Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Skoro jesteśmy przy wylewkach, to już za miesiąc wylewkarz zapowiedział że może wpadać. Muszę popędzić wykonawcę basenu żeby rury pociągnął do basenu żeby mi potem nie kuli bez sensu nowych wylewek.

Teraz mam jeszcze mission impossible żeby pozbyć się domku letniskowego z działki. Ogłoszenia wystawiałem na FB i za darmo nikt go nie chce, co jest paranoją bo ten domek rynkowo z 10 tys. jest wart spokojnie. Znaczy nowy taki kosztuje około 40 tys. a mój jeszcze dodatkowo ocieplony wełną jest.

OK, wykosiłem wszystko ze skrzynki. Fotki i info o domku letniskowym.

"Górski" dom letniskowy (szkieletowy, drewniany ze spadzistym dachem pokrytym blachą) niezwiązany z gruntem (na przyszłej działce może stać bez pozwolenia na budowę nawet ponad 10 lat). Powierzchnia około 100m2.

Nie posiadam niestety na tę chwilę fotek z zewnątrz, ale gdyby posiłkować się materiałami z internetu, to jest to coś takiego: https://www.domhurt.com.pl/domek-rekreacyjny,dzieciol.html (poniżej także ceny wyjściowe nowych konstrukcji), z tą różnicą, że nie ma tam "werandy" ani "balkonu" (był taras kiedyś, ale go "porwało") a dom jest zestawiony w literę T z dwóch ww. domków (stąd powierzchnia prawie 100m2).

Dom we własnym zakresie należy rozebrać, zorganizować transport (z tego co pamiętam wchodził na długiego HDSa), przewieźć w miejsce docelowe, a następnie złożyć w odwrotnej kolejności. Było to już wcześniej zrobione (bo przyjechał ze Skierniewic) zatem jest to jak najbardziej wykonalne. Domek służył jako całoroczny dom a następnie schowek na duperelki budowlane oraz schronienie dla pracowników głównie przed deszczem czy chłodem (stąd nie wygląda na fotkach zbyt zachęcająco, bo jest nabrudzone i nabałaganione). Teraz już jest niepotrzebny.

Wnętrze wymaga odświeżenia: podłoga w "salonie" trochę podupadła, schodki na piętro się powyłamywały, łazienka trochę zawilgotniała i wymaga odświeżenia, okna także wypadałoby nieco ucywilizować. Domek posiada ocieplenie dachu wełną, obity jest cienkimi płytami pilśniowymi od wewnątrz. Z zewnątrz na ścianach elewacyjnych jest styropian, ale pewnie się zmarnuje przy rozbiórce.

Domek odstąpię za darmo. Niemniej to nie znaczy że dom ma skończyć jako opał (bo tak to sam potrafię go skończyć).

Fotki.

Parter:

parter-od-wejscia-(jadalnia).jpg parter-w-strone-wejscia(kuchnia-po-prawiej-toaleta).jpg parter-salon.jpg parter-z-salonu-do-jadalni.jpg

Edytowane przez Myjk

Wysyłam teściowi - prośba o rezerwację.

Odezwę sie asap

OK!

Słuchajcie, ktoś może się ocieplał celulozą? Albo rozkminiał temat? Jak się przygotować do tego? Powierzchnia wypełniana musi być zamknięta? Czy to się luzem wtłacza, rozgarnia i celuloza sobie sama "siada"?

Kaszpir ocieplal zobacz jego dziennik

Dzięki, znalazłem i już trochę wiem, łącznie z cenami i parametrami (waga).

Myjk możesz polecić swojego hydraulika?

Ale którego (do czego?), bo miałem w sumie trzech. ;) W tym jeden był elektrykiem. :D

Edytowane przez Myjk

Pompę ciepła robi mi producent. Tylko kwestia poprowadzenia rur między rozdzielaczem, zbiornikiem cwu i co. Schematy wszystkie są.

W poniedziałek jeszcze zadzwonię do księżniczki i zaproponuje ze im przeniosę ten sprzęt...

W poniedzialek wiercimy pod dz.

3x80m na zapas.

A jak u Ciebie z instalacją pompy? Wybrałeś juz konkretną?

Pompę ciepła robi mi producent. Tylko kwestia poprowadzenia rur między rozdzielaczem, zbiornikiem cwu i co. Schematy wszystkie są.

To pewnie by ogarnął, pytanie czy ma terminy, bo ja czekałem 2 miesiące.

A jak u Ciebie z instalacją pompy? Wybrałeś juz konkretną?

Nie wybrałem jeszcze. Najpierw muszę wymiennik poziomy zrobić, ale uniemożliwia to domek. ;) Natomiast z całą pewnością będę ciągnął rury do chłodzenia wodą lodową. Hydraulik ma się tym zająć niebawem.