Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gratulacje. Urwałeś 90zł uwzględniając koszt przesyłki. Tyle, że to ta sama siatka co podawałem linka do sklepu kolegi Fightera. Ciekawe, czemu ten sprzedawca ma o tyle taniej.

Zostawiając na chwilę elewację, w oczekiwaniu na drzwi wejściowe (oraz pomieszczenia technicznego od tyłu) oraz bramę, wleźli mi z prędka dekarze. Przedłużyli okapy tak jak chciałem na metr od ocieplenia (te poczerniałe krokwie i dechy na krawędzi to chyba nie powinny zgnić, bo miały wentylację jak mokły i schły?):

DSC_0825.jpg

a do tego zdecydowałem też że górny dach już pokryję blachą za jednym wejściem dekarzy na plac budowy. Nie dawałem już na przedłużenia deskowania i papy, bo nie było sensu tego robić skoro leci już blacha i rynny. Dolne daszki pójdą do roboty dopiero po elewacji, aczkolwiek się waham bo w sumie lepiej byłoby aby jednak blacha była podciągnięta pod styropian. Może coś wykombinuję z dekarzem jak to zrobić najlepiej. Blacha to niezbyt tania dwumodułowa (ze względu na dach kopertowy) Plannja flex antracyt satyna. Sama blacha na górny dach (po wydłużeniu okapów 190m2 sic!) to 7300 brutto. Do tego robocizna przedłużenie okapów plus blacha z rynnami blisko 10 tys. zł.

Edytowane przez Myjk

Jeśli jesteś zainteresowany, mogę dać namiary na elewatora który robił u mnie w zeszłym roku. Mam wrażenie ze będzie taniej. Człowiek pracuje na caparolu. O ile dobrze kojarzę w tamtym roku robił chalupe w twojej okolicy. Jedna z dwóch najlepszych ekip na mojej budowie.

Bardzo chętnie przytulę kontakt.

Tymczasem ekipa od dachu idzie jak burza. Dach już pokryty, łącznie z zamontowanym wyłazem...

wylaz.jpg

Myślę teraz co z rurami spustowymi z rynien zrobić, czy tymczasowe czy na gotowo już z uwzględnieniem odstępu na ocieplenie.

Dobra, będą rury tymczasowe, bo już się ekipa uwinęła. :p Blacha na górnym dachu jest, są też łaty na dolnych daszkach -- czyli przygotowane do położenia blach, czekają tylko na nieszczęsną elewację. Szczerze mówiąc dekarze robili to tak szybko, że trudno było nadążyć. Sąsiedzi też wczoraj siedzieli na słońcu i nie mogli wyjść z podziwu jak szybko i sprawnie im to poszło. Dodatkowo zostawili po sobie porządek na działce -- nie to co poprzedni dekarz.

Udało się też znaleźć chętnego na domek -- konstrukcja zacznie znikać już jutro i w końcu będę mógł zrobić porządek na działce. Panujący tam syf mnie irytuje od dawna -- a czekałem z czyszczeniem na zabranie domku, bo zeń pewnie będzie od cholery odpadów których nie zamierzam ręcznie przerzucać do kontenera i planuję zawezwać koparę. Muszę przyznać, że mam niesamowicie wyrozumiałych sąsiadów, bo ja bym już dawno piorunami rzucał. Ucieszyli się że będzie posprzątane, bo w lipcu mają wesele i jak to zwykle bywa część gości zawita do domu przed ślubem. Zniknięcie domu oznacza także, że będę mógł się zabrać za kopanie pod wymiennik poziomy dla PC co planuję załatwić przy okazji sprzątania działki. Także szukam rury. :p

Muszę też przepiąć prąd do nowego domu i przerzucić tam monitoring. A propos prądu, to dzisiaj zmieniłem taryfę z G12 na G12W. Różnica 0,65/0,32 vs 0,67/0,35 zł brutto. Co ciekawe w obecnym domu, ten sam operator, cena w 2T taka sama, a w drogiej 9 groszy drożej. :/

Rozbieranie domku pociągnęło za sobą konieczność zdemontowania monitoringu i przepięcia go na dom. Okazało się, że elektrycy mi sprawy nie ułatwili, bo nie poopisywali wszystkich przewodów. Znaczy w domu były opisane, ale jak się wdrapałem na dom to na kablach zewnętrznych oznaczeń brak (co gorsza dostrzegłem że pozostawienie przez elektryków dyndających na wietrze przewodów, doprowadziło do ich poprzecierania, aż się obawiałem czy druty się nie połamały, ale na szczęście nie). Zasilacz w rękę, obrabianie i zdzieranie izolacji, wiązanie drutów, sprawdzanie, opisywanie, w końcu po prawie 6h monitoring działa. Ale muszę dokupić jeszcze 2-3 kamery i tak się zastanawiam czy nie dokupić od razu szafki i patch panela rackowego, w związku z tym także switcha poe rackowego (tylko cena mnie trochę przeraża, bo to kosztuje 1000 zł). Z Waszego doświadczenia taka szafka wystarczy?

https://www.cyberbajt.pl/produkt/6348/szafa-rack-19-wiszaca-6u-z-szyba.html

czy brać 2x większą

https://www.cyberbajt.pl/produkt/11118/szafa-wiszaca-rack-19-9u-600x450mm-szara-drzwi.html

Kurcze nie pomyślałem, że te kabelki mogą się przetrzeć :/

W miejscu wyjścia ze ściany?

Muszę sprawdzić u siebie.

Ja bym brał większą szafkę. U siebie planuje 9-12 U, ale do zabudowy w safie. Ile patch paneli planujesz?

Do kamer doprowadziłem kabel do zasilania 12V. Jakoś nie ufam POE ;)

Kurcze nie pomyślałem, że te kabelki mogą się przetrzeć :/

W miejscu wyjścia ze ściany?

Muszę sprawdzić u siebie.

Tak to wygląda. Całe szczęście że dałem ekranowaną skrętkę to dostało się głównie ekranowi (folia jeszcze cała) a nie bezpośrednio przewodom.

IMG_20190330_105038.jpg

Ja bym brał większą szafkę. U siebie planuje 9-12 U, ale do zabudowy w safie. Ile patch paneli planujesz?

Własnie jeden 24p mi wystarczy, co za tym idzie nie wiem czy duża szafa mi potrzebna.

Do kamer doprowadziłem kabel do zasilania 12V. Jakoś nie ufam POE ;)

Mnie się nie chciało prądu ciągnąć. PoE działa u mnie już 2 lata na budowie i jest z nim ZERO problemów, pomimo że rejestrator na atomie i win7 działa.

BTW są rejestratory do szaf rackowych?

https://www.cyberbajt.pl/produkt/10431/rejestrator-ip-hqnvr1602k-16kanalowy.html

Taki się da zainstalować czy trzeba dokładać półkę? Nie widzę tego w specyfikacji.

Do rejestratorów Hikvision serii DS-76XXNI-SE można kupić osobno uchwyty https://allegro.pl/oferta/uchwyt-rack-rejestratora-hikvision-19-1u-380-abcv-6944222178

Muszę sprawdzić kabelki u siebie, bo nie przewidziałem takiego problemu. Te zasilające widziałem nie oberwały, ale sprawdzę sieciowe.

Długo tak wiszą te kable?

Ja to widziałem oczami wyobraźni jak patrzyłem na monitoring i na "filmie" w timelapse te kable dyndały. Ale żona stwierdziłą że nic im nie będzie a ja naiwnie przytaknąłem -- wszak żona ma zawsze rację. Tak realnie to lenistwo przeze mnie przemówiło standardowo, bo zamiast się wdrapać, zwinąć i przypiąć te kable, to je zostawiłem na pastwę losu. Wisiały od sierpnia zeszłego roku. Nadmienię jeszcze, że kable LAN w "serwerowni" tynkarze mi urąbali gruntem i jest na nich piekielna czerwona skorupa niemożliwa do zdarcia.

Jeśli chodzi o rejestrator to chyba trochę słabo będzie się ograniczać do rack mounted. W ostateczności zrobisz półkę ;)

Właśnie dostałem wycenę na moje graty do monitoringu (4k brutto łącznie z rejestratorem i 4 kamerami, do istniejących 2) i tak jak napisał redblack, zaproponowali uchwyty montażowe do rejestratora za całe 9 zł.

Do rejestratorów Hikvision serii DS-76XXNI-SE można kupić osobno uchwyty https://allegro.pl/oferta/uchwyt-rack-rejestratora-hikvision-19-1u-380-abcv-6944222178

To samo dostałem ;) Te HQVision co to sobie buduję system, to podróba HIKów. Pewnie z tej samej fabryki wyjeżdżają, potanione.

Edytowane przez Myjk