Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zerżnąłem dzisiaj jadalnię i prawie całą kuchnię. Jeszcze jedna wizyta i ogarnę ten zafajdany styro żeby spać spokojnie. :p Na górze mi położyli podłogówkę, ale jak to zwykle bywa, choć projekt podłogówki jest jak byk i mówiłem żeby się go trzymać, to jeden pokój zrobili po swojemu i pętle zamiast w kwadracie, zrobili w prostokącie bo rzekomo lepiej, bo mniej zakrętów i mniejsze opory. Niby różnica nieduża, bo na dylatacji metr więcej, ale po co to kombinować...

Natomiast od dwóch dni próbuję sprawdzić czy mi przewodów w OC nie zepsuli zanim nie przykryję tego podłogówką. Mam dwa dwużyłowe druty puszczone równolegle z rurami OC i wychodzące przy jednostce centralnej. Najpierwej potraktowałem druty próbnikiem, ale nic nie wykazał. To podpiąłem zasilacz 18V (2A) i też gucio. Na obydwu drutach zero jakiejkolwiek reakcji. Za długie te druty że miernik nic nie wykazuje? Czy jednak przecięte gdzieś? Ale że obydwa całkowicie przecięte? Może 230V tam podpiąć? :p

OK, w jednym ujęciu kabel był łączony, ale nie połączony. Teraz już działa jak należy, czyli nic nie spsuli.

Podpowiedzcie, czy rury dobiegowe od PC, położone na chudziaku (naturalnie w otulinie 1cm) to nie będą mi strat generować? Nie powinno to być chociaż w pierwszej warstwie styro położone?

Mówisz o rurach dz?

Ja bym się nie przejmował przy takim przepływie.

Najbardziej mi zależy na cwu żeby były w styropianie. Hydraulik, który w końcu przyjechał patrzył na mnie jak na czubka :) ale ostatecznie tam gdzie sie dało rury są między warstwami styropianu. Ta otulina to raczej taka proteza...

W końcu obrobiłem i wrzuciłem trochę fotek

05.03.2019 Wentylacja Mechaniczna (#foto)

Dokonała się instalacja Wentylacji Mechanicznej. Ponieważ nie chciałem mieć pionów w domu, stąd rury biegnące po ścianie elewacyjnej, naturalnie trzeba to będzie ocieplić. Będzie zgrubienie, ale to ściana północna, więc mi to generalnie zwisa, szczególnie że spod domu tego nie widać, stąd ta fotka była robiona teleobiektywem z około 50m między choinkami sąsiadów. Panowie instalatorzy słabo zadbali o higienę przy wierceniu przepustów. Ufajdolili nie tylko świeżo otynkowane ściany, ale także okna. I niestety nie posprzątali. Część rur dla piętra poprowadzili wyżej niż będzie warstwa ocieplenia. Zaobserwowane mankamenty omówione z szefem ekipy — mają zostać poprawione. Podłączenie skrzynek rozdzielczych na drugi etap, wraz z instalacją rekuperatora. Czyli podział prac dokładnie taki sam jak przy instalacji Odkurzacza Centralnego. Fotki po rozwinięciu wpisu.

05.03.2019 Grzejniki podłogowe (#foto)

Jaki jest koń, każdy widzi. Szału jakościowego nie ma, ale w sumie to głównie kosmetyka, zaraz, a mam nadzieję że nastąpi to w ciągu najbliższych 2 miesięcy, przykryje posadzka. W salonie, jadalni i kuchni wylądowało ostatecznie 17 z 20 cm styro. Różnie te pomiary wychodziły i bałem się że będzie za mało wylewki, a lepiej więcej niż mniej. Teraz od styropianu jest 8-10 cm, ten jeszcze pewnie siądzie więc całkiem bezpieczna odległość dla betonowej posadzki wraz z wykończeniem, a dodatkowo jeszcze buforek będzie.

Uwaga co do mat grzewczych pod prysznicem - IMO nie ma sensu się w to bawić. Odkręcasz ciepłą wodę i po 5s (jak masz cyrkulację) masz posadzkę pod prysznicem ciepłą, a nie ledwo letnią jak przy podłogówce.

Umiejscowienie przyłączy kanalizacyjnych pod prysznic uzgodnij z glazurnikiem. Bezpieczniej zostawić dziurę do chudziaka/stropu.

Uwaga co do mat grzewczych pod prysznicem - IMO nie ma sensu się w to bawić. Odkręcasz ciepłą wodę i po 5s (jak masz cyrkulację) masz posadzkę pod prysznicem ciepłą, a nie ledwo letnią jak przy podłogówce.

Ale że nie rozumiem... :p Właśnie po to maty żeby rozgrzać bardziej niż robi to podłogówka.

Umiejscowienie przyłączy kanalizacyjnych pod prysznic uzgodnij z glazurnikiem. Bezpieczniej zostawić dziurę do chudziaka/stropu.

Pod prysznicem nie będzie wylana posadzka. Nadal nie mogę się zdecydować czy robić płytki, czy jakiś płaski brodzik.

Ale że nie rozumiem... :p Właśnie po to maty żeby rozgrzać bardziej niż robi to podłogówka.

I będziesz tak grzał cały czas? Czy ustawisz 1,5 godziny przed typowa porą prysznica? IMO nie ma sensu, jak załatwisz to w kilka sekund wodą ze słuchawki/deszczownicy niezależnie od tego, czy prysznic planowany, czy spontaniczny.

I będziesz tak grzał cały czas? Czy ustawisz 1,5 godziny przed typowa porą prysznica? IMO nie ma sensu, jak załatwisz to w kilka sekund wodą ze słuchawki/deszczownicy niezależnie od tego, czy prysznic planowany, czy spontaniczny.

Najwyżej ustawię jakoś czasowo koło 19. Zresztą jak patrzyłem folie grzewcze mają moc nawet 400W/m2 i grzeją na 75sC. To ile czasu taka folia zagrzeje jak będzie praktycznie bezpośrednio pod płytkami? Więcej jak minutę? Pytanie tyko czy klej i fuga taką temperaturę wytrzyma. :p

Najwyżej ustawię jakoś czasowo koło 19. Zresztą jak patrzyłem folie grzewcze mają moc nawet 400W/m2 i grzeją na 75sC. To ile czasu taka folia zagrzeje jak będzie praktycznie bezpośrednio pod płytkami? Więcej jak minutę? Pytanie tyko czy klej i fuga taką temperaturę wytrzyma. :p

Chciałem się dowiedzieć, napisałem do Termofolu -- odpisali że 220V nie można montować w strefie 0 (wanny/brodziki). :p Ale mają folie na 12V i 24V które można montować. Natomiast mają moc tylko 220W/m2 i grzeją do 50sC. Nie robili niestety badań jak szybko płytki zostaną nagrzane.

• 3 weeks później...