Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tylko do drewna. To blat z ikea?

Mam chyba taki sam w spiżarni, gdzie właśnie robię wszystkie takie tematy ogarniam i w utrzymaniu czystości jest bez problemów. Także po cieście :)

Nie, blat ma być EGGERa, ma dosyć mocną fakturę. W zasadzie to nie jest materiał stricte blatowy tylko jakiś szafkowy. Nic to, wezmę próbkę od projektantki i przetestuję w praktyce z ciastem.

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Myjk, czy ty chwaliłeś gładzenie ścian na mokro ? Jakie produkty polecałeś ?

Tak, ja akurat miałem Atlas GTA, ale podejrzewam że wszystko do gładzenia na mokro zda egzamin. Najważniejszy wg mnie jest tak naprawdę wałek i paca elastyczna z zaokrąglonymi rogami.

• 1 month później...

Montuję z ojcem blaty. Poza tym że oczywiście dałem do stolarskiego cechu wymiary na styk i teraz muszę docinać albo ryć ściany, to ogólnie chyba na głowę upadłem z tym blatem. Już blatem widocznym poniżej, który ma zaledwie 3m była walka. Dzisiaj walczyliśmy z poprzecznym i mało nie umarliśmy. 4cm grubości MDF, blisko 4m długości i 80cm głębokości... waży to z tonę. Ale już bliżej niż dalej, dzisiaj wyrżnięty otwór na płytę, jutro mam nadzieję uda się temat blatu zamknąć. Ktoś może kleił blaty takim specyfikiem? Jakieś uwagi? https://allegro.pl/oferta/klej-do-blatow-color-joint-20ml-debowy-aplikator-8755405550

IMG_20220702_191139.jpg

Edytowane przez Myjk

Fajne :) właśnie sie zastnawiałem co to na zdjęciu. A obok dozownik płynu?

Z gadżetów z kuchni, które cenię. Siłownik do wysuwania szuflady z koszami. Stukasz nogą w szufladę, a siłownik wypycha. Są dostępne w ikea. Przydaje się min kilka razy dziennie. Odruchowo kopię ostatnio we wszystkie szuflady, które są na dole :D

PS. Pytanie tylko czy chciałeś się pochwalić gadżetem, czy tym, że stać Cię na czereśnie :p

Fajne :) właśnie sie zastnawiałem co to na zdjęciu. A obok dozownik płynu?

W sensie po lewej od kranika? To jest "kurek" do kranika. ;) Miałem go schować pod blatem, ale ostatecznie, że tam od cholery miejsca jest, doszedłem do wniosku że dobrze by było aby jednak to zamykanie było pod ręką. Dozownik do płynu mi raczej niepotrzebny przy garnkach. ;)

Z gadżetów z kuchni, które cenię. Siłownik do wysuwania szuflady z koszami. Stukasz nogą w szufladę, a siłownik wypycha. Są dostępne w ikea. Przydaje się min kilka razy dziennie. Odruchowo kopię ostatnio we wszystkie szuflady, które są na dole :D

Zastanawiałem się nad tym, ale małżonka właśnie nie chciała żeby przypadkowo szafek nie otwierać. Wg mnie to wygodne, bo jak się trzyma coś w dwóch łapach, to trzeba się gimnastykować żeby otworzyć szafkę/szufladę. Zawsze będzie można domontować. Chciałem też do zlewu baterię dotykową, ale nie było dotykowej i jednocześnie z nalewką wody filtrowanej (u mnie po prostu surowej, w sensie nie zmiękczonej).

PS. Pytanie tylko czy chciałeś się pochwalić gadżetem, czy tym, że stać Cię na czereśnie :p

W Lidlu rzucili po 7 zł to sobie mogłem pozwolić! Taki dobrobyt! :D

Też myślałem nad baterią z czujnikiem, ale żona też postawiła weto :)

Ciężko ją otworzyć przypadkiem. A do kosza co chwilę wyrzucamy coś z mając chociażby brudne ręce. Chociażby ćwiartując kurę chcę wyrzuć odpady, więc zamiast myć ręce albo brudną ręką łapać za uchwyt, po prostu stukam.

Dokładnie, to możesz zawsze dołożyć.

Ja mam osobną wylewkę do wody filtrowanej - ale mam podwójną osobną do RO - niby zmineralizowaną i nie.

Też myślałem nad baterią z czujnikiem, ale żona też postawiła weto :)

Ciężko ją otworzyć przypadkiem. A do kosza co chwilę wyrzucamy coś z mając chociażby brudne ręce. Chociażby ćwiartując kurę chcę wyrzuć odpady, więc zamiast myć ręce albo brudną ręką łapać za uchwyt, po prostu stukam.

Dokładnie, to możesz zawsze dołożyć.

Tak właśnie mi podpowiadała wyobraźnia, ale z żoną się nie dyskutuje. ;)

Ja mam osobną wylewkę do wody filtrowanej - ale mam podwójną osobną do RO - niby zmineralizowaną i nie.

Też chciałem osobną, ale nie mogłem namierzyć i ostatecznie skończyło się na tej zintegrowanej.

Stare przysłowie mówi : Mężu, lepiej mieć spokój niż rację.

Potwierdzam, że szuflada uruchamiana kolanem jest bardzo wygodna. U siebie mam taką pod zlewem, na pojemniki na odpady i chemię domową.

Też mam tak, że próbuje w innych mieszkaniach tak szafki otwierać.

Wysokie kargo też jest trafioną decyzją, drogi system narożny PEKA sprawdził się średnio.

Stare przysłowie mówi : Mężu, lepiej mieć spokój niż rację.

True :D

Potwierdzam, że szuflada uruchamiana kolanem jest bardzo wygodna. U siebie mam taką pod zlewem, na pojemniki na odpady i chemię domową.

Też mam tak, że próbuje w innych mieszkaniach tak szafki otwierać.

OK, to zainstaluję, może małża nie zauważy. ;)

Wysokie kargo też jest trafioną decyzją, drogi system narożny PEKA sprawdził się średnio.

Ja nie mam cargo, mam szafkę i szuflady w wysokiej zabudowie. Projektantka mi odradziła argumentując że chcąc wyciagnąć małą rzecz trzeba wyciągać całe zawalone cargo, a tak otwieram szafkę i tylko konkretną szufladę. Mniej widać, ale zakładam że w swoim domu będę wiedzieć co gdzie stoi. ;) Poza tym można szuflady podpisać. hehe Szafki narożne mam dwie, w jednej "karuzela" https://www.ikea.com/pl/pl/p/utrusta-karuzela-naroznej-szafki-stojacej-60215291 w drugiej takie "łezki" https://www.ikea.com/pl/pl/p/utrusta-wys-mocowanie-szafka-stj-nar-40215292 I w zasadzie poza dwoma wąskimi szafkami w których siedzą wallyflexy to wszędzie szuflady. Górne tylko uchylane klasycznie i ew. do góry. No, już za niecałe 2 tygodnie mają być fronty, to się będę chwalić. ;)

Mówisz o tych elektrycznych siłownikach?

Tak, w IKEI to się nazywa UTRUSTA otwieracz elektryczny, oczywiście też jest BLUMa

https://www.ikea.com/pl/pl/p/utrusta-otwieracz-elektryczny-70227236

• 2 months później...

I wisi, tylko muszę zabudowę powiększyć, bo kupiłem inny klimakonwektor niż planowałem początkowo (był 2x tańszy). Jest wyższy, więc muszę obniżyć.

IMG_20220928_203829.jpg

IMG_20220928_203837.jpg

W wolnej chwili udało się jeszcze ogarnąć pralnię -- żona wymyśliła, że skoro jest naprodukowane tyle prądu z PV, to będę robił za szopa pracza na zakręcie. :p

IMG_20220926_145016.jpg IMG_20220926_145016.jpg

A, no i przy okazji, są widoczne drzwi, Defendoor. Instalator spierdolił instalację, szkoda nawet gadać. Miał robić też listwy przypodłogowe, ale podziękowałem za usługę po tym jak zamontował drzwi.

Edytowane przez Myjk