Myjk 05.04.2019 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Jaki wymiar bramy? Otwór 525 ale zmniejszają na 500 bo inaczej +2000 Biometrykę robię osobno - jak się popsuje to sobie wymienie i nie kosztuje 3,3k Znaczy co chcesz zastosować? Do oryginalnych elektrozaczepów zaadoptujesz czy cały mechanizm wymienisz? Gerda NTT75.UNZ l (AGB), 90E, Lewe, Otwierane na zewnątrz, Jasny orzech, Przystosowane do pochwytu 1500, Ościeżnica Aluminiowa asymetryczna z uszczelnieniem ALUTHERM Jasny orzech, Ciepły próg ALU I PVC + podproże, Elektrozaczep, Samozamykacz GT1500 STANDARD Brąz - kpszt z montażem 6000zł. Wyszły taniej niż Wikęd w podobnej opcji. U mnie 8000 w takiej opcji (skrzydło 100), z czego ponad 2000 naświetle boczne 44cm. Masz juz patent na obniżenie nadrpoża bramy? Mnie czeka to samo, mam około 2,70m, a brama będzie 2,5m. Biorę Hormann RenoMatic Light z tym jakimś tam najlepsiejszym napędem, bo inny się ponoć nie nadaje na taki rozmiar. Patent jest taki że montują bramę na kotwy (konsole?), i to potem trzeba będzie uzupełnić XPSem. Hormann ma promocję od 1 kwietnia na bramy i drzwi - stalowe i aluminiowe. Ja za bramę Reno Matic 5000x2250 z napędem Supra Matic E płacę 7400 z montażem (też przed otworem). W takich warunkach mi wycenili na 7850 przy przedpłacie 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.04.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Otwór 525 ale zmniejszają na 500 bo inaczej +2000 To masz idealny otwór żeby zamontować bramę przed otworem. Ja bym tak robił właśnie. Minimalizujesz mostki, zwiększasz długość garażu i powierzchnię. Znaczy co chcesz zastosować? Do oryginalnych elektrozaczepów zaadoptujesz czy cały mechanizm wymienisz? Tak, elektrozaczep będzie sterowany z zewnątrz. Do tego czytnik linii papilarnych. Do wyboru do koloru na aliexpress. Z dzwonkiem, kamerą itd. Mam domofon z czytnikiem linii papilarnych hikvision do furtki. Kupiłem też czytnik to wyłączania alarmu. Do drzwi wejściowych bede dopiero zamawiał. U mnie 8000 w takiej opcji (skrzydło 100), z czego ponad 2000 naświetle boczne 44cm. Ja mam doświetle górne, ale Wikęd wychodził drożej, a design akurat też nie był w moim guście. Rzuć okiem na Gerde NTT. Naprawdę dobra jakość. Jeszcze system jednego klucza. Mam 2 klucze na czas budowy. Po włożeniu docelowego zamek się resetuje i te 2 klucze przestają działać - choć może Wikęd też to ma. Patent jest taki że montują bramę na kotwy (konsole?), i to potem trzeba będzie uzupełnić XPSem. W takich warunkach mi wycenili na 7850 przy przedpłacie 100%. Hoorman z jakiegoś konkretnego powodu? Też początkowo brałem pod uwagę tylko Wiśniowski i Hoorman, ale jak sobie obejrzałem na żywo novoferm to bez wahania wybrałem novoferm. Naprawdę solidnie zrobiona. Cichy napęd a sprężyny na 50k cykli (Hoorman i wisniowski to 20k). Jedyny minus to rolki plastikowe bez lozysk - aczkolwiek są za to ciche. Do tego napęd na pasek i całość pracuje naprawdę cichutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.04.2019 16:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Owczar, ile Ci wyszła ta brama montowana przed otworem 5250x2250? Literalnie docelowo sama brama u Ciebie była wymiaru 5000x2250? Dostałem wycenę na elewację od kontrahenta złapanego od sąsiada 2 działki dalej. 41500 za całość, tynki ponoć, nie pomnę nazwy, nie będą caparola. Nie robią też listwy startowej ani okapnika na styro elewacji (bo rzekomo nie potrzeba przy różnicy 13cm). Ale mogą zrobić wedle życzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.04.2019 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 U mnie brama ma 5500x2250 już na gotowo. Otwór był większy. Wyszło 7850. A te tynki caparola to dobrze, czy źle że nie robią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 08.04.2019 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 U mnie brama ma 5500x2250 już na gotowo. Otwór był większy. Wyszło 7850. To u mnie hormana standardowego rozmiaru aprel wycenił tyle samo (przy wpłacie 100%). A te tynki caparola to dobrze, czy źle że nie robią? Ponoć caparol najlepsiejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 08.04.2019 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Okapnik powinieneś zrobić wg mnie. Koszt żadny przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.04.2019 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) Ja płaciłem po, ale sam rodzaj montażu wymusza trochę większy nakład pracy. Wolałem Novoferm od Hormana Swoją drogą, montażysta znalazł na bramie dwie malutkie ryski. Sam bym ich pewnie nawet nie zauważył. Zgłosili reklamację - możliwa wymiana panelu lub 200zł i dodatkowy pilot gratis. Z racji małego defektu estetycznego wzięliśmy to drugie. A to dobrze z tym caparolem, bo moi na nim podobno robią Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez Owczar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 09.04.2019 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Dostałem wycenę na elewację od kontrahenta złapanego od sąsiada 2 działki dalej. 41500 za całość, tynki ponoć, nie pomnę nazwy, nie będą caparola. Nie robią też listwy startowej ani okapnika na styro elewacji (bo rzekomo nie potrzeba przy różnicy 13cm). Ale mogą zrobić wedle życzenia. Listwy startowej nie potrzebna, ale okapnik by się przydał, zwłaszcza, że to tylko inny rodzaj listwy, a listwę narożną i tak będą tam wklejać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.04.2019 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Listwy startowej nie potrzebna, ale okapnik by się przydał, zwłaszcza, że to tylko inny rodzaj listwy, a listwę narożną i tak będą tam wklejać. Jak zatem zabezpieczyć styro żeby gryzonie nie wlazły? No bo klej z siatką to raczej wyprują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 09.04.2019 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Jak zatem zabezpieczyć styro żeby gryzonie nie wlazły? No bo klej z siatką to raczej wyprują. ? A w takim razie nie obawiasz się, że Ci wygryzą dziurę powyżej listwy startowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.04.2019 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 ? A w takim razie nie obawiasz się, że Ci wygryzą dziurę powyżej listwy startowej? Musiałyby tam jeszcze wleźć... Jakoś sobie nie wyobrażam żeby dyndały na styro niczym Stalone w "Na Krawiędzi" żeby się dostać spod uskoku na wymarzoną ścianę pionową. Innymi słowy sugerujesz że jak tynkiem tam od dołu pociągną po siatce i kleju to już nie ruszą? Dotarły do mnie śruby do szafy rack -- trzeba będzie dzisiaj zamontować resztę kamer (czyli sztuk trzy, a w sumie 6), szafę i duży switch. Wcześniej udało się nawet zrobić prawdziwy podgląd online (w sensie nie ta moja proteza z timelapse z klatek wrzucanych na FTP -- choć i to zostawię, bo to fajny szybki przegląd tego co się działo w ostatnich 3h) za pomocą mobilnej apki dostarczonej do rejestratora. Tylko do konfiguracji rejestratora nie ma szans się dobić bez publicznego IP (na szczęście na sąsiednich ulicach już majaczy światłowód). Tak się tylko zastanawiam czy ten sprzęt nie ucierpi jak przyjdą posadzki robić (wilgoć). No i domek znika jak szalony, wczoraj to wyglądało tak: Dzisiaj zostały tylko krokwie. Jutro pewnie wszystko zniknie. Na sobotę zamówione zostały kontenery i ten cały syf (który się nie zmieścił w kadrze powyższego zdjęcia) w końcu zniknie, ku uciesze mojej oraz (niezmiernie wyrozumiałych) sąsiadów. Okazało się też że sąsiad z równoległej ulicy kupił sobie koparkę (w obserwacji tego niesamowitego zjawiska pomógł mi monitoring który zarejestrował szalejącą w oddali maszynerię). Więc mam w zasadzie na zawołanie sprzęt do sprzątnięcia, wykopania wymiennika do PC i szamba. Swoją drogą odnośnie szamba, w związku ze znikającym domkiem mam zgrzyt -- bo lada moment zniknie także toaleta. Muszę coś wymyślić dla przyszłych ekip od elewacji i posadzek. Polecicie jakiś konkretny zbiornik? Bo niestety oprotestowali przebudowę drogi i kanalizy w najbliższych 2 latach się nie doczekam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doli. 09.04.2019 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Musiałyby tam jeszcze wleźć... Jakoś sobie nie wyobrażam żeby dyndały na styro niczym Stalone w "Na Krawiędzi" żeby się dostać spod uskoku na wymarzoną ścianę pionową. Innymi słowy sugerujesz że jak tynkiem tam od dołu pociągną po siatce i kleju to już nie ruszą? My nie mamy. Ale mamy pod dolnym ociepleniem płyty siatkę chyba z włókna szklanego "na gryzonie", która wywija się na pas cokołowy. Piszą, że jak nie ma listwy startowej to się zabezpiecza dół styropianu elewacyjnego siatką. My tak nie robiliśmy. Myślę, że jak się będą chciały wgryźć, to sposób znajdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 09.04.2019 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 OK, temat do przemyślenia, dzięki Doli. Tymczasem właśnie wróciłem z budowy, szafka zamontowana prawie uzbrojona. Prawie, bo k*wa rejestrator się nie mieści na głębokość. :/ Jak to możliwe że rozwiązanie systemowe, gdzie nawet są specjalne uchwyty, nie pasuje do szafki ani tej małej, ani, jak się okazuje, nawet do większej (w większej jest nawet 5mm mniej przestrzeni montażowej)? Jestem, delikatnie mówiąc, w szoku. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redblack 10.04.2019 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Dziwne, ja mam szafkę 9U i rejestrator hikvision z uchwytami i nie mam problemu z miejscem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 10.04.2019 08:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 Dziwne, ja mam szafkę 9U i rejestrator hikvision z uchwytami i nie mam problemu z miejscem. Się okazało, że są różne głębokości. Cyberbajt stanął jednak na wysokości zadania -- zabiorą zbyt małą szafę i podeślą głębszą, droższą, ale w cenie starej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.04.2019 08:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Szafa dotarła, ale wymagała złożenia co okupiłem standardowo swoją krwią bo wszędzie ostre krawędzie blachy jakby w fabryce nie wiedzieli że z tym ludzie jednak pracować będą. Szafa jest fajniejsza, modułowa, ma miejsca na dodatkowe wiatraki, ma też zdejmowane boczne ścianki. Nie zdołałem jednak jeszcze jej zamontować i poskładać systemu do kupy bo zająłem się oczyszczaniem odpadów z mojej budowy oraz pozostałości po rozebranym już domku. I tak porozdzielałem z grubsza co się dało, blacha, gwoździe z szalunków i inna stal pojedzie na złom, plastiki, kartony i inne śmieci pojadą normalnie komunalnymi. Za siatką wylądował kontener 7m3 do niego do pełna trafiły folie jeszcze pozostałe z silki i odpady styropianowe z domku, na to przyszedł kompresujący całość gruz i inne śmieci. Nie wierzyłem że się to uda i wcześniej szukałem możliwości co z tym styro zrobić (na oko to go z 15m3 było), czy zorganizować transport i wywieźć samodzielnie do "MPO", czy do lasu (swoją drogą nie wiem jak u Was, ale mam też gabaryty z domku, meble, łózka i odbiór u mnie jest RAZ W ROKU i to było w marcu -- potem się dziwić że takie syfy lądują w lesie i rowach -- znaczy trochę się jednak dziwię, bo punkt odbioru gabarytów jednak jest wyznaczony i w sumie podobna droga i nakład pracy konieczny, niemniej odbiór raz w roku to jednak paranoja). Tymczasem w małym kontenerze pozbyłem się połowy styropianu i praktycznie całego syfu pozostałego z budowy (zostało trochę odpadów z bloczków). Potrzebny będzie zatem jeszcze jeden kontener i ponowne wezwanie koparki która za drugim rzutem zgarnie resztę syfu spod domu wraz z warstwą zanieczyszczonego humusu (bo nie chce mi się tego przebierać, tam są spady ze styropianu, wełny, "drzazgi" i inne mniej lub bardziej nieciekawe rzeczy. Mam nadzieję że kopara przy okazji wydłubie kręgi starego szamba i może nawet pokuszę się o wykonanie wymiennika poziomego. I tu ZNOWU dygresja na temat ogrzewania i tego jak inwestorzy są bombardowani ze wszystkich stron przez "najmądrzejszych". Policzyłem, że mój poziomy wymiennik do gruntowej pompy ciepła będzie miał 10kW mocy chłodniczej, a przyjąłem to dla 2/3 średniej wartości uzyskiwanej z mojego gruntu. Czyli w najlepszym wypadku będzie on miał ponad 12kW. Począwszy od szwagra, budowlańca, przez hydraulika, po wczorajszego koparkowego -- który stwierdził że ryć ogród (kwa, jaki OGRÓD?) do wymiennika poziomego to bezsens i lepiej zrobić odwierty (może i lepiej, tylko 2-3x drożej) -- wszyscy gniotą mnie (i żonę moją, której dają wodę na młyn) jako inwestora że a) zamarzniemy w zimie, bo za mały wymiennik b) pójdziemy z torbami na prądzie bo pompa żre go jak cholera c) pójdziemy z torbami jak się pompa zepsuje. Więc ja się wcale nie dziwię że tkwimy nadal w tym naszym ciemnogrodzie i większość montuje kotły spalinowe jak im tak każdy po kolei tłucze że gaz i prąd to kosztowne są. Na FB zamieściłem ogłoszenie, że mam do oddania trochę pustaków ceramicznych (w sumie niemałej wartości, bo to blisko paleta a więc prawie 150 zł) oraz pustaków z terivy, paru bloczków, i nawet się ludzie zgłosili -- dzięki temu pewnie tego też się pozbędę. Uf. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.04.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Ile dokładnie wyniesie Cie wymiennik poziomy? Pamiętaj że można dostać 30% dopłaty do pionowego więc różnica robi się mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.04.2019 11:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Ile dokładnie wyniesie Cie wymiennik poziomy? 6-8 tys. liczyłem kiedyś. Pamiętaj że można dostać 30% dopłaty do pionowego więc różnica robi się mniejsza. Pod warunkiem że się dostanie. Ale i tak z tego co patrzyłem pionowy jest 2-3x droższy per kW mocy więc nijak się to nie kalkuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 16.04.2019 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Chyba aż tyle droższy nie jest. Dopłatę 30% powinieneś dostać jeśli dom spełnia wt2021 pod kątem przegród i okien. Z dopłatą 3x240m z napelnienie glikolem wyjdzie mnie koło 13200. Osobiscie nie jestem przekonany do poziomego. Biorąc pod uwagę jego wady5i stabilność w czasie. Dodatkowo do kosztów dolicz swoją pracę, która też nie jest darmowa. Przy całkowitym koszcie całej inwestycji w pompę ta różnica wcale nie jest duża. A nie ogranicza zagospodarowania działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 16.04.2019 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2019 Aha i właśnie przed chwilą dzwoniłem do 24it.pl -- taka lokalna firma -- i na 5 czerwca umówiłem się na instalację światełka! Nie potrzebnie zatem wypuszczałem antenę pod LTE i ciągnąłem koncentryka bo wszystko będzie po światełku. 400mbit + tv prestige (2 tym już m.in. dwa eurosporty) za 170zł. Wczoraj natomiast byłem w wodociągach i o ile wodociąg będzie, a w związku z tym że w przyrodzie musi być równowaga, tak na kanalizację, która miała być już tuż-tuż za dwa lata od 2018, przyjdzie mi poczekać z 10 lat. Czyli to szambo to jednak z 10m3 minimum muszę zamontować (dwukomorowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts