Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...
Już zdążyłem zapomnieć o narodzinach, wczoraj były chrzciny. :p

Jeszcze nie robiłem testu elektryki, zatem jeszcze nie ma uziomu docelowego.

Zaglądam wszędzie, to i tu zajrzałem.

Gratulacje. Ze wszystkich powodów. I dzieciątka, i domu coraz bliżej końca.

Nie ukrywam, że nie mam siły już czytać wszystkiego i przefrunąłem na szybko, dlatego pozwolę sobie zadać pytanie o koszty.

Na pierwszych stronach kosztorys przewidywał 430 tysi za deweloperski. Dziwne, że na gotowo, bo firmy traktują deweloperski jako przygotowany do malowania i wykończenia np. płytki/panele itp. Często nawet instalacje liczą osobno jako ileś % całości budowy.

No więc jak się to zamknęło, jeśli posiadasz takie wyliczenia?

PS. Znalazłem KOSZTY w arkuszu kalkulacyjnym, ale jakoś mi tam to nie wychodzi. Suma 194 tysie niby w podsumowaniu, ale już na pierwszy rzut oka widać, że coś nie zliczyło i wychodzi ponad 300.

Edytowane przez Aydin

PS. Znalazłem KOSZTY w arkuszu kalkulacyjnym, ale jakoś mi tam to nie wychodzi. Suma 194 tysie niby w podsumowaniu, ale już na pierwszy rzut oka widać, że coś nie zliczyło i wychodzi ponad 300.

Zgadza się, nie dopisałem komórek z tego roku do sumy, naprawione, dzięki -- obecnie jest niecałe 300 tys. brutto (bo część kosztów jest już wpisana, ale jeszcze ich nie poniosłem) z robotami wewnątrz (OC, elektryka, wod-kan, tynki). Ceny poszły ostro w górę, wykonawców braknie, m.in. dlatego nadal nie mam zrobionej zaplanowanej na ten rok WM i kompletnej podłogówki (cały czas szukam wykonawców) i jak się sytuacja nie zmieni, to będzie ciężko się zmieścić w zaplanowanym budżecie.

Swoją drogą wpadłem po ostatnich wichurach na działkę, okazało się że z balkonu zdmuchnięte zostały deski trzymające folię. Jedna z nich spadając walnęła w ciepły parapet okna salonowego i go wyłamała. Na szczęście tylko kawałek i nie wyrwało parapetu spod okna, niemniej jest dziura i będę musiał to rychło wkleić. Na szczęście nic nie cieknie przez balkon i inne ściany.

Na inne nieszczęście już się pod dachem zadomowiły ptaszyska i mam wszystko obsrane (łącznie z routerem do netu). :/ Jednak nie chcę zatykać dziur przy dachu żeby powietrze sobie hulało. Jakieś rozwiązania doświadczyliście, czy się po prostu tym nie przejmować?

Edytowane przez Myjk

• 4 weeks później...
Zamontuj tam siatkę / kratkę o ile to możliwe oczywiście.

Po kupach na piętrze wnioskuję, że u nas ptaszki fruwają w te i wewte.

Niech to wróbel świśnie. Chyba marny trud i sobie to odpuszczę. Zresztą jakoś ostatnio przestało przybywać kup. :>

Za to dostałem wycenę na wykonanie podłogówki, może ktoś podpowie czy to dobra cena:

-ułożenie foli przeciwwilgociowej

-ułożenie 2 warstw styropianu

-przybicie taśm dylatacyjnych

-ułożenie folii odblaskowej

-wkucie i wyprowadzenie pionów do szafek rozdzielaczy zakończonych korkami w kotłowni

-montaż szafek wraz z rozdzielaczami

-ułożenie rur ogrzewania podłogowego zgodnie z projektem (bez łączenia na pętlach)

-prace będą zakończone próbą szczelności 5bar (powietrze)

-rury do ogrzewania podłogowego purmo pexpenta 16 lub Kan Blue 16

-rury do rozdzielaczy 32 Stabi Glass Delta Met lub Sigma Li

-Belki rozdzielaczy wraz z przepływomierzami, zaworkami kręconymi na dolnej belce, odpowietrznikami, zaworami spustowymi oraz zaworami śrubunkowymi odcinającymi marki Tytan

- styropian i folia p-w po stronie inwestora

23k netto

Za to dostałem wycenę na wykonanie podłogówki, może ktoś podpowie czy to dobra cena:

-ułożenie foli przeciwwilgociowej

-ułożenie 2 warstw styropianu

-przybicie taśm dylatacyjnych

-ułożenie folii odblaskowej

-wkucie i wyprowadzenie pionów do szafek rozdzielaczy zakończonych korkami w kotłowni

-montaż szafek wraz z rozdzielaczami

-ułożenie rur ogrzewania podłogowego zgodnie z projektem (bez łączenia na pętlach)

-prace będą zakończone próbą szczelności 5bar (powietrze)

-rury do ogrzewania podłogowego purmo pexpenta 16 lub Kan Blue 16

-rury do rozdzielaczy 32 Stabi Glass Delta Met lub Sigma Li

-Belki rozdzielaczy wraz z przepływomierzami, zaworkami kręconymi na dolnej belce, odpowietrznikami, zaworami spustowymi oraz zaworami śrubunkowymi odcinającymi marki Tytan

- styropian i folia p-w po stronie inwestora

23k netto

Jeszcze jakbyś napisał jaki zakres tej podłogówki... czy obejmuje garaż itp. ile rozdzielaczy?

Dzięki chłopaki, znowu trzeba będzie walczyć z ceną, eh. Nielubiee nielubieeee ;P

Tymczasem nie wiem czy ktoś pamięta i czy kogoś interesuje (ale skoro prawie same chopy to pewnie tak), wbiłem się Outlanderem PHEV na rolki. Poradził sobie znacznie lepiej niż biały OL poprzednio prezentowany, oblewając test jednego koła, ale nie tak dobrze jak wersja spalinowa która przechodzi wszystkie przeszkody. To wszystko przez napęd elektryczny, który co prawda znacznie lepiej jest wysterowany w zakrętach, ale w takim skrajnym wypadku jak na rolkach gdy 3 koła mają zerową przyczepność wraz ze stworzeniem na rolkach ekwiwalentu wzniesienia ponad 40%, nie daje rady (braknie na kole momentu/mocy). Najbardziej jest jednak ciekawe co ten biały OL PHEV miał skopane że nie zjechał wcale.

• 3 months później...
Musisz ciąć styropian w poziomie? Bardzo śmierdzi? :)

Jak się nie daje przypalić to nie śmierdzi. Najgorzej jest jak się rżnie dużą płytę, a potem mniejszą. Wtedy to co zostało na drucie po bokach z dużej zaczyna się kopcić. Ale mimo że okna pozamykane to nie było dramatu. Wszystko leciało klatką schodową na górę. Tam jak wlazłem obejrzeć rury podłogówki (bo już są w jednym pomieszczeniu, szału jakościowego nie ma, ale wiem że to kosmetyka bez wpływu na pracę silnika) to tam nieźle waliło.

IMG_20190221_173807.jpg

Wylewki będą anhydrytowe?

Beton, dlatego musiałem pogłębić. Znaczy od bidy to by mogło być tak wysoko bo się na styk mieściło, pewnie jeszcze by ten styro siadł pod naporem, nawet potwierdzałem to u wylewkarza. Ale wolę dmuchać na zimne i mieć jednak więcej betonu żeby więcej buforu było. :p

Ja na szczęście nie robię podlogowki więc nie muszę się przejmować poziomem styropianu. Ukladam 3 warstwy po 4-5cm więc można wycinać nozem :)

Jak ktoś raz spróbował gilotynki do styropianu, to noża do ręki nie weźmie. ;)