marcin225 14.06.2019 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Będzie kiedyś potrzeba wjechania sprzętem jakimś na działkę to ogrodzenie będziesz rozbierał czy jak? Bo w takim układzie nie ma możliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.06.2019 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Też nad tym myślałem, ale ostatecznie wolę bramę. Ale ja mam bzika na punkcie samochodu krew by mnie zalewała jakby mi jakieś psy koła obsikiwały to raz. 2 problem to altana na śmieci, która będzie po 2 stronie - więc musiałbym zrobić 2 dodatkowe furtki plus furtka do altany. Ostatecznie myślę o bramie na rolkach zamiast przeciwwagi. Oczywiście z grzaniem na zimę. Wtedy dojdzie fotokomórka i przy furtce i problem z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 14.06.2019 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Będzie kiedyś potrzeba wjechania sprzętem jakimś na działkę to ogrodzenie będziesz rozbierał czy jak? Bo w takim układzie nie ma możliwości. Po zakończeniu nie planuję takowych, niemniej ogrodzenie ma być panelowe, także w razie czego będzie można zdjąć. Ale ja mam bzika na punkcie samochodu krew by mnie zalewała jakby mi jakieś psy koła obsikiwały to raz. Ja i tak zamierzam chować samochód do garażu, więc o to się nie martwię. Bardziej o lanie na elewację/bramę. Ostatecznie myślę o bramie na rolkach zamiast przeciwwagi. Oczywiście z grzaniem na zimę. Wtedy dojdzie fotokomórka i przy furtce i problem z głowy. Ale co z grzaniem? BTW robił ktoś przed wjazdem do garażu "basen" ew. jakieś spryski myjące koła i podwozie żeby zmniejszyć ilość nawożonego tam syfu? Mam taki ambitny plan zastosować ale w sumie nie wiem jak się za to zabrać. Wiadomo że na zimę to się nie uda bo pozamarza podjazd, ale na 3 pozostałe pory roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.06.2019 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Kabel do grzania szyny. Jak zamarznie to nie otworze bramy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.06.2019 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 I weź się człowieku umawiaj, czekaj, proś się... Zamontujcie w końcu tę bramę garażową, przyjedźcie w końcu... a moment, to nie tak. Mieli być jutro, a są dzisiaj... Wczoraj byli też na pomiarach chłopaki od wykonania ocieplenia. Trochę cwaniaki z postawy -- ale że dobrze gadali i nie próbowali wała zrobić z człowieka, to można wybaczyć. Mogą też zrobić balkon (spadki, izolację p.wilgociową) czy nawet podbitki. Fajnie. Odpadnie konieczność łapania kolejnej ekipy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 18.06.2019 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 No i jest. Czyli mam oficjalny SSZ. Takie coś na uszczelce znalazłem, warto reklamować czy olać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 18.06.2019 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Takie coś na uszczelce znalazłem, warto reklamować czy olać? Masz tam w środku fotokomórkę? Miałem sytuację z uszkodzoną uszczelka gdzie w środku biegła wiązka fotokomórki (przynajmniej tak rozumiem działanie tego zabezpieczenia - bo dokumentacji nie widziałem) i uszkodzenie przerywało wiązkę. Sterownik uznawał, że guma nacisnęła na coś odkształcając się i nie zamykał. Wtedy bym reklamował z uporem. A jak to tu nie ma żadnych dodatkowych funkcji to zgłosiłbym reklamację i zobaczył, co odpowiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.06.2019 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2019 Jaka ostatecznie firma? Nie wysuwales jednak do warstwy izolacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.06.2019 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Masz tam w środku fotokomórkę? Miałem sytuację z uszkodzoną uszczelka gdzie w środku biegła wiązka fotokomórki (przynajmniej tak rozumiem działanie tego zabezpieczenia - bo dokumentacji nie widziałem) i uszkodzenie przerywało wiązkę. Sterownik uznawał, że guma nacisnęła na coś odkształcając się i nie zamykał. Wtedy bym reklamował z uporem. A jak to tu nie ma żadnych dodatkowych funkcji to zgłosiłbym reklamację i zobaczył, co odpowiedzą. Tak, w środku jest fotokomórka. Ale FK jest ze 30-40cm wyżej, i uszczelce jest do niej relatywnie daleko. Do tego to uszkodzenie jest z zewnątrz. Ponoć uszczelkę się wymienia, zapisałem to w uwagach i będę zgłaszał. Jaka ostatecznie firma? Nie wysuwales jednak do warstwy izolacji? Hormann. Jest w licu muru, a nie od wewnątrz. I właśnie trochę się boję jak to zobaczyłem, bo jak widać na fotce na górze są kotwy przytwierdzone do pasa. Od wewnątrz tego pasa są uszczelki do których dobija brama. I ten element "pracuje". Normalnie to on jest doklejony od wewnątrz garażu do ściany a tu wisi na relatywnie giętkich kotwach. Jak dojdzie styropian to martwię się że będzie to minimalnie pracować i go w końcu wysadzi. Albo się odklei albo tynk popęka. Choć instalatorzy twierdzą że wiele bram tak zrobili, serwisowali je później i nie widzieli kłopotu. Styro się sklejał z listwą i nic nie pracowało. Jedyne co, to żeby doklejać styro na zamkniętej bramie, bo niektórzy robili na otwartej i faktycznie wtedy było źle osadzone, co powodowało pracę styro i tynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.06.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Tak, w środku jest fotokomórka. Ale FK jest ze 30-40cm wyżej, i uszczelce jest do niej relatywnie daleko Pisałem o czymś takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 19.06.2019 14:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Pisałem o czymś takim OK, to tam jest ta bardziej pękata uszczelka i nie ma szans zawadzić o fotokomórkę. Z innej beczki, sąsiad będzie lać strop. Zastanawiam się czy nie podpiąć się pod betoniarkę i nie wylać schodów i tarasu. Tylko czy to trzeba jakoś specjalnie przygotować czy po prostu obudować dechami i wlać beton? Zbroić to jakoś czy odpuścić? Podnieść muszę dobre pół metra. Alternatywnie zostało mi piachu rzecznego i żwiru z posadzek, może dokotłować swoją betoniarą i się nie spinać na beton z betoniarni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.06.2019 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Sposobów na taras jest kilka. Mi pasuje to, co stosuje mój wykonawca. Niezagęszczony piasek, słupki od strony domu i ściana od zewnętrznej na której opiera się zbrojona płyta. Chodzi o to, żeby z czasem piasek osiadł. Nie grozi wtedy wysadzanie, a jak zbrojona płyta opiera się na ścianach i słupkach to nie grozi osiadanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 22.06.2019 11:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2019 Y... także tego. Kto wpada się wykąpać? Ponad 35m3 w pół godziny się zwaliło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.06.2019 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 (edytowane) Hydraulik zadziałał i powstał zalążek instalacji wody lodowej (czyli ciągu do chłodzenia vel klimatyzacji), w salonie: z wyprowadzeniem na taras przez przepusty w ścianie: Na piętrze też już jest, tylko fotek nie zrobiłem. Ponieważ miałem tanie dolary, a niebawem zacznie się wykończeniówka, zamówiłem zza wschodniej granicy u mtmwood pierwszy gadżet do najważniejszego pomieszczenia w domu, czyli kuchni. Aha, ostatnie 2 tygodnie spędziłem nad badaniem rynku paneli, wniosek jest taki że sprzęt jest relatywnie tani, instalatorzy koszą absurdalne pieniądze za instalację. Dlatego przeciętna cena 1kWp paneli to 4500-5500 zł (a jak gdzieś są dopłaty to i 7500 tak aby na koniec wyszło znowu 4500), gdy mogłoby to kosztować spokojnie 3500-3800 zł/kWp z godziwym zarobkiem instalatora. Najdalej za dwa tygodnie wejdą z ociepleniem, ustalona cena 140zł/m2 ze styro 25cm i systemie na Majsterpolu. W sumie ze słupami wyszło 370m2 do zrobienia. :/ Edytowane 30 Czerwca 2019 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 30.06.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Jaki styropian w tej cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 30.06.2019 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Jaki styropian w tej cenie? Termo Organika Silver 040 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 20.07.2019 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 (edytowane) Pojedzie se człowiek na wakacje a tu przylizą jakieś zbóje, ścianę otynkują. Skandal. ;P Jednak wcześniej walczyłem z uszczelnieniem tarasu. Poszły w sumie 3 warstwy Atlas Woder, następnie wlewka spadkowa, znowu Atlas Woder, teraz styropian i dalej będzie jeszcze walka. Wcześniej nie miałem czasu pisać bo była z tym walka, a jeszcze ciągnąłem przewody do fotowoltaiki a także uzupełniałem braki w przewodach sieciowych (w tym sterujących fancoilami tak na piętrze jak i na parterze) czy brakującego przewodu koncentrycznego w salonie albo przewodów anten wyciągniętych na elewacje. W czerwcu miałem mieć światłowód, ale niestety firma się zawiesiła gdzieś po drodze i póki co dupa. Aha, no i dokupiłem rurę i dołożyłem dwie rury flex do ew. wentylacji dachu. Ależ to była upierdliwa walka, może dlatego że na daszku, kucie ściany, przepychanie... Zresztą z przewodami też była mocno nierówna walka. Wracając do ocieplenia, takie szpary powinny być zapiankowane? Tu mi ładnie przed wiatrołapem zatkali i położą strukturę Ocieplają także podciągi i słupy (wykorzystując styro z podłogi) celem położenia struktury. Większość już zaciągnięta klejem, pewnie w przyszłym tygodniu już skończą. Edytowane 20 Lipca 2019 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 20.07.2019 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 PV robisz sam? Na jakich podzepołach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 21.07.2019 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 PV robisz sam? Na jakich podzepołach? Mam w planach robić samemu, tylko się muszę zebrać na kurs PV. Podzespoły chcę ściągnąć bezpośrednio z Chin (z firmy której nie ma na Tier1, ale z tego co wyczytałem w internetach robią masowo panele na rynek Australijski i panele dla nich robi jedna z największych fabryk w Chinach), na wespół ze szwagrem, cały kontener, mały 20ft (8 kompletów). Wstępnie chętnych się uzbierało nawet więcej niż na kontener, więc niewykluczone że weźmiemy dużą 40 (20 kompletów), albo na dwie raty. Wycenialiśmy komplet 11,2 kW paneli (34 moduły mono 330W, nie HC) do tego falownik Growatt 10kW, skrzynka z bezpiecznikami, konektory, kable (ale tych się nie opłaca od chińczyka -- taniej są w PL) oraz mocowania dachowe. Przy cenie dolara na poziomie 3.8 zł taki komplet z dostawą do PL (Wawa), podatkach, cłach, etc. to koszt 2400zł netto /kWp. Nawet trochę mniej wyjdzie, bo liczyłem to dla 10kW a potem się dopatrzyłem że jest 11,2kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martingg 21.07.2019 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Myjk ile wychodzi sztuka takiego panela i jego moc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts