Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A patrzyłeś na zestawy od myfrenda? Można kupić taniej HIK - tylko trzeba uważać, bo część to portowane Chińskie produkty na FW europejskie więc bez możliwości update FW. Choć patrząc na bugi to chyba wole mieć sprawdzony i stabilny niż robić update...

Patrzyłem, rodzicielom nawet ściągałem (za Kaizenem z tego samego sklepu), ale jedna kamera im padła, musiałem więc dokupić (na wszelki wypadek kupiłem dwie) ;) bo oczywiście gwarancja maj frend to ich obowiązuje tylko w teorii. Przy lepszych kamerach wg mnie nie jest to gra warta świeczki. Na jednej padniętej sztuce można stracić cały "zysk".

Same obrotowe masz, że tak drogo?

Nie, dwie tubowe i dwie kopułkowe do domu

https://www.cyberbajt.pl/produkt/8221/kamera-ip-hqmp4040tir30-4mpix.html

https://www.cyberbajt.pl/produkt/10233/kamera-ip-hqmp2028gbdir-2mpix-28mm.html

to już jest 1500 zł. Do tego switch 24p PoE kolejny 1000 zł. Rejestrator 16p (kamer mam 14 wyprowadzonych, ale 9 minimum będzie docelowo więc muszę 16p) to jest też prawie 1000 zł (z dyskiem), do tego duperele typu szafka, patchpanel, patchcordy i się robi cena.

Chyba jednak wezmę mniejszą szafkę. :p

Ps. To tylko u mnie tak forum zamula dzisiaj?

Edytowane przez Myjk

Po co aż tyle kamer, jak je planujesz rozmieścić?

4 na górze -- w każdym narożniku górnego okapu.

4 są w domu (kopułowe) -- w salonie, jadalni, przedpokoju na piętrze i w garażu.

6 na dolnym poziomie -- okap przy wejściu, garaż, basen, taras x2 i chyba do furtki też jest.

Generalnie planowałem to tak, żeby każda kamera zewnętrzna widziała zawsze inną kamerę -- no i tak wyszło. ;) A, to nawet jednak 16 :p

Edytowane przez Myjk

Elektryk ma wpaść i przepiąć mi prąd do domu, pomyślałem żeby liczniki od razu wrzucić. Coś polecacie konkretnego żeby nie kłamało? Mam 3F, docelowo G12W z panelami PV. W takiej sytuacji dać licznik główny a potem podlicznik na kotłownię czy lepiej wyodrębnić zupełnie?

150 zł to jest normalna cena czy coś za tanio?

https://www.e-kupiec.com.pl/a30-bm03b-l-licznik-energii-pradu-podlicznik-lcd-trojfazowy.html

Widzę i liczniki za 1000 zł.

Edytowane przez Myjk

W d... :p Główny w sensie liczący ogólne zużycie z całego domu żeby nie latać do płota celem sprawdzenia zużycia. ;)

Ps. Nadal mi forum zamula, to tylko ja tak mam?

No jeszcze nie słyszałem żeby ktoś w DOMU montował dodatkowy licznik sobie jako główny :D Codziennie będziesz kontrolował to zużycie czy co? Zamontuj jak człowiek podlicznik w kotłowni ewentualnie i tyle. Na co to kombinować i komplikować instalacje o niepotrzebne rzeczy.

No jeszcze nie słyszałem żeby ktoś w DOMU montował dodatkowy licznik sobie jako główny :D Codziennie będziesz kontrolował to zużycie czy co? Zamontuj jak człowiek podlicznik w kotłowni ewentualnie i tyle. Na co to kombinować i komplikować instalacje o niepotrzebne rzeczy.

Codziennie nie, ale na początku pewnie co 2-4 tygodnie będę chciał zaczytywać. I nie uśmiecha mi się dymać do brudnej skrzynki przed domem. :p W takim razie jak ten podlicznik proponujesz? Taki za 150 zł wystarczy?

sdm120 lub orno jedno/trój fazowy (100-300 zł) + raspberry pi z domoticzem (wystarczy pi zero W - 30-50 zł) , całość oprogramowania zrobicie według poradników w sieci. Chyba, że coś lepszego to socomec diris a20 lub podobne twory, z modemem ethernet, odczyt poprzez własną stronkę www.

Dzięki za info, to chyba się skuszę na licznik(i) pod raspberry -- pewnie wykorzystam to przy okazji również do monitorowania temperatur.

Tymczasem dostałem ponownie wycenę na bramę i drzwi zewnętrzne sztuk dwie.

Brama Hormana (z napędem Supramatic P) za 7850zł brutto z montażem, tańsza niż Wisniowskiego (napęd Metro czyli ZTCW Somfy) o 200 zł. I muszę obniżyć "nadproże" o 20 cm oraz z boków po 13 cm bo inaczej brama wpada w cenę powyżej 9500 zł.

Drzwi Wikęd Prestige TermoLux z doświetlem 45cm, z biometryką (za 3300 zł netto sic!) i samozamykaczem, 11500 zł brutto z montażem. Zaś drzwi od schowka 140cm szerokości z otwieraną dostawką 5000 zł brutto.

Niech mnie ktoś znowu przytuli. :p

Edytowane przez Myjk

Skoro drzwi od schowka za 5 tyś to na drzwi wewnętrzne w całym domu szykuj 50 :D

łohohohoho ;) Ale to nie są zwykłe paździerze jak do schowka, tylko normalne drzwi dwuskrzydłowe. Z tamtej strony będzie basen, będzie się tam leżakować i nie chcę mieć stalowej obciachowej ściany. Niemniej cena jest absurdalna, policzy mi tam termo ościeżnicę za 750 zł (i jeszcze ciepły montaż do pomieszczenia nieogrzewanego), do tego sama dostawka do drzwi droższa niż cena basowa drzwi tj. 2000 zł. Jakaś paranoja. Trzeba będzie potaniać...

Tymczasem...

monitoring.jpg

I oczywiście już widzę że w rejestratorze brakuje kabli do zasilania dysku... :/ Kamery tubowe są przeraźliwie wielkie w porównaniu z ich poprzedniczkami...

Czasami dyski się wpina w listwę, kabli nie trzeba.

Niestety trzeba, już wysłali po interwencji. W komplecie z szafą nie ma śrub mocujących, tym razem to nie przypadek i trzeba dokupić -- co za paranoja.

Odpaliłem rejestrator bez dysku, oraz kamery -- jest przepaść jakościowa w porównaniu z poprzednimi tubami. Nie mogę znowu (już kiedyś próbowałem na kompoe) odpalić noip.com na rejestratorze, wywala że brak połączenia. :/

Tymczasem dostałem ponownie wycenę na bramę i drzwi zewnętrzne sztuk dwie.

Brama Hormana (z napędem Supramatic P) za 7850zł brutto z montażem, tańsza niż Wisniowskiego (napęd Metro czyli ZTCW Somfy) o 200 zł. I muszę obniżyć "nadproże" o 20 cm oraz z boków po 13 cm bo inaczej brama wpada w cenę powyżej 9500 zł.

Jaki wymiar bramy? Wiśniowski to już totalnie popłynął z cenami, a same produkty nie są idealne. Ta cieplejsza wersja nie daje podobno rady pod ciężarem, a różnica w cenie będzie się zwracała 20 lat :D

Ja właśnie montowałem Novoferma - brama 5,5x2,25. Niestandardowy montaż przed otworem. Kolor biały z RAL - bez dopłaty, ale akurat takiego szukaliśmy.

Drzwi Wikęd Prestige TermoLux z doświetlem 45cm, z biometryką (za 3300 zł netto sic!) i samozamykaczem, 11500 zł brutto z montażem. Zaś drzwi od schowka 140cm szerokości z otwieraną dostawką 5000 zł brutto.

Niech mnie ktoś znowu przytuli. :p

Wikęd był kiedyś sporo tańszy od gerdy, ale u nas gerda z wodotryskami wyszła taniej.

Biometrykę robię osobno - jak się popsuje to sobie wymienie i nie kosztuje 3,3k :D

Gerda NTT75.UNZ l (AGB), 90E, Lewe, Otwierane na zewnątrz, Jasny orzech, Przystosowane do pochwytu 1500, Ościeżnica Aluminiowa asymetryczna z uszczelnieniem ALUTHERM Jasny orzech, Ciepły próg ALU I PVC + podproże,

Elektrozaczep, Samozamykacz GT1500 STANDARD Brąz - kpszt z montażem 6000zł. Wyszły taniej niż Wikęd w podobnej opcji.

Edytowane przez Owczar