Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też nad tym myślałem, ale ostatecznie wolę bramę.

Ale ja mam bzika na punkcie samochodu :p krew by mnie zalewała jakby mi jakieś psy koła obsikiwały to raz.

2 problem to altana na śmieci, która będzie po 2 stronie - więc musiałbym zrobić 2 dodatkowe furtki plus furtka do altany.

Ostatecznie myślę o bramie na rolkach zamiast przeciwwagi. Oczywiście z grzaniem na zimę. Wtedy dojdzie fotokomórka i przy furtce i problem z głowy.

Będzie kiedyś potrzeba wjechania sprzętem jakimś na działkę to ogrodzenie będziesz rozbierał czy jak? Bo w takim układzie nie ma możliwości.

Po zakończeniu nie planuję takowych, niemniej ogrodzenie ma być panelowe, także w razie czego będzie można zdjąć.

Ale ja mam bzika na punkcie samochodu :p krew by mnie zalewała jakby mi jakieś psy koła obsikiwały to raz.

Ja i tak zamierzam chować samochód do garażu, więc o to się nie martwię. Bardziej o lanie na elewację/bramę.

Ostatecznie myślę o bramie na rolkach zamiast przeciwwagi. Oczywiście z grzaniem na zimę. Wtedy dojdzie fotokomórka i przy furtce i problem z głowy.

Ale co z grzaniem?

BTW robił ktoś przed wjazdem do garażu "basen" ew. jakieś spryski myjące koła i podwozie żeby zmniejszyć ilość nawożonego tam syfu? :p Mam taki ambitny plan zastosować ale w sumie nie wiem jak się za to zabrać. ;) Wiadomo że na zimę to się nie uda bo pozamarza podjazd, ale na 3 pozostałe pory roku...

I weź się człowieku umawiaj, czekaj, proś się... Zamontujcie w końcu tę bramę garażową, przyjedźcie w końcu... a moment, to nie tak. Mieli być jutro, a są dzisiaj... :p

192.168.1.2_01_20190618131805345_TIMING.jpg

Wczoraj byli też na pomiarach chłopaki od wykonania ocieplenia. Trochę cwaniaki z postawy -- ale że dobrze gadali i nie próbowali wała zrobić z człowieka, to można wybaczyć. ;) Mogą też zrobić balkon (spadki, izolację p.wilgociową) czy nawet podbitki. Fajnie. Odpadnie konieczność łapania kolejnej ekipy.

Takie coś na uszczelce znalazłem, warto reklamować czy olać?

Masz tam w środku fotokomórkę? Miałem sytuację z uszkodzoną uszczelka gdzie w środku biegła wiązka fotokomórki (przynajmniej tak rozumiem działanie tego zabezpieczenia - bo dokumentacji nie widziałem) i uszkodzenie przerywało wiązkę. Sterownik uznawał, że guma nacisnęła na coś odkształcając się i nie zamykał. Wtedy bym reklamował z uporem. A jak to tu nie ma żadnych dodatkowych funkcji to zgłosiłbym reklamację i zobaczył, co odpowiedzą.

Masz tam w środku fotokomórkę? Miałem sytuację z uszkodzoną uszczelka gdzie w środku biegła wiązka fotokomórki (przynajmniej tak rozumiem działanie tego zabezpieczenia - bo dokumentacji nie widziałem) i uszkodzenie przerywało wiązkę. Sterownik uznawał, że guma nacisnęła na coś odkształcając się i nie zamykał. Wtedy bym reklamował z uporem. A jak to tu nie ma żadnych dodatkowych funkcji to zgłosiłbym reklamację i zobaczył, co odpowiedzą.

Tak, w środku jest fotokomórka. Ale FK jest ze 30-40cm wyżej, i uszczelce jest do niej relatywnie daleko. Do tego to uszkodzenie jest z zewnątrz. Ponoć uszczelkę się wymienia, zapisałem to w uwagach i będę zgłaszał.

Jaka ostatecznie firma? Nie wysuwales jednak do warstwy izolacji?

Hormann. Jest w licu muru, a nie od wewnątrz. I właśnie trochę się boję jak to zobaczyłem, bo jak widać na fotce na górze są kotwy przytwierdzone do pasa. Od wewnątrz tego pasa są uszczelki do których dobija brama. I ten element "pracuje". Normalnie to on jest doklejony od wewnątrz garażu do ściany a tu wisi na relatywnie giętkich kotwach. Jak dojdzie styropian to martwię się że będzie to minimalnie pracować i go w końcu wysadzi. Albo się odklei albo tynk popęka. Choć instalatorzy twierdzą że wiele bram tak zrobili, serwisowali je później i nie widzieli kłopotu. Styro się sklejał z listwą i nic nie pracowało. Jedyne co, to żeby doklejać styro na zamkniętej bramie, bo niektórzy robili na otwartej i faktycznie wtedy było źle osadzone, co powodowało pracę styro i tynku.

Pisałem o czymś takim

OK, to tam jest ta bardziej pękata uszczelka i nie ma szans zawadzić o fotokomórkę.

Z innej beczki, sąsiad będzie lać strop. Zastanawiam się czy nie podpiąć się pod betoniarkę i nie wylać schodów i tarasu. Tylko czy to trzeba jakoś specjalnie przygotować czy po prostu obudować dechami i wlać beton? Zbroić to jakoś czy odpuścić? Podnieść muszę dobre pół metra. Alternatywnie zostało mi piachu rzecznego i żwiru z posadzek, może dokotłować swoją betoniarą i się nie spinać na beton z betoniarni?

Sposobów na taras jest kilka. Mi pasuje to, co stosuje mój wykonawca. Niezagęszczony piasek, słupki od strony domu i ściana od zewnętrznej na której opiera się zbrojona płyta. Chodzi o to, żeby z czasem piasek osiadł. Nie grozi wtedy wysadzanie, a jak zbrojona płyta opiera się na ścianach i słupkach to nie grozi osiadanie.

Hydraulik zadziałał i powstał zalążek instalacji wody lodowej (czyli ciągu do chłodzenia vel klimatyzacji), w salonie:

IMG_20190626_142259.jpg

z wyprowadzeniem na taras przez przepusty w ścianie:

IMG_20190626_142307.jpg

Na piętrze też już jest, tylko fotek nie zrobiłem. :p

Ponieważ miałem tanie dolary, a niebawem zacznie się wykończeniówka, zamówiłem zza wschodniej granicy u mtmwood pierwszy gadżet do najważniejszego pomieszczenia w domu, czyli kuchni. :p

IMG_20190630_125924.jpg

Aha, ostatnie 2 tygodnie spędziłem nad badaniem rynku paneli, wniosek jest taki że sprzęt jest relatywnie tani, instalatorzy koszą absurdalne pieniądze za instalację. Dlatego przeciętna cena 1kWp paneli to 4500-5500 zł (a jak gdzieś są dopłaty to i 7500 tak aby na koniec wyszło znowu 4500), gdy mogłoby to kosztować spokojnie 3500-3800 zł/kWp z godziwym zarobkiem instalatora.

Najdalej za dwa tygodnie wejdą z ociepleniem, ustalona cena 140zł/m2 ze styro 25cm i systemie na Majsterpolu. W sumie ze słupami wyszło 370m2 do zrobienia. :/

Edytowane przez Myjk

• 3 weeks później...

Pojedzie se człowiek na wakacje a tu przylizą jakieś zbóje, ścianę otynkują. Skandal. ;P

IMG_20190720_170507.jpg

Jednak wcześniej walczyłem z uszczelnieniem tarasu.

IMG_20190711_182436.jpg

Poszły w sumie 3 warstwy Atlas Woder, następnie wlewka spadkowa, znowu Atlas Woder, teraz styropian i dalej będzie jeszcze walka. Wcześniej nie miałem czasu pisać bo była z tym walka, a jeszcze ciągnąłem przewody do fotowoltaiki a także uzupełniałem braki w przewodach sieciowych (w tym sterujących fancoilami tak na piętrze jak i na parterze) czy brakującego przewodu koncentrycznego w salonie albo przewodów anten wyciągniętych na elewacje. W czerwcu miałem mieć światłowód, ale niestety firma się zawiesiła gdzieś po drodze i póki co dupa. Aha, no i dokupiłem rurę i dołożyłem dwie rury flex do ew. wentylacji dachu. Ależ to była upierdliwa walka, może dlatego że na daszku, kucie ściany, przepychanie... Zresztą z przewodami też była mocno nierówna walka.

Wracając do ocieplenia, takie szpary powinny być zapiankowane?

IMG_20190720_170920.jpg

Tu mi ładnie przed wiatrołapem zatkali i położą strukturę

IMG_20190720_170959.jpg

Ocieplają także podciągi i słupy (wykorzystując styro z podłogi) celem położenia struktury.

IMG_20190720_170702.jpg

Większość już zaciągnięta klejem, pewnie w przyszłym tygodniu już skończą.

Edytowane przez Myjk

PV robisz sam?

Na jakich podzepołach?

Mam w planach robić samemu, tylko się muszę zebrać na kurs PV. :p Podzespoły chcę ściągnąć bezpośrednio z Chin (z firmy której nie ma na Tier1, ale z tego co wyczytałem w internetach robią masowo panele na rynek Australijski i panele dla nich robi jedna z największych fabryk w Chinach), na wespół ze szwagrem, cały kontener, mały 20ft (8 kompletów). Wstępnie chętnych się uzbierało nawet więcej niż na kontener, więc niewykluczone że weźmiemy dużą 40 (20 kompletów), albo na dwie raty. Wycenialiśmy komplet 11,2 kW paneli (34 moduły mono 330W, nie HC) do tego falownik Growatt 10kW, skrzynka z bezpiecznikami, konektory, kable (ale tych się nie opłaca od chińczyka -- taniej są w PL) oraz mocowania dachowe. Przy cenie dolara na poziomie 3.8 zł taki komplet z dostawą do PL (Wawa), podatkach, cłach, etc. to koszt 2400zł netto /kWp. Nawet trochę mniej wyjdzie, bo liczyłem to dla 10kW a potem się dopatrzyłem że jest 11,2kW. ;)