Owczar 19.04.2019 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Masz PGE? PGE od 17kw daje w skrzynce bezpiecznik 32A. 17kW to wcale nie tak dużo dla 2 EV. Wszystko zależy od ładowarki, ale te najwydajniejsze potrzebują gniazdek 32A. Więc przed licznikiem musisz mieć jeszcze większe zabezpieczenie. Nie zapomnij o odpowiedniej grubości przewodów do gniazdek ładowania. Ja dałem tak na styk 5x4mm. Zresztą wszystkie gniazdka takie mam 3 fazowe. Ale od rozdzielni mam max 4 metry więc myślę że tragedii nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.04.2019 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Tak, PGE. Oryginalna ładowarka Outlandera PHEV ciągnie 3.5kW na 10A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.04.2019 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 To będziesz miał już zabezpieczenie 32A. Ale już takie prawdziwe elektryki potrafią mocno pociagnąć i to na 3 fazach. Outek na jednej fazie jedzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.04.2019 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 To będziesz miał już zabezpieczenie 32A. Ale już takie prawdziwe elektryki potrafią mocno pociagnąć i to na 3 fazach. Outek na jednej fazie jedzie? Tak, na jednej fazie z Type1, ale Outek ma jeszcze CHAdeMO -- tylko właśnie próbuję ustalić czy to CHAdeMO jedzie na 3F i czy się da (opłaca) zrobić w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.04.2019 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 No dobra, Już wiem że ładowarka 2F kosztuje 5 kloców, 3F CHAdeMO nawet 24 kolce. To już wolę w tej cenie TPW2 powiesić, ładować aku w 2T i potem w dzień korzystać dowolnie na EV a jeszcze mieć UPSa i może PC pędzić tym. Tylko to nadal nie rozwiązuje problemu jak wyjeżdżę prąd, wrócę do domu i muszę ruszyć znowu za godzinę... Do dupy ten PHEV jest -- za małą baterię dają. :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.04.2019 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Ja u siebie dałem UPS VOLT Sinus pro 1000. Do tego akumualtor koyosnic 120Ah. Chcę nim pędzić całą automatykę, rejestrator, internet, rekuperator i podstawowe oswietlenie by dojsc do rozdzielni i odpalic agregat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.04.2019 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Ja u siebie dałem UPS VOLT Sinus pro 1000. Do tego akumualtor koyosnic 120Ah. Chcę nim pędzić całą automatykę, rejestrator, internet, rekuperator i podstawowe oswietlenie by dojsc do rozdzielni i odpalic agregat Jaką to moc daje na wyjściu? Jeśli już w magazyn będę inwestować, to tylko Lion. Rzuciłbym na TPW2 ale nadal nie dają gwarancji w PL. Może jak niebawem powstanie serwis Tesli, to dadzą i na baterie gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 19.04.2019 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Teoretycznie 800W ciągłej i 1000W szczytowej, ale raczej bym się nastawiał na te 600W ciągłej. Polska myśl techniczna robionach w Chinach ale podobno przyzwoita jakość. Używałem trochę i wygląda stabilnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.04.2019 15:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Teoretycznie 800W ciągłej i 1000W szczytowej, ale raczej bym się nastawiał na te 600W ciągłej. Polska myśl techniczna robionach w Chinach ale podobno przyzwoita jakość. Używałem trochę i wygląda stabilnie. Na początek może wystarczy jako UPS, ale jak mówię, prędzej zrobię to z baterią lionową. Szukam teraz kogoś od tynków CW, do zrobienia mam około 200m2 łącznie z niecką basenową. Jakby ktoś mógł kogoś polecić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.04.2019 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Sobie usiadłem w końcu w wolnej chwili i podliczyłem koszty do obecnego stanu. Wyszło 370 zł brutto. Brakuje jeszcze drzwi/bramy za 19 tys., ocieplenia elewacji co można zrobić za 42 tys., brakuje posadzek (tu nie wiem jakie obecnie ceny na miksokreta, przy 40zł/m2 wyjdzie z 10 tys.) i ocieplenia stropu (papierem jakieś 8 tys. bez konstrukcji) i tynków CW, licząc po cenie gipsowych wychodzi 8 tys. To się zamknie w 450 brutto (liczone z VAT 23%, ale część rzeczy z 8% więc w rzeczywistości pewnie 420). Do tego jeszcze rekuperator i pompa ciepła ze 35 koła. Nieźle popłynięte. Jedyna zaleta, że na koncie jeszcze w zapasie trochę dokapało przez ostatnie 2 lata -- akurat będzie na wykończenie, się. Ile m2 podwieszanego sufitu teraz kosztuje? 100zł/m2 z materiałem przyjąć? Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.04.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Tynki za 8 tys? My szacujemy deweloperski na jakieś 700k - 158m2 plus garaż 44m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.04.2019 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 (edytowane) Tynki za 8 tys? Tak, ale to tylko garaż i pom. tech. w CW. W domu już zrobione dawno gipsowe. My szacujemy deweloperski na jakieś 700k - 158m2 plus garaż 44m2. To jeszcze mniej oszczędzacie niż ja. Deweloperski to jaki to jest? Edytowane 22 Kwietnia 2019 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.04.2019 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Deweloperski to wszystkie instalacje (w tym WM), tynki, wylewki, gotowa elewacja itd. Moje pomysły niestety są kosztowne, więc uznaliśmy, że będziemy oszczędzali na użytkowaniu, a nie na budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.04.2019 20:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Deweloperski to wszystkie instalacje (w tym WM), tynki, wylewki, gotowa elewacja itd. Moje pomysły niestety są kosztowne, więc uznaliśmy, że będziemy oszczędzali na użytkowaniu, a nie na budowie To taki deweloperski powinien się zamknąć w 500, z niecką basenu przygotowaną do ofoliowania i instalacji. Właśnie, jutro mają być spece od basenu z folkpool, jutro ma być też teka od posadzek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.04.2019 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 U nas licząc każdy wydatek bez kosztu zakupu narzędzi do pracy własnej na liczniku mamy 465k. Ale jeszcze nie mamy pompy ciepła, kotłowni, CO się kończy, nie mamy tynków i elewacji, która pochłonie ok 80k z częścią dachu płaskiego. Do tego wylewka cienkowarstwowa w garażu i wylewki cienkowarstwowe w kuchni i łazienkach. No i w tym gooodziny pracy własnej, nawet w swięta, bo niedziele to już standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.04.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Deweloperskim to też powinno być z ogrodzeniem przynajmniej Ja niedługo osiągnę ten "deweloperski" i też coś koło 650 tyś się zakręci pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.04.2019 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Z ogrodzeniem to trzeba doliczyć z 50k Ale nic na podwórku w tej kwocie nie ruszymy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.04.2019 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Ja już ogrodzenie mam, połowę zrobili sąsiedzi. Trochę je trzeba poprawić tylko, ale większość i tak żona chce obsadzić więc w płot nie inwestujemy. Acz zapomniałem o bramie faktycznie. Ile przeciętna Suwalna 2m może kosztować? 10, 20k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin225 22.04.2019 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Ile przeciętna Suwalna 2m może kosztować? 10, 20k? Jak na Twoje fanaberie to i ze 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 22.04.2019 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2019 Też się chętnie dowiem ile za bramę, ale my chcemy 5.5m, więc pewnie tanio nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts