Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ciekawe. Ja też dostałem info, że wełna, która miała być w drugiej połowie maja czeka już na składzie. Zalega tam też od ponad dwóch tygodni styropian (to w temacie ile to towaru leży na składzie). I to wszystko pewnie trochę poleży, bo nie chce mi się tego przerzucać od drogi (albo i dalej, bo rozjeżdżona jest nieźle) i chcę poczekać, aż przeschnie.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chciałbym tylko poinformować , że od środy już na składzie leży mój Porotherm (ten którego rzekomo nie można dostać nigdzie). Także nie dajcie się zwariować i wmówić sobie że coś jest słabo dostępne itp. Sprzedawcy lubią tak podjudzać inwestorów.

Tak przy okazji, kupujesz Wienerbergera? Jaki koszt w tym roku za 25cm? I czemu porotherm, gorszych materiałów już nie było? ;)

• 2 weeks później...

Siema,

Chciałbym zrobić tak jak Ty i wymurować pierwsza warstwę z ceramiki, tylko dodatkowo zasypać perlitem. Czy udało Ci się dostać porotherm 24cm szerokości, żeby zlicować z silkatami? Czy użyłeś 25? W mojej okolicy nigdzie nie maja 24cm, chociaż z tego co widziałem to takie też występuja.

pozdrawiam,

Chciałbym zrobić tak jak Ty i wymurować pierwsza warstwę z ceramiki, tylko dodatkowo zasypać perlitem. Czy udało Ci się dostać porotherm 24cm szerokości, żeby zlicować z silkatami? Czy użyłeś 25? W mojej okolicy nigdzie nie maja 24cm, chociaż z tego co widziałem to takie też występuja.

Też miałem w "projekcie" zasypanie perlitem, ale ostatecznie odpuściłem -- bo nikt nie wykazał (łącznie z samym asoltem) że przy jednej warstwie pustaka perlit zadziała jako izolator lepiej niż powietrze (które póki co jest najlepszym i najtańszym dostępnym izolatorem). Perlit co prawda nie jest jakoś przeraźliwie drogi (kupiłem właśnie dwa worki żeby nim w połowie zasypać pustaki pod oknami tarasowymi a następnie rzucić zaprawą żeby mogli poszerzenia zamontować), ale w końcu robi się to dla oszczędności a nie dla zasady. :p Dla mnie, jako że grzać będę PC, to szczególnie mało sensowne wydawanie kasy, nawet jeśli to tylko 200zł.

Kładłem porotherm 25cm z występem do wewnątrz domu. To i tak zostanie przykryte styropianem i wylewką.

Też miałem w "projekcie" zasypanie perlitem, ale ostatecznie odpuściłem -- bo nikt nie wykazał (łącznie z samym asoltem) że przy jednej warstwie pustaka perlit zadziała jako izolator lepiej niż powietrze (które póki co jest najlepszym i najtańszym dostępnym izolatorem). Perlit co prawda nie jest jakoś przeraźliwie drogi (kupiłem właśnie dwa worki żeby nim w połowie zasypać pustaki pod oknami tarasowymi a następnie rzucić zaprawą żeby mogli poszerzenia zamontować), ale w końcu robi się to dla oszczędności a nie dla zasady. :p Dla mnie, jako że grzać będę PC, to szczególnie mało sensowne wydawanie kasy, nawet jeśli to tylko 200zł.

Kładłem porotherm 25cm z występem do wewnątrz domu. To i tak zostanie przykryte styropianem i wylewką.

U siebie zasypałem 1 warstwę pustaków perlitem, potem przydał mi się jeszcze do zasypywania instalacji w styropianie pod wylewkami. Moim zdaniem koszt niewielki, i wsypanie do 1 warstwy pustaków na pewno nie zaszkodzi. Bardziej mi się przydał do zasypywania rur od wody i elektryki, wolne miejsce zasypywałem, górę posypałem gipsem i zmoczyłem i jak się dało to przykryłem 2 warstwą styropianu - patent podpatrzony u fotohobby.

U siebie zasypałem 1 warstwę pustaków perlitem, potem przydał mi się jeszcze do zasypywania instalacji w styropianie pod wylewkami. Moim zdaniem koszt niewielki, i wsypanie do 1 warstwy pustaków na pewno nie zaszkodzi. Bardziej mi się przydał do zasypywania rur od wody i elektryki, wolne miejsce zasypywałem, górę posypałem gipsem i zmoczyłem i jak się dało to przykryłem 2 warstwą styropianu - patent podpatrzony u fotohobby.

Właśnie ludzie zasypują te przestrzenie piaskiem, ale jakoś mnie ten pomysł nie przekonuje -- chyba też pocisnę na perlit w tych miejscach...

Izolacja powietrzem nie do końca mnie przekonuje, czy zaprawa tak szczelnie zatka dziury, że będzie ono nieruchome, no nie wiem, może tak, a może nie,,,dam ten perlit dla spokoju sumienia., tylko trzeba jakoś wyliczyć ile tego potrzeba :D. Natomiast rozmiarem cegły się faktycznie nie będę przejmował :)

Izolacja powietrzem nie do końca mnie przekonuje,

Pogadaj z tymi, co z porothermu cały dom budują, jeszcze ścianę 1W. ;) Powietrze to najlepszy i najtańszy dostępny izolator, w przeciwnym razie już dawno wszystkie pustaki by fabrycznie perlitem wypełniali. :p

czy zaprawa tak szczelnie zatka dziury, że będzie ono nieruchome, no nie wiem, może tak, a może nie

Pustak pełni tutaj rolę izolacji od ściany do fundamentu (od góry w dół), nawet jeśli będą dziury (w co wątpię patrząc na moich timelapsach ile pakowali zaprawy) to i tak konwekcja będzie bardzo mała w tym konkretnym przedziale.

Zaspałem w temacie rolet, mam wycenę na 7900 brutto bez zabezpieczenia przeciążeniowego z elektryką na przyciski, napędy SIL_TM oraz 9400 z zabezpieczeniem przeciążeniowym, przyciskami i sterowaniem radiowym, napędy SIL_TEO. W obydwu przypadkach napędy nie posiadają wyłącznika (cokolwiek to znaczy). Ktoś rozkminiał temat i może podpowiedzieć czy warto do przeciążeniówki i radiówki dopłacać?

Zaspałem w temacie rolet, mam wycenę na 7900 brutto bez zabezpieczenia przeciążeniowego z elektryką na przyciski, napędy SIL_TM oraz 9400 z zabezpieczeniem przeciążeniowym, przyciskami i sterowaniem radiowym, napędy SIL_TEO. W obydwu przypadkach napędy nie posiadają wyłącznika (cokolwiek to znaczy). Ktoś rozkminiał temat i może podpowiedzieć czy warto do przeciążeniówki i radiówki dopłacać?

My daliśmy przeciążeniówki w oknach tarasowych, bo tam faktycznie może ktoś / coś stać, czego się przy zamykaniu nie zauważy. A w pozostałych oknach nie, bo nie widzę sensu. Sterowanie roletami mamy po kabelkach. Jakby nam się bardzo zapragnęło pilota (choć się nie zanosi), to będzie się komunikował z centralką.

My daliśmy przeciążeniówki w oknach tarasowych, bo tam faktycznie może ktoś / coś stać, czego się przy zamykaniu nie zauważy. A w pozostałych oknach nie, bo nie widzę sensu.

W ten sposób na to nie spojrzałem, dzięki za hint.

Sterowanie roletami mamy po kabelkach. Jakby nam się bardzo zapragnęło pilota (choć się nie zanosi), to będzie się komunikował z centralką.

Kabelki biegną do przycisków i dodatkowo do centralki (taką centralkę się dokupuje?) pod tynkiem i tam ew. można je sobie wysterować ze smarkfona?

Kabelki biegną do przycisków i dodatkowo do centralki (taką centralkę się dokupuje?) pod tynkiem i tam ew. można je sobie wysterować ze smarkfona?

Tak, kabel z rolety jest osadzony w puszce koło okna i tam może być przycisk (ale nie musi), a potem biegnie dalej do centralki (my mamy jeszcze po drodze wyprowadzone te kabelki w puszkach przy drzwiach, pod przyciskiem światła, do ręcznego sterowania w danym pokoju - ale to w niektórych oknach). W zależności jaką centralkę kupisz to tak będziesz mógł sterować.

Tak, kabel z rolety jest osadzony w puszce koło okna i tam może być przycisk (ale nie musi), a potem biegnie dalej do centralki (my mamy jeszcze po drodze wyprowadzone te kabelki w puszkach przy drzwiach, pod przyciskiem światła, do ręcznego sterowania w danym pokoju - ale to w niektórych oknach). W zależności jaką centralkę kupisz to tak będziesz mógł sterować.

Jeszcze raz dziękuję, poprosiłem o wycenę tarasowych z przeciążeniem, reszta bez i na kablach a do tego ew centralka. Z tego co widzę do centralki można też dokupić pilota. Nie widzę natomiast systemu centralki którą można sterować zezjakiegoś smarkfona. Nima? Edit, znalazłem coś niepotaniości: https://www.napedy.net/selve-commeo-home-server-centrala-internetowa-do-sterowania-roletami-p-2251.html