Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki, dzięki. Trochę niespodziewane to było. :p

Inna sprawa, że już "pewne" doświadczenie mam i wiem "z czym to się je" -- w sensie jedno dziecko już posiadam w wieku lat 9, co to już nawet w serialu TV zdążyło zaistnieć z Panią Małgorzatą K. :p Znaczy innymi słowy mam w domu swoją własną celebrytkę. ;) Boję się trochę tego drugiego dziecka, bo obecne nas deczko wykańcza ilością zajęć -- z czego najbardziej obciążają nas tańce towarzyskie które już jadą praktycznie profesjonalnie (w sensie na zawody ogólnopolskie już jeździmy). Nie wiem więc czy drugiemu dziecku uda się zapewnić taki sam poziom rozwoju jak miało pierwsze. :| Trzeba będzie coś poświęcić. :(

Z innej beczki, udało się dzisiaj umówić na wizytę okienników na 28 grudnia celem zdjęcia pomiarów. Uf...

Spoko, wszystko co wiesz i tak na niewiele się zda przy drugim xD

Paczemu? Przypominam, że jedno dziecko jest już mocno zaradne, samo nawet na niektóre zajęcia jeździ autobusem. Mogłem co prawda już trochę zapomnieć jak to było, ale ponoć z tym jak ze wszystkim, że się nie zapomina albo szybko przypomina. :>

Ja z kolei uważam, że nie ma różnych dzieci, są tylko różni rodzice. ;) Ew. różne podejście rodziców i tego boję się w moim przypadku -- że mi zwyczajnie cierpliwości nie starczy czy konsekwencji.

Jak z jednym daliście radę, to z drugim tym bardziej :D Tylko konsekwencja to złota zasada. Sami dzieci nie mamy, ale widzimy różnicę po rodzinie- które dzieci mają rodziców konsekwentnych i przede wszsytkim grających do jednej bramki, a gdzie dzieci latają samopas, bo "dziecku nie zabronię" :) Trzymamy kciuki :D

Gratki Myjk i tak jak mówisz - cierpliwości ;) Między moimi jest 7 lat różnicy więc też zdążyłem się odzwyczaić ;) Zwłaszcza, że podobni są tylko z wyglądu. Charaktery zupełnie różnie, a młodszy (2,5 roku) już od jakiegoś czasu pokazuje swój ;)

Powodzenia i wesołych, rodzinnych świąt!

Coś mi powiadomienia nie przychodzą... :/

Wczoraj był majster od okien -- trochę rozbieżności w otworach jest, najgorzej w drzwiach wejściowych -- za nisko postawili podciąg i będę musiał pociskać na drzwi 208 cm (albo będą skuwać podciąg, bo wygląda jakby im deska siadła więc pewnie jest sam beton bez zbrojenia). Problem jest także z bramą, podciąg jest za wysoko o 25cm i a otwór o tyleż samo za szeroko aby standardową bramę zamontować. :/ Na piętrze też są różne wysokości podciągów okiennych -- do 4cm różnicy między elewacjami. Ale tu nie będzie tego widać.

Cieszy mnie, że nie było problemów jak powiedziałem że chcę montaż na 3cm ramki XPS.

Z innej beczki, jakiś czas temu głośny był temat nietrzymania parametrów styropianów grafitowych (przy świętach ponownie przypomniał o tym szwagier co to się szkoli na budowlańca i miał ostatnio wykłady z gościem co praktykuje temat izolacji), dlatego zastanawiam się czy nie dać zamiast 20 cm grafitowego (dla którego było robione OZC) 25 cm zwykłego dalmatyńczyka. I tak przy oknach tarasowych muszę dać 25 żeby kasety schować i potem jakoś przechodzić na 20. Pojechanie po całości 25 wyeliminowałoby choć ten problem.

• 5 weeks później...

Myjk co ja się naszukałam Twojego dziennika! Gratulacje!!!

A chciałam zobaczyć jak osadzasz okna, patrzę a ostatni post właśnie o tym co mnie nurtuje ;) czyli 25 cm styro bo się kaseta nie zmieści, hihi.

Myvteż nie dajemy grafitowego. Za dużo razy już słyszalam opinie że nie warto. Też wrzucimy 25 normalnego.

Kaseta się nie zmieści pod 20cm, ale tylko w dużych oknach tarasowych -- literalnie w szerokich. W innych wchodzi bez problemu nawet pod 18 cm. Niemniej jednak raczej zastosuję grubszy ale jednak gorszy parametrami styro na całej elewacji.

Dzisiaj zaglądam na monitoring po dosyć długim okresie (ze 2 tygodnie minimum, bo ferie itd.) i widzę że mi woda z niecki wyparowała, czy tam... wsiąkła? Dziwna sprawa, bo wody było na dnie ze 30-40 cm i to zamarzniętej jak ostatnio sprawdzałem. Teraz po betonie płyty walają się tylko butelki plastikowe.

Tak w ogóle po feriach mam w domu mistrza gigantowego ;)

http://barway.pl/majka-gigant.jpg

Ja za to nie byłem lękliwy i ciachnąłem swój rekord zjazdowy -- 106km/h w skręcie, co bez nart zjazdowych jest prawie samobójstwem. ;) W swojej grupie slalomowej wsiadłem na pudło, ale tylko na trzecie miejsce. ;P Przy czym na 40 numerów i biorąc pod uwagę że ci przede mną śmigają parę razy w roku w klubie narciarskim to i tak całkiem nieźle. ;) Dostałem dla uspokojenia puzzle z widokiem na góry. ;)

Edytowane przez Myjk

Są cofnięcia, ale tylko na parterze. Na górze co prawda nie planowałem rolet, ale budowlańcy mieli dać styro jakby mi się coś z czasem odmieniło. Nie dopilnowałem tego niestety i jak zdjęli szalunki okazało się że na piętrze brak ocieplenia, bo zapomnieli włożyć styro.

Ja też się boję, bo tylko głupiec się nie boi -- ale jednak dreszczyk emocji jest mi potrzebny. :> Dlatego jazda na nartach robi na mnie większe wrażenie niż zrobił skok ze spadochronem. ;)

Edytowane przez Myjk

Nie pasowała Ci koncepcja nadstawek z ram okiennych i do nich montaż rolet okiennych ? Do tego styropian od środka i łatwiej ukryć skrzynki w elewacji.

Hm... nikt mi tego nie zasugerował i w ogóle nie przypominam sobie abym gdzieś coś takiego widział. Możesz rozszerzyć temat?

• 4 weeks później...

25.02.2018 Przerwa zimowa (#foto)

Przerwa zimowa, na budowie nic się nie dzieje. Woda z basenu wyparowała (albo wsiąkła, sam nie wiem gdzie się podziała, wszak było jej niemało, bo ponad 40 cm na dnie niecki). Niemniej jednak mimo mizerii zimowej próbowałem opanować parę tematów, między innymi prowadziłem rozmowy z ekipami od ociepleń (jedna nawet wstępnie wybrana), próbowałem też wykombinować czy kupować styropian na podłogi i elewację w czasie przerwy zimowej, ale do żadnych sensownych wniosków nie doszedłem (tzn. nie wiem czy warto kupować niby taniej i składować na budowie narażając się na ew. kradzież towaru) a także były dalsze próby opanowania wnętrz. Zatem po kolei:

Udało się zamówić okna po wielu bólach i walką ze samym sobą w kwestii czy robić okna otwierane, czy FIXy. Ostatecznie zdecydowałem się na FIXy w całym domu (tak jak planowałem na poczatku, a od czego wiele osób próbowało mnie odwieść), pomijając naturalnie okna balkonowe i tarasowe które będą dwuczłonowe w technologii HST (suwane, niski próg). Wszystkie w kolorze szarym vel antracytowym z zewnątrz. W środku zaś będą białe. Na samym tym zabiegu kolorystycznym wyszły oszczędności 2 tys. zł. Wiele osób uważa, że białe okna w środku są nijakie i brudzą się. Cóż, mam obecnie białe okna i nie czuję problemu z brudem, za to są bardziej uniwersalne i będą pasować do wszystkich parapetów, ścian, podłóg itd. — stąd ostatecznie taka decyzja. Wstępny czas na montaż — druga połowa maja 2018.

Rolety na dół (na górze nie będzie) też klepnięte, nie wiem tylko jeszcze jak je wysterować.

Wstępnie ustalona jest także brama garażowa — będzie to nieocieplona panelowa brama Wiśniewski z napędem METRO (by Somfy). Tu oczywiście nie obyło się bez skuch, ponieważ okazało się, że podciąg został wylany na wysokości 267 cm, gdy w projekcie było 245cm, a gdy standardowe wymiary bram mają wysokość… 225cm. Dlaczego tak, nie mam pojęcia, zapytam murarza, bo musi się jeszcze pojawić i uzupełnić parę bloczków których nie skończył w zeszłym roku. Murarz musi też poprawić podciąg nad drzwiami wejściowymi, bo został o 3-4cm zbyt nisko wylany (deska od szalunku opadła?) i nie mieszczą się standardowe drzwi.

Siłą rozpędu są także wstępnie zaklepane drzwi — z Wikędu. Waham się pomiędzy samymi drzwiami a drzwiami z doświetleniami. Rożnica w cenie wynosi blisko 3 tys. zł a więc niemało.

Trzeba zacząć planować w końcu elektrykę i inne instalacje (alarm, monitoring, LAN, odkurzacz centralny). Co ciekawe nie dalej jak 2 dni temu dowiedziałem się od instalatora Orange reperującego mi internet, że w planach jest nowa centrala i oblecenie całej wioski światłowodami. To cudowna wiadomość dla mnie, jako że pracuję w domu i moja działalność opiera się głównie na pracy zdalnej przez internet.W związku z tym kolejna rzecz do opanowania -- zapewnienie możliwości podłączenia światłowodu do domu. Nie wiem jak to zrobić, przepust zostawić od płota do domu i w domu, od razu skrętkę pociągnąć, światłowód?

Prowadzone są także dalsze prace nad wizualizacjami środków wspólnie z mocnewnętrza.pl Obecnie na tapecie są łazienki, kuchnia oraz salon z jadalnią. Trochę zajawek w galerii -- więcej pojawi się jak wypracujemy coś bardziej ostatecznego (wiele nie trzeba ale jeszcze nie czas pokazywać wszystkiego).

Edytowane przez Myjk

• 3 weeks później...

Poradźcie proszę -- bo mam zgrzyt technologiczny.

Mam w planach na ten rok:

1. Okna (w maju)

2. Ocieplenie elewacji z zewnątrz

3. Instalacje (OC, hydraulika, elektryka)

4. Tynki

5. Kanały WM

6. Podłogówka

7. Wylewki

8. Suszenie

9. Koniec sezonu (zimowanie)

I przyszły rok, docelowe pokrycie dachu, wykończenie.

Dlaczego 2 przed innymi? Ponieważ instalator okien (i chyba producent) nakazuje zakryć w ciągu 2 miesięcy aby utrzymać gwarancję na szczelność instalacji okien. Oczywiście to utrudni odparowanie wilgoci technologicznej z muru po tynkach i posadzkach, choć liczę, że osuszacze zrobią lepszą robotę niż samo wietrzenie i ew. grzanie. Zakładając że dobrze się wysuszy, to czy coś grozi nieogrzewanym oknom, tynkom, posadzkom? Czy podłogówkę trzeba zalewać przed miksokretem (naturalnie poza sprawdzeniem szczelności) jeśli mi nie będzie potrzebna?