anoch 14.09.2018 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 1. W skrzynce przyłączeniowej chciałbym zastosować dodatkowy wyłącznik po odbiorczej stronie licznika. W skrzynce w ogrodzeniu, od dostawcy powinieneś dostać zabezpieczenie przedlicznikowe, które w każdej chwili możesz opuścić/wyłączyć, więc darowałbym sobie stosowanie dodatkowego wyłącznika w tym miejscu. Czy ZE nie będzie miał nic przeciwko ? Dzięki wyłącznikowi mógłbym łatwiej przerzucić kabel z garażu do domu bez konieczności odłączania napięcia przez ZE Wyłączysz zabezpieczenie przedlicznikowe, otrzymasz te sam efekt. 2. Kabel 25 metrów 5x10mm2 aluminiowy zakopany na głębokości 0,6 m. Jaka minimalna głębokość powinna być ? Co mówią przepisy ? Zależy od układu. Co masz w warunkach? TN-C? TN-S? 3. Położenie niebieskiej folii nad kablem i zasypanie. Czy trase kabla przed zakopaniem musi odebrać ktoś z ZE ? U mnie PGE nie interesowało się WLZ po mojej stronie. Wystarczyło oświadczenie o wykonaniu instalacji elektrycznej. 4. W skrzynce rozdzielczej umieszcze różnicówkę na 30mA. Zabezpieczenia typu C o wartości 3x25 potem rozdzial na gniazdo 3fazowe oraz kilka jednofazowych zabezpieczonych 3x16A typu B oraz kilka B16 dla gniazd jedno fazowych. Czy w takim układzie selektywność zadziałania zabezpieczeń będzie zachowana ? W warunkach mam zapis że musi być jeszcze zabezpieczenie przeciw przepięciowe, Jednak w garażu nie planuje podłączać czułej elektroniki więc czy koniecznie muszę je instalować ? Najpewniej przy 13 kW dostaniesz zabezpieczenie przedlicznikowe C20, więc Twoje C25 to za dużo. Dla oświetlenia dajesz B10, dla gniazd B16. 5. Całość musi odebrać elektryk z uprawnieniami. Jakim ? Ktoś to weryfikuje ? Mam Sepowskie eksploatacja i pomiary do 1kV, czy to wystarczy ? U mnie oświadczenie o wykonaniu instalacji elektrycznej podpisał elektryk z uprawnieniami budowlanymi do proj. instalacji elektrycznych, po uprzednim wykonaniu pomiarów. Pomimo, że mam świadectwo SEP/E do 1kV, to wolałem żeby ktoś mnie sprawdził (w sensie prawidłowo wykonanej instalacji). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 14.09.2018 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 W skrzynce w ogrodzeniu, od dostawcy powinieneś dostać zabezpieczenie przedlicznikowe, które w każdej chwili możesz opuścić/wyłączyć, więc darowałbym sobie stosowanie dodatkowego wyłącznika w tym miejscu. Wyłączysz zabezpieczenie przedlicznikowe, otrzymasz te sam efekt. . Tyle że to zabezpieczenie przedlicznikowe będzie pewnie miało plomby aby nikt nie odłączył napięcia i na lewo nie podpiął się przed licznikiem. Rozmawiałem z znajomym to mówi że kiedyś było tak że zrywałeś plombe robiłeś co chciałeś a na koniec zdzwoniłeś do ZE aby ponownie zaplombowali. Ludzie za bardzo kombinowali i teraz za ponowne plombowanie liczą sobie pare stówek. Nie wiem czy wszędzie takie zasady obowiązują. Info miałem z okolic Łodzi. W warunkach mam TN-C wiec poprawiam sie, bedzie kabel 4 żyłowy. Zabezpieczenie przedlicznikowe 25A . 13KW to minimalna moc dla tego zabezpieczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.09.2018 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Moja skrzynka składa się z dwóch części. W dolnej są bezpieczniki ZE, do których ja nie mam dostępu. Dodatkowo w górnej części skrzynki są kolejne bezpieczniki (esy), które mogę w dowolnej chwili wyłączyć właśnie po to, żeby np. przenieść WLZ z blaszaka do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anoch 14.09.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2018 Dokładnie tak. Na dole mam ZK ze zworami nożowymi, na górze SL (moja) z zabezpieczeniem przedlicznikowym eSem + licznik.W PGE dla 12 KW dają eSa C20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 16.09.2018 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Jeżeli coś przeoczyłem czytając temat to z góry przepraszam . O jaką moc najlepiej wnioskować występując o przyłącze docelowe blaszaka ?. Czy o taką jaka będzie docelowo w domu ?. A pytam dlatego bo nasuwa mi się takie pytanie : Jak wystąpię o moc mniejszą ( aby dało się z tylko tego budować ) w to czy w momencie wnioskowania o moc większą przy podłączaniu budynku nie pojawi się problem iż wykonane przyłącze jest " zbyt słabe " i trzeba je modernizować ? Pozdrawiam Kamil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.09.2018 11:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Jeżeli coś przeoczyłem czytając temat to z góry przepraszam . O jaką moc najlepiej wnioskować występując o przyłącze docelowe blaszaka ?. Czy o taką jaka będzie docelowo w domu ?. A pytam dlatego bo nasuwa mi się takie pytanie : Jak wystąpię o moc mniejszą ( aby dało się z tylko tego budować ) w to czy w momencie wnioskowania o moc większą przy podłączaniu budynku nie pojawi się problem iż wykonane przyłącze jest " zbyt słabe " i trzeba je modernizować ? Pozdrawiam Kamil. Ja wystąpiłem o 7 kW do blaszaka, docelowo będę występował pewnie ok. 16. Z formalności - będę musiał złożyć wniosek o zwiększenie mocy, ZE wymieni tylko bezpieczniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 16.09.2018 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Wynika z tego iż przekroje przewodów ZE montuje takie same nie zależnie od wnioskowanej mocy . Dobrze to rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 16.09.2018 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Wynika z tego iż przekroje przewodów ZE montuje takie same nie zależnie od wnioskowanej mocy . Dobrze to rozumiem ? PGE mi zbudowało przyłącze 4x120 mm2 więc z zapasem Natomiast Ty musisz dobrać taki kabel, który posłuży Ci teraz do blaszaka, a potem do domu. Ja wybrałem miedziany 4x10mm2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PLC_00 16.09.2018 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2018 Licząc spadki napięć też wychodzi mi 10mm . Zabieram się więc za wniosek o warunki techniczne przyłącza .Dzięki za pomoc ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Solzbi 05.10.2018 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Mam już podpisaną umowę kompletną na dostarczenie prądu taryfy G do blaszaka, wnioskowałem o moc 7kW. Z protokołu wykonania przyłącza skrzynki na słupie wynika: - zabezpieczenie przedlicznikowe 16A, WT100, g... ...RBK 00 - zabezpieczenie zalicznikowe 16A, ETIMAT Martwi mnie taka mała wartość zabezpieczenia. Żeby zachować stopniowanie to w erbetce musiałbym zastosować zabezpieczenie 10A. Czy to nie będzie za mało na budowę? Jaką moc będę mógł podłączyć pod takie zabezpieczenie? Czajnik elektryczny 2000W da rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 07.10.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Czajnik z pewnością ci pociągnie. Zabezpieczenie B dopiero wyłącza powyżej 1,13 * prądu nominalnego. Gdybyś dał B16 to w pewnym stopniu powinna być jako taka selektywność bo przed licznikiem pewnie będzie C16 lub topikowy, ale to już ktoś bardziej doświadczony niech się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 07.10.2018 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Jaką moc będę mógł podłączyć pod takie zabezpieczenie? Czajnik elektryczny 2000W da rade? O ile dobrze pamiętam z fizyki to 16A x 230V = 3680 W (~3,7 kW) Ja moje przyłącze o mocy 7kW mam zabezpieczone C16. Majster od SSO twierdzi, że na budowę wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 08.03.2019 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2019 U mnie oświadczenie o wykonaniu instalacji elektrycznej podpisał elektryk z uprawnieniami budowlanymi do proj. instalacji elektrycznych, po uprzednim wykonaniu pomiarów. Pomimo, że mam świadectwo SEP/E do 1kV, to wolałem żeby ktoś mnie sprawdził (w sensie prawidłowo wykonanej instalacji). Dzisiaj gadałem z koordynatorem z Innogy i okazuje się mają bardzo liberalne podejście. Nie wymagają pomiarów ani wyższych uprawnień niż SEP E do 1kV. Powiedział że pomiary powinienem zrobić tylko dla swojego spokoju bo oni ich nie wymagają. Potrzebują tylko oświadczenia że instalacja została wykonana zgodnie z przepisami. Jako że mam SEP E więc zgłoszenie wypełnię samemu a przy okazji skołuje miernik do pomiaru rezystancji uziemienia aby sprawdzić czy uziom jest wystarczający. Druga kwestia: W warunkach mam wpisane że musi być zabezpieczenie przeciwprzepięciowe. Czy instalowaliście je u siebie? Weryfikują to jakoś ? Mógłbym już teraz kupić a potem przenieść do domu ale wolałbym tę decyzję zostawić na poźniej, zwłaszcza że w garażu nie będę miał czułej elektroniki i wszystko będzie przez większość czasu odłączone. Docelowo do domu zastanawiam się nad montażem DEHNa. Jest to SPD z górnej półki więc kosztuje 1500zł dlatego jeszcze się*waham czy docelowo nie instalować czegoś tańszego. Co myślicie na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamillossss 13.03.2019 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Witam.W tym roku chciałem zaczął budowe. Mam przyłącze zrobione mam też taryfę G11. W PGE powiedzieli że mogę sobie podłączyć rozdzielnie "dla kosiarki" i straszyli że jak rozpocznę budowę to muszę zmienić taryfę. Czy warto próbować opcje z blaszakiem żeby sie nie przyczepili o budowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel250 13.03.2019 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Witam. W tym roku chciałem zaczął budowe. Mam przyłącze zrobione mam też taryfę G11. W PGE powiedzieli że mogę sobie podłączyć rozdzielnie "dla kosiarki" i straszyli że jak rozpocznę budowę to muszę zmienić taryfę. Czy warto próbować opcje z blaszakiem żeby sie nie przyczepili o budowę? Też się nad tym zastanawiałem jak to jest. Orientuje się ktoś jak ta mafia działa? Kemot mam do ciebie pytanie jak wypełniałeś zgłoszenie gotowości instalacji odbiorczej. Masz jeszcze kopię ? Ja swój formularz wypełniłem tak: będzie ok ? Czy ten schemat jest ok czy musi być*bardziej dokładny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Apacer 14.03.2019 01:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Witam.Czy orientujecie się może, jak wygląda sprawa podłączenia w Tauronie? Skrzynkę energetyczną na działce już podwykonawca zrealizował, ale nie dostałem żadnej umowy o prąd budowlany od operatora. Chciałbym zrealizować przyłącze budowlane w kontenerze morskim (oświetlenie, gniazdka itp), rozumiem, że kabel wpinam sam, powiadamiam operatora o gotowości przyłącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.03.2019 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Też się nad tym zastanawiałem jak to jest. Orientuje się ktoś jak ta mafia działa? Kemot mam do ciebie pytanie jak wypełniałeś zgłoszenie gotowości instalacji odbiorczej. Masz jeszcze kopię ? Ja swój formularz wypełniłem tak: [ATTACH=CONFIG]428037[/ATTACH] będzie ok ? Czy ten schemat jest ok czy musi być*bardziej dokładny ? Jeśli chodzi o zgłoszenie gotowości instalacji to wypełnił je elektryk wykonujący podłączenie, ja się tylko podpisałem w miejscu na podpis właściciela nieruchomości. Jeśli dobrze pamiętam to na druku PGE nie ma miejsca na rysunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaryt 05.06.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Ja wystąpiłem o 7 kW do blaszaka, docelowo będę występował pewnie ok. 16. Z formalności - będę musiał złożyć wniosek o zwiększenie mocy, ZE wymieni tylko bezpieczniki. W formularzu wybierałeś opcja "garaż"? tylko że tam podają moc przyłączeniową do 5kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 05.06.2019 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 W formularzu wybierałeś opcja "garaż"? tylko że tam podają moc przyłączeniową do 5kW Nie garaż tylko budynek gospodarczy, występowałem o 7 kW, ostatnio zwiększyłem do 14 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 05.06.2019 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2019 Jak jest z tym zwiększaniem mocy ?Ja mam teraz ZK na działce 3 kW, ale finalnie mam mieć 25 kW (dom cały na prąd).Wiecie jakie standardowo mają moce te skrzynki ZK ?Postraszył mnie jakiś niedoszły kierbud, że mogą nie zwiększyć i jak sie wybuduje to będzie trzeba wystąpić po nowe warunki juz dla domu a nie budynku gospodarczego.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts