Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oszczędzanie energooszczędnym str 136

Recommended Posts

Wpadł mi akurat, Murator do ręki, przez dodatek od prawa budowlanego nowego..

czytam co ciekawsze artykuły, najbardziej w pamięci zapada- artykuł o budynku energooszczędnym

zarządzanym przez zdalny system, nie mam przy sobie czasopisma, to nazwy nie podam, jest podana w artykule.

Czytam, czytam, czytam...

gaz, solary, pompa ciepła, rekuperator, kominek... istny bigos w tym domu panował.

To nie jest recepta na dom faktycznie, ekonomiczny w budowie i użytkowaniu.

Inaczej się powinien nazywać, jak nie budować domów, owszem można sobie za życzyć nadzór z Huston.

Lekko mnie przytkało, czytając- nie powiem, takiej mnogości systemów nawet sobie w domu nie wyobrażam.

Cała oszczędność- psu na buty, gdy koszty przekraczają zbudowanie ultrasa w standardzie pasywnym.

• 3 weeks później...
Zwykły ,przeciętny Kxxxski budujący oszczędnie ;) czyli za szwagrami i teściami i po znajomości z 12 cm styro, kupi i tak piec na ekogroch czy fasolę a pan prezes ,który się buduje mając sporo kasy zechce mieć to co tak modnie się nazywa "dom energooszczędny" z inteligentnym zarządzaniem. A, że tam jest fotowoltanika, solary, PC, gaz (na wszelki wypadek) i kominek to kogo to, . Sprzedawca/wykonawca ostrzyże i wszyscy będą zadowoleni. ;)

• 10 months później...
  • 1 month później...
  • 2 months później...

Nie zaprzeczam, że facet mógł mieć wyposażenie sponsorowane przez producentów.

Natomiast chodziło mi o to, że ten dom nie miał być przykładem oszczędnego budowania domu energooszczędnego. Raczej prezentacją możliwych systemów, które przy budowie takowego można wykorzystać.

Gdzieś ci producenci muszą testować swoje wynalazki