Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pompa sobie grzeje, jest 35 stopni na piętrze ;) jutro może zamontuję w końcu rekuperator a w międzyczasie się zabrałem za łazienkę żeby w końcu mieć rzecz najważniejszą w domu, czyli TRON. :p

Niestety mam jakieś hopki z elektryką. I nie wiem czy elektryk dał dupy, zrobił specjalnie psikusa, czy może się gość od wykończeniówki wkręcił w kable. Pieje mi N i PE w obwodach oświetlenia. Jakieś pomysły jak szukać problemu? W obwodach kontaktów jest wszystko w porządku, aczkolwiek załączyłem jakiś nieznany (w sensie nieopisany) obwód to tak pieprzło że mi zjarało różnicówkę. No i też jak idzie zwarcie na L/N to wywala główny bezpiecznik przy liczniku a nie bezpiecznik w szafie. Nie wiem o co chodzi ale jestem poirytowany.

Wrrrr! Znowu mi powiadomienia nie przyszły!

Przy liczniku jest AFAIR C25. Ogólnie powoli dokopuję się do problemu który jest gdzieś pomiędzy wiatrołapem (gdzie w gniazdku mam jakiś przewód 4 żyły bez N) a rozdzielnią. Jutro rozbieram rozdzielnię na części pierwsze i będę badać.

2020-10-31-11.jpg 2020-10-311.jpg

Tymczasem klecę z ojcem kotłownię, konkretnie rekuperację. Wczoraj zawisła chłodnica, chwilę wcześniej rekuperator i filtr skrzynkowy MOCarz.

Skrzynki rozdzielcze i rury FLEX ocieplać czy nie ocieplać?

Pompa ciepła sobie pyrka, ale za mocna jest chyba na mój zbiornik CWU albo *ujowy mam zbiornik. Niby dwie wężownice a się pompa szybko przegrzewa i taktuje (całe szczęście że jest softstart). Najbardziej mnie drażni że nie przełącza obiegu na CO (gdy nie jest osiągnięta nastawa), tylko się po prostu wyłącza dopóki nie zagrzeje CWU do określonej nastawy. Co jest absurdalne, bo się odstawia i taktuje a CO nie zagrzane. :/ Będę musiał to obejść i załączać pompę CO w układzie grzania CWU.

Edytowane przez Myjk

Jak imasz typ sieci?

Może elektryk tradycyjnie, nie zważając na typ sieci rozdzielił N na N i PE w rozdzielni...

Jaki bezpiecznik w szafie, a jaki w skrzynce? Typ i ile A?

Już miałem się poddać, ale mnie oświeciło i znalazłem! Mój mundry elektryk, nie wiem po jaką cholerę, skręcił wszystkie druty w przewodzie puszczonym na furtkę. To mi właśnie zjarało różnicówkę.

No ale dalej mam wątpliwości. Sieć jest oczywiście TN-S w domu, w rozdzielni jest porozdzielane PE od N (sprawdzałem, przy okazji zrobiłem nieco porządku po poprzednich dwóch elektrykach), świeży uziom zrobiony (bo niestety fundamentowy nie zadziałał bez spawania), co prawda tylko 16 Ohm, bo mam jakąś skałę, żwir, HGW co to jest (płukaliśmy z ojcem studnię i za każdym razem się zatrzymywaliśmy na 5-6m) niemniej próbnik mi pieje jak tykam neutralnego i PE (w dowolnej puszce) i pokazuje od 0,5V do 2V. Czy to znaczy że jest gdzieś jakieś przebicie, tak ma być, czy o co chodzi?

Uziom robiłeś do PV?

Przy TNS jest sens robić uziom dodatkowy do elektryki?

Jak już napisałem, uziom fundamentowy był źle zrobiony. Bednarka była rozłożona tuż przed zalewaniem ław, dwie spawarki dały ciała i udało się zespawać w 2 czy 3 miejscach, za chwilę przyjechała grucha (wcześniej niż zapowiadali) i ławy zostały zalane. Pomiar dał wynik 100 Ohm, dlatego wypłukałem nowy uziom dla domu i PV. Pomiar wyszedł 16 Ohm. Hm... a może przez PV taki cyrk jest na instalacji domowej?

Ps. Staś, mój zbiornik CWU ma jednak 2,2m2 wężownicy.

Edytowane przez Myjk

Panie i Pany, woda ze zbiornika CWU mi śmierdzi, gdyby waliła metalicznie to jeszcze bym przeżył, ale jeszcze podjeżdża glonem. OCB? Przegotować zbiornik (mam dodatkową grzałkę 3kW bo żona w ukropie się lubi kąpać)? Dzisiaj co prawda nie mam problemu bo węch straciłem -- nie, to nie koronka ;) -- tak się dzieje jak zatoki mam chore i płukankę z irigasinu sobie zrobię.

Wczoraj Kędzierzyn-Koźle odwiedziłem znienacka, kupiłem córce suknię, za bagatela 3500 zł. Kwoty cyklicznie rosną, jeszcze chwila i skończy się na 10 tys. za suknię. A podobno tenis czy narty to drogi sport. :p No ale przynajmniej wygląda zjawiskowo.

124525492_2544261659199804_7219587809841693053_n.jpg

Ostatnio były mistrzostwa Polski w ST, córa wraz z partnerem jest piątą parą w Polsce (na 28 startujących). Gdyby nie choroba (astma) partnera, który mimo tego bardzo dzielnie walczy i niezmiennie podziwiam gościa, mieli szansę nawet na pierwsze miejsce -- ale w wynikach było widać jak cyklicznie spadali na dalsze miejsca wraz z kolejnymi turami. :( Wydolności zabrakło.

Edytowane przez Myjk

Prezencja prima sort i....panele w tle....:D

Teraz to wszędzie te panele. :p

Dzieci rosną, dobrze, że my się nie starzejemy....:cool:

No, może trochę. ;)

Jaką masz temp. w tym zasobniku? Jak nie korzystasz to wylej ten chłam i utrzymuj te 12-15C. Nie więcej !!!

No tak trochę tam podgrzewa, żebym mógł sobie patelnie umyć i mi paluszki nie skostniały. ;) Mówisz że to przez zbyt niską temperaturę woda wali glonem?

A żeby nagrzać tę wodę do 55 to ile musisz mieć na wyjściu? Grzales już do tylu?

Jeszcze nie. Po pierwsze dlatego że DZ mam zbyt ciepłe, po wygrzewaniu posadzki (w domu aktualnie 35sC) nadal twardo stoi na 11sC więc mi PC taktuje przy grzaniu CWU. Po drugie, bo mi nie potrzeba (jeszcze) takiej temperatury. Po trzecie, grzałkę tam na okoliczność zadowolenia żony. ;)

Mówisz że to przez zbyt niską temperaturę woda wali glonem?

Przez zbyt wysoką, my friend.

Albo wal temp. 46C i ją wykorzystuj (stale nowa) albo daj te 10-15C i niech stoi (hihi.....to niechcący....:D).

Wysoka - zabija

Niska - nie pozwala na bytowanie.

Pośrednia - może być tak jak pisałeś....:)

Panie i Pany, woda ze zbiornika CWU mi śmierdzi, gdyby waliła metalicznie to jeszcze bym przeżył, ale jeszcze podjeżdża glonem. OCB? Przegotować zbiornik (mam dodatkową grzałkę 3kW bo żona w ukropie się lubi kąpać)?

Miałem to samo, czytałem o zanieczyszczonym wodociągu, dzwoniłem do instalatora a wystarczyło po prostu zużywać wodę na bierząco. W zasobniku nie mam nawet grzałki. Tem. wody ustawiona na 45 stopni, zbiornik 250 litrów, rodzina 2+2.