Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Heh, wchodzę sobie dzisiaj na gógle żeby mapę podesłać gościowi co to ma zrobić wycenę PV a tu taka niespodziewajka. Fotografowali akurat jak mi zasypane fundamenty stygły. ;) ]

Też mam takie :p

Jedno z czasów gdy działka była pusta, teraz Google wrzuciło stan gdy na działce była płyta.

Wnioskuję z tego, że mapy góógle 2018 fizycznie są zaopatrzone w zdjęcia z roku 2017. Przynajmniej w mojej okolicy :)

W II połowie 2018 znów zajrzę, może pojawi się aktualizacja :D

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do wełny twardej to jest obecnie niedostępna, Gość z Sewery mi mówił, że zamawia na jesień. :) Nawet porothermu juz nie ma. Silkę łapię z głębi Polski. Transport to 30% i wiecej ceny bloczka.

.

Gdzie Ty mieszkasz , że nic nie ma? U mnie np Porotherm dostępny bez problemu do 7 dni maks z dostawą na plac budowy. Wiesz , że jedną z taktyk sprzedawców jest wmawianie klientom , że nic nie ma, jest słabo dostępne itp. Żeby tylko sprzedać drożej bo "załatwią" :D

Gdzie Ty mieszkasz , że nic nie ma? U mnie np Porotherm dostępny bez problemu do 7 dni maks z dostawą na plac budowy. Wiesz , że jedną z taktyk sprzedawców jest wmawianie klientom , że nic nie ma, jest słabo dostępne itp. Żeby tylko sprzedać drożej bo "załatwią" :D

Ale tak jest. Na nadproża prefabrykowane z ytonga czekamy od dwudziestego któregoś lutego, podobno mają przyjechać na dniach.

Z tym porotermem to masz pewność że dostaniesz w ciągu 7 dni?

Pewien to nie jestem czy jutra dożyje :) Pytałem kilka razy czy aby na pewno nie będzie problemu z dostawą to zostałem prawie wyśmiany. Zresztą stoją palety na składzie nawet z Porothermem. Jakoś jestem spokojny :)

Jak już pisałem, z zeszłego roku mam podobne doświadczenia. Skład tuż przy mojej budowie był zastawiony towarem aż się wysypywało. Wszystko mieli od ręki i w taką dla przykładu silkę mieli najtaniej w okolicy. Na innych składach jęczeli że nie ma, że problem itd.

Taaa to kup teraz ceramikę w normalnej cenie i w normalnym terminie, ja w marcu nie dostałem ani 1 samochodu za to w kwuetniu mam obiecane 2-3 auta.Nigdzie w malopolsce nie ma ceramiki, a wełna twarda to termin realizacji grudzień 2018.

A co bedzie jak się sezon zacznie?

Trochę mni daleko do Małopolski. Widocznie z cegielni w Twojej okolicy faktycznie nie dostaniesz bo wątpię żebyś z drugiego końca Polski próbował ściągnąć jak np z Lęborka :)

Swoją drogą jaka to ta normalna cena? :)

Z tym zawaleniem składu materiałem to często pozory. Ile tego zmieszczą? A wszystko przepakowują - bo przyjeżdża TIR, a na składzie to przepakowują na HDSa i rozwożą lokalnie. Więc może być tak, że cały towar który widać jest sprzedany (sprowadzony pod zamówienie) i tylko czeka na rozwiezienie.

Z tym zawaleniem składu materiałem to często pozory. Ile tego zmieszczą? A wszystko przepakowują - bo przyjeżdża TIR, a na składzie to przepakowują na HDSa i rozwożą lokalnie. Więc może być tak, że cały towar który widać jest sprzedany (sprowadzony pod zamówienie) i tylko czeka na rozwiezienie.

Co mam Ci powiedzieć, mali nie są. Jeśli ta fotka jest z maja/czerwca 2017 (tak jak moje fundamenty), a wygląda że tak, bo to rzut beretem, to widzę tam od pyty ceramiki i innych bloczków na placu (bliżej szosy na dole ceramika, wyżej bloczki). To było jak za chwilę zamawiałem u nich pustaki i bloczki na ściany. I to się nie zmieniało później, cały czas byli zastawieni jak przejeżdżałem.

sklad.jpg

Normalna cena teraz za ceramike Th 25 to 4,25 zl brutto plus transport, u mnie na 7 skladach pewnie leży ponad 100 tyś pustaków a jakbyś potrzebował paletę to miesiąc-dwa czekania, bo to co na placu dawno sprzedane.Zacznie to wyjeżdżać blizej kwietnia/maja.

No to Ty piszesz o innym produkcie, wiadomo , że na południu wszyscy biorą tani Thermopor to nie dziwne , że nie ma. Spróbuj zamówić Porotherm Wienerbergera to zobaczysz jaki jest czas oczekiwania (cena tez oczywiście droższa).

Z pustakami jest dramat, no chyba, że ktoś mieszka blisko Odry i może ściągnąć z Niemiec.

Ja silikaty zamówiłem i opłaciłem w styczniu. W wielu, w tym z zaprzyjaźnionym składzie (nie, nie kupiłem o tego zaprzyjaźnionego) mówili mi o kłopotach z towarem, z jego dostępnością i ceną. Generalnie zamawiasz teraz, a płacisz cenę z dnia dostawy i nie ma zmiłuj.

To jeśli chodzi o centralną Polskę.

Mnie się udało nabyć w miarę w normalnej cenie, tylko dlatego, że dla mojego sprzedawcy zakład produkcyjny realizuje wielomiesięczny kontrakt na 150.000 pustaków (dla developera) i ja się wbijam z moim skromnymi 4000 sztuk w środek.

Ponoć stal z dostawą dochodzi już do 3000 zł.?? Prawda to?

Ponoć stal z dostawą dochodzi już do 3000 zł.?? Prawda to?

Stal będę zamawiać gdzieś za dwa tygodnie więc wtedy będę mieć najnowsze informacje.

Słyszałam jednak że ceny stali rosną jak wściekłe :mad:

No to Ty piszesz o innym produkcie, wiadomo , że na południu wszyscy biorą tani Thermopor to nie dziwne , że nie ma. Spróbuj zamówić Porotherm Wienerbergera to zobaczysz jaki jest czas oczekiwania (cena tez oczywiście droższa).

My zamawialiśmy w zeszłym roku ytonga 500 i xella robiła całą partię na zamówienie, gdyż większość podobno buduje z 600.

Wtedy wiedzieliśmy że trzeba będzie poczekać więc czekaliśmy. No ale teraz trzeba czekać na to, co w ubiegłym roku było dostępne niemalże od ręki.

Dobrze że beton robią na bieżąco :D

• 2 weeks później...