Owczar 13.10.2018 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Myjk, jaki ostatecznie zrobiłeś uziom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 15.10.2018 10:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Gratulacje!!! )) dawno mnie nie było, przepraszam, że tak późno gratuluję Już zdążyłem zapomnieć o narodzinach, wczoraj były chrzciny. Myjk, jaki ostatecznie zrobiłeś uziom? Jeszcze nie robiłem testu elektryki, zatem jeszcze nie ma uziomu docelowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 26.10.2018 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Już zdążyłem zapomnieć o narodzinach, wczoraj były chrzciny. Jeszcze nie robiłem testu elektryki, zatem jeszcze nie ma uziomu docelowego. Zaglądam wszędzie, to i tu zajrzałem. Gratulacje. Ze wszystkich powodów. I dzieciątka, i domu coraz bliżej końca. Nie ukrywam, że nie mam siły już czytać wszystkiego i przefrunąłem na szybko, dlatego pozwolę sobie zadać pytanie o koszty. Na pierwszych stronach kosztorys przewidywał 430 tysi za deweloperski. Dziwne, że na gotowo, bo firmy traktują deweloperski jako przygotowany do malowania i wykończenia np. płytki/panele itp. Często nawet instalacje liczą osobno jako ileś % całości budowy. No więc jak się to zamknęło, jeśli posiadasz takie wyliczenia? PS. Znalazłem KOSZTY w arkuszu kalkulacyjnym, ale jakoś mi tam to nie wychodzi. Suma 194 tysie niby w podsumowaniu, ale już na pierwszy rzut oka widać, że coś nie zliczyło i wychodzi ponad 300. Edytowane 26 Października 2018 przez Aydin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 26.10.2018 13:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) PS. Znalazłem KOSZTY w arkuszu kalkulacyjnym, ale jakoś mi tam to nie wychodzi. Suma 194 tysie niby w podsumowaniu, ale już na pierwszy rzut oka widać, że coś nie zliczyło i wychodzi ponad 300. Zgadza się, nie dopisałem komórek z tego roku do sumy, naprawione, dzięki -- obecnie jest niecałe 300 tys. brutto (bo część kosztów jest już wpisana, ale jeszcze ich nie poniosłem) z robotami wewnątrz (OC, elektryka, wod-kan, tynki). Ceny poszły ostro w górę, wykonawców braknie, m.in. dlatego nadal nie mam zrobionej zaplanowanej na ten rok WM i kompletnej podłogówki (cały czas szukam wykonawców) i jak się sytuacja nie zmieni, to będzie ciężko się zmieścić w zaplanowanym budżecie. Swoją drogą wpadłem po ostatnich wichurach na działkę, okazało się że z balkonu zdmuchnięte zostały deski trzymające folię. Jedna z nich spadając walnęła w ciepły parapet okna salonowego i go wyłamała. Na szczęście tylko kawałek i nie wyrwało parapetu spod okna, niemniej jest dziura i będę musiał to rychło wkleić. Na szczęście nic nie cieknie przez balkon i inne ściany. Na inne nieszczęście już się pod dachem zadomowiły ptaszyska i mam wszystko obsrane (łącznie z routerem do netu). :/ Jednak nie chcę zatykać dziur przy dachu żeby powietrze sobie hulało. Jakieś rozwiązania doświadczyliście, czy się po prostu tym nie przejmować? Edytowane 26 Października 2018 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 26.10.2018 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Zamontuj tam siatkę / kratkę o ile to możliwe oczywiście.Po kupach na piętrze wnioskuję, że u nas ptaszki fruwają w te i wewte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.11.2018 11:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Zamontuj tam siatkę / kratkę o ile to możliwe oczywiście. Po kupach na piętrze wnioskuję, że u nas ptaszki fruwają w te i wewte. Niech to wróbel świśnie. Chyba marny trud i sobie to odpuszczę. Zresztą jakoś ostatnio przestało przybywać kup. :> Za to dostałem wycenę na wykonanie podłogówki, może ktoś podpowie czy to dobra cena: -ułożenie foli przeciwwilgociowej -ułożenie 2 warstw styropianu -przybicie taśm dylatacyjnych -ułożenie folii odblaskowej -wkucie i wyprowadzenie pionów do szafek rozdzielaczy zakończonych korkami w kotłowni -montaż szafek wraz z rozdzielaczami -ułożenie rur ogrzewania podłogowego zgodnie z projektem (bez łączenia na pętlach) -prace będą zakończone próbą szczelności 5bar (powietrze) -rury do ogrzewania podłogowego purmo pexpenta 16 lub Kan Blue 16 -rury do rozdzielaczy 32 Stabi Glass Delta Met lub Sigma Li -Belki rozdzielaczy wraz z przepływomierzami, zaworkami kręconymi na dolnej belce, odpowietrznikami, zaworami spustowymi oraz zaworami śrubunkowymi odcinającymi marki Tytan - styropian i folia p-w po stronie inwestora 23k netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 20.11.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Ja dostawałem oferty od 65 do 95 zł za podłogowe z materiałem. Czyli rury folia rozdzielacz, skrzynka. Pomogłem instalatorowi to robić i wyszło 33 zł z materiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 20.11.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Za to dostałem wycenę na wykonanie podłogówki, może ktoś podpowie czy to dobra cena: -ułożenie foli przeciwwilgociowej -ułożenie 2 warstw styropianu -przybicie taśm dylatacyjnych -ułożenie folii odblaskowej -wkucie i wyprowadzenie pionów do szafek rozdzielaczy zakończonych korkami w kotłowni -montaż szafek wraz z rozdzielaczami -ułożenie rur ogrzewania podłogowego zgodnie z projektem (bez łączenia na pętlach) -prace będą zakończone próbą szczelności 5bar (powietrze) -rury do ogrzewania podłogowego purmo pexpenta 16 lub Kan Blue 16 -rury do rozdzielaczy 32 Stabi Glass Delta Met lub Sigma Li -Belki rozdzielaczy wraz z przepływomierzami, zaworkami kręconymi na dolnej belce, odpowietrznikami, zaworami spustowymi oraz zaworami śrubunkowymi odcinającymi marki Tytan - styropian i folia p-w po stronie inwestora 23k netto Jeszcze jakbyś napisał jaki zakres tej podłogówki... czy obejmuje garaż itp. ile rozdzielaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.11.2018 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2018 Jeszcze jakbyś napisał jaki zakres tej podłogówki... czy obejmuje garaż itp. ile rozdzielaczy? Cały dom, parter, piętro, w sumie około 190m2 bez garażu. Czyli wychodzi koszmarnie drogo, bo ponad 120zł/m2 a ponoć można zrobić za połowę tej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 21.11.2018 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Cały dom, parter, piętro, w sumie około 190m2 bez garażu. Czyli wychodzi koszmarnie drogo, bo ponad 120zł/m2 a ponoć można zrobić za połowę tej ceny. Czy ja wiem? U mnie było 100netto/m2. Ale sam przygotowałem wszystko pod podłogówkę to 80netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 21.11.2018 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Cały dom, parter, piętro, w sumie około 190m2 bez garażu. Czyli wychodzi koszmarnie drogo, bo ponad 120zł/m2 a ponoć można zrobić za połowę tej ceny. Oczywiście ale robiąc samemu to jak ktoś ma czas to zaoszczędzi. U mnie wyszło też ok 120 zł/m2 ale ja mam np 4 rozdzielacze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.11.2018 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2018 Dzięki chłopaki, znowu trzeba będzie walczyć z ceną, eh. Nielubiee nielubieeee ;P Tymczasem nie wiem czy ktoś pamięta i czy kogoś interesuje (ale skoro prawie same chopy to pewnie tak), wbiłem się Outlanderem PHEV na rolki. Poradził sobie znacznie lepiej niż biały OL poprzednio prezentowany, oblewając test jednego koła, ale nie tak dobrze jak wersja spalinowa która przechodzi wszystkie przeszkody. To wszystko przez napęd elektryczny, który co prawda znacznie lepiej jest wysterowany w zakrętach, ale w takim skrajnym wypadku jak na rolkach gdy 3 koła mają zerową przyczepność wraz ze stworzeniem na rolkach ekwiwalentu wzniesienia ponad 40%, nie daje rady (braknie na kole momentu/mocy). Najbardziej jest jednak ciekawe co ten biały OL PHEV miał skopane że nie zjechał wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.02.2019 22:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Nocne styropianu rżnięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.02.2019 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 [ATTACH=CONFIG]427203[/ATTACH] Nocne styropianu rżnięcie. Ahh, te wspomnienia... wcale nie tęsknię Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.02.2019 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Ahh, te wspomnienia... wcale nie tęsknię Powodzenia! Też się nie cieszę, ale co zrobić jak człowiek ma sklerozę. Wylewkarz robił pomiary i wykazywał że jest wyżej niż być powinno. No to teraz trzeba rżnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.02.2019 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Musisz ciąć styropian w poziomie? Bardzo śmierdzi? Wylewki będą anhydrytowe? Ja na szczęście nie robię podlogowki więc nie muszę się przejmować poziomem styropianu. Ukladam 3 warstwy po 4-5cm więc można wycinać nozem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 22.02.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Też się nie cieszę, ale co zrobić jak człowiek ma sklerozę. Wylewkarz robił pomiary i wykazywał że jest wyżej niż być powinno. No to teraz trzeba rżnąć. O matko, no to masz robotę. Myślałam, że to "standardowe" układanie styro, a nie ścienianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 22.02.2019 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 [ATTACH=CONFIG]427203[/ATTACH] Nocne styropianu rżnięcie. Mnie też kolana bolą na myśl o tym, ile swoje się przy styro narobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.02.2019 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Musisz ciąć styropian w poziomie? Bardzo śmierdzi? Jak się nie daje przypalić to nie śmierdzi. Najgorzej jest jak się rżnie dużą płytę, a potem mniejszą. Wtedy to co zostało na drucie po bokach z dużej zaczyna się kopcić. Ale mimo że okna pozamykane to nie było dramatu. Wszystko leciało klatką schodową na górę. Tam jak wlazłem obejrzeć rury podłogówki (bo już są w jednym pomieszczeniu, szału jakościowego nie ma, ale wiem że to kosmetyka bez wpływu na pracę silnika) to tam nieźle waliło. Wylewki będą anhydrytowe? Beton, dlatego musiałem pogłębić. Znaczy od bidy to by mogło być tak wysoko bo się na styk mieściło, pewnie jeszcze by ten styro siadł pod naporem, nawet potwierdzałem to u wylewkarza. Ale wolę dmuchać na zimne i mieć jednak więcej betonu żeby więcej buforu było. Ja na szczęście nie robię podlogowki więc nie muszę się przejmować poziomem styropianu. Ukladam 3 warstwy po 4-5cm więc można wycinać nozem Jak ktoś raz spróbował gilotynki do styropianu, to noża do ręki nie weźmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.02.2019 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Mnie też kolana bolą na myśl o tym, ile swoje się przy styro narobiłem Hm... ja na szczęście na kolanach nie zasuwałem. Większość zrobili hydraulicy, ja tylko ściągałem górną warstwę i ścinałem o te 2cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts