Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:jawdrop:

wiesz, to się w głowie nie mieści.

dodatkowo jest niesamowite, ile mieliście szczęścia w nieszczęściu, że jednak żadnych trwałych szkód nie ma.

kiedyś tam jeździłam dwa razy dziennie, wożąc dzieci do szkoły, ale już na szczęście nie, bo korki były koszmarne.

trzymam kciuki i czekam na wieści już pozytywne i budowlane ;)

obejrzałam filmiki, kolejny szok, ale przynajmniej już wiem, jak może dojść do dachowania w mieście na światłach, bo się zawsze zastanawiałam nad problemem

Edytowane przez enedue

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tnx. Dzisiaj miał wpaść majster z wyceną i umową, ale zadzwonił że się nie wyrobi. Jakoś wcale się specjalnie nie zdziwiłem. :D Na szczęście ja to ja -- totalny luz w gaciach. :p Niemniej jednak jak się dogadamy co do ceny, to jeszcze przed świętami jajkowymi (a najdalej w tydzień po) mogą stanąć fundamenty. Potem będzie, już zapowiedziana od dawna, przerwa do czerwca i wtedy ruszą ściany.

Jak dla mnie ta cena jest mocno wygorowana.. 57tys bez dachu.. to razem wiezba i dachem bedzie lekko 85-90tys

dla porownania koszt scian+wienca to u mnie 10tys.. scian zewn 240m2, dzialowych 95m2, wieniec kolo 100mb.. przypuszczam ze to troche mniej niz u Ciebie ale nie zeby to kosztowalo ponad 2x wiecej :p

Jak dla mnie ta cena jest mocno wygorowana.. 57tys bez dachu.. to razem wiezba i dachem bedzie lekko 85-90tys

dla porownania koszt scian+wienca to u mnie 10tys.. scian zewn 240m2, dzialowych 95m2, wieniec kolo 100mb.. przypuszczam ze to troche mniej niz u Ciebie ale nie zeby to kosztowalo ponad 2x wiecej :p

Nie wiem czy doczytałeś, ale majster policzył mi robienie stropu na piętrze -- a ja stropu tam nie mam. Więc nie kosztuje 2x więcej, bo ściany piętra policzył 8, plus strop 8 którego nie ma a trzeba będzie zrobić wieniec. To nie wiem ile wieniec może kosztować, 2 tys.?

Z kolei więźba kosztuje około 7-8 czyli w 57 ma się niby zamknąć. Całe dachy (których mam 380m2) z pokryciem i orynnowaniem wycenili dodatkowo na na 12. Czyli w sumie robocizna za SSO niecałe 70. I tak szacowałem na podstawie paru(nastu) otrzymanych wycen. Aczkolwiek pewnie się potarguję, bo kominów nie ma, bryła prosta... Inna sprawa, że ja z Wawy. ;)

BTW U mnie wyszło 300m2 zewnętrznych, 150m2 działowych, wieńca 40mb.

Edytowane przez Myjk

Doczytalem o stropie, chodzi mi o same sciany. Nie wiem ile u mnie kosztowal sam wieniec ale do plyty mialbym doplacic 3tys zl (powierzchnia to okolo 180m2). Przypuszczam ze moj wieniec to conajmniej 3-4tys (100mb) tego szalowania naprawde sporo bylo, zalewanie tez malo wygodne.

Sciany u mnie w takim razie to okolo 7tys razem z dzialowymi(zakladajac ze wieniec 3tys)!!!.. u Ciebie 16tys za 2 pietra+6tys dzialowe. Razem 22tys czyli ponad 3x wiecej a scian raptem 30 kilka procent wiecej :p(335m2 vs 450m2) Rozumiem, ze ceny warszawskie, ale mysle, ze mozesz tutaj sporo ponegocjowac.

Dach z wiezba natomiast bardzo tanio (tymbardziej jak na Warszawe) u mnie 16tys za 320m2.

edit: u mnie byl jeszcze 1 komin w tych scianach :p, ale to juz pomijam.

Sciany u mnie w takim razie to okolo 7tys razem z dzialowymi(zakladajac ze wieniec 3tys)!!!.. u Ciebie 16tys za 2 pietra+6tys dzialowe. Razem 22tys czyli ponad 3x wiecej a scian raptem 30 kilka procent wiecej :p(335m2 vs 450m2) Rozumiem, ze ceny warszawskie, ale mysle, ze mozesz tutaj sporo ponegocjowac.

Coś piekielnie tanio miałeś w takim razie. Poproszę o namiar na Twoją ekipę -- mam miejsce na nocleg blisko 100m2 (z prądem i wodą bieżącą), więc nawet dwie ekipy się zmieszczą. ;)

Ile wyszło za wszystko w takim razie? Bo wychodzi SSO znacznie poniżej 35 tys. a takich cen to jeszcze u nikogo nie widziałem (w bociankach '16 było najczęściej 55-60 za SSO)...

Dach z wiezba natomiast bardzo tanio (tymbardziej jak na Warszawe) u mnie 16tys za 320m2.

No jak tanio, jak u mnie wychodzi 20 tys. za dachy...

Moja ekipa juz ma problem z terminem na przyszla wiosne jak pytalem o jakies dodatkowe prace :p Moge dac numer, ale maja tyle pracy u siebie, ze nie wyrabiaja.

Za wszystko 41tys

Fundamenty z koparka - 13tys

sciany z wiencem - 10tys

Wiezba z dachem obrobkami rynnami etc - 16tys

Podbitka - 2tys

Cena netto oczywiscie wiec dochodzi ewentualne 8% :p

Dach u Ciebie wychodzi praktycznie jak u mnie liczac proporcjonalnie(dlatego mowie ze tanio :) , a sciany jak dla mnie sporo.. moje sciany to bylo chyba 6-7dni roboczych u Ciebie w porywach 10.

Nie chce niczego negowac u Ciebie, ani mowic, ze cos nie tak z Twoja ekipa, ale po prostu porownuje do swojej ekipy i probuje pomoc :) Mam nadzieje, ze zle tego nie odbierasz :p

Nie odbieram źle -- po prostu Twoje ceny są niewiarygodnie niskie (jeśli chodzi o rynek). Moje 70 tys. (brutto) za SSO to taka raczej średnia -- bo są i wyższe stawki. Są i niższe, ale sam takiej oferty przez 3 lata "zbiorów" nie dostałem i raczej to z rzadkiego widzenia po forach... Inna spawa, że jak usiąść i to policzyć, to te Twoje ceny są bliżej realności. Z tego co się wypruł mój majster, daje ludziom 2800/mies. Jeśli ma 6 ludzi (ze sobą) a zrobienie fundamentu trwa tydzień, to w teorii wychodzi koło 5 tys. za pracę. Czyli wychodzi na to, że majster za tydzień pracy zarabia 3,6 tys. :p Edytowane przez Myjk

Z tego co wiem moja ekipa liczy dniowke 1000zl (za 4 osoby) to jest 8-9h pracy bo tyle srednio robia. Przy moim sso wyszlo chyba niecale 40dni roboczych a zdarzyly sie dni ze byli w 2-3.

Moja ekipa droga nie byla to fakt i jakosciowo tez jestem zadowolony. Najwazniejsze, ze jesli prosilem o wykonanie czegos po "mojemu" to nie mieli zadnego problemu i nie upierali sie jak dosc sporo ekip "my robimy tak i chuj" :p

Ceny moze tez troche warszawskie u Ciebie dlatego moze nie ma co porownywac, tymbardziej, ze jak mowisz wszystkie wyceny miales na zblizonym pulapie.

Oby terminowo wszystko bylo, u mnie od dzisiaj wod-kan i podlogowka