrobić do deszczówki aby nie waliło jak wyschnie syfon? Tylko czy syfy z drogi i z samochodu w zbiorniku na deszczówkę, z którego chcę coś tam podlewać, to sensowny pomysł? Edytowane 23 Maja 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 23.05.2017 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Do dupy czas na kupowanie, sezon się rozkręca, a późno się zaczął. Jak tak dalej pójdzie to sobie tylko fundament w tym roku strzelę....a silikaty kupię 23 grudnia, pod choinkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 23.05.2017 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2017 Ps. A może odpływ z garażu też lepiej zrobić do deszczówki aby nie waliło jak wyschnie syfon? Tylko czy syfy z drogi i z samochodu w zbiorniku na deszczówkę, z którego chcę coś tam podlewać, to sensowny pomysł? I tak najwięcej do tego odpływu będzie Ci ściekać w okresie kiedy najmniej tej wody będziesz potrzebował. I tak gdzieś będziesz musiał mieć przelew. Albo podlewać w trakcie deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 24.05.2017 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 I tak najwięcej do tego odpływu będzie Ci ściekać w okresie kiedy najmniej tej wody będziesz potrzebował. I tak gdzieś będziesz musiał mieć przelew. Albo podlewać w trakcie deszczu OK, jeszcze po wczorajszej wieczornej dyskusji z małżowiną, odpływ z garażu został przepięty pod deszczówkę. Czy jak hydraulicy wybrany piach rozrzucili cienką warstwą, to wylany beton to uklepie przy wylewaniu czy lepiej to zebrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.05.2017 06:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 (edytowane) Kurka, ledwo człowiek wstanie, a tu już na budowie beton lejo! Mój hydraulik mówił beż ą -- lejo, robio... Śmieszne. Na poniedziałek zamówiona dostawa porotermu na pierwszą warstwę i do kompletu silka ile się zmieści. Nadal rozważam czy cisnąć na wysypywanie porotermu perlitem. Po pierwsze nikt (w tym asolt, który polecił takie wykonanie) nie wyjaśnił po co to się robi i czy jest to konieczne (w sensie czy pusty pustak też da radę), po drugie nikt w pobliżu tego nie ma w sprzedaży. Edit, okazuje się, że centra ogrodnicze mają perlit, ale czy to jest to? Ile pustki ma w sobie pustak? Pisąt procent czy mniej? Aha, rozważam też izolację poziomą pod słupami. Robi się to czy nie robi? Ponoć beton ma słabą kapilarność i nie ma sensu tego robić... Edytowane 25 Maja 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 25.05.2017 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Mam w obecnym domu perlit w pustaku pierwszego rzędu. Ale grzeję/grzałem prądem COP = 1. Uważam, że warto to zrobić. Ale przy PC glikolowej (a chyba taką masz mieć) to sztuka dla sztuki. Ja w kolejnym domu, a też będzie najprawdopodobniej PC gruntowa, daruję sobie perlit. Wystarczy porotherm. Jak mas czas albo sprytnego 10 latka w rodzinie, który chciałby zarobić na lody lub słodycze , kup mu rękawiczki i trochę najtańszej wełny. Niech powkłada w pustaki.... Perlit z linku wydaje się być OK. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.05.2017 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 OK, to chyba jednak odpuszczę ten perlit, szkoda zabawy, tnx. Czy możliwe jednak, że perlit zwiększa wytrzymałość takiego pustaka czy to tylko i wyłącznie kwestia termoizolacji? Tymczasem wygląda na to, że można odtrąbić stan ZERO. Poszło koło 23m3 B15 na podłogę na gruncie (i trochę się wlało na schody niecki). Jak na złość teraz nie będzie deszczu i będę musiał ze szlauchem latać. W poniedziałek zapowiadają 30sC. Była zima, przyszło lato. Gdzie się podziewa wiosna ochlejmorda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 25.05.2017 17:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 (edytowane) Pierwsze podlewanie betonu za mną. Ale chyba nie trzeba o to jakoś przesadnie dbać? Ponieważ teoretycznie w poniedziałek startują z murowaniem, dzisiaj miałem pogawędkę z okiennikami. Robili już, siłą rzeczy są w stanie zrobić, montaż na ramie z XPS tak jak to zaproponowała w bociankach annatulipanna -- i chyba się też pokuszę o takowy montaż. Oczywiście okazało się, że w projekcie nie ma uwzględnionego ciepłego parapetu, więc będę musiał zwrócić uwagę aby powiększyć otwór także na dole i też myślę, czy tam po prostu nie dać zwykłego XPS, tylko z 5 cm. Okiennicy potwierdzili też (co wykazywał Kaizen z annątupianną), że okna na zawiasach z niskim progiem są problematyczne (słabo szczelne -- wykrapla się to i owo w zimie). Nie mają tego problemu okna otwierane na zewnątrz, ale też znowu są droższe -- dlatego będę rozważać jeszcze droższe (o blisko 10 tys. zł w stosunku do tych z niskim progiem) HSy. Dyskutowałem również o podwalinach pod okna tarasowe i balkonowe. Mam zostawić 15-17 pod listwy systemowe (czyli połowę pustaka), albo poroterm zalać betonem w celu umożliwienia mocowania okna (co będzie deko bez sensu, bo zrobi się mostek). BTW, przy oknach balkonowych też chyba pocisnę na poroterm pod oknami balkonowymi... Zresztą z tym balkonem też muszę pomyśleć, tj. jak tam upchnąć więcej ocieplenia. Chyba trzeba będzie zrobić niższą laną płytę żelbetową zamiast terrivy. Aha, zapomniałbym, stan zero z niecką (prawie zrobioną), ze znacznym przepłaceniem za roboty ziemne, kosztował mnie około 70 tys. zł brutto. Edytowane 25 Maja 2017 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 25.05.2017 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Sorry, że tak wkoło w Twoim dzienniku... 1. o chudziaka nie musisz przesadnie dbać, podlewaj i tyle, jak trochę popęka, to świat i dom się nie zawali... 2. jeśli chodzi o okna tarasowe, ja mam w obecnym domu tak: pustak typu porotherm ZASYPANY perlitem i na tym stoi przesuwka. Zero problemów, stabilnie i względnie ciepło (można obłożyć z zewn. i wewn. XPS) 3. okna w opasce z XPS, nie wiem, co tam bocianki proponowali, ale IMO nie ma lepszego i trwalszego rozwiązania (względnie taniego w przeciwieństwie do MOWO itp. wynalazków) aniżeli to na tym zdjęciu.... http://www.fotosik.pl/zdjecie/32e40df84d5db363 Fakt, że na to poszło 40 cm. styro (2x20 cm) i mostek cieplny jest absolutnie pomijalny. Jak ktoś ma zacięcie i chce ciepły montaż za "psie" pieniądze rozwiązanie jest bardzo dobre. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 25.05.2017 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 Nie bardzo rozumiem co to wysunięcie ma dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 26.05.2017 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Przy grubej warstwie ocieplenia lepiej sytuuje okno cieplnie i wizualnie. Po to wymyślono różnego rodzaju systemy "wystawiające" okno poza lico ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 26.05.2017 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Wizualnie tak, ale czy na pewno cieplnie? Wysunięcie poza lico przez systemy "wystawiające" miało na celu odciąć ramę okna od ściany. Tutaj tego nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 26.05.2017 07:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 Przy grubej warstwie ocieplenia lepiej sytuuje okno cieplnie i wizualnie. Po to wymyślono różnego rodzaju systemy "wystawiające" okno poza lico ściany. Ale z kolei powstanie cieńsza warstwa ocieplenia na tym "wykuszu" okiennym. Wg mojej skromnej opinii tego styro między oknem a murem dużo być nie musi, maks 5 cm. Ja to bym widział jakoś tak: http://emide.pl/dom/okno.jpg Z pomocą cobrowej wyrzynarki do styropianu powinno się udać wyrzeźbić taki ciepły parapet. Aczkolwiek nie wiem czy rzeźba warta zachodu i nie lepiej kupić po prostu gotowy ciepłe parapety, tym bardziej, że one są o ile dobrze widzę wyprofilowane pod ramę okna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 26.05.2017 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2017 26.05.2017 Kanalizacja, chudziak, stan ZERO (#timelapse) Updejcik, łapcie lapsika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts