Busters 06.07.2018 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Jesli chodzi o chwasty to odpusc na razie bo i tak wyrosna od nowa. Co chwile bedzie sie cos sialo od nowa.Przed docelowym zakladaniem trawnika zrobisz oprysk i pozdbedziesz sie wszystkiego ja tak zrobilem i to byla dobra decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.07.2018 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Myjk, jakie masz największe okno?Dostałem wycenę od różnych firm i każda robiła okno 2600x2440 w jednej ramie. Ta co robi u Ciebie twierdzi że na profilach aluplast max powierzchnia to 6m2 i trzeba łączyć 2 okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 07.07.2018 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Myjk, jakie masz największe okno? Dostałem wycenę od różnych firm i każda robiła okno 2600x2440 w jednej ramie. Ta co robi u Ciebie twierdzi że na profilach aluplast max powierzchnia to 6m2 i trzeba łączyć 2 okna. Największe są tarasówki HST, 240 x 236 cm w salonie miało być 360 x 140, ale też polecili je podzielić. Mnie to nie przeszkadzało, więc wstawiłem słupek bez wnikania. Ekipie muszę zwrócić honor, bo posprzątali ładnie po sobie, łącznie z niedopałkami. Wszystkie okna już wstawione, na poniedziałek albo wtorek zostały tylko tarasowe. W środku zrobiło się przyjemnie. Wróciłem właśnie z ostrego dyżuru i jednak palec złamany. Powiem Wam, że niektórzy ludzie to mają nasrane w głowach. Jeszcze rozumiem jakieś zawody, ale to był zwykły mecz treningowy -- no to żeby się tak spinać żeby innym kości łamać to trzeba mieć nierówno pod sufitem... Inna sprawa, że jak przez blisko 40 lat nic nie połamałem, tak w tym roku to już moje drugie złamanie. Chyba czas odwiesić buty na kołek, bo starość nadeszła. Chwasty są takie wielkie i gęsto rośną, że nie da się normalnie chodzić po działce, także pewnie będę tępić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 07.07.2018 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Chwasty są takie wielkie i gęsto rośną, że nie da się normalnie chodzić po działce, także pewnie będę tępić. Na chwasty zestaw podkaszarka i oprysk. Nie narzekaj na złamania, ja za jednym razem wszystkie składki zdrowotne zapłacone i przyszłe wykorzystałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.07.2018 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 (edytowane) Także tego, wczoraj zakończył się montaż okien i rolet. Czekam jeszcze ze 2-3 tyg. na wymianę szyby w salonie. Teraz jest już zupełnie domowo, wiatr nie hula, cicho się zrobiło i przyjemnie. Muszę zamknąć jednak dom bo mi koty włażą drzwiami. Jakoś nie mam mocy aby fotorelację zrobić więc fotek jeszcze nie będzie. Ekipa od okien, poproszona, zabezpieczyła mi także bez szemrania skrzynki przed naporem wody (fajnie, dziękuję i polecam Aprel-owców), ale wczoraj powiesiłem jeszcze folię budowlaną na wykuszu w sypialni i balkonie piętra żeby się woda do skrzynek i na okna z dachu nie lała (a wszystko oczywiście przez to, że dachman postanowił w ramach samowolki okapy skrócić i jeszcze nie naprawił). Ale na zimę muszę wykombinować jakieś lepsze zabezpieczenie tego. Do tego muszę zaciągać czym prędzej taśmy okienne klejem. To taki sam klej jak do styropianu elewacyjnego? Warto siatki w tym zatopić czy sobie darować? Ciepłe parapety też trzeba zabezpieczyć jakoś czy mogą sobie tak stać do przyszłego roku? Myślę, czy próbnie nie położyć styro i kleju/siatki na ścianie garażu (od północy) i tym samym sprawdzić czy sobie dam radę z resztą. Tylko nie wiem co zrobić ze styropianem fundamentowym. Chyba wypadałoby złapać poziom i go odciąć na równo. A może nie warto się bawić i wystarczy dać listwę startową (oczywiście na jednym poziomie) nieco wyżej a różnicę wypełnić pianką? Jak robiliście u siebie? No dobra, na zajawkę rzucę foto z monitoringu, co mnie to kosztuje... nic. Edytowane 12 Lipca 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 12.07.2018 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Nie wiem jak u Ciebie z poziomem, ale u mnie było w miarę ok, styro elwacji dochodził do styro fundamentowego i po związaniu kleju i kołkowaniu dopełniałem pianką, ale wcześniej jeszcze listwa okapnikowa. Ciepłe parapety były pół roku i nie widać było śladu po warunkach atmosferycznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.07.2018 10:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Nie wiem jak u Ciebie z poziomem, ale u mnie było w miarę ok, styro elwacji dochodził do styro fundamentowego i po związaniu kleju i kołkowaniu dopełniałem pianką, ale wcześniej jeszcze listwa okapnikowa. Ciepłe parapety były pół roku i nie widać było śladu po warunkach atmosferycznych. Poziom to może by to trzymało, gdyby styro nie rżnęli tępym nożem. Zresztą przez ten miniony rok się całkiem mocno ten styropian sfatygował. Kołkować nie będę po tym jak miałem okazję ostatnio odrywać styropian z ramek okiennych klejonych na klej-piankę. Piekielnie mocno to trzyma, nie wyobrażam sobie żeby to miała zerwać nawet trąba powietrzna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.07.2018 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Wczoraj właśnie rozmawiałem z aprelem. Podczas rozmowy potwierdza się to co pisałeś. Wydaje się, że wiedzą co robią i co ważne nie kręcą nosem na ten XPS dookoła. U znajomego parapety z XPS są niczym nie zabezpieczone od 2 lat. Myślę, że do przyszłego roku nic im nie będzie. Na czym stawiałeś okna do podłogi? Poszerzenia czy klinaryt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.07.2018 12:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Wczoraj właśnie rozmawiałem z aprelem. Podczas rozmowy potwierdza się to co pisałeś. Wydaje się, że wiedzą co robią i co ważne nie kręcą nosem na ten XPS dookoła. U mnie kręcili, ale to dlatego że dałem twardy EPS a nie XPS. Na czym stawiałeś okna do podłogi? Poszerzenia czy klinaryt? Najpierw było 15cm porothermu, który był zasypany perlitem na dole (2cm), a potem miał być zalany betonem. Niestety został zalany piaskiem z domieszką cementu, czyli błotem, tym samym co trafiło na pokazywane wcześniej podmurówki okien, tylko to było jeszcze bardziej opłakane (prawie sam piach). Gdyby mi tego nie spieprzyli to by normalnie do tego zamontowali, ale ostatecznie musiałem do OSOBIŚCIE skuć, a na podbudowę już sami instalatorzy (bo murarze oczywiście się wypieli) położyli beton komórkowy (8+6cm), i do tego przykręcili poszerzenia systemowe. Co zresztą wprawne oko pewnie wyłapie na fotce z monitoringu. Tym samym uratowali mnie nie tylko przed dodatkowi, niemałymi kosztami (poszerzenia takiej wielkości to dodatkowy koszt 1600zł) ale także kolejnym przełożeniem terminu montażu okien (poszerzenia trzeba zamówić i czeka się 2 tygodnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.07.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Na tym zdjęciu nie widać wyraźnie co tam pod oknem jest Ja będę ustalał co zrobić pod spodem, ale pewnie po jednym poszerzeniu dam. Póki co Aprel namawia mnie na HST. Miałem robić otwierane, ale to będzie okno o wysokości 2,5m2. Producent straszy mnie koniecznością regulacji co jakiś czas. Regulacja mi nie straszna, ale nie wiem co znaczy jakiś czas... Okno w HST 3 razy droższe niż zwykłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 12.07.2018 15:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Ano droższe niestety, ale fajne. Mnie przekonał niski próg i że nie zajmują miejsca przy otwieraniu. PSK odpadły na samym wstępie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 12.07.2018 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2018 Chyba też dam się przekonać. W końcu tego za 3-5 lat nie wymienię. Póki co na każdym etapie wybieramy coś drozszego. Ciekawe jak się zapnie budżet SSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suzanita 13.07.2018 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 hehe, budzet SSZ to się może jeszcze zapnie, ale później to się dopiero zacznie jazda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 13.07.2018 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 (edytowane) hehe, budzet SSZ to się może jeszcze zapnie, ale później to się dopiero zacznie jazda... Mam odmienne zdanie. SSZ była największą jazdą bez trzymanki. Po pierwsze, że nigdy wcześniej nie budowałam domu, nie miałam wystarczającej wiedzy i obycia. Nie negocjowałam stawek za wykonanie usług, nie znałam rynku - generalnie jak dziecko we mgle. Budżet przekroczony i to grubo. BTW myślę, że ekipy SSO doskonale zdają sobie sprawę, że inwestorzy na tym etapie są nieogarnięci (w większości) i to skwapliwie wykorzystują. Kolejny etap, czyli instalacje, przy SSZ to wręcz bajeczka Tak długo chodzę, aż znajdę wykonawcę, który da mi zadowalającą jakość względem ceny. Podobnie z wykończeniówką. Mam też założony budżet i nie ma, że tu sobie przekroczę, tam coś dołożę. Albo trzeba odpuścić z jakości prac, albo przesunąć coś w czasie. No albo zrobić samemu Edytowane 13 Lipca 2018 przez Doli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 13.07.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Poki co miescimy sie w zalozeniach - co prawda gorne widelki, ale na kazdym kroku wybieramy rozwiazania drozsze. Od SSZ do deweloperskiego mamy wstepne wyceny. Dokladamy 15-20% i powinnismy sie zmiescic w budzecie. Myjk, a jak u Ciebie na tym etapie? Zgadza sie z zalozeniami?Rozmawialem z Ecopower o montazu pompy. Z gwarancja nie ma problemu. Wszystko moze przygotowac hydraulik Janusz, a oni przyjada tylko na rozruch. Przykreca pompe do instalacji, wiec na sama pompe oni wystawia fakture. Czekam na wycene takiej uslugi. U Ciebie juz cos udalo sie zaplanowac? Zmieniles cos w zalozeniach? Ekipe do odwiertow tez znalazlem w niezlej cenie. Chce zgrac kopanie pod wyprowadzenia z wyrownaniem dzialki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila. 13.07.2018 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 Mam odmienne zdanie. SSZ była największą jazdą bez trzymanki. Dokładnie tak My co prawda dopiero dochodzimy do SSZ ale znam ceny pozostałych usług i wiele z niezbędnych do instalacji/wykończeniówki/wprowadzenia się* rzeczy posiadamy. Bardzo nam zależało na jakości płyty, murów, okien i dachu - i tu nie było miejsca na oszczędności. A że budżet mieliśmy oszacowany na około 15% więcej niż wydaliśmy to tylko pozostaje się cieszyć że znalazła się dodatkowa kasa na inne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 13.07.2018 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2018 To zamieszkajcie.. u mnie ssz sie w ogole nie rozjechal, deweloperski przekroczyl budzet o 15% wykonczeniowka o 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.07.2018 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 Myjk, a jak u Ciebie na tym etapie? Zgadza sie z zalozeniami? W zasadzie tak, gdyby nie wpadka pierwszego dnia na etapie kopania, to byłbym do przodu. Dalej się rozjedzie, bo już na samych oknach prawie 15k różnicy. Rozmawialem z Ecopower o montazu pompy. Z gwarancja nie ma problemu. Wszystko moze przygotowac hydraulik Janusz, a oni przyjada tylko na rozruch. Przykreca pompe do instalacji, wiec na sama pompe oni wystawia fakture. Czekam na wycene takiej uslugi. U Ciebie juz cos udalo sie zaplanowac? Zmieniles cos w zalozeniach? Jeszcze o tym nie myślę. Dopiero w przyszłym roku będzie robiony wymiennik, ale to też jak się najpierw pozbędę domku. Problem w tym, że tego domku nikt po cienie opału nawet nie chce wziąć. Ekipe do odwiertow tez znalazlem w niezlej cenie. Chce zgrac kopanie pod wyprowadzenia z wyrownaniem dzialki. W niezłej to znaczy? Widziałem że chwaliłeś się OZC od asolta, coś dużo Ci wyszło jak na taki dom. Jakie zużycie energii przy tych 7kW strat? Pada, ciągle pada. Nie zdołałem dobrze zabezpieczyć tego przeklętego wykuszu. Poza zabezpieczeniem przez ekipę rolet, naciągnąłem tam jeszcze folię budowlaną -- niestety ją podwiało a do tego jeszcze bardzo mocno zacinało od zachodu i dzisiaj jak przybyłem zastałem na parapecie okna salonowego taki oto widok. Skąd wodę wciągnęło jak tam pianka jest i taśmy? :| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.07.2018 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 W zasadzie tak, gdyby nie wpadka pierwszego dnia na etapie kopania, to byłbym do przodu. Dalej się rozjedzie, bo już na samych oknach prawie 15k różnicy. Na oknach i u nas będzie spora roznica. Ale początkowo nie braliśmy uwagę HS, a w międzyczasie jeszcze zwiększyliśmy wymiary okien. No i wszyscy mówią, że warto dopłacić do Pasive Line Plus zamiast Veka. Jakie argumenty u Ciebie przeważyły na korzyść VEKA 82? Jeszcze o tym nie myślę. Dopiero w przyszłym roku będzie robiony wymiennik, ale to też jak się najpierw pozbędę domku. Problem w tym, że tego domku nikt po cienie opału nawet nie chce wziąć. Robisz poziomy? Ja tam planuję już terminy na przyszły rok i umawiam wstępnie ekipy. Plan jest taki żeby się wproawdzić za rok, więc terminarz napięty, a w tym roku pewnie uda się zrobić max SSZ i może coś pogrzebać przy elektryce. W niezłej to znaczy? Widziałem że chwaliłeś się OZC od asolta, coś dużo Ci wyszło jak na taki dom. Jakie zużycie energii przy tych 7kW strat? 54 netto za metr z materiałem. Chcę przewymiarować DZ 3x80m. Będę zamawiał sondy na wymiar - tak żeby pociągnąć do rozdzielacza w kotłowni bez sztukowania. OZC wyszło 5700. Sumarycznie na metr trochę mniej niż u Ciebie - 34,77W/m2. Ale od tego czasu się trochę zmieniło - zlikwidowaliśmy 2 spore luxfery od północy, na których były spore straty. Okna będą montowane w ramkach z XPS - co zminimalizuje mostki termiczne. Drzwi wejściowe też zmieniliśmy. Dojdą jednak straty od ogrzewania ściennego - ok 250W. No i straty na garażu, który mam w planie dogrzewać do ok 14-15 stopni. 7kw zakładam już łącznie z CWU. Pompa ciepła C8i - moc modulowana od 5 do 8kW. Modulacja w sumie nie jest jakaś duża, ale według producenta większy zakres odbija się już na COP. Podobno w tym zakresie COP wychodzi najlepiej. Pada, ciągle pada. Nie zdołałem dobrze zabezpieczyć tego przeklętego wykuszu. Poza zabezpieczeniem przez ekipę rolet, naciągnąłem tam jeszcze folię budowlaną -- niestety ją podwiało a do tego jeszcze bardzo mocno zacinało od zachodu i dzisiaj jak przybyłem zastałem na parapecie okna salonowego taki oto widok. Skąd wodę wciągnęło jak tam pianka jest i taśmy? :| [ATTACH=CONFIG]416285[/ATTACH] Może jakoś od góry to wpłynęło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.07.2018 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2018 (edytowane) Na oknach i u nas będzie spora roznica. Ale początkowo nie braliśmy uwagę HS, a w międzyczasie jeszcze zwiększyliśmy wymiary okien. No i wszyscy mówią, że warto dopłacić do Pasive Line Plus zamiast Veka. Jakie argumenty u Ciebie przeważyły na korzyść VEKA 82? Cena, przy PC nie warto cisnąć na linię pasywną. Robisz poziomy? Ja tam planuję już terminy na przyszły rok i umawiam wstępnie ekipy. Plan jest taki żeby się wproawdzić za rok, więc terminarz napięty, a w tym roku pewnie uda się zrobić max SSZ i może coś pogrzebać przy elektryce. Poziomy spiralny na 500m2, wyliczyłem bardzo mało optymalnie na 10kW chłodniczej. 54 netto za metr z materiałem. Chcę przewymiarować DZ 3x80m. Będę zamawiał sondy na wymiar - tak żeby pociągnąć do rozdzielacza w kotłowni bez sztukowania. Całkiem dobra cena jak na Wawę. OZC wyszło 5700. Sumarycznie na metr trochę mniej niż u Ciebie - 34,77W/m2. Ale od tego czasu się trochę zmieniło - zlikwidowaliśmy 2 spore luxfery od północy, na których były spore straty. Okna będą montowane w ramkach z XPS - co zminimalizuje mostki termiczne. Drzwi wejściowe też zmieniliśmy. Własnie prowadziłem o tym dyskusję z użytkownikiem któremu spieprzyli montaż okien, a który mocno się musiał przez to doszkolić i twierdzi, że te ramki ze styro w ogóle nie mają sensu. Dojdą jednak straty od ogrzewania ściennego - ok 250W. No i straty na garażu, który mam w planie dogrzewać do ok 14-15 stopni. 7kw zakładam już łącznie z CWU. Pompa ciepła C8i - moc modulowana od 5 do 8kW. Modulacja w sumie nie jest jakaś duża, ale według producenta większy zakres odbija się już na COP. Podobno w tym zakresie COP wychodzi najlepiej. Mam wątpliwości czy to faktycznie może robić różnicę. Znaczy może inwerter zrobi różnicę, ale wątpię aby koszt inwestycji weń i większa podatność na uszkodzenia się zwróciła. Ja jednak wybiorę proste rozwiązania do gruntówki, ew. tylko z miękkim startem. Może jakoś od góry to wpłynęło? No właśnie nie wiem za bardzo jak, bo skrzynki rolet przykryte bezpośrednio folią fundamentową (z izolacji poziomej), a dodatkowo do połowy okien sięgającą od góry spuściłem folię budowlaną. Sprawdzałem czy przez to zacinanie od zachodu nie spłynęło po ścianie i oknach balkonowych na piętrze pod folię, ale nic, tam było całkiem sucho. Także od góry nie ma możliwości żeby zalało. Co najwyżej od połowy okna i przez parapet. Wiedziałem że może coś takiego zaistnieć, ale nie wierzyłem że się stanie. Znaczy prawo Murphy'ego zadziałało. Teraz pytanie co z tym zrobić, bo jak woda się przedostała to i ciepło wylizie. Edytowane 14 Lipca 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts